
Batat je višegodišnja povrtna kultura porijeklom iz Južne Amerike koja pripada botaničkoj porodici slakova (Convolvulacaeae). Iako je na prvi pogled sličan s krumpirom, nema nikakve srodnosti s njim. Za jelo se koriste sekundarna zadebljanja korijena (roza/ljubičaste, narančaste i žute boje), kao i mlado zeleno lišće. U Hrvatskoj je to povrće još uvijek prilično slabo poznato, a zbog njegovih hranidbenih i ljekovitih svojstava treba ga uvrstiti u svakodnevnu prehranu.
Hranidbena i ljekovita svojstva
Batat je veliki izvor energije (puno škroba, malo šećera). Osim što je iznimnog okusa, batat je bogat izvor minerala i vitamina, pa opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima.
Najveća mu je vrijednost velika količina beta-karotena, 200 g batata daje istu količinu beta-karotena kao i 5 kg brokule. Količina od samo 140 g batata kompletno osigurava potrebu za vitaminom E, koji je izuzetno važan jer štiti organizam od srčanih tegoba i začepljenja krvnih žila. Antioksidansi iz batata su ujedno veoma važni za dobro funkcioniranje mozga (Alzheimerova bolest i sl.), a visoki sadržaj beta-karotena pruža i kvalitetnu zaštitu protiv nekih tipova karcinoma.
Batat je kao energetska namirnica izuzetno važan i za dijabetičare i čije zdravlje ovisi upravo o stabilnoj razini glukoze u krvi. Naime, zbog niskog glikemijskog indeksa koji omogućava slabiju apsorpciju glukoze, konzumacijom batata ne nastaje štetan stres po organizam.
Batat je praktički bez masti i kolesterola, te je veliki izvor dijetalnih vlakana neophodnih za pravilno funkcioniranje probave. Kao veliki izvor energije može biti značajan i u prehrani sportaša.
Priprema batata za jelo
Batat se može pripremati za jelo poput krumpira, kuhan ili pečen. Bolje ga je kuhati na pari nego u kipućoj vodi, a još bolje ga je peći. Vrijeme kuhanja je 40-50 minuta. Batat se može narezati i na kriške, pržiti ili pohati, kao pire, čips ili kolač od batata.
Lišće batata je izuzetno vrijedna salata, koja se radi tako što se mlado tamnozeleno lišće skuha u vodi, te se po želji dodaju ulje, ocat, češnjak i dr.