Zemljani Zemljani
Priroda je Božja umjetnost
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Batat
1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća
 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Ostalo povrće
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Medo



Pridružen/a: 14. 10. 2007.
Postovi: 1281

PostPostano: 5.11.2007. pon. 18:29    Naslov: Batat Citiraj i odgovori




Batat je višegodišnja povrtna kultura porijeklom iz Južne Amerike koja pripada botaničkoj porodici slakova (Convolvulacaeae). Iako je na prvi pogled sličan s krumpirom, nema nikakve srodnosti s njim. Za jelo se koriste sekundarna zadebljanja korijena (roza/ljubičaste, narančaste i žute boje), kao i mlado zeleno lišće. U Hrvatskoj je to povrće još uvijek prilično slabo poznato, a zbog njegovih hranidbenih i ljekovitih svojstava treba ga uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Hranidbena i ljekovita svojstva

Batat je veliki izvor energije (puno škroba, malo šećera). Osim što je iznimnog okusa, batat je bogat izvor minerala i vitamina, pa opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima.

Najveća mu je vrijednost velika količina beta-karotena, 200 g batata daje istu količinu beta-karotena kao i 5 kg brokule. Količina od samo 140 g batata kompletno osigurava potrebu za vitaminom E, koji je izuzetno važan jer štiti organizam od srčanih tegoba i začepljenja krvnih žila. Antioksidansi iz batata su ujedno veoma važni za dobro funkcioniranje mozga (Alzheimerova bolest i sl.), a visoki sadržaj beta-karotena pruža i kvalitetnu zaštitu protiv nekih tipova karcinoma.

Batat je kao energetska namirnica izuzetno važan i za dijabetičare i čije zdravlje ovisi upravo o stabilnoj razini glukoze u krvi. Naime, zbog niskog glikemijskog indeksa koji omogućava slabiju apsorpciju glukoze, konzumacijom batata ne nastaje štetan stres po organizam.

Batat je praktički bez masti i kolesterola, te je veliki izvor dijetalnih vlakana neophodnih za pravilno funkcioniranje probave. Kao veliki izvor energije može biti značajan i u prehrani sportaša.


Priprema batata za jelo

Batat se može pripremati za jelo poput krumpira, kuhan ili pečen. Bolje ga je kuhati na pari nego u kipućoj vodi, a još bolje ga je peći. Vrijeme kuhanja je 40-50 minuta. Batat se može narezati i na kriške, pržiti ili pohati, kao pire, čips ili kolač od batata.

Lišće batata je izuzetno vrijedna salata, koja se radi tako što se mlado tamnozeleno lišće skuha u vodi, te se po želji dodaju ulje, ocat, češnjak i dr.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4210

PostPostano: 5.11.2007. pon. 19:04    Naslov: Citiraj i odgovori

Moram priznati da ovo prvi puta vidim Shocked
Imaš li iskustva sa uzgojem, konzumacijom?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
vuycha



Pridružen/a: 07. 10. 2007.
Postovi: 1019

PostPostano: 5.11.2007. pon. 20:42    Naslov: Citiraj i odgovori

Jeo sam ga kuhanog, ima okus kao slatki krumpir. Probao sam i s karfiolom, sve zdrobljeno u pire, fino je Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13031
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 5.11.2007. pon. 20:47    Naslov: Citiraj i odgovori

Nikad cuo/vidio trlja oci
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
miumiu



Pridružen/a: 18. 09. 2007.
Postovi: 2882
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 6.11.2007. uto. 01:29    Naslov: Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:
Nikad cuo/vidio trlja oci


Kad jedeš samo sve iz svog vrta. Very Happy

Ja sam ga probala prženog al nije mi se baš svidio. Mora da postoji neki bolji recept. Po boji, strukturi, pa čak i okusu podsjeća na muškatnu tikvu. Mislim da ta tikva isto ima jako puno beta-karotena. Na http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c020o.html bi se vjerovatno moglo nači podatke za usporedbu sastava. Ne znam kak se batat veli na engleskom, ni muškatna tikva...


Zadnja promjena: miumiu; 6.11.2007. uto. 01:35; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13031
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 6.11.2007. uto. 01:35    Naslov: Citiraj i odgovori

miumiu je napisao/la:
ogi je napisao/la:
Nikad cuo/vidio trlja oci


Kad jedeš samo sve iz svog vrta. Very Happy

Volio bi da je tako.. Biljka tuce
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4210

PostPostano: 6.11.2007. uto. 10:55    Naslov: Citiraj i odgovori

A gdje toga ima za kupiti?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
miumiu



Pridružen/a: 18. 09. 2007.
Postovi: 2882
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 6.11.2007. uto. 11:27    Naslov: Citiraj i odgovori

Luna je napisao/la:
A gdje toga ima za kupiti?


Ja sam kupila u Mercatoru. Tam imaš otprilike SVE. Very Happy
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Medo



Pridružen/a: 14. 10. 2007.
Postovi: 1281

PostPostano: 6.11.2007. uto. 12:31    Naslov: Citiraj i odgovori

Luna je napisao/la:
Imaš li iskustva sa uzgojem, konzumacijom?

Par puta sam ga jeo, pečenog zajedno s krumpirom, i bio mi je OK.

Dugujem odgovor u vezi uzgoja, napišem nešto čim prije, sorry, ne stignem sve na vrijeme... Confused Oprosti
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Medo



Pridružen/a: 14. 10. 2007.
Postovi: 1281

PostPostano: 6.11.2007. uto. 12:33    Naslov: Citiraj i odgovori

Luna je napisao/la:
A gdje toga ima za kupiti?


miumiu je napisao/la:
Ja sam kupila u Mercatoru. Tam imaš otprilike SVE. Very Happy


Ja ga također imam, ali kao eko proizvod. palac Cool
To je točno taj s gornje fotke.

Ovaj vikend dolazim u ZG, pa ako netko želi da mu donesem malo za probu, neka se javi.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Medo



Pridružen/a: 14. 10. 2007.
Postovi: 1281

PostPostano: 6.11.2007. uto. 19:04    Naslov: Citiraj i odgovori

Medo je napisao/la:
Dugujem odgovor u vezi uzgoja, napišem nešto čim prije, sorry, ne stignem sve na vrijeme... Confused Oprosti

Tijekom zime i ranog proljeća pripremaju se sadnice u zatvorenom prostoru koji bi trebao biti što topliji, na način da se gomolji (zapravo zadebljani korijeni) stave naklijavati te se tako razviju sadnice.

Sadnja se vrši u drugoj polovici proljeća (kraj 4. i 5. mjesec) kada više nema opasnost od mraza, naime radi se o suptropskoj biljci i već temperatura niža od 10 C nije mu prikladna. Inače je u svojoj postojbini višegodišnja biljka, no zbog hladnije klime kod nas može biti samo jednogodišnja.

Prethodno uzgojene sadnice stavljaju se u zemlju u redove koji bi međusobno trebali biti udaljeni oko metar, iz razloga što se lišće širi naokolo, slično poput tikve (iako u manjoj mjeri). Unutar redova sadnice smo stavljali na oko 30-40 cm međusobne udaljenosti, no nisam siguran je li to ispravno, odnosno ne mogu se sada sjetiti točne propisane udaljenosti.

Biljka zahtijeva dosta vlage i u slučaju suše potrebno je navodnjavanje.

Berba je u jesen, tj. u 10. mjesecu odnosno najkasnije prije prvog mraza.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
miumiu



Pridružen/a: 18. 09. 2007.
Postovi: 2882
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 6.11.2007. uto. 20:54    Naslov: Citiraj i odgovori

Medo je napisao/la:

Biljka zahtijeva dosta vlage i u slučaju suše potrebno je navodnjavanje.

Malčiraš li? To pomaže da se zemlja manje suši, pa ne treba toliko zaljevati.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Medo



Pridružen/a: 14. 10. 2007.
Postovi: 1281

PostPostano: 6.11.2007. uto. 22:24    Naslov: Citiraj i odgovori

miumiu je napisao/la:

Malčiraš li? To pomaže da se zemlja manje suši, pa ne treba toliko zaljevati.

Pokrivali smo okolo s travom, pomaže do neke mjere u smislu da nešto duže drži vlagu odnosno kasnije se isuši, ali kad-tad novo zalijevanje postane neizbježno.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Inanna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 556
Lokacija: mu-mu

PostPostano: 6.11.2007. uto. 23:21    Naslov: Citiraj i odgovori

Medo je napisao/la:


Ovaj vikend dolazim u ZG, pa ako netko želi da mu donesem malo za probu, neka se javi.


E ako je nekako moguće, moje ukućanke i ja bismo htjele probati Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Medo



Pridružen/a: 14. 10. 2007.
Postovi: 1281

PostPostano: 7.11.2007. sri. 00:57    Naslov: Citiraj i odgovori

miumiu je napisao/la:
Ne znam kak se batat veli na engleskom, ni muškatna tikva...

Nisam ni ja znao, ali sam se sjetio latinskog Ipomoea batatas i ubacio u wikipediu, dakle:

Sweet potato Confused

Naziv nije logičan jer batat zapravo nije srodan krumpiru.

Bilo kako bilo, evo članak na wikipediji, tamo je lijepo objašnjeno:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ipomoea_batatas
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Ostalo povrće Vremenska zona: GMT + 02:00.
1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća
Stranica 1 / 5.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan