|
Zemljani Priroda je Božja umjetnost
|
Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ogi Site Admin
|
Postano: 29.9.2007. sub. 19:49 Naslov: Sirak |
|
|
Uzgaja se za stočnu i ljudsku hranu (Afrika, Indija, Kina), zelenu masu (sijeno, silaža), postrni usjev; za dobivanje škroba, glukoze, sirupa, ulja, alkohola, metlice za metle.
Zadnja promjena: ogi; 6.10.2011. čet. 17:01; ukupno mijenjano 2 put/a. |
|
[Vrh] |
|
|
Janis Joplin Gost
|
Postano: 29.9.2007. sub. 21:38 Naslov: Re: Sirak |
|
|
lijepo, sviđaju mi se ovi postevi o žitaricama...
no, počela sam ih proučavati tek prije mjesec dana, pa trećeni niti ne znam
um... vidjela sam nešto slično ovdje... raste li to možda kod nas na poljima? (glupo pitanje) |
|
[Vrh] |
|
|
malus
|
Postano: 9.3.2011. sri. 14:33 Naslov: Re: Sirak |
|
|
ogi je napisao/la: |
Uzgaja se za stočnu i ljudsku hranu (Afrika, Indija, Kina), zelenu masu (sijeno, silaža), postrni usjev; za dobivanje škroba, glukoze, sirupa, ulja, alkohola, metlice za metle. |
Meni se sirak čini jako interesantan, iako se kod nas uopće ne sije. Prednosti su mu da uspjeva na tlima gdje zbog suše uzgoj kukuruza nije isplativ,te na uspijeva siromašnim i pijeskovitim tlima gdje druge žitarice ne bi mogle uspiejvati.
Postoje kombinirane vrste sirka koje proizvode trsku od koje se dobiva melasa koja bude poput meda nakon obrade, sjeme se odvoji za ljudsku upotrebu ili za životinje (koke), a stabljikom i listovima se mogu hraniti preživači, ili ih vratiti na njivu.
Vrhunski i jednostavan način za dobivanje svog "šećera" za one koji žele biti samodostatni. Usput mogu imati i brašno od sirka.
Inače proces proizvodnje sirkove melase je slijedeći, prvo se iscijedi sok iz sirkove trske, na način da se hladno preša, na bilo koji način valjcima, kamenom (kao za cijeđenje maslina), strojevima. Ovako ocjeđen sok se kuha po prilici 2,5 sata i cijelo vrijeme skuplja skorup na vrhu soka. Skorup je po svom sastavu bjelačevina koja zagorči sirup. Nakon što se ostrani skorup i ispari višak vode, ostaje melasa koja je po konzistenciji slična medu, koja se ulije u tegle i ostavi za zimu.
Prije česta praksa na američkom jugu,... sada više ne. Industrija učinila svoje...
Najbolja organska sorta za ovu kombinaciju Sugar Drip.
Voila.
[/img] |
|
[Vrh] |
|
|
pkristo
|
Postano: 10.3.2011. čet. 10:05 Naslov: |
|
|
Zanimljiva biljčica.
Osobno mi se ne sviđa što se mora kuhati kako bi se odvojile bjelančevine koje zagorčuju taj šećer. Možda bi se moglo "kuhati" i na puno nižoj temperaturi (uz pomoć vakuum pumpe se smanji tlak pa tekućina isparava znatno ranije - to se koristi u industriji proizvodnje koncentrata voćnih sokova kako bi se odvojila voda, a da se ne unište korisni sastojci voća). Ali prvo ju treba posaditi! Planiraš to posaditi uskoro? |
|
[Vrh] |
|
|
malus
|
Postano: 10.3.2011. čet. 15:51 Naslov: |
|
|
pkristo je napisao/la: | Zanimljiva biljčica.
Osobno mi se ne sviđa što se mora kuhati kako bi se odvojile bjelančevine koje zagorčuju taj šećer. Možda bi se moglo "kuhati" i na puno nižoj temperaturi (uz pomoć vakuum pumpe se smanji tlak pa tekućina isparava znatno ranije - to se koristi u industriji proizvodnje koncentrata voćnih sokova kako bi se odvojila voda, a da se ne unište korisni sastojci voća). Ali prvo ju treba posaditi! Planiraš to posaditi uskoro? |
Zašto ti se ne sviđa kuhanje, radi energrije ili nutricioninizma?
Sumnjam da bi se na taj način moglo postić ovo jer cijelo vrijeme kuhanja treba "skorup" odvajat konstantno, a ne na kraju kuhanja.
Planirao sam to posadit za provu, ove godine.... Interesira me što će biti od toga u našoj klimi. Trebalo bi bit idealno, ali to je teorija... vidjet ćemo praksu. |
|
[Vrh] |
|
|
pkristo
|
Postano: 10.3.2011. čet. 16:40 Naslov: |
|
|
malus je napisao/la: | Zašto ti se ne sviđa kuhanje, radi energrije ili nutricioninizma?
Sumnjam da bi se na taj način moglo postić ovo jer cijelo vrijeme kuhanja treba "skorup" odvajat konstantno, a ne na kraju kuhanja.
|
I jedno i drugo! Možda ima neki trik koji bi omogućio bolje očuvanje nutrijenata. A i energije!
U svakom slučaju biljka je zanimljiva. Samo naprijed. |
|
[Vrh] |
|
|
|
|
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.
|
|