Zemljani Zemljani
Košnica puna ljubavi
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Šećer od breze / Xylit / Xylitol

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Prehrana
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12061
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 15.1.2016. pet. 13:48    Naslov: Šećer od breze / Xylit / Xylitol Citiraj i odgovori

Brezin šećer je bijeli, slatki, kristalizirani ugljikohidrat, jedan od prirodnih šećera. Okus i pojavni oblik je skoro pa identičan tradicionalnom kristalnom šećeru, biološki učinak na organizam mu je međutim potpuno suprotan. Konzumacija brezinog šećera sama po sebi ne dovodi do pretilosti, ima blagotvoran učinak na zube, alkalizira naše tijelo, za iskorištavanje nije potreban inzulin, ubrzava probavne procese i potpomaže izlučivanje.

Mogu ga sa sigurnošću koristiti odrasli, djeca, dijabetičari, trudnice, osobe koje žele smršaviti i osobe koje su na candida dijeti.

Prednosti i svojstva brezinog šećera:

Ublažava neprirodan osjećaj gladi
Smanjuje žudnju za šećerom i ugljikohidratima
Pospješuje probavne procese i sprečava konstipaciju
Pomaže u stabilizaciji razine šećera u krvi i drži ju na niskoj razini
Ne povećava potrebu tijela za inzulinom.
Niska kaloričnost i razina apsorbabilnih ugljikohidrata.
Usporava karijes, stvaranje zubnog kamenca i nastanak plaka.
Ne harani loše bakterije u našem organizmu
Dokazano se može koristiti i u slučaju gljivičnih infekcija Candidom
Ima alkalizirajući i detoksicirajući učinak
Potpomaže apsorbciju kalcija i vitamina B

Povijest

Narodna medicina odavno poznaje brezin šećer. Smatra se da listovi imaju antibakterijsko i diuretičko djelovanje, ali i da je pogodan za tretiranje reumatskih bolova, bubrega i žučnog kamenca, te za smanjivanje razine kolesterola u krvi. Koristiti se mogu ne samo listovi, već i tekućina koja se crpi iz kore drveta. Šećeri i slatki sirupi dobiveni iz kore drveta slatkoga soka nije novost; dovoljno je da se sjetimo danas iznimno popularnog javorovog sirupa. Dok su na američkom kontinentu šećerni sirup crpili iz javora, u euroaziji su isti dobivali iz soka brezinog drveta.

Kora i vlakna brezinog drveta sadrže jedan drugačiji šećer, koji nakon obrade prividno sliči kristalnom šećeru, ali sastav i oblik dvaju šećera niti najmanje nije slično. Brezin šećer je potpuno jedinstvena tvar, koju je znanost tek kasnije upoznala, otkrio ju je krajem XIX. stoljeća njemački znanstvenik (Hermann Emil Fisher), koji je za rezultate postignute na polju biokemije 1902. godine dobio Nobelovu nagradu.

Masovnu industrijsku proizvodnju brezinog šećera ­ s ciljem nadomještanja tradicionalnog šećera ­ razvila je Finska za vrijeme drugog svjetskog rata. Razvoj se dogodio iz jednostavnog razloga, naime zemlji je za vrijeme rata bio onemogućen bilo kakav uvoz, tako ni nabava kristalnog šećera nije bila moguća.

Obzirom da je proizvodnja brezinog šećera puno skuplja i manje učinkovita nego što je slučaj kod tradicionalnog šećera, njegova se proizvodnja nakon rata potisnula u drugi plan.

Istraživanja usmjerena na njegove učinke na zdravlje i dijetalne prednosti započela su tek u šezdesetim godinama, također kao rezultat ispitivanja finskih znanstvenika. Dok je brezin šećer do 1970. bio ponajviše korišten kao zamjena za šećer u ishrani dijabetičara, u sedamdesetim godinama je već započelo istraživanje njegovog antibakterijskog djelovanja i učinka u sprečavanju karijesa.

Problematiku vezanu za učinkovitost proizvodnje brezinog šećera i pitanja usmjerena na čimbenike rentabilnosti, riješio je napredak znanosti i tehnologije. Kontinuirani razvoj je rezultirao time, da je šećerne tvari danas moguće dobiti iz gotovo bilo kakve biljke. Sve veća znanstvena pozornost, koja je usmjerena na brezin šećer, uvelike je doprinijela tome da se ovaj tehnološki razvoj i istraživanja prošire i na proizvodnju brezinog šećera.

Ogroman napredak je značila spoznaja, da ­ kao što se i grožđani šećer može proizvesti ne samo od grožđa ­ i brezin šećer se može proizvesti ne samo od breze, već ga je moguće ekstrahirati i iz drugih biljaka čija vlakna imaju sličan sadržaj. Štoviše, u maloj količini ga čak i ljudski organizam proizvodi. Dokazalo se dakle da ga je umjesto iz breze moguće ekstrahirati i iz drugih alternativnih izvora, štoviše puno ekonomičnije, učinkovitije i za okoliš povoljniji način.

http://www.mojanatura.hr/zdrav-%C5%BEivot/upoznajte-%C5%A1e%C4%87er-od-breze-/-xylit-/-xylitol-%C2%AD-1.html
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4208

PostPostano: 9.2.2016. uto. 09:56    Naslov: Re: Šećer od breze / Xylit / Xylitol Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:
Brezin šećer

Jesi ga probao?
Ja se upravo spremam u kupovinu...
Ima odlične karakteristike.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Prehrana Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan