Zemljani Zemljani
Košnica puna ljubavi
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Alge
1, 2  Sljedeća
 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Gljive i alge
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4206

PostPostano: 28.9.2007. pet. 12:10    Naslov: Alge Citiraj i odgovori

ALGE – Zdravlje iz morskih dubina



Alge se često smatraju namirnicama suvremenog doba, no dio su ljudske prehrane otkako je čovjeka. U mnogim krajevima tzv. morska trava se tradicionalno vadila i konzumirala na različite načine. Mogu se dodavati juhama, salatama, pa čak i desertima.

Alge su prava riznica hranjivih sastojaka. Sadržavaju:

50-60% složenih šećera
7% bjelančevina
30% vitamina i minerala
10-20% vode
1-2% masti

Također, sadržavaju više vitamina i minerala od bilo koje druge namirnice. Npr. Nori alga ima 2-4 puta više vitamina A od mrkve i 10 puta više nego špinat. Hijiki, arame i wakame sadržavaju 11-14 puta više kalcija od mlijeka. Kombu, wakame, arame, hijiki i nori alge imaju 3-8 puta više željeza nego govedina.

Većinu našeg organizma čini tekućina. Mi smo poput malih oceana. Konzumiranje algi pomaže da održimo lužnatost krvi što je neophodno za zdravlje. One su čistači krvi i limfe. Poznato je da mogu oćistiti organizam čak i od radioaktivnog zračenja. Također pomažu održavati ravnotežu metabolizma tjelesnih tekučina i tako čuvaju mladolik izgled (koža se sporije suši i stari).

Alge se najčešće mogu naći u pakiranjima od 50g. Nakon što ih otvorite, čuvajte ih u dobro zatvorenim vrećicama da ne kupe vlagu. U suprotnom, gube okus i hranjive sastojke te postaju žilave. Mogu dugo stajati na suhom i tamnom mjestu (ne u hladnjaku, jer u njemu nakupljaju vlagu). Kuhana jela od algi mogu stajati i po tjedan dana u hladnjaku, što vam omogućava njihovo lakše korištenje u prehrani.

Ponekad mislimo da kvalitetnu namirnicu, koja je bogat izvor hranjivih sastojaka trebamo jesti u neograničenim količinama. No, sjetite se one stare: ni previše dobrog nije dobro! Alge se jedu u malim količinama-jedna žlica uz obrok je dovoljna ili npr. Pola lista nori alge dnevno.


(Izvor: Alge, J.B. Pejić)
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4206

PostPostano: 28.9.2007. pet. 13:38    Naslov: Citiraj i odgovori

VRSTE ALGI

Arame

Tanke, končaste, crne alge imaju blagu aromu i okus i najbolje su za one koji tek počinju jesti alge. Najčešće služe kao malo jelo, kuhane ili pirjane s različitim vrstama povrća, najčešće korijenastog. Obujam im se kuhanjem udvostručuje. Ukusne su i u salatama. Njihov slatkast okus posebno jača funkciju želuca, slezene i gušterače.
Nije ih potrebno namakati. Kuhaju se 20-30 minuta.

Hijiki

Hijiki na japanskom znači donositelj obilja i ljepote. Ove alge utječu na ravnotežu šećera u krvi. Posebno su bogate kalcijem i željezom. Iako slične algama arame, nešto su deblje i imaju puno intenzivniji okus.
Tijekom kuhanja obujam im se poveća 5 puta. Mogu se pirjati, kuhati, koristiti u salatama, s tofuom itd.
Potrebno ih je namakati desetak minuta. Kuhaju se 40 minuta.

Kombu

Široke, debele trake kombu alge izuzetno su bogate mineralima, vitaminima, ali i elementima u tragovima. U Japanu se od davnina koriste i kao prah za začinjavanje ili čaj protiv hipertenzije. Preporučuje ih se kuhati s mahunarkama jer ih čine probavljivijima (smanjuju nadimanje i pojavu vjetrova).
Za pripremu s povrćem ili za shio-kombu potrebno ih je namakati nekoliko minuta da omekšaju, pa se režu na tanke trake te kuhaju 30-40 minuta. No, ukoliko se kuhaju sa mahunarkama, peku u pečnici ili prže za čips, ne namaču se. Posebno su poznate i ukusne za pripremu temeljca dashi, izvrsnog za juhe s povrćem i tjesteninom.

Wakame

Ova alga je nezaobilazan sastojak miso juhe. Kao i druge alge, bogata je kalcijem. Potrebno ju je namakati 5-7 minuta pa narezati na tanke trake. Dovoljno ju je kuhati najviše do 10 minuta, a u salatama se često koristi samo namakana i narezana. Vrlo je mekana i ukusna. Može se i peči u pećnici (tada se namače) pa samljeti u ukusan slani prah koji se može pomiješati s prženim sjemenkama sezama u odličan začin za posipanje po jelu.

Nori

Ova alga se suši pa preša u listove. Izuzetno je bogata bjelančevinama, kalcijem, željezom te vitaminima A, B i C. Postala je iznimno popularna u cijelom svijetu jer se koristi za pripremu sushija. Djeca je vole jesti, pogotovo u kombinaciji sa smeđom rižom, te u sushiju ili rižinim kuglicama.
Prešani list nori alge ima glatku i hrapavu stranu. List alge drži se s obje ruke na krajevima i tostira iznad plamena tako da se glatka strana okrene prema plamenu i lagano miče iznad njega dok alga ne pozeleni. Još jedna vrsta nori alge su zelene nori pahuljice-Enteromorha. Prodaju se u vrečicama te izgledaju poput sitnih pahuljica. Koriste se kao začin za posipanje gotovih jela. Ova vrsta iznimno je bogata željezom i bjelančevinama.

Agar–agar

Poznat još pod nazivom biljna želatina, dobiva se od vrste crvene alge. Najčešće je u obliku pahuljica iako postoji i prah. Agar-agar jednostavan je za upotrebu, a ono što ga čini izuzetno zanimljivim jest da nema nitijednu kaloriju ! Koristi se često ljeti u slasnim, osvježavajučim desertima. Obično je jedna žlica pahuljica dovoljna za jednu šalicu tekučine.

Dulse

Bogata je aminokiselinom lizin i ima snažan okus. Dobra je u juhama, varivima i salatama. Potrebno ju je namakati 5 minuta pa tek onda koristiti u jelima. Kuha se 10-tak minuta i može se pripremati na isti način kao i wakama alge.


Mikro alge

Mikro alge, za razliku od ostalih navednih algi, najčešće dolaze iz slatkih voda npr. jezera, no uspijevaju i u morskoj vodi kao npr. spirulina koja se uzgaja u mješavini oceanske i izvorske vode. Još su Maje i Asteci znali za spirulinu te je skupljali s površina jezera obogačujući tako svoju prehranu. Danas se mikro alge koriste kao dodaci prehrani s izuzetno povoljnim učincima na zdravlje, zbog čega ih često nazivaju superhranom.

Spirulina

Spirulina je namirnica najbogatija hranjivim sastojcima na našem Planetu. Izuzetno je bogata gama-linolenskom kiselinom i sadrži puno lako apsorbirajučeg željeza. Fascinantan je podatak da sadržava 60% bjelančevina te je bogat izvor fitonutrienata i antioksidansa, što znači da obnavlja, normalizira i jača organizam. Najbogatiji je izvor beta karotena, a njezino uzgajanje mnogi smatraju poljodjeljstvom za milenij.

Modro-zelena alga

Ovu algu često nazivaju hranom za mozak, jer potiče mentalne aktivnosti, pamćenje i koncentraciju. Najpozatija modro-zelena alga je klamath, nazvana tako jer se vadi iz jezera Klamath u Oregonu.

Chlorela

Ima izuzetno visok sadržaj klorofila. Faktor rasta sadržan u chloreli ima nevjerojatan potencijal u obnavljanju ljudskog tkiva. Ta alga je bogata bjelančevinama, a njezina jezgra sadržava neuropeptide te DNK i RNK koji potiču zdravo obnavljanje stanica.




Prirodna Viagra –djelotvorna kombinacija sastojaka za jačanje vitalnosti
1 žličica spiruline
1 žličica pšeničnih klica
1 žlica prženih lješnjaka ili tahinija (maslaca od sezama)
malo vanilije
2 dl vode
1l zobenog mlijeka (ili rižinog, sojinog i sl.)
0,5 dl jabučnog sirupa
U shakeru pomiješajte sve suhe sastojke zajedno sa vodom. Mješavini dodajte 1 litru zobenog mlijeka i jabučni sirup i sve dobro pomiješajte.
Recept ta 8 osoba.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
filo



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 2386

PostPostano: 28.9.2007. pet. 14:03    Naslov: Citiraj i odgovori

Citat:
Prirodna Viagra
Recept za 8 osoba.

ménage à huit! smijeh2 smijeh1 smijeh2 smijeh1
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
miumiu



Pridružen/a: 18. 09. 2007.
Postovi: 2882
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 28.9.2007. pet. 14:13    Naslov: Alge Citiraj i odgovori

Alge su super izvor zeljeza i kalcija. Kombu uvijek kuham s mahunarkama (grah, leca...), a u juhe obicno stavima arame, hijiki ili zdrobljene wakame. Koriste se u malim kolicinama (tako da vas ne obeshrabri cijena). Jednom mi se omaknulo previse pa je okus bio po ribi. Inace su neutralnog okusa, ili blago na more...
Imam na cd recepte za alge, izdane od makronove. Ak nekom treba...
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
filo



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 2386

PostPostano: 28.9.2007. pet. 14:24    Naslov: Citiraj i odgovori

već sam ti napisal da cd opičiš na rapidshare pa nek ljudi skinu po volji Smile
ja sam probal
-kombu (fino i ko čips, jako slano a inače stavljam u grah, azuki grah, leću...)
-hijiki imam sad, stavil sam jedino u miso juhu, nije baš fino, okus po moru
(a more mi nema fini okus, uvijek se nagutam vode kad plivam Embarassed )
-nori, omotan oko riže ili na vatri dok pozeleni pa omotan oko dimljenog tofu i samo tak sam ga jel (čudno, ali fino i jako brzo)

kaj je sa domaćim algama? Cool
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
miumiu



Pridružen/a: 18. 09. 2007.
Postovi: 2882
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 28.9.2007. pet. 14:42    Naslov: Alge Citiraj i odgovori

filo je napisao/la:
već sam ti napisal da cd opičiš na rapidshare pa nek ljudi skinu po volji Smile


Budem. Javim kad stignem.

filo je napisao/la:
hijiki imam sad, stavil sam jedino u miso juhu, nije baš fino, okus po moru


Probaj s manje drugi put.

filo je napisao/la:
-nori, omotan oko riže ili na vatri dok pozeleni pa omotan oko dimljenog tofu i samo tak sam ga jel (čudno, ali fino i jako brzo)


To je sushi. Super je!

filo je napisao/la:
kaj je sa domaćim algama? Cool


Ne znam jesu li koje jestive. Jedan covjek kojeg znam je imao plan uzgajati spirulinu. Ona je slatkovodna.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Inanna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 556
Lokacija: mu-mu

PostPostano: 28.9.2007. pet. 14:59    Naslov: Citiraj i odgovori

Razmišljala sam da počenem uzimati Chlorelu, a vidim da na tržištu ima milijun proizvođača.

Neka preporuka?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
filo



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 2386

PostPostano: 28.9.2007. pet. 16:30    Naslov: Re: Alge Citiraj i odgovori

Citat:
filo je napisao/la:
hijiki imam sad, stavil sam jedino u miso juhu, nije baš fino, okus po moru

Probaj s manje drugi put.

da, zadnji put sam stavil punu šaku... Smile

Citat:

To je sushi. Super je!

nije li suši isključivo od ribe?

Citat:

Ne znam jesu li koje jestive. Jedan covjek kojeg znam je imao plan uzgajati spirulinu. Ona je slatkovodna.

a spirulina se isto kupuje u dućanima zdrave prehrane? to su neke tablete? kolko dođe?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
miumiu



Pridružen/a: 18. 09. 2007.
Postovi: 2882
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 28.9.2007. pet. 17:21    Naslov: Alge Citiraj i odgovori

Taisha je napisao/la:
Razmišljala sam da počenem uzimati Chlorelu, a vidim da na tržištu ima milijun proizvođača.

Neka preporuka?


Nemam iskustvo sa spomenutom. trlja oci
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
miumiu



Pridružen/a: 18. 09. 2007.
Postovi: 2882
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 28.9.2007. pet. 17:30    Naslov: Re: Alge Citiraj i odgovori

Citat:

nije li suši isključivo od ribe?


Ne. http://en.wikipedia.org/wiki/Sushi
Imam doma recept za vegetarijanski sushi, al ne razlikuje se znacajno od toga sto si ti napravio: Tostirana nori alga premazana slojem kuhane zacinjene rize (ocat, soja sos...), u sredinu ide blansirana mrkva, krastavac ili sl. To se zamota, reze i jede s umakom. Mljac.

Citat:

a spirulina se isto kupuje u dućanima zdrave prehrane? to su neke tablete? kolko dođe?


Da, ima u bio&bio. U prahu ili komprimirana u oblik tablete. Ja ih volim cuclati. Ako ne volis okus mora tebi nece biti fina. Skupe su. Ja sam ih uzimala kad mi je pao imunitet i sl.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4206

PostPostano: 28.9.2007. pet. 19:12    Naslov: Citiraj i odgovori

Jela od algi - riznica minerala



Alge su neizostavni dio cjelovitog obroka jer osiguravaju kvalitetne minerale potrebne za pravilan metabolizam. Zahvaljujući svom mineralnom sastavu, morske alge čiste organizam izbacujući kisele učinke suvremenih prehrambenih proizvoda te pomažu uspostaviti lužnatu kakvoću krvi.
One su ujedno namirnice koje štite organizam od različitih poremećaja zdravlja bilo da su u pitanju degenerative bolesti ili teška oboljenja kao što je karcinom te razne druge suvremene bolesti poput visokog krvnog tlaka, ateroskleroze, alergije, artritisa, reumatizma, živčanih bolesti itd. Redovno konzumiranje algi snaži organizam i utječe na dugovječnost.
Alge obiluju željezom, kalcijem, jodom, vitaminima B skupine, vitaminima A i C te drugim hranjivim sastojcima. Osim što jačaju bubrege, crijeva, probavni sustav i reproduktivne organe, one snižavaju krvni tlak i doprinose ozdravljenju od tumora te pomažu pri uklanjanju radijacije i radioaktivne prašine iz tijela. Morsko povrće također pomaže razgraditi masti i nakupine sluzi uzrokovane prevelikom količinom mesa, mliječnih proizvoda i šećera.
U posljednje vrijeme učinkovitost algi je prepoznata te su postale važan dodatak u farmaceutskoj i u prehrambenoj industriji. Osim toga alge su jedan od osnovnih satojaka različitih kozmetičkih preparata pri čemu su preporuke kozmetičarki usmjerene i na konzumiranje cjelovitih namirnica jer rafinirana prehrana donosi i niz problema vezanih uz kožu.
U tradiciji Hrvatske rijetki su primjeri jela u kojima su alge sastavni dio recepta, ali gotovo sva tradicionalna društva poznaju alge i koriste ih za jelo i lječenje. Danas se na tržištu mogu naći nekoliko algi koje se mogu jednostavno pripremiti. Ipak, za pripremu nekih algi, kao i njihovo korištenje u medicinske svrhe važno je educirati se ili savjetovati sa stručnom osobom – dijetetskim savjetnikom ili učiteljima kuhanja.

