Zemljani Zemljani
Košnica puna ljubavi
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Heljdina kaša

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Recepti
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11807
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 28.7.2008. pon. 00:18    Naslov: Heljdina kaša Citiraj i odgovori

Heljdina kaša

Premda je po načinu pripreme sličnija žitaricama, ubraja se u jednogodišnje zeljaste biljke iz porodice dvornjača (Polygonaceae).
Heljdina kaša
Latinski naziv: Fagopyrum esculentum Moench
Engleski naziv: buckwheat
Regionalni naziv: eljda, hajda, ajda, hajdina, hajdinska kaša, golokud
Energetska i nutritivna vrijednost
Usporedba namirnica
Opis i porijeklo

Heljdina je kaša oljušteni plod biljke heljde ili hajdine. Podrijetlom je iz Srednje Azije.

Iako je po načinu pripreme slična žitaricama, ubraja se u zeljaste biljke. Iz plodova se dobiva hranjivo brašno i krupica za palentu i kruh.
Energetska i nutritivna vrijednost

Kašu možete skuhati i poslužiti kao prilog ili upotrijebiti kao nadjev sarmi, musakama, peradi i savijačama.

Visoka prehrambena vrijednost nutrijenata, tj. značajne količine ključnih minerala i vitamina, čine ovu namirnicu osobito prikladnom i cijenjenom u prehrani.

Bogata je ugljikohidratima i sadrži sporo probavljivi škrob, koji izaziva postupan rast šećera u krvi. To znači da je vrlo dobra namirnica za ljude s povišenim šećerom u krvi i za one koji moraju paziti na prekomjerni unos kalorija.

Heljdina kaša jedan je od najboljih izvora bjelančevina u biljnom svijetu. U usporedbi s drugim žitaricama ima iznimno visoku biološku vrijednost i iskoristivost bjelančevina. Organizam može iskoristiti 74% bjelančevina iz heljde. Ona sadrži sve esencijalne aminokiseline u odgovarajućim omjerima i ima naročito visok sadržaj lizina koji je vrlo bitan za iskoristivost i pretvorbu bjelančevina.

Masnoće su u heljdinoj kaši prisutne u manjim količinama i sa zdravstvenog stajališta veoma su dobre jer sadrže dosta nezasićenih masnih kiselina i lecitina, važnog u razvoju djece. Heljdina je kaša i odličan izvor niacina, pantotenske kiseline, vitamina B1, vitamina E, magnezija, fosfora i željeza te dobar izvor vitamina B2 i kalija. Energetska vrijednost iznosi 343 kcal na 100 g.
Ljekovitost

Heljdina kaša sadrži 0,2% biljnih sterola koji sprječavaju povećanje kolesterola u krvi. Sastavljena je od 75% složenih ugljikohidrata. Odličan je izvor vlakana jer sadrži oko 25% neprobavljivih sirovih vlakana koji blagotvorno djeluju na probavni sustav.

U obliku posija sadrži 4 do 6% rutina, flavonoida koji smanjuje kolesterol, snižava krvni tlak i ojačava oslabljene kapilare. Ne sadrži gluten pa je stoga prikladna za osobe koje boluju od celijakije.

Heljdina je kaša lako probavljiva namirnica koja bi se trebala češće nalaziti na našem jelovniku kao dodatak žitaricama ili zamjena za njih.
Kupovanje i čuvanje

Plodovi heljde sitni su trobridni, 5-6 mm dugi, jajasti oraščići. Sušenjem se iz njih oslobađa sjemenka svijetle boje, koja prženjem dobiva smeđu boju i koju poznajemo pod nazivom heljdina kaša.

Prodaje se u trgovinama, u manjim i većim pakiranjima, u prozračnoj papirnoj ili plastičnoj ambalaži, a čuva se na suhom i tamnom mjestu. Heljdino brašno najčešće ćete naći u trgovinama zdrave hrane.
Priprema jela s heljdinom kašom

Heljdina je kaša lako probavljiva namirnica i ne sadrži gluten pa je stoga prikladna za osobe koje boluju od celijakije.

Kaša je stara hrvatska hrana, danas pomalo zaboravljena, osim u sjevernim dijelovima Hrvatske, osobito u Međimurju, Zagorju i Podravini.

Kašu možete skuhati i poslužiti kao prilog ili upotrijebiti kao nadjev sarmi, musakama, peradi i savijačama. Upotrebljava se i za pripremu variva samostalno ili s povrćem, kombinira se s različitim povrćem i mesom za hladne salate, a i kao dodatak kod pripreme domaćih kobasica.

Heljdino brašno možete koristiti kod pripreme štrukli, žganaca, peciva ili kruha. U Rusiji ga upotrebljavaju za pripremu blina (manjih i debljih palačinki), u Japanu za pripremu soba okruglica, a u Italiji za pripremu tjestenine.
Heljda, svježa

Energetska i nutritivna vrijednost na 100 g.
Hranljive tvari Mjerna jedinica Količina
Energetska vrijednost kcal / kJ 343 / 1434
Ukupno bjelančevina g 13,25
Ukupno ugljikohidrata g 71,50
Dijetalna vlakna g 10,00
Ukupno masti g 3,40
Kolesterol mg 0,00
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
filo



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 2386

PostPostano: 28.7.2008. pon. 01:34    Naslov: Citiraj i odgovori

ja jedem cesto, kuhana sa lukom (ne radim ono prvo na ulju luk pa..), dodan shoyu.. uz tempeh mmm il sojine medaljeone
al brasno mi se ne svidja.. moram i njega neak potrosit
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
tomike



Pridružen/a: 13. 09. 2011.
Postovi: 16
Lokacija: Osijek

PostPostano: 26.1.2012. čet. 14:52    Naslov: Citiraj i odgovori

mmm...heljda Smile do heljde sam došao još kao malo dijete preko mame, odnosno njene mame a moje bake koja je međimurka, a tamo su uzgajali heljdu. ja jednostavno volim heljdu! često ju ponudim prijateljima koji ju nikada prije nisu kušali, i u pravilu oduševe se laganom teksturom i okusom. uz recept koji ću ovdje podijeliti s vama, nekad ju samo lagano skuham (bez ikakvih začina) i kad se malo ohladi prelijem medom. taj recept su mi otkrile ruskinje kod kojih je inače heljda nacionalno jelo.

heljda s rajčicom

sastojci:

heljda, rajčica, lovor, majčina dušica, peršin, slatka mljevena paprika, papar, sol (po želji smilje, mažuran)

znači heljdu najčešće spremam tako da ju prelijem vodom (dvostruko više od heljde) i na laganoj vatri kuham (prije sam ju stavljao na lagano poprženi luk i češnjak, ali trenutno ne jedem luk i češnjak) otprilike 10-15 minuta. ako je ljeto i dostupna je fina svježa rajčica, odmah stavim i nju narezanu, da stigne pustit sok jer heljda je jako brzo kuhana. u zimskom razdoblju koristim umak od rajčice ili zamrznute komade rajčice. nakon 10 minuta kuhanja provjerim treba li dolijati još vode - bitno je da kod isključivanja vatre ne bude previše vode jer želimo dobiti rastresitu heljdu. znači po isključivanju vatre dodajem začine (ako ga imam, a uvijek ga imam Smile obilato iskidam svježe listiće peršina), dobro promiješam, poklopim i pustim desetak minuta da začini živnu i da heljda upije ostatak vode. uz to često serviram salatu od naribane mrkve, ili svježe cikle. dobar tek Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
nelana



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 359
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 28.1.2012. sub. 17:01    Naslov: Citiraj i odgovori

ja heljdu obožavam! ali ne onu oljuštenu smeđu, nego djelomično ili neoljuštenu (nisam ziher) koja je zlatne boje... ima prepun divan okus!

samo nešto da podijelim s vama što prakticiram i znam u vezi heljde...

heljda je jedna iznimno topla/vruća namirnica (po makrobiotici), što znači da strahovito grije tijelo! ne bi ju trebali jesti ljeti, a prek hladnih mjeseci samo 2 puta tjedno! i strašno bitna stvar, klinci ju ne smiju papati uopće do pete godine (iako neki preporučuju do treće)
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
tomike



Pridružen/a: 13. 09. 2011.
Postovi: 16
Lokacija: Osijek

PostPostano: 15.2.2012. sri. 15:10    Naslov: Citiraj i odgovori

upravo mi je pala na pamet pomisao da bi se ta dodatna "heljda toplina" mogla ciljano iskoristiti u borbi sa raznim zimskim virusima, pogotovo jer je riječ o laganoj hrani.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11807
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 29.8.2013. čet. 02:44    Naslov: Citiraj i odgovori

nelana je napisao/la:
klinci ju ne smiju papati uopće do pete godine (iako neki preporučuju do treće)


Prema novim preporukama, heljda se uvodi u prehranu djece među prvim žitaricama
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11807
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 29.8.2013. čet. 22:36    Naslov: Citiraj i odgovori



Za večeru je bila heljda s brokulom, maslacem i lukom
Kuhano u 2-3 šalice vode za 15min, dok voda nije isparila

Fino i jako zasitno
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Recepti Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan