Sirov - posušen

Otvoreno o veganstvu
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Sirov - posušen

Post Postao/la Ogi »

Ovak..sirov kruh od tikvica meni zvuci skoro kao Lukin veganski gulas
Zadnja izmjena: Ogi, dana/u 06 srp 2008, 00:02, ukupno mijenjano 2 puta.
aspalatus

Post Postao/la aspalatus »

:D ok ni meni bas ne zvuci ukusno a mozda je skroz njamii... glupo je sebe
ogranicavati. u ovoj sirovoj kuzini sam probala svakakve lude kombinacije i bile su predobre. tko zna.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

I ne razumijem zasto dehidrirati voce/povrce ako to nije nacin za spremanje zimnice :upitnik:

Mislim da je najbolje njamati friske biljkice sa sto manje obrade
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la:Ovak..sirov kruh od tikvica meni zvuci skoro kao Lukin veganski gulas
Objasni (?)
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la:ne razumijem zasto dehidrirati
Dehidriranje je manje "zlo" od kuhanja. Izvlači iz namirnica korisnu tekućinu/ vodu, ali ostavlja ostale nutrijente neoštećene. Tom metodom se koriste sirovojelci navikli na određene okuse, kako bi se postepeno/ lakše navikli na novi način prehrane, a sačuvali u hrani vitamine/ minerale/ enzime/ ostalo.
ogi je napisao/la:najbolje je njamati friske biljkice sa sto manje obrade
Slažem se. I što manje različitih vrsta po obroku (tzv. mono-prehrana). Tome bismo trebali težiti.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Luna je napisao/la:
ogi je napisao/la:Ovak..sirov kruh od tikvica meni zvuci skoro kao Lukin veganski gulas
Objasni (?)
Zamjene!! ..opet zamjene!!

Zovi to posusene tikvice a ne kruh, zna se sta je kruh a sta je gulas :roll:
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Luna je napisao/la:
ogi je napisao/la:ne razumijem zasto dehidrirati
Dehidriranje je manje "zlo" od kuhanja. Izvlači iz namirnica korisnu tekućinu/ vodu, ali ostavlja ostale nutrijente neoštećene. Tom metodom se koriste sirovojelci navikli na određene okuse, kako bi se postepeno/ lakše navikli na novi način prehrane, a sačuvali u hrani vitamine/ minerale/ enzime/ ostalo.
Meni je to stvarno neshvatljivo, ako zelis biti sirov onda budi sirov a ne posusen
Danas sam pojeo 4 velika krastavca iz naseg vrta
Ogulio sam ih kao krumpir i jeo..bio bi lud da sam ih isao prvo isusiti 10h na 40C
Tak je i sa ostalim
Luna je napisao/la:
ogi je napisao/la:najbolje je njamati friske biljkice sa sto manje obrade
Slažem se. I što manje različitih vrsta po obroku (tzv. mono-prehrana). Tome bismo trebali težiti.
Nisam siguran jer mislim da treba u jednom obroku obuhvatiti sve esencijalne aminokiseline
aspalatus

ogi pa naravno da jedemo masu svjezih plodova ali ponekad se zazelis nesto malo kako bih rekla sto te podsjeca na nesto poznato. iako su i svjezi plodovi jako poznati i kao sto ti kazes poenkad ti jednostavno dode da pojedes 4 kukumara onako iz vrta, ipak updas u krizu s vremenom. i zato je dobro imati nesto posuseno kao kruh, jer onda mozes spremiti sendvic i nesto zaista ugristi... hehe
kruh o kojem ti govoris kad pricas o posusenim tikvicama, i kruh o kojem ja govorim ( dehidriranom) su dvije razlicite stvari. kad se jednom navuces na sirovi kruh, vise te ne zadovoljava okus pecenog. zapravo skuzis da i nema bas nekog okusa u tome.
a posto ovde ricamo o sirovoj hrani, ja bih radije rekla da je peceni kruh zamjena za sirovi a ne obratno.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Meni to zvuci kao tofu kobasice / salame :roll:

Dehidriranje priznajem samo kao metodu za spremanje zimnice 8)
aspalatus

ma ogi nemoj pretjerivati... kako ti sirovi kruh moze zvucati kao tofu kobasice?? molim te objasni mi :) to je obicni kruh... a tofu su kobasice kao sto se tako i zovu i izgledaju. sirovi kruh ne podsjeca ni imenom ni izgledom a bogami ni okusom na nista zivotinjsko.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Kaj se tice naziva, kao sto mi je apsurdan naziv 'soja sunka' tako je i 'sirov kruh'
A sto se tice dehidriranja, ne vidim smisao u dehidriranju necega sto ce se brzo pojesti
To je cisti gubitak vremena, struje i sigurno nekih nutrijenata
Idu mi na zivce zamjene, ako brijes na nesto, onda budi dosljedan, zaboravi sunku i kruh
milevaindia

Post Postao/la milevaindia »

da to ko ono...sta jedes umesto mesa?? mislim nejedem nista umesto..... to ce reci nije potrebna nikakva zamena............
mozda su ti nazivi soja-kobasica itd...ok za one ljudi koji prelaze na vege ishranu.pa da vide da eto nece puno izgubiti...ili sta znam............meni je bezveze..... ali onom koji je na pocetku sigurno nije.............
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la:Zamjene!! ..opet zamjene!!
Postoje zamjenski/ alternativni/ zdraviji izvori električne energije i postoje zamjenski/ alternativni/ zdraviji izvori hranjivih tvari. Vjetrenjača npr. pomaže u korištenju prvog, dehidrator npr.– u korištenju drugog. Možemo preživjeti i bez struje i bez kruha. Pa ipak, da bismo si olakšali život, izabrati ćemo opciju koju smatramo najmanje štetnom/ najispravnijom. Ti ćeš voziti bicikl na vjetar, ja ću pripremati mali dio hrane na topli zrak. Ti ćeš moj izbor osuđivati i/ili ismijavati, ja ću tvoj razumijeti i podržati.
ogi je napisao/la:Zovi to posusene tikvice a ne kruh, zna se sta je kruh.
Mješavima mljevenih žitarica/ sjemenki/ ostalih dodataka po izboru (začini, kvasac, povrtni ili voćni pire itd.), termički obrađeno na temperaturi iznad 180 C, zove se kruh (običan, pečen).
Mješavima mljevenih žitarica/ sjemenki/ ostalih dodataka po izboru (začini, kvasac, povrtni ili voćni pire itd.), termički obrađeno na temperaturi ispod 48 C, zove se kruh (sirovojelski, sušen).
Tikvice nisu isto što i kruh.
ogi je napisao/la:Meni je to stvarno neshvatljivo, ako zelis biti sirov onda budi sirov a ne posusen.
Većina sirovojelske prehrane se sastoji od svježih plodova voća, povrća i zelenog bilja.
Metoda sušenja/ dehidriranja se koristi za izradu sirovojelskih šnita i krekera koji se jedu povremeno. Dehidrator ću još koristiti i za sušenje bilja (izradu domaćih, prirodnih začina) i sušenje voća (nesumporenog, za konzumaciju preko zime; ili cijele godine). Žao mi je što ti je to neshvatljivo. (?)
ogi je napisao/la:mislim da u jednom obroku treba obuhvatiti sve esencijalne aminokiseline
Vitalan 100-godišnjak koji za jedan obrok pojede zdjelu svježih marelica ili svježih krastavaca (=bez svih esencijalnih amino u obroku), misli drugačije.
ogi je napisao/la:Meni to zvuci kao tofu kobasice / salame

Mene žitarice/ sjemenke/ povrće ne podsjećaju na meso. Nadam se da je tako i kod ostalih.
ogi je napisao/la:Dehidriranje priznajem samo kao metodu za spremanje zimnice

Zimnica (=ajvar, pasirana rajčica, kiseli kupus, kiseli krastavci. pekmez, marmelada i itd) se kuha ili kiseli. Sušeno (dehidrirano) voće i povrće nije zimnica.
ogi je napisao/la:Kaj se tice naziva, kao sto mi je apsurdan naziv 'soja sunka' tako je i 'sirov kruh'
Stvari jednostavno imaju svoj naziv, značenje im pridajemo/ određujemo sami. Sirovi kruh je naziv za – sirovi kruh – kruh koji nije termički obrađivan na temperaturi iznad 180 C/ pečen. Ako uz njega vežeš negativne asocijacije, predloži prikladniji. (?)
ogi je napisao/la:A sto se tice dehidriranja, ne vidim smisao u dehidriranju necega sto ce se brzo pojesti
To je cisti gubitak vremena, struje i sigurno nekih nutrijenata
Smisao dehidriranja je napraviti obrok koji je u sebi zadržao enzime/ vitamine/ minerale, neovisno o tome hoće li se to pojesti prije ili kasnije i neovisno o godišnjem dobu. Ono je zdravija alternativa kuhanju/ pečenju/ kupovanju aditiranih namirnica iz trgovine. Za mene to nije gubitak vremena.
ogi je napisao/la:Idu mi na zivce zamjene, ako brijes na nesto, onda budi dosljedan, zaboravi sunku i kruh
Ako briješ na sirovu hranu, jedeš sirovu hranu. Sirovi kruh je sirova hrana. Čini mi se da miješaš/ ne radiš razliku između svježeg i sirovog. Pojašnjenje:

Bez termičke obrade = svježa hrana = sirova, s tekućinom i svim ostalim hranjivim nutrijentima;
S termičkom obradom do 48 C = sirova hrana = bez tekućine, sa svim ostalim hranjivim nutrijentima;
S termičkom obradom preko 48 C = kuhana/ pečena hrana = bez tekućine, bez ili s vrlo malo hranjivih nutrijenata.

Naravno, namirnice iz prve skupine su najprirodnije i trebale bi činiti većinu naših obroka.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Ocekivao sam tako nesto :D

Procitao sam sve ali neda mi se.. :smijeh2: ..tko je shvatio, shvatio je
ica

Post Postao/la ica »

luna napadni ga curo !!!
... pa da opet bude kavez hehe :smijeh2: :smijeh2: ...
Odgovori