Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
mashala
|
Postano: 21.6.2008. sub. 23:41 Naslov: |
|
|
Hm...svakoga od nas može ganuti ovo ili ono više ili manje ali ova dva filmića meni nisu ganutljiva samo zbog tih prekrasnih kadrova odnosa između životinja i ljudi...posebnu težinu tome daje priča u pozadini, priča o čovjeku imena George Adamson - čovjeka koji je imao najveće znanje i iskustvo sa lavovima koje je jedan čovjek ikad imao na osobnoj razini. G.A. je unutar svog djelovanja u području Kenije koje se zove Kora Reserve razvio i program udomljavanja i odhranjivanja beba lavova "siročadi" izvan tog područja te prihvaćanja i ponovne socijalizacije u njihovom staništu iz kojeg potječu. Tako su nastali i ti filmići.
"Ganutljivost" leži upravo u onome što je Jelena istaknula: činjenici da je zbog tog svog djelovanja i ubijen...kao najveća smetnja i neprijatelj lokalnim krivolovcima braneći životinje koje je toliko volio.
Ista stvar kao i Dian Fossey ( gorile, Ruanda).
I isto tako, kao i u njenom slučaju,tek nakon njegove smrti to područje je proglašeno nacionalnim parkom. |
|
[Vrh] |
|
 |
aspalatus

|
Postano: 22.6.2008. ned. 08:41 Naslov: |
|
|
hmh, ja osobno ne znam nista o tom covijeku i ne moze me rasplakati to sto su ga ubili , ni to sto je zivot posvetio tako plemenitoj misiji... to me nista ne rasplakuje. ali kad vidim onog lava kako se zalece njemu u zagrljaj e to je vec nesto drugo. rasplacem se pri cinjenici da bi nam svima zivot bio puno bogatiji takvim iskustvima, takvom odnosu sa zivotinjama koje osjecaju bas kao i mi... ljubav me rasplakala a ne ubojstvo i njegov rad. |
|
[Vrh] |
|
 |
mashala
|
Postano: 23.6.2008. pon. 14:45 Naslov: |
|
|
aspalatus je napisao/la: | hmh, ja osobno ne znam nista o tom covijeku i ne moze me rasplakati to sto su ga ubili , ni to sto je zivot posvetio tako plemenitoj misiji... to me nista ne rasplakuje. ali kad vidim onog lava kako se zalece njemu u zagrljaj e to je vec nesto drugo. rasplacem se pri cinjenici da bi nam svima zivot bio puno bogatiji takvim iskustvima, takvom odnosu sa zivotinjama koje osjecaju bas kao i mi... ljubav me rasplakala a ne ubojstvo i njegov rad. |
Jedanput (tema je bila specizam) si postala jednu indijansku (mislim ) izreku vezanu uz životinje koja u ovom trenutku savršeno upada u cijelu priču. Nešto u stilu " čovjek se boji onoga što ne pozna."
Daj ponovo.
I... evo ti link gdje ćeš moći vidjeti jako lijepih slika i tog lava ali i drugih prijatelja Georga Adamsona. Vjerujem da će ti se svidjeti. Pogledaj.
http://www.fatheroflions.org/ |
|
[Vrh] |
|
 |
aspalatus

|
Postano: 23.6.2008. pon. 15:08 Naslov: |
|
|
odlican link
samo mi nije jasan uvod? i zasto si se meni obratio konkretno?ne kuzim kako indijanska poslovica ulazi u ovaj kontekst ovde?
ok opet cu objasnit taj moj post koji si ponovo pejstao ne znam zbog cega.
dakle dok ogi nije stavio video sa tube ja nisam znala da je postojao covjek koji se posvetio lavovima. dakle meni je to bila totalna nepoznanica ( kao sto si i ti tek sad otkrio georga i njegov rad nakon ogijevog videa).
dakle video sam pogledala ne znajuci cijelu njegovu pricu i ganulo me to sto sam vidila. georgeov rad me nije ganuo jer jednostavno nisam nista znala o njemu. sta je tu cudno? u meduvremenu sam iz 'udobnosti svog doma' malo
surfala netom ( bas kao i ti) i saznala sto je taj covjek radio. svaka mu cast na tome, ali to me jos uvjek ne tjera u plac kao kadrovi grljenja.
mashala je napisao/la: | Jedanput (tema je bila specizam) si postala jednu indijansku (mislim ) izreku vezanu uz životinje koja u ovom trenutku savršeno upada u cijelu priču. Nešto u stilu " čovjek se boji onoga što ne pozna."
Daj ponovo. |
sta ?
ne kuzim te mashala
molim te objasni mi sta je pjesnik htio reci eto...
jel george bio i vegan? nisam nasla nista o tome  |
|
[Vrh] |
|
 |
aspalatus

|
Postano: 23.6.2008. pon. 15:15 Naslov: |
|
|
jel se itko od vas sjeca one serije za djecu " lavica Elsa" ? ja sam je gledala jako jako davno i obozavala sam je. na zalost nikad je poslije nisu reprizirali |
|
[Vrh] |
|
 |
jelena Gost
|
Postano: 23.6.2008. pon. 15:29 Naslov: |
|
|
aspalatus je napisao/la: | jel se itko od vas sjeca one serije za djecu " lavica Elsa" ? ja sam je gledala jako jako davno i obozavala sam je. na zalost nikad je poslije nisu reprizirali |
pa to ti je, asp, upravo serija (1974.) o spomenutom adamsonu i njegovoj zeni joy (koju su takodjer ubili u keniji 9 godina prije georgea), i njihovom zivotu i 'radu' s lavovima, konkretno toj maloj lavici elsi koju su 'usvojili'. zove se 'born free' i ja sam si bas skinula istoimeni film (1966.). mislim da sam premlada da bih se sjecala serije. |
|
[Vrh] |
|
 |
aspalatus

|
Postano: 23.6.2008. pon. 17:12 Naslov: |
|
|
a jel? hoces reci da je to taj film koji si skidala? woohoooo  |
|
[Vrh] |
|
 |
aspalatus

|
Postano: 23.6.2008. pon. 17:20 Naslov: |
|
|
ala sta sam smantana. nekidan sam skinila one likove sa dupinima i pisma mi je bila strasno poznata. bila sam bas mala kad je isao ovaj film i nisam znala kako se zvao... dakle born free...
|
|
[Vrh] |
|
 |
jelena Gost
|
Postano: 23.6.2008. pon. 17:59 Naslov: |
|
|
aspalatus je napisao/la: | a jel? hoces reci da je to taj film koji si skidala? woohoooo  |
je, bas sam ga pogledala. ako zanemarimo groznu dramaticnu 'starinsku' glumu, sladak je filmic. ali nije mi bas kompletno legao - recimo, cijelo vrijeme se inzistira na tome kako 'nema nista lose u tome sto se lavovi salju u zooloske vrtove, samo bi toj elsi bilo lose tamo jer je 'born free' i za NJU zooloski nije dovoljno dobar', jer su se, eto, za nju posebno vezali. ne vjerujem bas da je sam film vjeran zivotu ovih dvoje spomenutih, ima tu jos par upitnih stvari... ali lepo je gledat lavice kak se igraju. ne i kako jedu zebre, ali hm... nismo svi vegetarijanci. |
|
[Vrh] |
|
 |
mashala
|
Postano: 23.6.2008. pon. 19:06 Naslov: |
|
|
Citat: | samo mi nije jasan uvod? i zasto si se meni obratio konkretno?ne kuzim kako indijanska poslovica ulazi u ovaj kontekst ovde? |
Budući a je Ogi odlično odrezao bespotreban dio postova, prebacio ih u kavez i time "spasio" ovu temu, tebi sam se obratio iz dva razloga; prvo, jer je tvoj post zadnji i ,drugo, jer sam se sjetio jednog tvog posta sa izvrsnom izrekom koja se odlično uklapa ovdje.
"Skriveni" razlog je da se komunikacija nastavi. Budući da se svaki dan na ovaj forum uključuju novi članovi, ti ljudi su zaslužili da čitaju zanimljive stvari i sudjeluju ili bar prate razmjenu informacija i mišljenja koja ih može obogatiti na bilo koji način.
Dovoljno jasno? Vjerujem da jest.
Citat: | sta ?
ne kuzim te mashala
molim te objasni mi sta je pjesnik htio reci eto...
jel george bio i vegan? nisam nasla nista o tome |
22.05. u 20:57 si postala iz knjige "Mudrost indijanaca" slijedeći citat:
" ako razgovaras sa zivotinjama i one ce razgovarati sa tobom i tako cete se medusobno upoznati. ako ne razgovaras s njima neces ih upoznati, a ono sto ne poznajes, toga se bojis. ono cega se bojis, to unistavas"
Lijepa izreka tj. misao o odnosu prema životinjama koja se jako lijepo može preslikati i na primjer čovjeka kojeg spominjemo u ovoj temi. Šta tebi nije tu jasno? Pa to je "tvoja" rečenica...pretpostavljam da si tad znala zašto si ju odabrala. I mislim da se odlično uklapa u ovu temu.Kao i da je vrlo "inspirativna"!
Citat: | jel george bio i vegan? nisam nasla nista o tome |
???
Eto...nastavimo ovu temu onako lijepo kako i zaslužuje! |
|
[Vrh] |
|
 |
aspalatus

|
Postano: 23.6.2008. pon. 19:23 Naslov: |
|
|
imas pravo kad pisemo sturo nista se ne razumi, sad kad si prosirio misao mi je sve jasno ...
a pitala sam da li je bio vegan cisto zato jer me zanima koliko je daleko otisao u svojim uvjerenjima... al opet to je bilo jako davno
jelenaaaa! meni je nelagodno gledat kako lavovi jedu zebru makar znam da ne mogu past travu ko onaj iz madagaskara vi's kako je to sve zajebano. al opet jebiga to je njihov svijet, wild world |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
|
[Vrh] |
|
 |
Luna

|