Češnjak

Salata, mrkva, cikla, zelje, kelj, raštika, blitva, tikvice, grašak...
Avatar
aspalatus
Postovi: 2575
Pridružen/a: 12 ruj 2007, 11:12
Lokacija: Split

Post Postao/la aspalatus »

razlika je u zivotnoj energiji...kineski su napumpani izvjestaceni...nasi su ono takvi kakvi su, nadam sre da ce takvi i ostati bake ih prodaju na pazaru onako svezane u garland :D
Janis Joplin

Post Postao/la Janis Joplin »

moram priznati da otkada ne jedem meso, nisam bolesna... niti prehlađena...
osim što me hvatal velika depresija, ali to nije radi mesa, nego nečeg drugog ;)
luk i češnjak ne volim... žao mi je... ni cedevitu-prepunu vitamica c+boja+kemije... :o
Avatar
chiril stipsa
Postovi: 1018
Pridružen/a: 12 ruj 2007, 10:51
Lokacija: Zagreb/Osijek
Kontakt:

Post Postao/la chiril stipsa »

Janis Joplin je napisao/la:moram priznati da otkada ne jedem meso, nisam bolesna... niti prehlađena...
osim što me hvatal velika depresija, ali to nije radi mesa, nego nečeg drugog ;)
luk i češnjak ne volim... žao mi je... ni cedevitu-prepunu vitamica c+boja+kemije... :o
ja sa mmislio daljudi pricaju nebuloze kad govore da se nerazboljevaju odkad postaju vegetarijanci (cesce sam to cuo od vegana, ugl) ja isto odkad sam vegan nisam se razbolio niti prehladio, a do tada vrlo cesto.
nekadasnja alergija na ambroziju koja mi nije dala disat cijeli 9.mjesec sada je samo par kihanja ujutro i to je to.
Magnovey

Post Postao/la Magnovey »

Pa ne razboljevaju se jer unose duplo vise vitamina od mesojeda. Kod prehlade ne zaboravite da terapija chajevima pomaze mnooooogo! Ne predlazem vitamine unete vestackim putem. Ja sam jednom imao upalu pluca i toliko se najeo cheshnja da mi je vec narednih dana krenulo na bolje.
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Češnjak - korisna namirnica

slika

Premda je znanost posvetila pozornost toj biljci tek odnedavno, češnjak ima bogatu i znamenitu povijest kao ljekovita hrana, još iz doba piramida. Egipćani su ga obožavali i stavljali su modele glavice češnjaka, napravljene od gline, u Tutankamonov grob, a davali su ga i robovima kako bi oni ostali zdravi. Hipokrat, otac suvremene medicine, upotrebljavao je pare češnjaka za liječenje grlića maternice. U srednjem vijeku redovnici su žvakali češnjak da bi se zaštitili od kuge. Tijekom oba svjetska rata, kada antibiotici još nisu bili dostupni, češnjak se rabio na bojnom polju za dezinfekciju rana i sprečavanje gangrene. Sovjetska vojska se toliko oslanjala na češnjak da je zaradio titulu “ruskog penicilina”.
Poznati liječnik iz 1. stoljeća Dioscorides napisao je da češnjak “čisti arterije i otvara vene”.

Iako su u narodu već odavna poznata i cijenjena njegova ljekovita svojstva, posljednjih godina imamo sve više spoznaja i objektivnih podataka da je češnjak veoma koristan za zdravlje srca i krvnih žila te se smatra korisnim u sniženju kolesterola u krvi, sniženju visokog krvnog tlaka te sprečavanju preuranjene ateroskleroze.

Glavni djelatni sastojak češnjaka je ALIN, spoj iz kojeg u organizmu nastaju sumporni spojevi koji daju karakterističan miris češnjaka. Jedan od glavnih spojeva koji nastaje iz alina djelovanjem enzima alinaze je alicin. Sadržaj alina razlikuje se u češnjaku i do 10 puta, a i sadržaj spojeva nastalih iz njega u raznim pripravcima uvelike ovisi o načinu ekstrakcije tih tvari. Tako se primjerice pri ekstrakciji na previsokim temperaturama smanjuje enzimska aktivnost alinaze. Stoga različito proizvedeni preparati češnjaka imaju i do 20 puta različit sadržaj alicina, pa svi preparati nemaju isti učinak na sprečavanje nastanka ateroskleroze. U svakom slučaju, sirovi češnjak učinkovito djeluje na smanjenje razine kolesterola (posebno “lošeg”-LDL kolesterola) u krvi i do 10 %, a ima i više drugih pozitivnih učinaka u suzbijanju ateroskleroze.
Osim antikolesterolnog učinka, češnjak ima i antikoagulantno (sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, a time pomaže poboljšanju cirkulacije i ublažava mogućnost srčanih i moždanih udara i stenokardije), antikancerogeno (ima negativno djelovanje na rast i razvoj tumora), antioksidantno (uništava štetne slobodne radikale), antibiotsko i fungicidno (pomaže u suzbijanju infekcija) djelovanje.

Ako ne možete podnijeti neugodan okus češnjaka, možete nabaviti kapsule sa ekstraktima češnjaka. No budući da različito proizvedeni preparati imaju različit sadržaj djelatne tvari, alicina, pri kupnji takvih preparata povedite računa koliko djelatne tvari kupujete.

Zbog svega navedenog, konzumiranje češnjaka, osobito neprerađenog, može se preporučiti za jačanje imuniteta, zatim osobama s povećanom količinom kolesterola u krvi, te ostalima s povećanim rizikom od ateroskleroze, ali i zdravima u svrhu prevencije.
Avatar
miumiu
Postovi: 2882
Pridružen/a: 18 ruj 2007, 15:33
Lokacija: Zagreb

Post Postao/la miumiu »

chiril stipsa je napisao/la: ja sa mmislio daljudi pricaju nebuloze kad govore da se nerazboljevaju odkad postaju vegetarijanci (cesce sam to cuo od vegana, ugl) ja isto odkad sam vegan nisam se razbolio niti prehladio, a do tada vrlo cesto.
nekadasnja alergija na ambroziju koja mi nije dala disat cijeli 9.mjesec sada je samo par kihanja ujutro i to je to.
Ja sam prestala biti slabokrvna od kad ne jedem meso, a od kad ne pijem mlijeko i sl. oslobodila sam se kašljanja (uz svaku prehladicu) koje me muči opako od kad znam za sebe. Imam i više energije i bolju probavu.
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

NAPITAK ZA OTKLANJANJE NASLAGA U ŽILAMA

Sastojci:
30 očišćenih češnja češnjaka
5 neoguljenih limuna
1 litra izvorske vode

Postupak:
cijele limunune preko noći ostaviti u slanoj vodi, te u jutro
limune osušiti i isjeckati na komadiće
sve se usitni u mikseru, doda se 1 l vode i kuha se: pustiti da samo jednom zakuha!!!
ocijediti i uliti u bocu
čuvati na hladnom

Piti jednu čašicu (50ml) dnevno, prije glavnog obroka.

Nakon trotjedne terapije treba napraviti stanku od 8 dana, a nakon toga započeti drugu trotjednu terapiju. Samo tako se postiže pravi učinak.
Ova jeftina, neškodljiva i ljekovita terapija se može ponavljati svake godine.

Neugodan miris češnjaka nitko ne osjeća, a djelovanje češnjaka i limuna steklo je priznanje.

Kako obećavaju pristaše ove terapije, već nakon 3 tjedna svakodnevnog konzumiranja primjećuje se mladenački oporavak cijelog tijela.
Začepljenje i popratne pojave, npr. kod vida i sluha, se povlače i pomalo u potpunosti nestaju.
Osoba može zaobići planiranu operaciju srca jer su uklonjene masnoće u krvi i nakupine u venama.
Ovaj napitak može se primijeniti kod paradentoze.
Ljudi koji su patili od začepljenja ponovno mogu mirno spavati.
Avatar
Tinči
Postovi: 27
Pridružen/a: 17 lip 2009, 13:40
Lokacija: Sisačko-moslavačka

Kako plesti češnjak

Post Postao/la Tinči »

Instructions How to Braid Garlic slika

You can make an attractive Garlic Braid for your kitchen, or for a friend, by following these easy steps. Allow about an hour and a half. The garlic tops (leaves) should be dampened for the easiest, strongest, and best-looking braid.

Tools Materials Preparation Braiding Finishing
T o o l s ---- scissors, old toothbrush, 2 medium-sized bath towels, pocket knife
M a t e r i a l s ---- 13 dried and cured, softneck garlic bulbs with long leaves,
Jute twine 36 in. long
( Note: there is no true plant stem in softneck braiding garlic, but for our purposes here we will refer to the lower third of the top as a ‘stem’ ).
P r e p a r a t i o n ----
Step l. Cut off the roots, leaving ¼ to ½ inch, as desired.
Step 2. Brush with the tooth brush to remove any dirt.
Step 3. Remove the outermost bulb wrapper for a clean look. If not already broken, this wrapper can be most easily broken at the neck with a knife point or a fingernail. Be careful to break only one layer. Remove the bulb wrapper with the toothbrush, sliding the bristles into the broken edges until all parts of the wrapper are broken away and removed. (If the newly exposed wrapper is unattractive, it is usually safe to remove it also. Do not remove more than two).
Step 4. (optional). Remove the upper ‘stem’ part of the wrapper(s) just removed from the bulb. Break this layer loose with a knife point, thumbnail or scissor point.
Step 5. Soak one towel, and lay it out flat with one edge along the edge of a table.
Step 6. Place all the garlic tops in a row on the towel, with the bulbs hanging over the edge of the table.
Step 7. Soak the second towel, and lay it on top of the garlic tops.
Step 8. Adjust the towel edges carefully so that the entire top and ‘stem’ becomes damp right to the bulb.
Step 9. Wait 15-30 minutes for the garlic tops to become damp and pliable.
Step 10. Remove the upper towel.

B r a i d i n g ----
Step 1. Select the 3 largest bulbs for beginning the bottom end of the braid.

Step 2. One of these three (Bulb 1) will be used for the Starting Knot. Give it extra pliability by squeezing the ‘stem’ just above the bulb, using your forefinger and thumbnail. Soften this as much as possible for about two inches.

Step 3. Assemble Bulbs 1, 2 and 3, as in Illustration A, with Bulb 1 on the bottom, and Bulb 3 centered on the top.

slika

Ilust. A

Step 4. Make the Starting Knot by bending the Bulb 1 ‘stem’ sharply backward over the ‘stems’ of Bulbs 2 and 3 (Illus. B), then under itself, and finally sharply forward again over the ‘stems’ of Bulbs 2 and 3 (Illus. C). The Bulb 1 ‘stem’ should now lie back in its original direction.

slika
Illus. B
slika
Illus. C

Step 5. Take the largest of the remaining bulbs (Bulb 4) and place it in the center so its stem lies with the middle ‘stem’, no. 3. (Illus. D).
slika

Step 6. Bend the lowest ‘stem’ (no. 2) over the two middle ‘stems’ (nos. 3 & 4), as in Illus. E.
slika

Step 7. Place Bulb 5 on the right side, its ‘stem’ with ‘stem’ no. 2, as the new center strand (Illus. F).
slika

slika

Illus. G
slika
Illus. H
slika
Illus. I

Step 8. Bend the lowest ‘stem’ (no. 1) over this center strand (nos. 2 & 5) and into a new center (Illus. G).

Step 9. Place Bulb 6 on the left, its ‘stem’ with ‘stem’ no. 1 in the new center (Illus. H).

Step 10. Bend the lowest strand (nos. 3 & 4) over the center strand (nos. 1 & 6) into position as the new center strand
(Illus. I). Each strand now consists of two ‘stems’.
Continue by (a) adding bulbs in two more sets of three: center--right--left, center--right--left, (b) always securing in the new bulb with the lowest strand, (c) always bending this lowest side strand into a new center position, (d) keeping the bulb ‘stems’ short, the bends snug, and the braiding as tight as possible.
Step 11. Choose an attractive small bulb for the final one, no. 13, at top center.
Step 12. Continue braiding upward for 3-6 inches, as desired, keeping the braid tight.

F i n i s h i n g ----
Step 1. Bind off the top very tightly with the twine and make a small loop on the backside for hanging. You will discover a variety of good ways to do this.
Step 2. Look over the entire braid for any loose ends. Pull these into the center of the braid and snip them off with the scissors.
Step 3. While the braid is still wet, any loose places may be squeezed together for greater uniformity.
Step 4. Let the braid dry flat for a day or so on a table or shelf.

The instructions above have been provided for those vegetable gardeners who grow their own softneck garlic and who wish to make attractive braids for their pantries and kitchens. (Bloomingfields Farm no longer sells seed garlic, fresh garlic, garlic for braiding, garlic braids, nor garlic in any other form).
We hope you find these
instructions helpful.

Idem sad to isprobati...
Avatar
Tinči
Postovi: 27
Pridružen/a: 17 lip 2009, 13:40
Lokacija: Sisačko-moslavačka

Post Postao/la Tinči »

malo jednostavnije upute na
http://www.ecst.csuchico.edu/~atman/Mis ... index.html

moja verzija je ispala ovako:

slika
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13043
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

:skace: ..superr je!
Avatar
Tinči
Postovi: 27
Pridružen/a: 17 lip 2009, 13:40
Lokacija: Sisačko-moslavačka

Post Postao/la Tinči »

Hvala :) Na kraju sam slijedila ove druge upute i radila po svome.
Avatar
nelana
Postovi: 359
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 14:12
Lokacija: Zagreb

Post Postao/la nelana »

otkad sam trudna, ponekad imam zatvor, pa da to sve se pročisti pojedem režanj ili dva sirovog češnjaka u nekom kuhanom jelu kao mahune ili umak od špinata... nakon pola sata sve proradi... i uvijek funkcionira!

eto ako netko nekad ima takvih problemčića, naj je prirodni savjet zar ne!!!
Avatar
Drug Mile
Postovi: 357
Pridružen/a: 02 lip 2011, 08:40
Lokacija: Gorski kotar - RIjeka

Post Postao/la Drug Mile »

Što koristiti kao sjemenski češnjak? Onaj s tržnice, ili onaj iz dućana, ili neki baš namjenjen za to? Strah me da nije tretiran protiv klijanja, a i ne bih kineski, radije neki autohtoni.
prima
Postovi: 56
Pridružen/a: 27 lis 2010, 18:24

Post Postao/la prima »

može bilo koji, samo vanjske češnjeve.
ja imam manju količinu domaćeg, za dijeliti. :)
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Drug Mile je napisao/la:Što koristiti kao sjemenski češnjak? Onaj s tržnice, ili onaj iz dućana, ili neki baš namjenjen za to? Strah me da nije tretiran protiv klijanja, a i ne bih kineski, radije neki autohtoni.
Nema 'posebno namjenjenog', kupiš 'obični' češnjak i sadiš režnjeve, kao luk iz lukovice.
Ali nemoj kupovati češnjak u dućanima ili sjemenarama, radije potraži na tržnici, uz provjeru kako je uzgajan. Zapravo, skužiti ćeš i po izgledu da je domaća a ne uvozna sorta. Ja sam prošle godine kupila češnjak za sadnju iz češnjeva na Zelenoj tržnici, domaći. Odlično je uspio! I sam plod je puno sočniji i intenzivniji od kupovnog. S druge strane, na poklon sam dobila i češnjak za sadnju iz sjemenare. Stavila sam ga u zemlju pa da vidim što će biti, za usporedbu. Nije uspio, sav se 'sfrkao'. Dok je ovaj domaći bio uspješno 'preživio' cijelu zimu...
Odgovori