Batat

Salata, mrkva, cikla, zelje, kelj, raštika, blitva, tikvice, grašak...
Avatar
Medo
Postovi: 1281
Pridružen/a: 14 lis 2007, 23:02

Batat

Post Postao/la Medo »

slika


Batat je višegodišnja povrtna kultura porijeklom iz Južne Amerike koja pripada botaničkoj porodici slakova (Convolvulacaeae). Iako je na prvi pogled sličan s krumpirom, nema nikakve srodnosti s njim. Za jelo se koriste sekundarna zadebljanja korijena (roza/ljubičaste, narančaste i žute boje), kao i mlado zeleno lišće. U Hrvatskoj je to povrće još uvijek prilično slabo poznato, a zbog njegovih hranidbenih i ljekovitih svojstava treba ga uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Hranidbena i ljekovita svojstva

Batat je veliki izvor energije (puno škroba, malo šećera). Osim što je iznimnog okusa, batat je bogat izvor minerala i vitamina, pa opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima.

Najveća mu je vrijednost velika količina beta-karotena, 200 g batata daje istu količinu beta-karotena kao i 5 kg brokule. Količina od samo 140 g batata kompletno osigurava potrebu za vitaminom E, koji je izuzetno važan jer štiti organizam od srčanih tegoba i začepljenja krvnih žila. Antioksidansi iz batata su ujedno veoma važni za dobro funkcioniranje mozga (Alzheimerova bolest i sl.), a visoki sadržaj beta-karotena pruža i kvalitetnu zaštitu protiv nekih tipova karcinoma.

Batat je kao energetska namirnica izuzetno važan i za dijabetičare i čije zdravlje ovisi upravo o stabilnoj razini glukoze u krvi. Naime, zbog niskog glikemijskog indeksa koji omogućava slabiju apsorpciju glukoze, konzumacijom batata ne nastaje štetan stres po organizam.

Batat je praktički bez masti i kolesterola, te je veliki izvor dijetalnih vlakana neophodnih za pravilno funkcioniranje probave. Kao veliki izvor energije može biti značajan i u prehrani sportaša.


Priprema batata za jelo

Batat se može pripremati za jelo poput krumpira, kuhan ili pečen. Bolje ga je kuhati na pari nego u kipućoj vodi, a još bolje ga je peći. Vrijeme kuhanja je 40-50 minuta. Batat se može narezati i na kriške, pržiti ili pohati, kao pire, čips ili kolač od batata.

Lišće batata je izuzetno vrijedna salata, koja se radi tako što se mlado tamnozeleno lišće skuha u vodi, te se po želji dodaju ulje, ocat, češnjak i dr.
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Moram priznati da ovo prvi puta vidim :shock:
Imaš li iskustva sa uzgojem, konzumacijom?
vuycha
Postovi: 1019
Pridružen/a: 07 lis 2007, 06:17

Post Postao/la vuycha »

Jeo sam ga kuhanog, ima okus kao slatki krumpir. Probao sam i s karfiolom, sve zdrobljeno u pire, fino je :)
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13045
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Nikad cuo/vidio :oci:
Avatar
miumiu
Postovi: 2882
Pridružen/a: 18 ruj 2007, 15:33
Lokacija: Zagreb

Post Postao/la miumiu »

ogi je napisao/la:Nikad cuo/vidio :oci:
Kad jedeš samo sve iz svog vrta. :D

Ja sam ga probala prženog al nije mi se baš svidio. Mora da postoji neki bolji recept. Po boji, strukturi, pa čak i okusu podsjeća na muškatnu tikvu. Mislim da ta tikva isto ima jako puno beta-karotena. Na http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c020o.html bi se vjerovatno moglo nači podatke za usporedbu sastava. Ne znam kak se batat veli na engleskom, ni muškatna tikva...
Zadnja izmjena: miumiu, dana/u 06 stu 2007, 00:35, ukupno mijenjano 1 put.
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13045
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

miumiu je napisao/la:
ogi je napisao/la:Nikad cuo/vidio :oci:
Kad jedeš samo sve iz svog vrta. :D
Volio bi da je tako.. :biljka:
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

A gdje toga ima za kupiti?
Avatar
miumiu
Postovi: 2882
Pridružen/a: 18 ruj 2007, 15:33
Lokacija: Zagreb

Post Postao/la miumiu »

Luna je napisao/la:A gdje toga ima za kupiti?
Ja sam kupila u Mercatoru. Tam imaš otprilike SVE. :D
Avatar
Medo
Postovi: 1281
Pridružen/a: 14 lis 2007, 23:02

Post Postao/la Medo »

Luna je napisao/la:Imaš li iskustva sa uzgojem, konzumacijom?
Par puta sam ga jeo, pečenog zajedno s krumpirom, i bio mi je OK.

Dugujem odgovor u vezi uzgoja, napišem nešto čim prije, sorry, ne stignem sve na vrijeme... :? :oprosti:
Avatar
Medo
Postovi: 1281
Pridružen/a: 14 lis 2007, 23:02

Post Postao/la Medo »

Luna je napisao/la:A gdje toga ima za kupiti?
miumiu je napisao/la:Ja sam kupila u Mercatoru. Tam imaš otprilike SVE. :D
Ja ga također imam, ali kao eko proizvod. :palac: 8)
To je točno taj s gornje fotke.

Ovaj vikend dolazim u ZG, pa ako netko želi da mu donesem malo za probu, neka se javi.
Avatar
Medo
Postovi: 1281
Pridružen/a: 14 lis 2007, 23:02

Post Postao/la Medo »

Medo je napisao/la:Dugujem odgovor u vezi uzgoja, napišem nešto čim prije, sorry, ne stignem sve na vrijeme... :? :oprosti:
Tijekom zime i ranog proljeća pripremaju se sadnice u zatvorenom prostoru koji bi trebao biti što topliji, na način da se gomolji (zapravo zadebljani korijeni) stave naklijavati te se tako razviju sadnice.

Sadnja se vrši u drugoj polovici proljeća (kraj 4. i 5. mjesec) kada više nema opasnost od mraza, naime radi se o suptropskoj biljci i već temperatura niža od 10 C nije mu prikladna. Inače je u svojoj postojbini višegodišnja biljka, no zbog hladnije klime kod nas može biti samo jednogodišnja.

Prethodno uzgojene sadnice stavljaju se u zemlju u redove koji bi međusobno trebali biti udaljeni oko metar, iz razloga što se lišće širi naokolo, slično poput tikve (iako u manjoj mjeri). Unutar redova sadnice smo stavljali na oko 30-40 cm međusobne udaljenosti, no nisam siguran je li to ispravno, odnosno ne mogu se sada sjetiti točne propisane udaljenosti.

Biljka zahtijeva dosta vlage i u slučaju suše potrebno je navodnjavanje.

Berba je u jesen, tj. u 10. mjesecu odnosno najkasnije prije prvog mraza.
Avatar
miumiu
Postovi: 2882
Pridružen/a: 18 ruj 2007, 15:33
Lokacija: Zagreb

Post Postao/la miumiu »

Medo je napisao/la: Biljka zahtijeva dosta vlage i u slučaju suše potrebno je navodnjavanje.
Malčiraš li? To pomaže da se zemlja manje suši, pa ne treba toliko zaljevati.
Avatar
Medo
Postovi: 1281
Pridružen/a: 14 lis 2007, 23:02

Post Postao/la Medo »

miumiu je napisao/la: Malčiraš li? To pomaže da se zemlja manje suši, pa ne treba toliko zaljevati.
Pokrivali smo okolo s travom, pomaže do neke mjere u smislu da nešto duže drži vlagu odnosno kasnije se isuši, ali kad-tad novo zalijevanje postane neizbježno.
Avatar
Inanna
Postovi: 556
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 22:43
Lokacija: mu-mu
Kontakt:

Post Postao/la Inanna »

Medo je napisao/la:
Ovaj vikend dolazim u ZG, pa ako netko želi da mu donesem malo za probu, neka se javi.
E ako je nekako moguće, moje ukućanke i ja bismo htjele probati :)
Avatar
Medo
Postovi: 1281
Pridružen/a: 14 lis 2007, 23:02

Post Postao/la Medo »

miumiu je napisao/la:Ne znam kak se batat veli na engleskom, ni muškatna tikva...
Nisam ni ja znao, ali sam se sjetio latinskog Ipomoea batatas i ubacio u wikipediu, dakle:

Sweet potato :?

Naziv nije logičan jer batat zapravo nije srodan krumpiru.

Bilo kako bilo, evo članak na wikipediji, tamo je lijepo objašnjeno:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ipomoea_batatas
Odgovori