|
Zemljani Košnica puna ljubavi
|
Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Medo

|
Postano: 14.12.2007. pet. 01:02 Naslov: Čičoka |
|
|
Čičoka (Helianthus tuberosus L.) stigla je u Europu s američkog kontinenta. Uspijeva u toploj i u kontinentalnoj klimi. U prošlosti se koristila za hranu, krmivo i proizvodnju alkohola (individualnu i industrijsku), ali je s vremenom nepravedno pala u zaborav. U novije se vrijeme počinje sve više koristiti u razvijenim zemljama, gdje su prepoznate kvalitete te biljke.
U svijetu je čičoka poznata pod nazivima: jerusalem artichoke (engleski), Topinambur (njemački), pataka (španjolski), girasole terra (talijanski) itd. U nas je još nazivaju: divlji (stoljetni) krumpir, nahod i slatki krumpir. Čičoka je slična suncokretu. Ima lijep žuti cvijet, a stabljika može narasti i preko 2 metra visine. Često je možemo naći uz rijeke i potoke, a nerijetko je ukras vrtova i okućnica. Višegodišnja je biljka i u našim se krajevima razmnožava gomoljima. Gomolji su vretenasti i izduženi i, za razliku od krumpira, umjesto škroba sadrže inulin.
Inulin
Inulin je polisaharid koji sadrži fruktozu. Budući da je neprobavljivo biljno vlakno, razgradnja inulina započinje u debelom crijevu. Inulin je prebiotik, što znači da stimulira razvoj korisnih bakterija u crijevima (bifidobakterija i acidofila), koje imaju višestruko djelovanje na zdravlje. One eliminiraju štetne mikroorganizme crijevne flore (Clostridium sp., Salmonella sp., E. coli, Candida sp. itd.), spriječavaju crijevne infekcije, poboljšavaju apsorpciju minerala za 20% osobito (Ca, Mg, Fe), same proizvode vitamine B skupine, smanjuju proizvodnju jetrenih toksina, jačaju imunitet i pomažu u prevenciji raka debelog crijeva. Inulin dakle normalizira probavu, revitalizira crijevnu floru kod primjene antibiotika, pomaže kod opstipacije i crijevnih infekcija. Osim toga, inulin normalizira razinu triglicerida i kolesterola u krvi, čime spriječava kardiovaskularna oboljenja i postepeno smanjuje masne naslage, koje muče mnoge ljude s viškom kilograma. Kako razgadnjom inulina ne dolazi do porasta šećera i inzulina u krvi, čičoka je odlična namirnica za dijabetičare.
Minerali i vitamini u čičoki
Čičoka se odlikuje niskom energetskom vrijednošću (79 kcal/100 g) i visokim sadržajem vitamina i minerala. Dobar je izvor kalija i fosfora. Kalij je važan za kontrolu krvnog tlaka, prijenos živčanih impulsa, rad mišića i srca te regulaciju vode u tijelu. Fosfor je sastavni dio kostiju, zubi, molekula DNA i RNA, a važan je faktor za procese na razini stanice. Čičoka također sadrži kalcij, magnezij i željezo u nešto manjim količinama, međutim, zahvaljujući inulinu njihova je apsorpcija poboljšana. Važan su sastojak čičoke vitamini koji su, kao i minerali, važni za pravilno funkcioniranje organizma. Ona sadrži vitamine B skupine, vitamin C i provitamin A (beta-karoten). Čičoka je zanimljiva i po tome što je izvor esencijalnih aminokiselina, tj. aminokiselina koje organizam ne može proizvesti.
Čičoka i zdravlje
Budući da uvelike pomaže zdravlju i vitalnosti, čičoka se preporuča širokom krugu korisnika. Uvođenjem čičoke u prehranu, bolesnicima se mogu popraviti njihova stanja i olakšati tegobe. Čičoka pomaže kod probavnih infekcija i smetnji (npr. opstipacije), alergija na hranu, visokog krvnog tlaka, povišene razine masnoća u krvi, kardiovaskularnih oboljenja, anemije, osteoporoze, dijabetesa, pretilosti, a sudjeluje i u njihovoj prevenciji.
Priprema čičoke
Čičoka se najčešće priprema na isti način kao krumpir, kuhana (preporuča se u kori) i pečena, ali se može pripremati i sirova, na salatu s ostalim povrćem, ili kao zimnica. Od čičoke se mogu napraviti i kolači (npr. savijača). |
|
[Vrh] |
|
 |
nelana

|
Postano: 14.12.2007. pet. 08:45 Naslov: |
|
|
čičoka se može jesti i sirova, kao neko voće. jako je fina. |
|
[Vrh] |
|
 |
Medo

|
Postano: 14.12.2007. pet. 11:53 Naslov: |
|
|
nelana je napisao/la: | čičoka se može jesti i sirova, kao neko voće. jako je fina. |
Da, ima sličan okus kao sirova mrkva. |
|
[Vrh] |
|
 |
filo
|
Postano: 14.12.2007. pet. 12:49 Naslov: |
|
|
izgleda ko đumbir.. |
|
[Vrh] |
|
 |
Luna

|
Postano: 14.12.2007. pet. 15:37 Naslov: |
|
|
filo je napisao/la: | izgleda ko đumbir.. |
Upravo sam to htjela napisati. Već sam išla tražiti pod "drugi nazivi"...  |
|
[Vrh] |
|
 |
aspalatus

|
Postano: 14.12.2007. pet. 15:41 Naslov: |
|
|
mi je ovde zovemo kartuf meni ima okus po heljdi... |
|
[Vrh] |
|
 |
Medo

|
Postano: 19.12.2007. sri. 23:55 Naslov: |
|
|
Nešto čičoke ću imati sa sobom u ZG ovog produženog vikenda, pa ako netko želi to vidjeti ili uzeti si za probu, neka mi se javi na p.p. (imat ću pristup kompjuteru). |
|
[Vrh] |
|
 |
vuycha
|
Postano: 20.12.2007. čet. 00:45 Naslov: |
|
|
Medo je napisao/la: | Nešto čičoke ću imati sa sobom u ZG ovog produženog vikenda, pa ako netko želi to vidjeti ili uzeti si za probu, neka mi se javi na p.p. (imat ću pristup kompjuteru). |
Evo javljam se, nikad nisam to jeo a volio bih probati  |
|
[Vrh] |
|
 |
Medo

|
Postano: 20.12.2007. čet. 00:57 Naslov: |
|
|
vuycha je napisao/la: | Medo je napisao/la: | Nešto čičoke ću imati sa sobom u ZG ovog produženog vikenda, pa ako netko želi to vidjeti ili uzeti si za probu, neka mi se javi na p.p. (imat ću pristup kompjuteru). |
Evo javljam se, nikad nisam to jeo a volio bih probati  |
Mislim da će ti u raw kontekstu biti sasvim u redu.
Čujemo/vidimo se! |
|
[Vrh] |
|
 |
vuycha
|
Postano: 20.12.2007. čet. 01:00 Naslov: |
|
|
Medo je napisao/la: | Mislim da će ti u raw kontekstu biti sasvim u redu.
Čujemo/vidimo se! |
Super, thanks . A to se kod nas može normalno kupiti? |
|
[Vrh] |
|
 |
Medo

|
Postano: 20.12.2007. čet. 01:10 Naslov: |
|
|
vuycha je napisao/la: |
Super, thanks . A to se kod nas može normalno kupiti? |
Misliš po dućanima? Makar malo zalazim po Mercatorima i sličnima pa ne mogu tvrditi, ali čisto sumnjam. Za mjesta tipa Bio&bio isto ne vjerujem, makar možda prije tamo nego drugdje. Ali ako se tebi i bilo kome drugome biljka učini zanimljivom, ne brini, bit ćete opskrbljeni.
Nije to za sada još dovoljno popularizirana biljka da bi bila u nekoj širokoj prodaji. |
|
[Vrh] |
|
 |
vuycha
|
Postano: 23.12.2007. ned. 16:37 Naslov: |
|
|
Dobio sam od Mede čičoku . Hvala Medo . Poslije ću probati pa vam javim dojmove. |
|
[Vrh] |
|
 |
vuycha
|
Postano: 24.12.2007. pon. 13:01 Naslov: |
|
|
Probao sam, odlično je. Vrlo slično mrkvi, malo neutralniji okus. Jeo sam sirovo.  |
|
[Vrh] |
|
 |
miumiu

|
Postano: 24.12.2007. pon. 19:48 Naslov: |
|
|
vuycha je napisao/la: | Probao sam, odlično je. Vrlo slično mrkvi, malo neutralniji okus. Jeo sam sirovo.  |
Meni je sirova najfinija. |
|
[Vrh] |
|
 |
filo
|
Postano: 25.12.2007. uto. 21:28 Naslov: |
|
|
čičoka, celer, koraba.
za umak hren, ulje, ocat, med, gorušica.
sol i papar.
orasi, rikula.
dobar tek |
|
[Vrh] |
|
 |
|
|
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.
|
|