Zemljani Zemljani
Priroda je Božja umjetnost
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Sirak

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Prosolika žita
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13035
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 29.9.2007. sub. 19:49    Naslov: Sirak Citiraj i odgovori



Uzgaja se za stočnu i ljudsku hranu (Afrika, Indija, Kina), zelenu masu (sijeno, silaža), postrni usjev; za dobivanje škroba, glukoze, sirupa, ulja, alkohola, metlice za metle.


Zadnja promjena: ogi; 6.10.2011. čet. 17:01; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Janis Joplin
Gost





PostPostano: 29.9.2007. sub. 21:38    Naslov: Re: Sirak Citiraj i odgovori

lijepo, sviđaju mi se ovi postevi o žitaricama... Wink
no, počela sam ih proučavati tek prije mjesec dana, pa trećeni niti ne znam Embarassed
um... vidjela sam nešto slično ovdje... raste li to možda kod nas na poljima? (glupo pitanje)
[Vrh]
malus



Pridružen/a: 01. 03. 2011.
Postovi: 17
Lokacija: Split

PostPostano: 9.3.2011. sri. 14:33    Naslov: Re: Sirak Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:


Uzgaja se za stočnu i ljudsku hranu (Afrika, Indija, Kina), zelenu masu (sijeno, silaža), postrni usjev; za dobivanje škroba, glukoze, sirupa, ulja, alkohola, metlice za metle.


Meni se sirak čini jako interesantan, iako se kod nas uopće ne sije. Prednosti su mu da uspjeva na tlima gdje zbog suše uzgoj kukuruza nije isplativ,te na uspijeva siromašnim i pijeskovitim tlima gdje druge žitarice ne bi mogle uspiejvati.



Postoje kombinirane vrste sirka koje proizvode trsku od koje se dobiva melasa koja bude poput meda nakon obrade, sjeme se odvoji za ljudsku upotrebu ili za životinje (koke), a stabljikom i listovima se mogu hraniti preživači, ili ih vratiti na njivu.

Vrhunski i jednostavan način za dobivanje svog "šećera" za one koji žele biti samodostatni. Usput mogu imati i brašno od sirka.

Inače proces proizvodnje sirkove melase je slijedeći, prvo se iscijedi sok iz sirkove trske, na način da se hladno preša, na bilo koji način valjcima, kamenom (kao za cijeđenje maslina), strojevima. Ovako ocjeđen sok se kuha po prilici 2,5 sata i cijelo vrijeme skuplja skorup na vrhu soka. Skorup je po svom sastavu bjelačevina koja zagorči sirup. Nakon što se ostrani skorup i ispari višak vode, ostaje melasa koja je po konzistenciji slična medu, koja se ulije u tegle i ostavi za zimu.
Prije česta praksa na američkom jugu,... sada više ne. Industrija učinila svoje...

Najbolja organska sorta za ovu kombinaciju Sugar Drip.

Voila.

[/img]
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
pkristo



Pridružen/a: 01. 12. 2010.
Postovi: 560
Lokacija: ZG

PostPostano: 10.3.2011. čet. 10:05    Naslov: Citiraj i odgovori

Zanimljiva biljčica.
Osobno mi se ne sviđa što se mora kuhati kako bi se odvojile bjelančevine koje zagorčuju taj šećer. Možda bi se moglo "kuhati" i na puno nižoj temperaturi (uz pomoć vakuum pumpe se smanji tlak pa tekućina isparava znatno ranije - to se koristi u industriji proizvodnje koncentrata voćnih sokova kako bi se odvojila voda, a da se ne unište korisni sastojci voća). Ali prvo ju treba posaditi! Planiraš to posaditi uskoro?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
malus



Pridružen/a: 01. 03. 2011.
Postovi: 17
Lokacija: Split

PostPostano: 10.3.2011. čet. 15:51    Naslov: Citiraj i odgovori

pkristo je napisao/la:
Zanimljiva biljčica.
Osobno mi se ne sviđa što se mora kuhati kako bi se odvojile bjelančevine koje zagorčuju taj šećer. Možda bi se moglo "kuhati" i na puno nižoj temperaturi (uz pomoć vakuum pumpe se smanji tlak pa tekućina isparava znatno ranije - to se koristi u industriji proizvodnje koncentrata voćnih sokova kako bi se odvojila voda, a da se ne unište korisni sastojci voća). Ali prvo ju treba posaditi! Planiraš to posaditi uskoro?


Zašto ti se ne sviđa kuhanje, radi energrije ili nutricioninizma?
Sumnjam da bi se na taj način moglo postić ovo jer cijelo vrijeme kuhanja treba "skorup" odvajat konstantno, a ne na kraju kuhanja.

Planirao sam to posadit za provu, ove godine.... Interesira me što će biti od toga u našoj klimi. Trebalo bi bit idealno, ali to je teorija... Wink vidjet ćemo praksu.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
pkristo



Pridružen/a: 01. 12. 2010.
Postovi: 560
Lokacija: ZG

PostPostano: 10.3.2011. čet. 16:40    Naslov: Citiraj i odgovori

malus je napisao/la:
Zašto ti se ne sviđa kuhanje, radi energrije ili nutricioninizma?
Sumnjam da bi se na taj način moglo postić ovo jer cijelo vrijeme kuhanja treba "skorup" odvajat konstantno, a ne na kraju kuhanja.

I jedno i drugo! Možda ima neki trik koji bi omogućio bolje očuvanje nutrijenata. A i energije!
U svakom slučaju biljka je zanimljiva. Samo naprijed. palac
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Prosolika žita Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan