Zemljani Zemljani
Priroda je Božja umjetnost
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Ogijeva prehrana
1, 2, 3 ... 48, 49, 50  Sljedeća
 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Prehrana
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13035
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 17.6.2011. pet. 00:49    Naslov: Ogijeva prehrana Citiraj i odgovori

Što je zdrava prehrana?

...odgovor na to pitanje zavisi od vašeg geografskog porijekla.

Zašto je to tako?

Pa trebali bi znati da je sve na ovom svijetu nastalo sa svrhom i razlogom! U davna vremena...kad je još Br 1 iz Alan Forda šetao svijetom...ljudi su u svojoj blizini nalazili sve ono što im je potrebno za život. Čak i tamo...gdje naizgled nema hrane...postoje oni koji su tu preživjeli tisućljećima, jer znaju gdje se hrana nalazi.

I religije puno govore o hrani. Zašto je to tako? Pa zato da sačuvaju zdravlje ljudi...tako je Muslimanima zabranjeno svinjsko meso... a dajte ...molim Vas recite ...tko bi ga na onoj vrućini sačuvao 24 sata? Katolička crkva traži post ...jer pretjerujemo u svemu pa treba pustit organizam da se bar jednom tjednom malko "odmori"...itd itd

Iz toga...se vrlo lako da izvuć zaključak! Sve ono što nam treba za život nalazi se u krugu od 5 do 10 km od nas. Da nije bilo tako, ne bi naši preci preživili na ovim prostorima.

Ako uzmemo u obzir razvoj suvremene tehnologije... onda možemo ovu udaljenost povečat za 100 km i više... al uvijek vodeći računa da je zdrava hrana ona koja se ujutro može ubrati, a najkasnije sutra pojest u našem domu.

Druga karakteristika zdravo pripremljene hrane je da se, što je više moguće koriste dodaci koji se isto tako nalaze u našoj blizini i koji su vezani za našu tradiciju.... i dok se Slavonci rugaju otočanima zbog njihove blitvice i srdele...sami jedu ljutu hranu jer to njihov organizam traži po dugim i hladnim zimama...

....bonkulović sam ...i obožavam kavijar....sojine klice... francuski senf... austrijske kolače... kamenice iz Guadalupea.... srce od palme iz Afrike... ljudi moji...nemate pojma kako je dobro pojest srce od palme (to se lijepo iskida stablo i izvuče se njegova srčika u sredini...leša se i izmješa s majonezom....koje uništavanje prirode...al je super!

da li je to zdrava hrana? čak možemo reć da je i vegetarijanska...znači zdrava je? ...ma nema šanse!

Zdrava je za one koji žive na tim područjima...za sve nas ostale je specijalitet koji ćemo se povremeno priuštiti... i zahvaliti se suvremenoj tehnologiji na činjenici da nam je omogućila takvo zadovoljstvo....

...želimo li si poboljšati kvalitetu života...kuhajmo i jedimo ono što su kuhale naše prabake...kakav vražji tofu i sejtan ... umjesto tofua jedimo kozji sir (a ako ste na sjeveru onda kravlji).... umjesto sejtana jedimo meso ...ali samo povremeno...jer meso (a naročito za nas Dalmatince) nije zdravo....i pasimo travu! ....da....dobro sam rekla...pasimo travu!

...ne znam kako vi ovo zovete...al radi se o samoniklim biljkama u kamenu...ubranim na otoku Hvaru (daleko od cesta i automobila)...ima tu svega i svačeg...a zavisno i od područja gdje raste ovo divlje zelje.... imamo slađi ili gorči okus....

- Mama šta to kuhaš?
- a travu!
- ti nisi normalna???? - drekne kćer...dok sam ja ravnodušno preturala po lišću i govorila...
- a lijepe li travke...brzo u lonac! a gle lijepog lista...i ti u lonac...a ovaj list je cili raščepušan...baš za mene...u lonac s njim!

...nikako se nisam mogla sjetit zašto moram stavit krumpir unutra....valjda ga je moja baka stavljala da dobije veću količinu i da svi budu sitiji??? ....eto...stavila i ja 2 krumpirića...i pustila kuhat....a kuhalo se jako jako dugo....(valjda zato jer nije tretirano kemikalijama),... i zatim sam u skoro neprocjeđeno dodala malko novog maslinovog ulja.....i dala djetetu da jede....

probala je s velikom rezervom! To nije kupljeno na pazaru...to je čudna stvar....mama je vještica i voli čarat po loncima.... i tako je probavala...gledala koja joj se travka više sviđa....a ja sam uzela paket hrenovki i skuhala ih djetetu da nešto pojede....

...ujutro kad sam se probudila...dočekala me slika

...ničeg nema...osim hrenovki (koje su ...hvala na pitanju...u smeću!)

http://elyca.blog.hr/2011/06/1629290522/pasimo-travu.html


Zadnja promjena: ogi; 10.12.2016. sub. 10:50; ukupno mijenjano 7 put/a.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13035
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 18.9.2011. ned. 13:10    Naslov: Citiraj i odgovori







[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13035
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 21.10.2011. pet. 15:39    Naslov: Citiraj i odgovori



Moja trenutna piramida prehrane Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ozi



Pridružen/a: 10. 06. 2011.
Postovi: 91

PostPostano: 22.10.2011. sub. 16:04    Naslov: Citiraj i odgovori

jedem sve osim paprika (ajvar jedem). problem je što smo kolektivno zadrti i svi se čude kad na fax donesem u posudici hranu jer ne želim živjeti na sendviću koji košta 11kn a dobijem komad kruha, list salate, recesijska žličica kečapa i tunu u tragovima. respekt
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13035
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 23.10.2011. ned. 22:42    Naslov: Citiraj i odgovori

ozi je napisao/la:
jedem sve osim paprika


Baš sve ostalo? Zašto ne paprike? Very Happy

Razne piramide: http://www.magicus.info/pr2.php?id=9503
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13035
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 24.10.2011. pon. 14:46    Naslov: Citiraj i odgovori



Kinez Li Sanju (50) iz pokrajine Guangdong tvrdi da već dvije godine ne jede ništa drugo osim trave i lišća i da je savršeno zdrav i zadovoljan svojim jelovnikom.

Li ističe da se po izgledu uopće ne razlikuje od stanovnika svoga sela, međutim, priznaje da jako miriše po travi.

- Gledao sam jednu televizijsku emisiju koja je tvrdila da ljudi mogu preživjeti više od 10 dana bez hrane, samo na vodi pa sam odlučio pokušati živjeti samo od biljaka koje rastu oko moje kuće – objasnio je.

Sanju je pokušao jesti sirovu travu, međutim, ubrzo se razbolio, a okus je bio gorak. Posumnjao je da je bilje u blizini sela zagađeno pesticidima pa se zaputio u planinu. S njime nije imao istih problema. U početku je uz trave jeo i manje količine riže, no s vremenom je i od nje odustao.

– Sada više ne bih mogao jesti meso. Od svega masnog bi mi pozlilo. Ponudili su mi 10.000 yuana (oko 11.000 eura) da pojedem komad svinjetine, međutim, nisam mogao. U selu su me ranije znali kao boležljivog čovjeka. Stalno sam bio po bolnicama no otkad sam promijenio prehranu, nijednom nisam posjetio liječnike.

Lokalna bolnica koja se bavi tradicionalnom kineskom medicinom komentirala je kako većina biljaka nije otrovna, međutim, nije preporučila Lijev jelovnik.

www.jutarnji.hr

Very Happy
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13035
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 9.12.2011. pet. 00:50    Naslov: Citiraj i odgovori

[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13035
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 10.12.2011. sub. 00:49    Naslov: Citiraj i odgovori

Sve više razmišljam o izbacivanju žitarica i mahunarki iz prehrane
Prvo je počelo sa glutenom, kronovom, celijakijom...
Onda sa paleolitskom prehranom i čimpanzama

Sada gledam hranu koja mi je ostala i pitam se da li je moguće živjeti od nje bez da sam po cijele dane gladan Very Happy
Kukuruz sam ostavio jer se može jesti i sirov dok je mlad, nema gluten i recimo da ostane kao rezerva ako nestane druge hrane

Fali mi zelenog lisnatog, kaj da još dodam??

[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Breskvica



Pridružen/a: 20. 08. 2011.
Postovi: 66

PostPostano: 10.12.2011. sub. 14:42    Naslov: Citiraj i odgovori

a gdje su ti sjemenke?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13035
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 10.12.2011. sub. 14:51    Naslov: Citiraj i odgovori

Breskvica je napisao/la:
a gdje su ti sjemenke?


Buče su tu a oko suncokreta se dvoumim
Kaj još imamo, lan, sezam?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Breskvica



Pridružen/a: 20. 08. 2011.
Postovi: 66

PostPostano: 10.12.2011. sub. 15:01    Naslov: Citiraj i odgovori

Da, a zašto se dvoumiš oko suncokretovih sjemenki?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13035
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 10.12.2011. sub. 19:59    Naslov: Citiraj i odgovori

Breskvica je napisao/la:
Da, a zašto se dvoumiš oko suncokretovih sjemenki?


Pokušavam odabrati vrste koje su bile naša hrana prije početka poljoprivrede i kuhanja
Sjeme trava (žitarica) je sigurno noviji izum a za suncokret nisam siguran
Pretpostavljam da bi izgledom, mirisom i okusom bio privlačan i upotrebljiv za prehranu našim precima
Vratio sam ga

Imaš ideje za zeleno lisnato?
Vidim da čimpanze stalno jedu šumsko lišće, koje drveće kod nas ima fino jestivo lišće?? Zubi
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13035
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 10.12.2011. sub. 20:21    Naslov: Citiraj i odgovori

Cvjetovi bazge i bagrema?

Mogao bi dodati limun i celer
Sirovi celer nisam nikada probao Embarassed

Vrijeme je za: www.lovacnabilje.com
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Drug Mile



Pridružen/a: 02. 06. 2011.
Postovi: 357
Lokacija: Gorski kotar - RIjeka

PostPostano: 11.12.2011. ned. 00:17    Naslov: Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:

Vidim da čimpanze stalno jedu šumsko lišće, koje drveće kod nas ima fino jestivo lišće?? Zubi


Zanimljivo pitanje. Ranije sam znao čuti, pročitati, a sad sam malo istraživao i dobivam isti odgovor, skoro sve. Mislim da je lakše upamtiti otrovno, pa jesti sve ostalo, nego tražiti jestivo. Neka od meni poznatijih:

Javor, breza, glog, vrba, bukva... Jedu se uglavnom mladi listovi ili izdanci, sirovi ili kuhani.

Ostalo na:
http://www.pfaf.org/user/Search_Use.aspx?glossary=Leaves
Ili jednostavnije, upisati u tražilicu eng. ili lat. naziv drveta pa pogledati koji djelovi su jestivi.

E sad, ostaje pitanje što se kome sviđa. Neke stvari čovjek može s vremenom zavoliti, neke bi podnio samo u slučaju gladi, a možda je neko od lišća toliko dobro da može odmah u salatu. Valja probati. Ovo su šume koje su bile tu i u trenutku nastanka ljudske vrste, i jestive su, meni je logično da je to onda jedna od prvih stvari koje je čovjek jeo.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Breskvica



Pridružen/a: 20. 08. 2011.
Postovi: 66

PostPostano: 11.12.2011. ned. 01:24    Naslov: Citiraj i odgovori

Citat:
Pokušavam odabrati vrste koje su bile naša hrana prije početka poljoprivrede i kuhanja


čitaš možda trenutno neku knjigu na tu temu ili tražiš po netu? ako je knjiga u pitanju slobodno preporuči jer je tema zanimljiva Smile

što se tiče tvoje odluke o izbacivanju žitarica svakako je podržavam Smile mislim se hoću li ti navesti koji citat iz knjiga o štetnosti žitarica (škroba).
hm..mogla bi, ako spamam slobodno izbriši Wink

Navodim citat iz knjige Helmut Wandmaker - Zelis biti zdrav, zaboravi kuhanje"


Citat:
ZRNCA ŠKROBA U KRVI I URINU
1907. godine su Rahel Hirsch ismijali liječniei
bolniee Charite.
Poznati novinar za medieinu Kurt Pollak piše u
Njemačkom liječničkom listu od 30.11.1989. za
profesoricu Rahel Hirsch, da su je ismijali liječnici
bolnice Charite, jer im je ona tumačila
"Hirsch-učinak" koji je otkrila. Ona je dokazala
propusnost sluznice crijeva za zrnca škroba i njihov
prijelaz u krv i urin.
Mađarski fiziolog Fritz Verzar je 1911. godine
potvrdio otkriće Rahel Hirsch. Jesu li naši
znanstvenici i istraživači nešto od nje naučili? Ne. I
danas zastupnici "punovrijedne hrane" naglašavaju
prednost zrnaca škroba. U ovoj knjizi sam te već više
puta upozorio na opasnost od zrnate sluzi. Prije svega
se radi o kasnim štetama. Pogledaj potresno izvješće
Waltera Sommera o ranoj smrti njegove žene, koja se
nije mogla riješiti tih zrnaca.
Dr. Norman Walker je više puta osobno radio
pokuse sa škrobnom hranom i isto tako došao do
zaključka da zrnatu hranu treba odbaciti. On piše:
"Škrob čini da jetra postane tvrda kao drvo."
Na temelju propagande pekarske industrije i
"Njemačkog društva za prehranu" svatko vjeruje da su
krušne žitarice, posebno kruh od integralnog žita, vrlo
zdrava prehrana za nas ljude. Suprotno je istina. Kad
se dva atoma spoje, nastaje molekula. Nešto malo iz
kemije: kemijska formula za vodu je H2O, tj. najmanji
dio vode se satoji od dva atoma vodika i jednog atoma
kisika. Formula za molekulu škroba je C6H1006, tj.
šest atoma ugljika, deset atoma vodika i šest atoma
kisika.
Zanimljivo je da molekule škroba nisu topive u
vodi, alkoholu ili eteru. Tako je dr. Walker (doživio je
116 godina) svojim istraživanjima otkrio da upravo
škrob iz krušnog žita ima takav učinak na stanice
jetre, da jetra postaje tvrda kao daska. Do ciroze
jetre dakle ne dolazi samo kod onih koji dugo piju
alkohol, nego neopazice i kod onih koji dugo jedu
kruh od žitarica i krumpir. Tako se tumači česti
nastanak žućnih i bubrežnih kamenaca. Tako krv na
neprirodan način prolazi kroz naše krvne žile i sitne
kapilare.(Vidi poglavlje "2.500 km krvnih žila
plače"). I limfni sustav začepljuju netopive molekule
škroba. Nemojmo zaboraviti da u našem tijelu nema
slobodnog škroba. On uzrokuje hemeroide, čireve,
rak i druge znatne smetnje. Razumije se, naši organi
za izlučivanje nastoje stoje prije moguće odstraniti taj
beskorisni otpad. Ipak na naše tkivo i želijezde se
njepi žilava sluz iz tih molekula škroba. Svaki
astmatičar i bronhitičar zna kako je slabo tekuća ta
sluz. I svatko tko ima hunjavicu mogao bi o tome
Pisati priču.
Jedno brižno promatranje je pokazalo da upravo
oni koji jedu mnogo škroba (krušne žitarice, brašno,
krumpir, itd.) imaju prištiće i druge kožne probleme.
Snaga mladog organizma pokušava taj "škrobni
otpad" izbaciti preko kože. Zbog toga kod
novorođenčadi i dojendači posebno nastaju akne,
psorijaza, osip, neurodermitis. Kasnije slabi izbacivačka
snaga tijela pa dolazi do taloženja pijeska i
kamenaca u žučnom mjehuru i bubrezima. Tako se
zbog redovite hrane koja sadrži škrob prijevremeno
začepljuju naši organi za filtriranje.
Odakle dolaze srčane smetnje? Razumije se, isto
od te "prljave" škrobne harne, kao što to naglašava isti
dr. Walker. Sto više jedemo škrobne proizvode, što
više atoma ugljika guramo u krv, za 10 sekundi dolazi
do pojačog rada srca. Visoki i niski krvni tlak samo su
posljedica uzimanja ugljičnih hidrata koji sadrže
škrob. Šećer, kako god on bio proizveden, ima isti
opasni učinak na srce. Osobe sa srčanim problemima
vole škrobnu hranu kao što su kruh, žitarice, krumpir
itd. Danas toliko propagirani integralni kruh i
integralne žitarice (miisli) imaju isti katastrofalni
učinak! To je kuhana sluzava hrana, koju naše stanice,
tkivo i žlijezde ne mogu preraditi! To vrijedi i za
sirova smekšana zrna, ako su miješana u krivim
kombinacijama. Razmekšavanja zrnja s jabukama je
sa fiziološko-prehrambenog vidika glupost, jer bi
jabučna kislenina odmah uništila važni enzim ptialin.
Ako na kraju pojedemo integralni kruh s maslacem i
sirom (neprobavljive, trule, smrdljive tvari), onih
nekoliko sirovih zrnaca prolazi ionako bez ikakvog
učinka! Antienzim inhibin ionako sprečava probavu
zrnaca i sjemenki.
Svatko tko boluje od škrobne bolesti morao bi
odmah potpuno prestati jesti, klistirati se, kod žeđi piti
limunov sok i ležati u toplom krevetu. Uz to otvoriti
prozore kako bi drugi veliki pomagač, kisik, mogao
pomoći sagorijevanju nakupljene sluzi. Radije ložiti,
ali prozore treba širom otvoriti.
Nemoj zvati niti jednog liječnika. Samo ako si u
životnoj opasnosti, može te povremeno "liječiti" neki
liječnik. Ali, svakako, pokoravaj se zakonima prirode:
jedi životvornu, živu hranu od voća i povrća.
Mikrobi će preraditi nakupljene netopive molekule
škroba u gnoj kako bi se lakše izlučile preko kože. I
gnoj treba pozdraviti kao sredstvo za liječenje. Moja
majka, koja je jela mnogo škroba, desetljećima je
imala "otvorene rane na nogama", iz kojih je izlazilo
mnogo gnoja i drugih tekućina. Noge su joj dnevno
(često i više puta) čvrsto zavijali svježim zavojima.
Tako je ona imala ventil da se riješi otpada. Kada bi se
te "otvorene rane" zatvarale mastima i lijekovima ,
onda bi se pojavile opasne unutarnje bolesti, koje bi se
razvijale neopazice. Infarkt srca ili rak ne dobiva se od
danas do sutra. Naš organizam je izdrživ, inače ne
bismo, usprkos lošoj prehrani, doživjeli 70 ili 80
godina. Godinama se glupi čovjek borio protiv
prirodnih zakona, često s poznatim frazama, kako on
nije bolestan pa mu je sve dozvoljeno. Prije ili kasnije
sve dolazi na naplatu, najčešće u nezgodno vrijeme,
kad čovjek želi još mnogo toga učiniti. Slava i novac
kod tog obračuna ne vrijede ništa! Možda sada možeš
shvatiti zašto sam ja fanatično protiv škrobnih
proizvoda, a prije sam bio čovjek kruha i žitarica.
Nikada nećeš biti zdrav i vitalan, ako sa svog
jelovnika potpuno ne izbaciš ta škrobna ljepila od
tvorničkog šećera, tvorničkog brašna, kruha, žitarica
(uključujući musli), krumpira itd.
Nadalje, sada znaš zašto tvoja koža tijekom
vremena postaje suha i naborana s dubokim
brazdama: jer si veliki izjelica te netopive škrobne
hrane. Osim toga, od škroba dolazi do toga da ti je
koža žuta i blijedo zakrečena. Sve je to zbog
nakupljanja otpada u krvi (bijela krva zrnca = gnoj).
Ti kao djevojka i žena ćeš uvidjeti odakle mora doći
spas: u potpunosti izbaci škrob. Zdravlje kože ne
možeš zadobiti kremama. Time samo začepljuješ
kožne pore, tako da one ne mogu disati. Ali kad bi se
neka tvrtka reklamirala s mojim dokazima, brzo bi
otišla u stečaj!
Trebaš samo uočiti kolik je broj lica sa žutom
kožom, ekscemima, gnojnim prištevima, nakupinama
kolesterola oko očiju itd., pa ćeš sam prosuditi tko ima
pravo: debeli specijalisti za kožu ili priroda sa svojim
jednostavnim zahtjevom: "Daleko od mrtvih molekula
škroba!" Sve stoje veliko uvijek je jednostavno.
Mi ljudi uvijek želimo nešto komplicirano, a za to još i
dajemo mngo novca. To je učinak krivih informacija
kojima smo dnevno izloženi. Zašto prosvjećivanje ne
počne sa školom? Jabuka čisti zube tisuću puta bolje
od četkice za zube s kemijskom pastom!
"Vodeni župnik" Kneipp nije bez razloga govorio
ljudima, koji su k njemu dolazili sa žučnim
kamencima: "Vi imate zucne kamence? To su kamene i
od kave i kolača!" Isto vrijedi i za bubrežne kamence.
Nažalost, Kneipp je glavni naglasak stavljao na
vodene kure a zanemario je pravilnu ishranu. On još
nije poznavao važnost vitalne, žive hrane. I on je na
kraju umro od raka! Zbog toga je u Kneippovim
ustanovama još i danas prehrana sa živom svježom
hranom vrlo rijetka. Nažalost, na njegovim
jelovnicima se još uvijek, osim mrtve kuhane
"punovrijedne hrane" nalaze i mesni proizvodi s
pudingom kao dessertom i vinom zbog "probave"!
Jadni 'kneippovci'. Sjeti se izreke 92-godišnjeg
liječnika dr.med. Fritza Beckera: "Jedenje mesa je
najveća zabluda čovječanstva!"
Ja sam do sada govorio o fatalnm djelovanju na
jetru i srce toplinski obrađene škrobne hrane. Budući
da škrob nije topiv u vodi, to se škrob taloži u
tjelesnom sustavu za filtriranje. Time su posebno
pogođeni organi za disanje. Mi ne vidimo razarajući
učinak škroba na jetru, ali zato vidimo kod obične
prehlade i gripoznih infekcija, kako djeluje taj
nepreradeni škrob. Osim bolova u grlu, zbog
natečenih krajnika, "začepljenog nosa" itd., nakon
nekoliko dana vidimo kako izlazi gusta sluz. Naša
bronhitična pluća jako hropcu, sve je zaeepljeno
škrobnim ljepilom.
1. dan Božića 1989. godine bio sam na
intenzivnom odjelu Okružne bolnice Heider, kako bih
tamo posjetio svog bolesnog brata. Imao je 84 godine,
i osim zglobne reume nije od svoje mladosti bio
ozbiljno bolestan. Razumije se, on je kao pčelar
branio svoj med: svi imkeri su umrli stari. No, med po
svom djelovanju nije mnogo bolji od bijelog šećera. I
med uzrokuje opasne promjene razine inzulina,
pogoršano stanje. Budući da se med uglavnom jede
namazan na kruh s maslacem, to osim opasnog
mrtvog škroba kruha imamo i med s vrlo mnogo
šećera, koji odmah pojačava započeto alkoholno
vrenje. Stvaranje plinova u crijevima se posebno rado
događa u najoštrijoj krivulji debelog crijeva, u krivulji
slezene. Taj stalni pritisak značajno povećava srčane
probleme. Bolovi između rebara na lijevoj strani su
neizravno povezani sa srčanim problemima. Dok sam
jeo još mnogo zrnate hrane (Waerland-makrobiotika),
na tom sam mjestu mogao izravno osjetiti otkucaje
svog srca. 1967. godine je rad srca bio tako jak da su
mi se rebra pomicala gore i dolje u skladu s ritmom
srčanih otkucaja. Kolabirao sam, postalo mi je jako
hladno pa sam već pomislio da mi je kucnuo
posljednji sat.
Budući da je debelo crijevo izgubilo svoj oblik
zbog velike količine mrtve škrobne hrane, rastegnule
su se veze u zavoju jetre i slezene, pomoću kojih
debelo cijevo u zavoju slezene i jetre traži oslonac, pa
je sadržaj crijeva, posebno u zavoju slezene, vrlo
teško mogao prolaziti. Waerlcmd ]Q vjerojatno znao za
taj problem, jer smo mi nakon glavnih obroka morali
10 minuta ležati potrbuške. Tako nabubreni sadržaj
crijeva može lakše "proći" te zavoje. Ali niti drugim
dijelovima debelog crijeva nije drago što se u njima
nalazi truli sadržaj u vrenju.
Vratimo se mom bratu. Najprije se govorilo o
zastoju srca (ali ako srce stane tada nastupi smrt).
Sljedeća dijagnoza je glasila: ne radi se o srcu nego o
sa sluzi obloženom jeziku. Kućni liječnik mu je dao
injekciju protiv prehlade, koja je onda izazvala srčane
smetnje. Posljednja dijagnoza je bila: zakrečeni (zbog
starosti) srčani zalisci. Zbog toga srce više nije imalo
dovoljno snage da dišne organe oslobodi od sluzi. Tu
je vjerojatno ležala glavnina njegovih problema:
godinama nagomilani škrob iz kruha / hrane od
žitarica i šećera. Moj je brat uvijek jako naginjao
prehladama, zbog čega nije više mogao dobivati
dovoljno kisika. S druge strane otrovni ugljični
dioksid nije više (u potpunosti) izlazio iz njegovog
tijela.U slučaju akutnih bolesti tijelo se, naravno, želi
osloboditi od sveg otpada nagomilanog i u drugim
dijelovima tijela. Tako neminovno dolazi kraj. Više
ništa ne radi. "Začepljene" krvne žile više nisu
prohodne, organi za filtriranje su zaljepljeni i
začepljeni. Lijekovi daju samo mali odmor, oni ne
mogu ozdraviti, jer uzroci bolesti nisu bili liječeni. Ti
pacijenti i dalje jedu škrobnu hranu: kruh, žitarice,
brašno, krumpir itd., a upravo je ona uzrokovala
njihvu bolest. Sva ta hrana je još i mrtvo kuhana,
gotovo bez vitamina, minerala i enzima. Kako bi onda
bolesni organizam mogao apsorbirati hranjive tvari?
Kako bi mogao ozdraviti?
Život može održavati samo vitalna i živa hrana
bogata enzimima. Održavaj čistom svoju krv, svoje
organe za filtriranje, pa nećeš morati na odjel za
intenzivnu skrb, često i posljednje mjesto u životu
čovjeka. Tko to zanemari postaje invalid, pa mora na
dijetu (koju?) i uzimati lijekove za razrjeđivanje krvi.
Najbolji razrjeđivač krvi su plodovi limuna. Liječnici
najčešće zabranjuju voće, jer da je voće kiselo i
izaziva vrenje. Kakva glupost! Škrobna hrana i
sluzavi kruh ostaju nedodirnuti. Kada će konačno
liječnici poučavati ljude o zdravlju.
Bolesna crijeva = bolesni ljudi.



Walker:
Citat:

Ugljikohidrati i žitarice
Nije mi namjera svoje čitatelje zastrašivati i primoravati ih
da vjeruju kako će biti osuđeni na vječno prokletstvo, ako
smjesta ne promijene svoje prehrambene navike. To mi zaista
nije namjera.
Uostalom, većina ljudi ne zna gotovo ništa i vrlo malo o
patnjama koje mogu Čovjeka takoreći preko noći drastično
promijeniti. A nije ni nužno da to znaju. Pa ipak, želimo li opet
postati mladi, po mom mišljenju i iskustvu, vrlo je važno
učiniti nešto glede čišćenja unutrašnjosti svog tijela.
Polazeći s tog stajališta, a radi što boljeg sagledavanja
našeg programa, preporuča se na samom početku u najkraćim
crtama upoznati s procesom kroz koji mora proći hrana koju
jedemo da bi bila probavljena i tako postala ili hranjivom tvari
za stanice i tkiva našeg tijela, ili bi se pretvorila u otrov protiv
kojega se moramo boriti.
Strašno je velik propust naših škola koje u većini slučajeva
nisu u svoje osnovne programe uvrstile studij anatomije
ljudskog tijela. Godinama se zauzimam zato da djeca nauče
sve o svom tijelu - izvana i iznutra - prije nego što nauče
čitati, pisati i računati. Da nauče kako je strahovito važno
čitav život paziti na svoje tijelo. Da nauče jednom zauvijek
hraniti svoje tijelo ispravno, u skladu s prirodom, te na taj
način razvijati svoje osobnosti u inteligentne i korisne
građane, ispunjene snagom duha, vedrinom i radošću. Da
postanu svjesni ljepote življenja te ne dopuste svom tijelu
prijevremeno starenje, beskorisnost i nemoć. Osim toga,
djeca bi trebala naučiti da bolesti nisu nikakva tajna, da nas je
priroda opremila svim mogućim sredstvima za doživotno
odolijevanje bolestima.
Djeca bi trebala naučiti u velikom strahopoštovanju
odrastati zajedno sa svim živim bićima. Odrastati u ljude
kojima će već sama pomisao o nanošenju štete životinjama i
ljudima biti odvratna. U ljude koji će se žestoko usprotiviti
praksi mučenja životinja u svrhu dobivanja seruma i cjepiva -
stoje najveći zločin 20. stoljeća. U građane koji znaju da se tu
radi o zavjeri poslovnih pojedinaca, o ogromnim zaradama od
prodaje seruma i cjepiva, supstancija koje u biti ne pridonose
uklanjanju bolesti i liječenju.
Ali vas unaprijed molim da ne povjerujete u te tvrdnje dok
ih sami ne istražite, kao što sam ih ja istražio: temeljito, bez
predrasuda, i nadasve odlučno. Kasnije ću pokušati objasniti
kako je zapravo riječ o fantastičnim tvrdnjama.
Kamo sreće da smo već u djetinjstvu bili upoznati s
funkcijama svog tijela, jer bismo zacijelo znali da se tijelo
sastoji iz milijuna i milijuna mikroskopski malih stanica. Iz
njih nastaju sva tkiva, tekućina i kosti u našem organizmu.
Iako neznatne, te su stanice žive i inteligentne. One reagiraju
na duševne podražaje, bez obzira jesmo li mi toga svjesni ili
nismo. One su nam u svakom pogledu stalno na usluzi. Kao
radišnim čimbenicima u našem svakodnevnom životu njima
je za obavljanje svog posla potrebna hrana. Ako su gladne, ne
mogu raditi, baš kao ni zaposlenici u našim domovima,
uredima i tvornicama. Kvaliteta njihova rada obično je u
neposrednoj vezi s kvantitetom i kvalitetom prehrane koja im
stoji na raspolaganju. Priroda nas je srećom opremila
svestrano bogatom tjelesnom otpornošću u usporedbi s našom
neznatnom brigom za te sićušne pomoćnike, stanice našeg
tijela.
Ako se svojim radom ili svojom prehranom približimo
granici te otpornosti, bit ćemo na izravan način opomenuti.
Osjećat ćemo se možda umorno ili iscrpljeno. Možda ćemo
imati glavobolju ili ćemo osjetiti jednu ili više drugih tegoba,
pobrojenih u medicinskim leksikonima.
Ukoliko te upozoravajuće signale zanemarujemo, bilo iz
neznanja bilo iz nehaja, priroda nam šalje tjelesnu kaznu u
obliku određene bolesti. Bolest neposredno ukazuje na stanje
i okolnosti stanica u našem tijelu. Ako ne jedemo hranu koja
sadrži hranjive tvari za stanice te istovremeno ne
dozvoljavamo da se tijelo očisti od nagomilanih otpadnih
tvari, mi ne samo što ostavljamo stanice gladnima, već ih
opterećujemo otrovima koji se stvaraju truljenjem
pohranjenog otpada u organizmu.
Na temelju vlastitog iskustva, ali i iskustva velikog broja
drugih ljudi, pouzdano znam da je tim sićušnim stanicama
potrebna živa (životunosna) hrana. Naša hrana mora biti
takva da se atomi i molekule iz kojih je sastavljena mogu
rastvoriti i pretvoriti u hranjivu tvar koja putem krvi i limfe
dospijeva u te mikroskopski malene stanice.
Ako dobro razmislimo i shvatimo princip hranjenja
stanica, mi ćemo brzo steći naviku da svakog dana pojedemo
zadovoljavajuću količinu žive hrane potrebne za održavanje
stanica i tkiva našeg tijela, bez obzira na dosadašnje navike u
jelu i piću. Pokušat ću malo kasnije objasniti zašto su svježi
sirovi sokovi u tom pogledu najpoželjniji. Naime, popijemo li
svakog dana od pola litre do jedne litre tih sokova, izvući
ćemo iz toga enonnnu korist - možda ne odmah, ali s
vremenom sasvim sigurno. Naravno da je u tu svrhu dobro,
ako ne čak i bolje, jesti svježe sirovo povrće, salatu i plodove
voća u prirodnom, cjelovitom stanju.
Ovdje valja naglasiti da povrće i salate tijelo izgrađuju, a
plodovi voća čiste. Stoga moramo imati stalno na pameti da
voće ne može nadomjestiti povrće i salatu, budući da nema
isti učinak u našem tijelu. Još jednom želim jasno napomenuti
da sve te živežne namirnice moraju biti sirove, ukoliko želimo
da budu životonosno djelotvorne. Prerađivanjem, konzerviranjem
ili pasteriziranjem tih namirnica uništava se u njima
život i razara njihova živolonosnn djelotvornost.
Atomi i molekule su najmanji dijelovi na koje se materija
može rastaviti i kao takva poslužiti u sasvim praktične svrhe.
Povrće, salata i voće sastoje se iz atoma i molekula. Kad se
dva ili više atoma međusobno povezu, oni tvore molekulu.
Zato je kemijska formula za vodu H2O; to znači da se
najsitniji dijelovi vode sastoje iz dva atoma vodika i jednog
atoma kisika. Formula za molekulu škroba je C6H10O6. To
znači da se sastoji iz šest atoma ugljika, deset atoma vodika i
šest atoma kisika.
Molekula škroba je karakteristična po tome što je
netopljiva u vodi, alkoholu ili zraku. Kad sam prvi put postao
svjestan te činjenice, bilo mije odmah jasno zašto su žitarice i
ugljikohidrati, kojima sam se hranio u velikim količinama,
dovodile do začepljenja jetre te je taj organ otvrdnuo poput
neke daske. Osim toga, bilo mi je jasno zašto dolazi do
stvaranja pijeska ili kamenca u žučnom mjehuru i bubrezima,
zašto dolazi do neprirodnog zgrušavanja krvi u krvnim
sudovima i kapilarama, zašto dolazi do stvaranja hemoroida,
tumora, raka i ostalih izraslina u svim dijelovima organizma.
Temeljito istraživanje otkrilo mi je, nadalje, razlog zašto
mnogi ljudi koji po ustaljenoj navici jedu bijeli kruh.
proizvode od brašna i ugljikohidrale imaju prišteve po koži i
razna druga onečišćenja kože.
Ustanovio sam da molekula škroba - koja je netopljiva u
vodi - kao stabilna molekula putuje krvotokom, a da zapravo
nije potrebna ni stanicama, ni tkivu, ni žlijezdama. Zato je kao
takvu, suvišnu i nepotrebnu, tijelo pokušava izlučiti. Ako su
organi izlučivanja preopterećeni tim molekulama - u obliku
nanosa na stijenkama, što se može usporediti s gipsom na
zidovima sobe - one se ne mogu odstraniti iz organizma kroz
kanale tih organa. Postoji druga mogućnost njihovog
odstranjivanja, mogućnost izlučivanja kroz pore na koži.
Odatle pojava bubuljica.
1 ovdje nam u pomoć priskače priroda. Bakterije se
najbrže i najbolje razmnožavaju upravo na supstanciji škroba.
Zhvaljujući toj činjenici, one pomažu kod razgrađivanja
nagomilanih molekula škroba u gnoj te na taj način
omogućavaju njihovo lakše izlučivanje kroz pore na koži.
Tako nastaju bubuljice.
S tom slikom pred očima možda ćete daleko spremnije
akceptirati moju tvrdnju da nema trajnog uspjeha u liječenju,
ako se prije samog postupka liječenja organi izlučivanja
temeljito ne očiste od nagomilanog otpada i ako se iz
jelovnika ne izbace proizvodi koji u sebi sadrže škrob i
žitarice. Za svakog pojedinca koji se nije uzdigao iznad
uobičajenog tradicionalnog mišljenja to će naravno zvučati
krajnje drastično i radikalno u usporedbi s činjenicom da su
ljudi tisućljećima živjeli od žitarica i namirnica koje u sebi
sadrže škrob. Moj odgovor na takvu argumentaciju jest
ukazivanje na činjenicu da bolesni ljudi, koji ne jedu
namirnice od žiatrica i škroba, ne samo da poboljšavaju svoje
duševno stanje, već se u većini slučajeva uspješno liječe od
svojih bolesti.
obilato hrani namirnicama od žitarica i škroba s vremenom
postaje naborana, isušena i uvela? Tvrdnje da se namirnicama
od žitarica i škroba dobiva sve stoje nekom mladom čovjeku
potrebno da postane vrsnim sportašem, ili djevojci da postane
Rimskom zvijezdom, temelje se na poluistinama ili
neistinama.
Ako vam za tu činjenicu treba dokaz, osvrnite se po
stolovima u zalogajnicama, pivnicama i slastičarnicama te
pobrojite djecu i mladež čiji obrazi su prekriveni
bubuljicama, prištevima, ekcemima i drugim izraslinama. Ja
sam više nego siguran da ćete doći do zaključka kako škrob u
tom pogledu prednjači ispred svake druge hrane.
To je posljedica pogrešnog odgoja. Kad bi ti mladi ljudi
mogli vidjeti nekoliko godina unaprijed, itekako bi znali svoj
apetit držati pod kontrolom, te bi jeli i pili samo one živežne
namirnice koje će im u kasnijim godinama pomoći da ostanu
mladi, atraktivni, dinamični i uspješni.
I vi ćete imati uspjeha kad jednom postanete svjesni
snage koja se krije u vama.



Citat:
koje drveće kod nas ima fino jestivo lišće??

he,he ne znam, nisam isprobavala, to tek treba istražiti
Very Happy

baš sam malo bacila pogled na "lovca na bilje" Smile ali je čuvarkuća jestiva? kaže da može u variva a jel se jede sirova, hm, moram istražiti Smile mi doma bi je prije koristili za uhobolju Smile
idem dalje čitati Wink


Citat:
Javor, breza, glog, vrba, bukva... Jedu se uglavnom mladi listovi ili izdanci, sirovi ili kuhani.

bravo momci, super tema, treba sad na posao, čitati i istraživati skace od srece
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Prehrana Vremenska zona: GMT + 02:00.
1, 2, 3 ... 48, 49, 50  Sljedeća
Stranica 1 / 50.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan