Kelj - Toskanski
Postano: 14 stu 2015, 21:42

Lisnati kelj (Brassica oleracea var. acephala ‘Toscano’) je dvogodišnja biljka još poznata starim grcima i rimljanima no smatra se da mu je dom Toskana (regija u središnjoj Italiji) gdje je poznat pod nazivom Cavolo Nero što znači crni kelj. Cvate u drugoj godini, kada počne stvarati duge tanke mahunice pune sjemena.
UZGOJ :
Kao biljka u vrtu iznimno je zahvalna. Stvara duguljaste listove kroz cijelu vrtlarsku sezonu što ih češće konzumirate tim bolje, a smatra se da je poslije prvih mrazeva čak i boljeg okusa. Raste kao malo stabalce i neprestano stvara nove “grane” iz glavne stabljike koji će i sami rađati nove listove. Međutim, ipak preporučamo ostaviti ne više od 3 stabljike jer će u protivnom listovi biti manje površine i uži. Ukoliko se listovi ostave netaknutim, oni žute i opadaju.
Listove se kidaju prema potrebi te se koriste kao i uobičajen kelj. Najveću kvalitetu imaju sirovi listovi od kojih se uz dodatak jabuke ili mrkve mogu raditi zeleni sokovi, no mogu se kuhati i dodatavati varivima.Tamnozeleni listovi kuhanjem poprime crnu boju.
Odlicno podnose hladnocu.