Postano: 16.4.2008. sri. 08:01 Naslov:
ogi je napisao/la:
Neznam tocno ali npr. ne mogu stavljati na vagu mrkvu sa liscem kad se lisce baca
Nekad to strgaju s mrkve u trenu kad je stavljaju na vagu. A mladu mrkvicu s lišćem nekad prodaju u vezicama slično mladom luku, pa se to prodaje na komad i ne važe. U neko doba godine na brdo štandova imaju takvu mrkvicu. Al ne znam točno kad.
Waits, jesi pitao u Bio&bio? Tam imaju svježe povrće, a kak MIKRObiotičari pripremaju i lišće s mrkve možda ga prodaju zajedno. Povrće im je zbilja fino, a nije tak značajno skuplje.
Ili na štandu Severovih na Dolcu. To ti je kod onih sjeverozapadnih stepenica (izlaza iz donjih prostorija), preko puta ribarnice.
Postano: 19.4.2008. sub. 14:49 Naslov:
Evo, konačno sam naišao na mrkvu s listovima, nisam pojma imao da tak izgledaju, drugačije sam iz zamišljao
Našao sam na Dolcu na štandu neke kumice Rekla je da inače nema mrkvu s lišćem...
Postano: 9.2.2012. čet. 19:55 Naslov:
Gledam danas mrkve po placu, sve su nekakve čudne da ne kažem nešto gore, otprilike kao na slici dolje
Kao da su izrasle iz monsanto sjemena!!
Pa u koju se debilanu pretvorio ovaj svijet, ne znam zašto više uopće odlazim na plac kada mi se tamo sve gadi
Postano: 10.8.2017. čet. 07:31 Naslov:
Svakako treba imati na umu sljedeće povoljne učinke mrkve na zdravlje:
1. Poboljšava vid – Ima istine u staroj uzrečici da je mrkva dobra za vid. Naime, mrkva je bogata beta-karotenom koji se pretvara u vitamin A u jetri, a vitamin A je potreban za regeneraciju rodopsina, fotosenzitivnog pigmenta u štapićima mrežnice, koji je nužan za noćni vid. Jednako tako, beta-karoten smanjuje rizik od makularne degeneracije i sive mrene.
2. Smanjuje rizik od karcinoma – Istraživanja su pokazala da konzumacija namirnica koje su bogate karotenoidima poput mrkve, može smanjiti rizik od raka pluća, raka dojke, raka debelog crijeva i raka usne šupljine. Također, pokazalo se da konzumiranje mrkve može smanjiti rizik od raka pluća, raka vrata maternice i raka prostate.
3. Usporava starenje – Visoke razine beta-karotena u mrkvi djeluju kao antioksidans te usporavaju starenje stanica.
4. Potiče zdravlje kože – Vitamin A i antioksidansi iz mrkve štite kožu od štetnog djelovanja Sunca. Nedostatak vitamina A uzrokuje suhoću i ljuštenje kože, lomljenje kose i noktiju. Vitamin A sprječava prijevremenu pojavu bora, akne, suhu kožu, crvenilo i nejednak tonus kože.
5. Pomaže u sprječavanju infekcija – Od davnina travari znaju da mrkva pomaže u sprječavanju infekcija.
6. Smanjuje rizik od srčane bolesti – Istraživanja su pokazala da je konzumacija namirnica koje su bogate karotenoidima povezana s manjim rizikom od srčane bolesti. Ne treba zaboraviti da mrkva uz beta-karoten, sadrži i alfa-karoten i lutein. Također, redovita konzumacija mrkve snižava razinu kolesterola u krvi.
7. Čisti tijelo od štetnih tvari – Vitamin A pomaže jetri u odstranjivanju toksina iz tijela. Vlakna iz mrkve pomažu u čišćenju debelog crijeva i ubrzavaju kretanje otpadnih tvari.
8. Štiti zube i desni – Žvakanjem mrkve se stimulira proizvodnja sline, koja pomaže u uklanjaju zaostale hrane. Osim toga, vlakna mrkve djeluju kao četkica za zube i desni. Minerali iz mrkve sprječavaju oštećenje zubi.
9. Smanjuje rizik od moždanog udara – Istraživanje koje su proveli znanstvenici s Harvard University pokazalo je da osobe koje jedu pet ili više mrkvi tjedno, imaju manji rizik od moždanog udara nego osobe koje su jele samo jednu mrkvu mjesečno.
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.