Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ogi Site Admin
|
Postano: 12.1.2016. uto. 22:22 Naslov: Orahovo ulje |
|
|
Poznata je ljekovitost orhaovog ulja u prehrani ali odlično je i za njegu kože i kose.
Zbog višestruko nezasićenih masnoća takvo ulje je jako osjetljivo na temperaturu, zrak i svijetlost.
Zato sam ga odlučio raditi sam u malim količinama tako da je uvijek potpuno svježe i od mojih svježih oraha iz ljuske.
Postoje male ručne prešice za ulja sjemenki ali za rad se treba plamenom zagrijati tijelo preše na nekih 70-80C.
Meni nije važna efikasnost cijeđenja (jer se trop pojede) niti trebam velike količine pa sam našao jeftino rješenje - preša za češnjak.
Danas sam isprobao i funkcionira odlično!
Iz jednog oraha dobije se dovoljno ulja za npr. namazati ruke.
Samo se ubaci polovica oraha i dobro stisne.
Na tržištu ima raznih preša za češnjak, prvoj je odmah pukla ručka, treba odabrati jači model, cijena je oko 80kn.
Ako se želi iscijediti više ulja, prije tiskanja orah treba samljeti u električnom mlincu za kavu ali s obzirom da se trop jede mislim da se nema smisla gnjaviti dizanjem efikasnosti.
Moram još ispitati razliku između namočenih i ne namočenih oraha u efikasnosti cijeđenja i ljekovitim svojstvima.
Nedugo sam prestao konzumirati maslinovo ulje pa će mi orahovo ponekad u malim količinama biti jedino jestivo ulje.
|
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
|
Postano: 13.1.2016. sri. 16:04 Naslov: |
|
|
Probao sam cijediti namočene orahe ali nije moguće jer postanu prhki i prođu suhi kroz rupice.
Neoljuštene sjemenke konoplje također nije moguće. |
|
[Vrh] |
|
|
pkristo
|
Postano: 14.1.2016. čet. 11:46 Naslov: |
|
|
A od kud ta potreba za odvajanjem namirnica na sastavne dijelove? Zašto jesti ulje? Orasi (i drugi orašasti plodovi) imaju u sebi puno masnih kiselina. Pojedi orahe takve kakvi jesu. |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
|
Postano: 14.1.2016. čet. 12:21 Naslov: |
|
|
Naravno
Ulje je ponekad potrebno u ljekovite svrhe za kožu, kosu i neka posebna jela/recepte. |
|
[Vrh] |
|
|
|