Nori alga
Najvažnije su osobine nori algi obilje karotina, vitamina A imaju 2-4 puta više od iste količine mrkve, bogate su bjelančevinama i velika količina vitamina B12. Bogate su i vitaminima B i C, kalcijem i željezom.

Kombu alga
Kombu alga je izvrsna za jačanje krvi i organizma u cjelosti (u Europi je poznata njena jedna varijanta pod nazivom kelp).
Potiče dugovječnost, inteligenciju i jasno razmišljanje. Kombu kuhana s tamarijem pojačava seksualnu vitalnost i sangu. Tradicionalno se (u Japanu) koristila za potamnjivanje kose. Od komadića te alge kada se stavi na vruće ulje za minutu dobijemo jako ukusan čips. Inače je neizostavni dio pri kuhanju mahunarki tako da varivo od graha koji se kuha s komadićem te alge biti će probavljivije, a nadimanje trbuha nakon konzumiranja takvog jela postati će prošlost.


Agar Agar (kanten)
Ne sadrži mnogo hranjivih sastojaka, već potiče peristaltiku crijeva u nekim slučajevim azatvora.

Wakame alga
Kao i kombu, wakame je također dobra za potamnjivanje kose. Upotrebljava se i za smanjenje krvnog tlaka i općenito kod srčanih bolesti.

Hijiki alga
Igličaste alge koje sadrže 10 x više kalcija od iste količine mlijeka. Vrlo je bogata i željezom, 29 mg na 100 g težine sušene alge, dok primjerice špinat sadrži samo 3 g željeza na 100 g .

Arame alga
Na tržištu se mogu nabaviti kao končaste alge koje pri kuhanju postaju slatkaste (začinjavaju se soja sosom). Bogate su ugljikohidratima, vlaknima, niacinom, kalcijem, željezom i jodom, a pomažu u olakšavanju menstrualnih tegoba i snižavanju krvnog tlaka.

U prehani koncipiranoj prema makrobiotičkim pravilima alge su svakodnevno prisutne na tanjuru. Posebna pažnja se posvećuje individualnim potrebama i energetskoj komponenti algi vezanoj uz balans obroka.

http://www.makronova.com/Default.aspx?tabid=150
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Janis Joplin
Gost





PostPostano: 9.10.2007. uto. 00:07    Naslov: Citiraj i odgovori

meni je nori alga stajala nekoliko dana skupa s kroketima od prosa... i... danas sam tek našla vremena da to napravim... i bilo je malo kiselo.. i ne boli me zasad želudac... valjda će biti dobro...
[Vrh]
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11936
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 9.10.2007. uto. 01:17    Naslov: Citiraj i odgovori

Very Happy ..sretno
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Janis Joplin
Gost





PostPostano: 9.10.2007. uto. 01:21    Naslov: Citiraj i odgovori

thx... evo... dobro mi je... izdržala sam na telefonu dugo... čak sam i pričala Wink što za mene nije običaj... skace od srece
[Vrh]
miumiu



Pridružen/a: 18. 09. 2007.
Postovi: 2882
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 29.10.2007. pon. 21:11    Naslov: Citiraj i odgovori

Spirulina:
Karoteni: za vid, ljepšu kožu i zdrave stanice
Beta karoten – nije samo za zečeve
Očuvanje funkcija stanica zdravima
Zeaxanthin - antioksidans za mozak, zaštita od sljepila
Beta cryptoxanthin – prevencija reumatskog artritisa
Phycocyanin -antioksidant koji prati klorofil, pomoć za detoksifikaciju
GLA (gama linilenska kiselina) - blagotvorna omega-6 masna kiselina
Više od proteina
http://www.biovega.hr/Default.aspx?tabid=169
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Gljive i alge Vremenska zona: GMT + 02:00.
1, 2  Sljedeća
Stranica 1 / 2.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan