Zemljani Zemljani
Košnica puna ljubavi
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Cijepljenje djeteta
1, 2  Sljedeća
 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Zdravlje
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12398
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 22.9.2007. sub. 16:01    Naslov: Cijepljenje djeteta Citiraj i odgovori

Odluka o cijepljenju djeteta jedna je od važnih i teških odluka. Porast preporučenih cjepiva i popratne kontroverze o tome jesu li cjepiva sigurna ili uopće učinkovita, izazivaju zbunjenost i zabrinutost roditelja.
Avive Jill Romm govori o rizicima i prednostima cijepljenja te o posljednjim istraživanjima pristupa imunitetu i sprečavanju bolesti. Smatra da je dijete najbolje zaštititi od bolesti kao i od štetnih posljedica cijepljenja jačanjem njegovog imuniteta te donosi pregled prirodnih načina kako to postići.

"Moja su stajališta o cijepljenju konzervativna, a kao primalja i zdravstvena djelatnica odlučno se zauzimam za provedbu mjera javnog zdravstva.

Nisam toliko naivna da bih pretpostavila kako su alternativni načini liječenja i zdrav život uvijek dovoljni da spriječe i liječe bolesti.

Usprkos tome, vatrena sam zagovornica slobode pojedinca na području zdravstvene zaštite, naročito kad se radi o uštrcavanju u tijelo tvari za koje je poznato da mogu izazvati negativne reakcije ili dugoročne kronične posljedice."

www.planetopija.hr
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12398
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 22.9.2007. sub. 16:05    Naslov: Citiraj i odgovori

Obvezatna cjepiva

Dijete rođeno u rodilištu cijepi se odmah protiv tuberkuloze cjepivom nazvanim BCG. Dijete koje nije rođeno u rodilištu cijepi se BCG cjepivom u dostupnim ordinacijama primarne zdravstvene zaštite djece do dobi od 2 mjeseca. Ako i do te dobi dijete nije cijepljeno, trebalo bi se cijepiti BCG-om do kraja prve godine života.
U drugom te u 4. i 6. mjesecu života dijete se cijepi protiv bakterije Haemophilus influenzae tip b koja u male djece može izazvati tešku bolest, od kojih je najteža komplikacija gnojni meningitis.
Isto tako u 3. mjesecu života predviđeno je cijepljenje protiv difterije, tetanusa i hripavca (acelularno cjepivo-DTaP), te cjepivo protiv dječje paralize (umrtvljeno- IPV) .
Takvo cijepljenje ponavlja se za 6 ili 12 tjedana, uz izmjenu da cjepivo protiv difterije i tetanusa sada sadržava cjelostaničnu komponentu za hripavac (DTwP), a cjepivo protiv dječje paralize je živo atenuirano cjepivo (OPV) koje se daje na usta.
U drugoj godini života dijete se cijepi protiv ospica, zaušnjaka i rubele (crljenice) (Mo-Pa-Ru-MPR tj. skraćenica od lat. naziva morbili, parotitis, rubela).
Nakon 18 mjeseci potrebno je djecu docijepiti protiv difterije, tetanusa i hripavca (cjelostanično cjepivo), protiv dječje paralize ( živo atenuirano cjepivo ) te Hemophilus influenzae tip b.

Program obvezatnog cijepljenja za dječju i školsku dob

U predškolskom razdoblju između 4. i 6. godine života provodi se docjepljivanje protiv difterije, tetanusa i hripavca (cjelostanično cjepivo) te dječje paralize (živo atenuirano cjepivo-OPV). Tada se provodi i tuberkulinsko testiranje (provjera zaštite protiv tuberkuloze) i ponovno BCG cijepljenje za one koji na taj test nisu dali odgovor ( tj. oni koji nisu zaštićeni od tuberkuloze). Isto tako pred polazak u školu docjepljuje se protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (crljenice).
U školskoj dobi predviđeno je docjepljivanje protiv difterije, tetanusa te dječje paralize (polio-OPV), zatim BCG testiranje i cijepljenje nereaktora. U 12. godini (6. razred) obvezatno je cijepiti se protiv zarazne žutice tip B (Hepatitis B) i to u 3 doze. Završno docjepljivanje protiv difterije i tetanusa (Td) obavlja se u zadnjem razredu srednje škole ( 18 godina).


Cjepiva izvan redovitog programa cijepljenja - neobvezatna cjepiva

U Hrvatskoj je registriran određen broj cjepiva za bolesti protiv kojih cijepljenje nije zakonom određeno, ali postoje okolnosti, potrebe ili preporuke da se cijepljenje provede. Spomenut ćemo one najvažnije : hepatitis A, hepatitis B u dojenačkoj dobi te vodene kozice.

Hepatitis A - bolest prljavih ruku

Hepatitis A ili zarazna žutica jest razmjerno česta bolest prouzročena istoimenim virusom koji se prenosi fekalno-oralnim putem (izlučuje se stolicom, zbog čega nečistim prstima ili vodom može doći do usta druge osobe). Bolest je najčešće blaga ili srednje teška, a loši sanitarni uvjeti pogoduju širenju virusa. Rutinsko cijepljenje se za sada ne preporučuje, osim u slučajevima epidemija ili putovanja u endemska područja. Endemska područja u Hrvatskoj uključuju šire područje Daruvara, Slavonskog Broda, Nove Gradiške, Čazme, Našica i Kutine.
U Hrvatskoj postoji umrtvljeno virusno cjepivo koje se primjenjuje u dvije doze s razmakom od 6-12 mjeseci a koje se preporučuje svoj djeci s navršenih godinu dana, a osobito prije polaska u školu kad se bilježi porast obolijevanja. U Hrvatskoj postoji i cjepivo protiv hepatitisa A u kombinaciji s cjepivom protiv hepatitisa B u jednoj štrcaljki ( jačina je tako podešena da se daje u ritmu od 3 injekcije s razmacima od 1 i 6 mjeseci ).

Hepatitis B

Hepatitis B je vrlo ozbiljna bolest koju uzrokuje istoimeni virus HBV.
Akutna bolest je najčešće blaga ili se uopće ne vidi, no u određenom broju slučajeva ona prelazi u kroničnu fazu kad virus opstaje u organizmu i na jetri uzrokuje promjene koje mogu završiti cirozom ili karcinomom. Virus se prenosi krvnim derivatima, spolno i vertikalnim putem, tj. od zaražene trudnice na novorođenče (tijekom poroda ). Isto tako veliki broj zaraženih igala (od ovisnika) najčešće odbačenih po parkovima, a gdje su smještena i brojna dječja igrališta predstavlja veliku opasnost od zaraze hepatitisom B. U Hrvatskoj se stopa zaraženosti može smatrati relativno niskom, no težina bolesti je takva da opravdava uvođenje univerzalnog cijepljenja.
Cjepivo protiv hepatitisa B u nas je uvedeno 1999.godine za sve učenike 6. razreda osnovne škole. Cjepivo je proizvedeno najsuvremenijom molekularnom tehnologijom i ima vrlo malo nuspojava. Neke europske zemlje obvezatno cijepe protiv hepatitisa B već u dojenačkoj dobi, dok je kod nas ono u programu za tu dob samo za onu djecu koja su izložena riziku (pozitivna obiteljska anamneza). U svakom slučaju nikad nije kasno cijepiti, no jasno je kako odgađanjem organizam izlažemo mogućnosti zaraze hepatitisom B.

Vodene kozice (varicella)

Vodene kozice smatraju se blagom virusnom bolesti koju uzrokuje virus varicella-zoster. Širi se kapljičnim putem. Oboljenje je najčešće javlja doista blago u djece od 1-12 godina, no prije i poslije može imati vrlo težak tijek. Osobito je opasna infekcija koju dobije trudnica, jer virus u 25% slučajeva prelazi na čedo i ostavlja teške posljedice na mozgu, očima, udovima i koži. Također je vrlo težak oblik koji se javlja u novorođenčadi ili prvi put u adolescenata ili odrasle osobe.
U našoj zemlji postoji živo cjepivo koje sadržava oslabljene virusne uzročnike vodenih kozica. Može se ­dati kao jedna doza svakom djetetu već s navršenih 12 mjeseci. Preporučuje se dati i svakom onom djetetu, koje do 12. godine života nije preboljelo vodene kozice, jer je težina bolesti u adolescenata i odraslih znatno teža nego u djece od 1-12 godina. Nakon te dobi za uspješno cijepljenje potrebne su 2 doze u razmaku od 6-10 tjedana.

Kombinirana cjepiva

Broj korisnih i preporučenih cjepiva raste iz godine u godinu te omogućuje djeci i roditeljima bezbrižnije djetinjstvo. Na taj način broj injekcija cjepiva koje bi dijete trebalo primiti postaje sve veći. Zato se već od početka primjene univerzalnih programa procjepljivanja nastojalo što više cjepiva povezati u što manje injekcija (uboda).
Osim spomenutih trovalentnih cjepiva koja su u upotrebi još od II. svjetskog rata, razvojem tehnologije na tržište su došla cjepiva s još više sastojaka u jednoj štrcaljki. Između ostalog tako se kombiniraju cjepiva protiv difterije, tetanusa, hripavca (acelularno), dječje paralize (inaktivirano-IPV) i Hemophilusa influenzae tip b(DTaP + IPV + Hib) u jednoj štrcaljki, čime se jednim ubodom cijepi protiv čak 5 bolesti. U nas je takva kombinacija poznata pod popularnim imenom ”5 u 1“ . Uskoro se na našemu tržištu može očekivati i kombinacija sa 6 sastojaka koja ima i komponentu zaštite od hepatitisa B. Sva kombinirana cjepiva imaju i neke zajedničke karakteristike: imunogenost tih cjepiva, a prema tome i zaštitna učinkovitost, mora za svaki pojedini sastojak biti jednaka učinkovitosti cjepiva kada se primjenjuje pojedinačno, a ukupna učestalost nuspojava ne smije biti veća od one koja se javlja kod primjene svakog pojedinog cjepiva . Uz jednostavnost primjene u jednoj injekciji (u dobi od 3,4,6 i 18 mjeseci ) takva kombinacija osigurava odličnu zaštićenost uz najmanji rizik komplikacija, a zbog samo jednog uboda znatno je ugodnije za dijete. To cjepivo nije uključeno u Program obvezatnih cijepljenja na teret HZZO-a, no može se nabaviti prema preporuci liječnika.

Je li cijepljenje opasno i koje su najčešće nuspojave?

Cijepljenjem se u organizam unose oslabljene bakterije, to jest njihovi antigeni ( ili bjelančevine koje potiču stvaranje protutijela ), ili oslabljeni virus (npr. ospice ). Postoje i posebno proizvedena cjepiva koja ne sadržavaju virus, ali imaju tzv. antigena svojstva poput virusa, te organizam na njih stvara protutijela ( npr. cjepivo protiv hepatitisa B ).
Cijepljenjem se izaziva neprimjetna “mala bolest” koja u većine djece prođe nezamijećeno ili sa malim otokom na mjestu uboda, kratkotrajnim povišenjem temperature (posebice dojenčad), no to su uobičajene reakcije. Burne opće i lokalne reakcije su moguće, ali ipak rijetke, a očituju se u obliku visoke i dugotrajne temperature, vriskava plača, gubitka svijesti te reakcijama preosjetljivosti.

Da bi se pristupilo cijepljenju, dijete mora biti zdravo, od preboljele gripe ili teže virusne bolesti (npr. vodenih kozica) treba proći barem 6-8 tjedana. Ovlašteni pedijatar je onaj koji, vodeći računa o svim relevantnim činjenicama za dijete, donosi odluku o vremenu i načinu cijepljenja za svako dijete posebno.

Doc.dr.sc. Miroslav Harjaček
Klinika za dječje bolesti Zagreb
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
PhoenixPridružen/a: 12. 09. 2007.
Postovi: 533
Lokacija: Samobor

PostPostano: 22.9.2007. sub. 16:31    Naslov: Citiraj i odgovori

ja sam totalno protiv cjepljenja.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
InannaPridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 556
Lokacija: mu-mu

PostPostano: 22.9.2007. sub. 16:39    Naslov: Citiraj i odgovori

i ja.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12398
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 22.9.2007. sub. 17:27    Naslov: Citiraj i odgovori

Ne mogu naci tekst o crnoj strani cijepljenja koji sam citao negdje na netu.. Confused
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
PhoenixPridružen/a: 12. 09. 2007.
Postovi: 533
Lokacija: Samobor

PostPostano: 22.9.2007. sub. 18:39    Naslov: Citiraj i odgovori

Ja imam jednu knjigu koja se bavi samo time. Moram pogledati kako tocno naslov ide.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
aspalatusPridružen/a: 12. 09. 2007.
Postovi: 2575
Lokacija: Split

PostPostano: 24.9.2007. pon. 13:06    Naslov: Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:
Ne mogu naci tekst o crnoj strani cijepljenja koji sam citao negdje na netu.. Confused

molim te nemoj ni trazit lakse mi je ako ne znam...svi smo mi jos uvijek obavezni na ta cjepljenja djece..mada ja preskacem kad mogu, ne znam koliko je to pametno i vjecno sam u panici od tih cjepiva
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
LunaPridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4210

PostPostano: 24.9.2007. pon. 16:51    Naslov: Citiraj i odgovori

Phoenix je napisao/la:
Ja imam jednu knjigu koja se bavi samo time. Moram pogledati kako tocno naslov ide.

Ajd provjeri, baš me zanima Wink

Ja sam inače protiv cjepljenja, jer, iako štite od pojedinih bolesti, zapravo oslabljuju kompletan imunološki sustav.

Ali, voljela bih proučiti/ pročitati više o tome prije definitivne odluke o ev cijepljenju svojih klinaca. Ne bi mi baš bilo svejedno da necijepljenjem napravim nešto loše...
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12398
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 24.9.2007. pon. 17:34    Naslov: Citiraj i odgovori

Asp..moramo se suocit sa svojim strahovima

Idemo u potragu.. skace od srece
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
PhoenixPridružen/a: 12. 09. 2007.
Postovi: 533
Lokacija: Samobor

PostPostano: 24.9.2007. pon. 18:50    Naslov: Citiraj i odgovori

evo nasao sam knjigu:

Aviva Jill Romm
Cijepljenje
prirucnik za brižne roditelje
(kako donijeti sigurne i razumne odluke o rizicima, prednostima i alternativama)
planetopija , bibilioteka makronova
Zagreb, 2007
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12398
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 25.2.2008. pon. 20:50    Naslov: Citiraj i odgovori25. veljače - Obvezni državni program cijepljenja djece protiv ospica, rubeole i mumpsa iznosi 6 milijuna kuna na godinu. Cijepi se svako dijete s navršenih godinu dana i još jednom prije škole. U programu je domaće cjepivo MoPaRu, koje se koristi od 1976. i njime su cijepljeni milijuni djece u Hrvatskoj. Nakon 32 godine opasno mu konkurira američki Priorix i to pod pritiskom očito vrlo snažnih stranih lobija. Tko će pobijediti, domaća ili strana kompanija, odlučit će Ministarstvo zdravstva.

U zagrebačkom domu zdravlja Siget polovica roditelja djecu je cijepila domaćim MoPaRuom, polovica stranim Priorixom. Za domaće cjepivo, za razliku od stranoga, nuspojave se službeno bilježe. "Tri naša pacijenta su bila hospitalizirana, imali smo verificirane te nuspojave, a za Priorix osim tih febrilnih stanja, druge reakcije nismo imali", rekla je pedijatrica DZ-a Siget dr. Dubravka Schwarz.

I dr. Tatjana Sindik Milošević, ravnateljica Imunološkog zavoda koji proizvodi MoPaRu, priznaje da on ima nuspojave kao i svako drugo cjepivo. Najteže su meningitis i encefalitis. Ravnateljica Imunološkog zavoda kaže kako nijedan od tih slučajeva nije ostavio trajnu posljedicu na djetetu.

No liječnici koji podupiru strano cjepivo Priorix kažu da su njegove nuspojave blaže, iako su istraživanja njemačkoga državnog instituta za kontrolu cjepiva, svima dostupna na internetu, potvrdila da su kao nuspojave zabilježeni encefalitis, dijabetes, ali i dva smrtna slučaja. I to samo u posljednjih šest godina.

Strani su lobiji očito vrlo jaki i stvar je otišla toliko daleko da su čak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ministru zdravstva preporučili da iz programa cijepljenja povuče domaće cjepivo jer je povjerenje u njega jako poljuljano. Iako je ministar danas trebao odlučiti koje će cjepivo biti u uporabi, odluka je odgođena. Strane kompanije tvrde - lobiranja nema.

"Ako ste izloženi konstantnom napadu na neka cjepiva i na cijeli program, to zbunjuje i roditelje i cjepitelje, i, ne ulazeći u razloge u ovom trenutku, to šteti programu cijepljenja", rekla je voditeljica Službe za epidemiologiju HZJZ-a dr. Ira Margan-Gjenero.

Ako je strano cjepivo doista bolje od domaćega, treba ga zamijeniti u obveznom programu cijepljenja. No ako je riječ o propagandi farmaceutskih kompanija, pitanje je samo hoće li zdravstvene vlasti popustiti pritisku, a na štetu djece u Hrvatskoj.

HRT
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
WaitsPridružen/a: 28. 11. 2007.
Postovi: 330
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 25.2.2008. pon. 23:16    Naslov: Citiraj i odgovori

Baš sam gledo na dnevniku prilog...
Očito ja da se tu radi o lobiranju velikih komapanija životinjomrzačkih i životinjomučilačkih (GSK) koje žele osvojiti hrvatsko tržište...boli njih ona stvar za dobrobit djece...užas...
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
aspalatusPridružen/a: 12. 09. 2007.
Postovi: 2575
Lokacija: Split

PostPostano: 25.2.2008. pon. 23:48    Naslov: Citiraj i odgovori

moja su dica zadnjih godina preskocila sva cjepljenja...muka mi je kad ih moram vodit u dr jer me ona uvik napadne ponovo i ponovo s tom pricom kako se moraju cjepit i kako kasne sa cjepivima...moja stara mi je rekla da ni ja nisam dobila sva cjepiva koja sam trebala ...
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
InannaPridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 556
Lokacija: mu-mu

PostPostano: 25.2.2008. pon. 23:51    Naslov: Citiraj i odgovori

ja nisam dobila cjepiva i nikom ništa. Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
WaitsPridružen/a: 28. 11. 2007.
Postovi: 330
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 8.4.2008. uto. 09:56    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3048940/index.do
Pročitajte ovo!!!
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Zdravlje Vremenska zona: GMT + 02:00.
1, 2  Sljedeća
Stranica 1 / 2.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan