Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Medo
Pridružen/a: 14. 10. 2007. Postovi: 1281
|
Postano: 5.11.2007. pon. 18:29 Naslov: Batat |
|
|
Batat je višegodišnja povrtna kultura porijeklom iz Južne Amerike koja pripada botaničkoj porodici slakova (Convolvulacaeae). Iako je na prvi pogled sličan s krumpirom, nema nikakve srodnosti s njim. Za jelo se koriste sekundarna zadebljanja korijena (roza/ljubičaste, narančaste i žute boje), kao i mlado zeleno lišće. U Hrvatskoj je to povrće još uvijek prilično slabo poznato, a zbog njegovih hranidbenih i ljekovitih svojstava treba ga uvrstiti u svakodnevnu prehranu.
Hranidbena i ljekovita svojstva
Batat je veliki izvor energije (puno škroba, malo šećera). Osim što je iznimnog okusa, batat je bogat izvor minerala i vitamina, pa opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima.
Najveća mu je vrijednost velika količina beta-karotena, 200 g batata daje istu količinu beta-karotena kao i 5 kg brokule. Količina od samo 140 g batata kompletno osigurava potrebu za vitaminom E, koji je izuzetno važan jer štiti organizam od srčanih tegoba i začepljenja krvnih žila. Antioksidansi iz batata su ujedno veoma važni za dobro funkcioniranje mozga (Alzheimerova bolest i sl.), a visoki sadržaj beta-karotena pruža i kvalitetnu zaštitu protiv nekih tipova karcinoma.
Batat je kao energetska namirnica izuzetno važan i za dijabetičare i čije zdravlje ovisi upravo o stabilnoj razini glukoze u krvi. Naime, zbog niskog glikemijskog indeksa koji omogućava slabiju apsorpciju glukoze, konzumacijom batata ne nastaje štetan stres po organizam.
Batat je praktički bez masti i kolesterola, te je veliki izvor dijetalnih vlakana neophodnih za pravilno funkcioniranje probave. Kao veliki izvor energije može biti značajan i u prehrani sportaša.
Priprema batata za jelo
Batat se može pripremati za jelo poput krumpira, kuhan ili pečen. Bolje ga je kuhati na pari nego u kipućoj vodi, a još bolje ga je peći. Vrijeme kuhanja je 40-50 minuta. Batat se može narezati i na kriške, pržiti ili pohati, kao pire, čips ili kolač od batata.
Lišće batata je izuzetno vrijedna salata, koja se radi tako što se mlado tamnozeleno lišće skuha u vodi, te se po želji dodaju ulje, ocat, češnjak i dr. |
|
[Vrh] |
|
|
Luna
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 4210
|
Postano: 5.11.2007. pon. 19:04 Naslov: |
|
|
Moram priznati da ovo prvi puta vidim
Imaš li iskustva sa uzgojem, konzumacijom? |
|
[Vrh] |
|
|
vuycha
Pridružen/a: 07. 10. 2007. Postovi: 1019
|
Postano: 5.11.2007. pon. 20:42 Naslov: |
|
|
Jeo sam ga kuhanog, ima okus kao slatki krumpir. Probao sam i s karfiolom, sve zdrobljeno u pire, fino je |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13031 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 5.11.2007. pon. 20:47 Naslov: |
|
|
Nikad cuo/vidio |
|
[Vrh] |
|
|
miumiu
Pridružen/a: 18. 09. 2007. Postovi: 2882 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 6.11.2007. uto. 01:29 Naslov: |
|
|
ogi je napisao/la: | Nikad cuo/vidio |
Kad jedeš samo sve iz svog vrta.
Ja sam ga probala prženog al nije mi se baš svidio. Mora da postoji neki bolji recept. Po boji, strukturi, pa čak i okusu podsjeća na muškatnu tikvu. Mislim da ta tikva isto ima jako puno beta-karotena. Na http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c020o.html bi se vjerovatno moglo nači podatke za usporedbu sastava. Ne znam kak se batat veli na engleskom, ni muškatna tikva...
Zadnja promjena: miumiu; 6.11.2007. uto. 01:35; ukupno mijenjano 1 put. |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13031 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 6.11.2007. uto. 01:35 Naslov: |
|
|
miumiu je napisao/la: | ogi je napisao/la: | Nikad cuo/vidio |
Kad jedeš samo sve iz svog vrta. |
Volio bi da je tako.. |
|
[Vrh] |
|
|
Luna
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 4210
|
Postano: 6.11.2007. uto. 10:55 Naslov: |
|
|
A gdje toga ima za kupiti? |
|
[Vrh] |
|
|
miumiu
Pridružen/a: 18. 09. 2007. Postovi: 2882 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 6.11.2007. uto. 11:27 Naslov: |
|
|
Luna je napisao/la: | A gdje toga ima za kupiti? |
Ja sam kupila u Mercatoru. Tam imaš otprilike SVE. |
|
[Vrh] |
|
|
Medo
Pridružen/a: 14. 10. 2007. Postovi: 1281
|
Postano: 6.11.2007. uto. 12:31 Naslov: |
|
|
Luna je napisao/la: | Imaš li iskustva sa uzgojem, konzumacijom? |
Par puta sam ga jeo, pečenog zajedno s krumpirom, i bio mi je OK.
Dugujem odgovor u vezi uzgoja, napišem nešto čim prije, sorry, ne stignem sve na vrijeme... |
|
[Vrh] |
|
|
Medo
Pridružen/a: 14. 10. 2007. Postovi: 1281
|
Postano: 6.11.2007. uto. 12:33 Naslov: |
|
|
Luna je napisao/la: | A gdje toga ima za kupiti? |
miumiu je napisao/la: | Ja sam kupila u Mercatoru. Tam imaš otprilike SVE. |
Ja ga također imam, ali kao eko proizvod.
To je točno taj s gornje fotke.
Ovaj vikend dolazim u ZG, pa ako netko želi da mu donesem malo za probu, neka se javi. |
|
[Vrh] |
|
|
Medo
Pridružen/a: 14. 10. 2007. Postovi: 1281
|
Postano: 6.11.2007. uto. 19:04 Naslov: |
|
|
Medo je napisao/la: | Dugujem odgovor u vezi uzgoja, napišem nešto čim prije, sorry, ne stignem sve na vrijeme... |
Tijekom zime i ranog proljeća pripremaju se sadnice u zatvorenom prostoru koji bi trebao biti što topliji, na način da se gomolji (zapravo zadebljani korijeni) stave naklijavati te se tako razviju sadnice.
Sadnja se vrši u drugoj polovici proljeća (kraj 4. i 5. mjesec) kada više nema opasnost od mraza, naime radi se o suptropskoj biljci i već temperatura niža od 10 C nije mu prikladna. Inače je u svojoj postojbini višegodišnja biljka, no zbog hladnije klime kod nas može biti samo jednogodišnja.
Prethodno uzgojene sadnice stavljaju se u zemlju u redove koji bi međusobno trebali biti udaljeni oko metar, iz razloga što se lišće širi naokolo, slično poput tikve (iako u manjoj mjeri). Unutar redova sadnice smo stavljali na oko 30-40 cm međusobne udaljenosti, no nisam siguran je li to ispravno, odnosno ne mogu se sada sjetiti točne propisane udaljenosti.
Biljka zahtijeva dosta vlage i u slučaju suše potrebno je navodnjavanje.
Berba je u jesen, tj. u 10. mjesecu odnosno najkasnije prije prvog mraza. |
|
[Vrh] |
|
|
miumiu
Pridružen/a: 18. 09. 2007. Postovi: 2882 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 6.11.2007. uto. 20:54 Naslov: |
|
|
Medo je napisao/la: |
Biljka zahtijeva dosta vlage i u slučaju suše potrebno je navodnjavanje.
|
Malčiraš li? To pomaže da se zemlja manje suši, pa ne treba toliko zaljevati. |
|
[Vrh] |
|
|
Medo
Pridružen/a: 14. 10. 2007. Postovi: 1281
|
Postano: 6.11.2007. uto. 22:24 Naslov: |
|
|
miumiu je napisao/la: |
Malčiraš li? To pomaže da se zemlja manje suši, pa ne treba toliko zaljevati. |
Pokrivali smo okolo s travom, pomaže do neke mjere u smislu da nešto duže drži vlagu odnosno kasnije se isuši, ali kad-tad novo zalijevanje postane neizbježno. |
|
[Vrh] |
|
|
Inanna
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 556 Lokacija: mu-mu
|
Postano: 6.11.2007. uto. 23:21 Naslov: |
|
|
Medo je napisao/la: |
Ovaj vikend dolazim u ZG, pa ako netko želi da mu donesem malo za probu, neka se javi. |
E ako je nekako moguće, moje ukućanke i ja bismo htjele probati |
|
[Vrh] |
|
|
Medo
Pridružen/a: 14. 10. 2007. Postovi: 1281
|
Postano: 7.11.2007. sri. 00:57 Naslov: |
|
|
miumiu je napisao/la: | Ne znam kak se batat veli na engleskom, ni muškatna tikva... |
Nisam ni ja znao, ali sam se sjetio latinskog Ipomoea batatas i ubacio u wikipediu, dakle:
Sweet potato
Naziv nije logičan jer batat zapravo nije srodan krumpiru.
Bilo kako bilo, evo članak na wikipediji, tamo je lijepo objašnjeno:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ipomoea_batatas |
|
[Vrh] |
|
|
|