Stranica: 1/1.

Kelj - Toskanski

Postano: 14 stu 2015, 21:42
Postao/la Ogi
slika
Lisnati kelj (Brassica oleracea var. acephala ‘Toscano’) je dvogodišnja biljka još poznata starim grcima i rimljanima no smatra se da mu je dom Toskana (regija u središnjoj Italiji) gdje je poznat pod nazivom Cavolo Nero što znači crni kelj. Cvate u drugoj godini, kada počne stvarati duge tanke mahunice pune sjemena.

UZGOJ :
Kao biljka u vrtu iznimno je zahvalna. Stvara duguljaste listove kroz cijelu vrtlarsku sezonu što ih češće konzumirate tim bolje, a smatra se da je poslije prvih mrazeva čak i boljeg okusa. Raste kao malo stabalce i neprestano stvara nove “grane” iz glavne stabljike koji će i sami rađati nove listove. Međutim, ipak preporučamo ostaviti ne više od 3 stabljike jer će u protivnom listovi biti manje površine i uži. Ukoliko se listovi ostave netaknutim, oni žute i opadaju.
Listove se kidaju prema potrebi te se koriste kao i uobičajen kelj. Najveću kvalitetu imaju sirovi listovi od kojih se uz dodatak jabuke ili mrkve mogu raditi zeleni sokovi, no mogu se kuhati i dodatavati varivima.Tamnozeleni listovi kuhanjem poprime crnu boju.
Odlicno podnose hladnocu.

Postano: 14 stu 2015, 21:42
Postao/la Ogi

Postano: 15 pro 2016, 10:22
Postao/la Ogi
Nedugo sam počeo jesti ovaj kelj, mislim da je bolji i od kovrčavog.
Osjećam se odlično od njega! :)

Postano: 16 pro 2016, 08:40
Postao/la pkristo
Pa otkud ti? Može li se negdje kupiti sjeme? Imaš ti?

Postano: 16 pro 2016, 08:48
Postao/la Ogi
OPG Ivana Košćak
www.mali-plac.org

Možemo iduću srijedu zajedno...
Upravo sam ga imao za doručak, diže strašno! :leti2:

Postano: 17 pro 2016, 09:57
Postao/la Ogi

Postano: 30 srp 2019, 12:18
Postao/la Ogi

Postano: 30 srp 2019, 12:19
Postao/la Ogi
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/FyX91jza5rE" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"></iframe>
Why I Love Kale