Amule (divlja šljiva)

Mukinja, Brekinja, Oskoruša, Jarebika, Mušmula...
Odgovori
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Amule (divlja šljiva)

Post Postao/la Ogi »

slika

Amula ima vrlo ukusne i zdrave slatko-kiselkaste plodove, koji odlično prijaju u vruće ljetne dane. Osim što se mogu jesti svježe, amule su odlične i na brojne druge načine.

Diljem naše regije nazivaju ju različitim imenima: divlja šljiva, cibor, cuborić, ciborica, ciburin, dženerika, džanarika,mirobalana, grezdelija, zerdelija, zezdalija, rezdelija, driskulja, škorica, šljivić... Riječ je o stablu iz porodice Rosaceae (ruže), latinskog imena Prunus cerasifera. Često se može vidjeti i varijanta ovog stabla s crvenim lišćem i crvenim plodovima (P. cerasifera 'Nigra'). U našim krajevima najpoznatija je pod imenom amula i vjerojatno je mnogi pamte iz djetinjstva, kada su njene plodove tamanili dok još nisu dostigli zrelu fazu, točnije, dok su još bili zeleni. Zašto smo kao djeca tamanili zelene amule, jedna je od većih enigmi, a zahvaljujući toj praksi, mnoga djeca nekada nisu imala ni prilike vidjeti amule kad sazriju, jer do tada jednostavno ne bi preživjele!

Zato je danas priča sasvim drugačija. Djeca su zaboravila amule, kako one zelene tako i zrele. Ljeti se posvuda mogu vidjeti krošnje amula pretrpane plodovima koje nitko ne bere te koji padaju po podu. Zašto nitko ne poseže za ovim ukusnim i zdravim plodovima, još je jedna enigma.
Drug Mile

Post Postao/la Drug Mile »

Ja sam prošle jeseni posadio 30-ak amula koje bi trebale formirati vjetrobran za ostatak voćnjaka. Uzgojene iz sjemenki, za sad dobro napreduju.

Ja ih volim, ne znam zašto drugi ne. Pretpostavljam zato jer se ne odvaja meso od koštice, nego treba pljuvati košticu a to je gradskim picanima prevulgarno.

Inače je amula standardna podloga za cijepljenje šljive pa ako nekome ne uspije kupljena sadnica, osuši se vrh ali preživi korijen, mogao bi razmisliti da ostavi koju mladicu koja tjera iz korijena.
Drug Mile

Post Postao/la Drug Mile »

Drug Mile je napisao/la:Ja sam prošle jeseni posadio 30-ak amula koje bi trebale formirati vjetrobran za ostatak voćnjaka. Uzgojene iz sjemenki, za sad dobro napreduju.
Ove spomenute amule sada su uglavnom više od mene, a ove godine i dale prve plodove. Neki su plodovi tamno crveni, skoro crni, i dozrijevaju malo kasnije. Drugi su žuti i prije dozrijevaju. Malo su ih srne zafrkavale, brste im krošnju, ali amule su preživjele najgore i sad su im uglavnom nedohvatne.
Odgovori