Marelice

Nektarina, marelica, breskva, šljiva, trešnja, višnja, ...
Odgovori
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Marelice

Post Postao/la Luna »

Marelice - jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina

slika

Pored njihovog sjajnog okusa i mirisa, marelice su zdrave i bogate vitaminima. Marelice su jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A, C, B kompleksa, kalija i beta karotena. Pomažu organizmu u obrani od bakterijskih infekcija, obnovi oštećena tkiva, u razvoju jačih zuba i kostiju i poboljšavaju vid.

Kinezi koriste marelice kao lijek i kao voćku dugovječnosti, miris cvijeta marelice služi za pravljenje parfema.

Nutrijenti iz marelice štite srce i oči a biljna vlakna štite od bolesti. Na zdravlje srca izuzetno povoljan efekat ima visok sadržaj beta-karotena i likopena koji štite LDL kolesterol od oksidacije.

Vitamin A, koji je snažan antioksidans štiti ćelije i tkiva od oštećenja koja prouzrokuju slobodni radikali, a također i utječe na bolji vid.

Degenerativan efekat slobodnih radikala ili oksidativni stres može voditi razvoju katarakte ili slabijem snabdjevanju oka krvlju što prouzrokuje makularnu degeneraciju. Unosom vitamina A za 40% se smanjuje vjerovatnost pojave katarakte.

Marelice su i dobar izvor biljnih vlakana, koja povoljno utječu na probavni trakt pa su marelice dobra prevencija protiv konstipacije ili pojave bolesti kao što je divertikoloza. Zahvaljujući celulozi i pektinima služi kao blagi laksativ, a blago alkalnom reakcijom povoljno utječe na varenje ukoliko se jede prije svakog obroka.

Preporučuje se anemičnim osobama zbog njenog visokog sadržaja željeza, također povećava količinu hemoglobina. Svježi sok od marelice se koristi kao lijek kod groznice i kožnih bolesti, rashlađuje i ubrzava eliminaciju otpadnih materija varenja. Povoljno djeluje na kožu pa bi ih trebalo jesti ukoliko patite od ekcema ili opekotina.

Bogata je vitaminom B 17- amigdalin, koji pomaže u borbi protiv raka jer uništava ćelije raka i pomaže u prevenciji njegove pojave. Amigdalin napada ćelije raka tako što uništava enzim kancerogenih ćelija koji se razlikuje od istog enzima u normalnim ćelijama.

Vitamin B17 se koristi kao glavna terapija oboljelih od raka u klinikama širom svijeta pored ostalih netoksičnih lijekova i odgovarajućeg načina prehrane.

Sjeme marelice je bogato proteinima i esencijalnim masnim kiselinama, koristi se u kozmetičkoj industriji u preparatima namijenjenim suhoj, starijoj i izboranoj koži.

Stoga, više je razloga zašto jesti marelice. Uživajte u marelicama!

http://www.fitness.com.hr/
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13038
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Koji bozanstven okus su imale ove marelice danas :fulllove:
Avatar
Marijanči
Postovi: 145
Pridružen/a: 07 vel 2009, 09:46

Post Postao/la Marijanči »

nisam znala da je toliko zdrava
Avatar
SilveK
Postovi: 353
Pridružen/a: 04 ožu 2010, 22:46
Lokacija: Čakovec
Kontakt:

Post Postao/la SilveK »

Ovo je denfinitivno voćka koju ove godine želim zasaditi u mom vrtu :)
Voljela bih nabaviti staru sortu marelice...imala ju je nekad moja baka ali se nažalost posušila - koštice te marelice nisu bile gorke kao kod vrsta što se danas posvud nalaze, nego ukusne kao lješnjak...čak sam radije te koštice jela nego marelice...
Avatar
SilveK
Postovi: 353
Pridružen/a: 04 ožu 2010, 22:46
Lokacija: Čakovec
Kontakt:

Post Postao/la SilveK »

Nabavila sam i posadila marelice, čak dvije :) Sad čekam da se razrastu i rode..joj, to ću se još načekati par godina :D
Avatar
iris
Postovi: 186
Pridružen/a: 05 ožu 2010, 20:30
Lokacija: Klis
Kontakt:

Post Postao/la iris »

a koliko bi se tek načekala da ih nisi posadila :D
ma brzo to prođe i papaš marelice mljaac :)
Avatar
paradajz
Postovi: 53
Pridružen/a: 15 srp 2009, 23:00

Post Postao/la paradajz »

Kada sadite marelice uzmite u obzir da one vole jako puno kalcija,to je jako bitno :palac:
Znači ilovača,kameno brašno (al ne pretjerivat),ili nekakav ca karbonat,dijatomejska zemlja,ali previše kalcija potiskuje kalij...
Avatar
SilveK
Postovi: 353
Pridružen/a: 04 ožu 2010, 22:46
Lokacija: Čakovec
Kontakt:

Post Postao/la SilveK »

Hvala na savjetu Paradajz :) Nadam se će im se dopasti kod mene, imam ilovasto tlo.
Avatar
iris
Postovi: 186
Pridružen/a: 05 ožu 2010, 20:30
Lokacija: Klis
Kontakt:

Post Postao/la iris »

prvi put čujem za kameno brašno..ali nije čudno prilična sam neznalica :oops:
za šta ono služi? da li umjesto gnojiva i gdje se nabavlja? u poljoprivrednim dučanima?
Avatar
SilveK
Postovi: 353
Pridružen/a: 04 ožu 2010, 22:46
Lokacija: Čakovec
Kontakt:

Post Postao/la SilveK »

Nabavila sam koštice starinske marelice ukusnih koštica, tek su mrvicu gorkaste, a više okusom podsjećaju na lješnjak, sijem ih u budući šumski vrt, valjda bu nekaj izraslo :D :skace: :skace:
Avatar
Drug Mile
Postovi: 357
Pridružen/a: 02 lip 2011, 08:40
Lokacija: Gorski kotar - RIjeka

Post Postao/la Drug Mile »

Čitao sam da nije dobro imati marelicu u blizini badema, i obrnuto. I mislio sam da jedino ja razbijam koštice marelice, meni je to uvijek bilo dobro. Samo ove nove kupovne, gotovo da i nemaju ništa unutra, ne znam jel do sorte ili načina uzgoja, ali koštica zna biti skoro prazna.
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13038
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Od kad joj je blizu komposter zivnula je nakon par losih godina, posljednjih pet godina kao da nam vraca iz zahvalnosti. Primijetila sam isto tako da joj ljetno orezivanje, nakon plodova, najbolje odgovara (savjet jednog mudrog djedice).
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13038
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Dobrobiti marelice

1. Štiti od raka

Antioksidansi i druge tvari iz plodova marelice imaju snažne učinke u prevenciji raka.

U tu svrhu posebno se preporučuje kombinacija suhe marelice (200 g) suhe šljive (100 g) i oguljenih oraha (100 g).

Sameljite voće u mašini za mljevenje, dodajte 2 jušne žlice meda i dobro promiješajte.

Smjesu stavite u staklenku s čvrstim zatvaračem i spremite u hladnjak.

Konzumirajte dva puta dnevno (ujutro i navečer) po jednu čajnu žlicu.

2. Ublažava artritis

Marelica i njezino ulje imaju snažna protuupalna svojstva, zbog čega su od velike koristi oboljelima od artritisa.

Ulje marelice osobito pomaže u ublažavanju boli na područjima zahvaćenim artritisom, ali doprinosi i smanjenju ostalih simptoma ove bolesti.

3. Poboljšava probavu

Marelice su bogate vlaknima koja uravnotežuju metabolizam i sprečavaju zatvor.

Sadrže velike količine pektina i celuloze koji djeluju kao blagi laksativ, i tako pomažu u liječenju zatvora.

4. Čuva zdravlje srca

Bogatstvo likopena, vitamina C i ostalih antioksidansa smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ovi antioksidansi snižavaju loš kolesterol (LDL), čime se poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od srčanog udara.

5. Pomaže kod prehlade

Vitamin C iz marelice ublažava simptome i skraćuje trajanje prehlade.

Prirodna svojstva ulja marelice pomažu u jačanju imunološkog sustava što uvelike doprinosi borbi protiv prehlade.

Sok iscijeđen iz plodova marelice uz dodatak žličice meda učinkovito otklanja simptome groznice.

6. Njeguje kožu i kosu

Marelice su bogat izvor vitamina C koji pomaže i u održavanju elastičnosti kože.

Vitamini A i E pospješuju oporavak kože te doprinose njezinom zdravom i lijepom izgledu.

Hranjive tvari prisutne u ovom voću sprečavaju gubitak kose i stimuliraju njezin rast.

Koriste se i u liječenju akni, mitesera, pjega i drugih kožnih nepravilnosti.

Sok iscijeđen iz lišća marelice pomaže kod svrbeži kože, ekcema i opeklina.

Ulje koštica marelice odlično je za otklanjanje suhoće vlasišta i peruti.

Zbog prisutnosti gama linolenske kiseline, ovo ulje pomaže u održavanju vlažnosti i čvrstoće kože.

Može poslužiti i kao piling za uklanjanje mrtvih stanica s kože.

Sve što trebate učiniti je pomiješati malo ulja sa šećerom te njime nježno istrljati kožu prije tuširanja.

7. Čuva trudnoću

Marelice su posebno korisne ženama u vrijeme trudnoće jer sadrže vitamine A, C i E, kao i minerale fosfor, silicij, kalcij, željezo i kalij.

Sok od marelica je odlično sredstvo za ublažavanje mučnine i reguliranje probave.

Za trudnice su od velike koristi i suhe marelice jer imaju visok udio željeza, ali i male količine minerala bakra koji pridonosi boljoj apsorpciji željeza.

8. Pomaže u mršavljenju

Marelice su vrlo hranjive, a istovremeno imaju malo kalorija.

U 100 grama ovog voća sadržano je svega 48 kalorija.

Obiluju prehrambenima vlaknima koja svojim bubrenjem izazivaju osjećaj sitosti i tako sprečavaju prejedanje.

To ih čini prikladnom namirnicom za održavanje optimalne tjelesne težine te savršenim dodatkom prehrani za vrijeme dijete.


Ostale dobrobiti marelice

Svježe marelice:

čuvaju zdravlje kostiju
suzbijaju upale
ublažavaju simptome astme i bronhitisa
liječe anemiju
štite od infekcija
otklanjaju umor
podižu koncentraciju

Suhe marelice:

normaliziraju hormonalnu ravnotežu
uklanjaju loš kolesterol
smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara
pomažu kod dijabetesa
sprječavaju bubrežna oboljenja
čuvaju zdravlje štitne žlijezde
pomažu u regulaciji tjelesne težine

Ulje koštice marelice

Ulje od koštica marelice smatra se tekućinom neprocjenjive vrijednosti i ima zaista široku primjenu.

U prirodnoj medicini se pokazalo kao vrlo učinkovito sredstvo za prevenciju tumora, liječenje astme te raznih kožnih problema poput ekcema, dermatitisa, psorijaze i akni.

U kozmetici se ponajviše koristi za očuvanje zdravlja kože i kose.

Čest je dodatak losionima, kremama, kupkama, šamponima i sapunima.

Njeguje kožu, vraća joj elastičnost i daje nježan, baršunasti osjećaj.

Osim toga ublažava razne kožne probleme poput svrbeža, iritacije i opeklina.

Umanjuje bore, ujednačava ten, a korisno je i za omekšavanje tvrde kože na stopalima i laktovima.

http://alternativa-za-vas.com/index.php ... e/marelica
Odgovori