Zemljani Zemljani
Košnica puna ljubavi
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Rak
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeća
 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Zdravlje
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12796
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 5.11.2007. pon. 23:11    Naslov: Rak Citiraj i odgovori

Milijuni ljudi pod rizikom su da će oboljeti od raka ako ne smanje unos alkohola i crvenoga mesa! Ako želimo zaustaviti sve veći pobol od zloćudnih bolesti, nužno moramo mijenjati životni stil – upozorili su medicinski stručnjaci nakon detaljne analize povezanosti debljine, načina prehrane i tjelesne aktivnosti s rizikom od razvoja raka.

Iako su i dosad liječnici upozoravali o štetnosti nekih namirnica i njihovoj povezanosti s karcinomom, novi dokazi ovih su dana medicinska top-tema brojnih medija jer se temelje na opsežnom i dugogodišnjem istraživanju.

Devet timova stručnjaka fokusiralo se na 17 tipova raka te su pet godina analizirali podatke iz čak 7000 studija o karcinomu iz cijeloga svijeta od šezdesetih godina do danas. Zaključke iz stručnog izvještaja, koji sadrži 500 stranica, predstavili su prije samo nekoliko dana eksperti Svjetske udruge za istraživanje raka.

Šest tipova karcinoma
Nakon pušenja, debljina je najveći rizični čimbenik u razvoju raka. Prof. Michael Marmot s Londonskog sveučilišta, jedan iz skupine istraživača koji su predstavili dokaze o povezanosti prehrane i raka, rekao je da je i sam bio šokiran otkrivenim dokazima. Imamo, rekao je, nove znanstvene dokaze da je prekomjerna tjelesna težina značajan rizični faktor za najmanje šest tipova karcinoma – rak jednjaka, gušterače, crijeva, rak dojke u postmenopauzi, jetre, endometrija.

To znači da se najmanje trećina slučajeva raka povezuje s prekomjernom tjelesnom težinom. Ova su otkrića alarmanata i zato što se, sudeći prema današnjim trendovima, predviđa pandemija pretilosti u svijetu. Populacija u Hrvatskoj na žalost, također nije u tome izuzetak. Ako nekim čudom ne dođe do obrata, do 2050. godine čak 60 posto muškarca, 50 posto žena i četvrtina djece u svijetu bit će pretilo!

Pet desetljeća studija
Direktor projekta ove metaanalize u kojoj je okupljen doista golemi broj studija iz gotovo pet desetljća, prof. Martin Wiseman zaključuje kako se danas, jasnije nego ikad, zna da se rizik od razvoja raka može smanjiti i prevenirati uravnoteženom prehranom i normalnom tjelesnom težinom. Normalnu tjelesnu težinu označava indeks tjelesne mase do 25 ili, što je najbolje, od 18,5 do 23. Indeks tjelesne mase dobije se kad se težina u kilogramima podijeli s visinom izraženom u metrima na kvadrat.

Stručnjaci savjetuju uravnoteženu prehranu. To konkretno znači, među ostalim, da tjedno ne treba pojesti više od 500 grama crvenog mesa, a potpuno treba izbjegavati sušeno, dimljeno, soljeno meso te smanjiti unos alkohola. Zdrava prehrana podrazumijeva jasno i najmanje tri obroka voća i povrća dnevno.

Ukratko, treba izbjegavati namirnice, ali i sva slatka pića, koje debljaju. Preporučuje se, naravno, i redovita tjelesna aktivnost, i to ne samo radi prevencije kardiovaskularnih bolesti nego i prevencije prekomjerne težine. Više treba jesti cjelovitih prehramenih proizvoda, a mladim se majkama savjetuje dojenje jer će tako smanjiti rizik da obole od raka dojke.

Izvor: www.vecernji.hr
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
LunaPridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4210

PostPostano: 14.11.2007. sri. 15:13    Naslov: Citiraj i odgovori

Citat:
Rak vrata materniceSporo napreduje, dostupan je pogledu i ima mogućnost relativno jednostavne dijagnostike. Pa ipak rak vrata maternice drugi je po redu najčešći oblik raka u Europi.

Tragedija u pozadini svakog slučaja raka vrata maternice jest da je to jedan od oblika raka koji je najjednostavnije spriječiti. Taj tumor sporo napreduje, dostupan je pogledu i ima mogućnost relativno jednostavne dijagnostike. Ipak, razumijevanje njegovih uzroka i rizika, kao i edukacija u vezi s time još su uvijek vrlo ograničeni. Nedostatak informacija i edukacije u kombinaciji s ograničenim dijagnostičkim tehnikama probira znači da rak vrata maternice ostaje drugi po redu najčešći oblik raka u Europi.

U Europi 80 žena svaki dan umre od raka vrata maternice, a svake godine se pojavi novih 60.000 slučajeva. S obzirom da se najčešće javlja oko 35 godine života nije potrebno govoriti koji utjecaj ima na reproduktivne zdravlje i reproduktivne funkcije žena!

Humani papilomavirus (HPV)
Humani papilomavirus (HPV) je mali virus iz grupe DNK virusa i poznajemo više od 100 tipova. Tipovi virusa mogu se podijeliti na onkogene, tj. one koji mogu izazvati nastanak raka i one koji to nisu. Rak vrata maternice može izazvati 15 onkogenih tipova virusa od sveukupno stotinjak tipova HPV-a. Najčešći su tipovi 16 i 18, a za njima slijede 45 i 31. Zajedno su odgovorni za preko 80% slučajeva raka vrata maternice. Dokazi da postoji veza između HPV-a i raka vrata maternice otkriveni su razvojem tehnologije i dijagnostičkih mogućnosti početkom 90-ih godina 20. stoljeća. Slijedom toga onkogeni HPV otkriven je u 99,7 posto žena s rakom vrata maternice.

Potencijalno je svaka žena izložena riziku od zaraze humanim papiloma virusom koja može uzrokovati rak vrata maternice.

Od zaraze do raka vrata maternice
HPV se lako prenosi spolnim kontaktom, te se njime moguće zaraziti i samo kontaktom kože genitalnog područja te kondom nije potpuna zaštita. Iako je HPV infekcija najčešća u spolno aktivnih mladih žena, pojavnost raka vrata maternice veća je u žena starijih od 35 godina, a čime se sugerira na polagano napredovanje trajne virusne infekcije prema raku. Žene su tijekom čitavog života izložene infekcijama onkogenim HPV-om, bez obzira na dob u kojoj postaju spolno aktivne, a preboljela infekcija ne znači i imunost na ponovnu infekciju.

Procjenjuje se kako će se 50-80% spolno aktivnih žena zaraziti HPV-om tijekom života te da će do 50% tih infekcija biti onkogenim HPV-om, iako većina ovih infekcija može spontano nestati u roku od tri godine. Od svakog milijuna žena zaraženih onkogenim HPV tipovima, u oko 10% (100.000) razvit će se prekancerozne promjene stanica vrata maternice (cervikalna displazija). Od navedenih, u oko 8% (8000) razvit će se rani oblik raka ograničen na vanjske slojeve stanica vrata maternice (carcinoma in situ); kod 20% tih žena (1600) razvit će se invazivni oblik raka vrata maternice ukoliko isti ne budu liječile. U Hrvatskoj obolijeva prosječno 156 žena na milijun žena godišnje te se taj broj ne smanjuje, a dob kad se najčešće pojavljuje je sve mlađa.

Za razvoj raka vrata maternice potrebna je trajna infekcija onkogenim tipovima virusa jer postojanje infekcije omogućava prilike za ponovljene napade virusa koji tako aktiviraju nastanak raka. Tzv. HPV onkoproteini, "loše" bjelančevine koje proizvodi virus, ometaju prirodni imunološki odgovor i normalno odumiranje stanica vrata maternice, čime zaražene epitelne stanice mogu biti izložene ponovnom "napadu" virusa, nakon čega nastaju oštećenja koja mogu napredovati do raka. Vjerojatnost je da će ljuskasta oštećenja niskog stupnja (SIL), unutar epitela vrata maternice, čiji je test na HPV 16 i 18 pozitivan, napredovati do raka vrata maternice veća nego s nekim drugim onkogenim tipovima HPV-a.

Stanice unutar tzv. transformacijske zone vrata maternice najosjetljivije su na HPV infekciju te se, kada ih virus napadne, pretjerano razmnažaju i prekomjerno narastu te gube sposobnost popravljanja genetskih abnormalnosti, što nadalje dovodi do promjena stanične strukture vrata maternice.

HPV ometa sustav upozoravanja koji pokreće obranu organizma, a koji bi u normalnim uvjetima uništio svaku virusom zaraženu stanicu pa takav nepravilan rast napreduje do prekanceroznog stanja (CIN), koje može biti klasificirano od 1-3.

Kod CIN-a 1 moguć je povratak "na normalu", ali već kod CIN 2 ili 3 je to teže jer se formiraju tumorske stanice i na kraju rak ili invazivni karcinom.

Osim toga, pretpostavlja se da još neki čimbenici osim HPV-a imaju utjecaj (pušenje, veliki broj trudnoća, dugo korištenje kontracepcijskih sredstava, neke druge spolno prenosive infekcije – klamidija), ali njihova veza još uvijek nije jasna.

Ono što je jasno i sigurno je da rak vrata maternice ne može nastati bez onkogenih HPV-a te da niti jedna žena ne bi trebala umrijeti od te bolesti. Povezanost HPV-a s rakom vrata maternice je višestruko puta veća nego povezanost pušenja i raka pluća, u koju nitko ne sumnja!

Prevencija raka vrata maternice
Zbog gore navedenih razloga su programi probira i edukacija liječnika i žena neizmjerno važni!

Države s organiziranim programima probira, kao Finska, gdje samo 45 žena na milijun obolijeva, bilježe značajno smanjenje pojavnosti te bolesti jer bolest bude na vrijeme otkrivena, kada je liječenje jednostavnije, učinkovito i nakraju jeftinije.

U našoj zemlji svaka žena ima mogućnost uzimanja PAPA obriska, ali i ne mora. To znači da veliki broj žena nikad ne ode ginekologu na pregled te ne zna do trenutka kad je već, na žalost, kasno da ima rak vrata maternice.

Postoje naravno i neka ograničenja klasičnog probira s PAPA obriscima jer je dokazano da oko 30% nalaza bude lažno negativno, što znači da ulijeva lažnu sigurnost, a zapravo već postoje promjene na vratu maternice. Upravo iz tog razloga se u svijetu sve više prelazi na drugu metodu, tzv. LBC tehnologija koja je u kombinaciji s HPV testiranjem gotovo 99% sigurna.

Program probira u kombinaciji u budućnosti s primarnom prevencijom, tj. cijepljenjem je sigurno najkvalitetniji nadzor nad tim rakom, kojim je moguće smanjiti nastanak raka vrata maternice za više od 80 posto!

Edukacija žena, program probira po uzoru na npr. Finsku te u budućnosti i cijepljenje su najvažniji preduvjet da jednom kažemo da je jedna vrsta raka iskorijenjena!

http://www.net.hr/zdravlje/page/2007/11/13/0413006.html
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
MedoPridružen/a: 14. 10. 2007.
Postovi: 1281

PostPostano: 1.12.2007. sub. 00:29    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.galaksija.com/planeta/vitamin_B17.htm
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12796
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 25.12.2007. uto. 02:46    Naslov: Citiraj i odgovori

Cancer from What You Eat
18 December 2007, tagged as cancer, health, diet, and meat

With the diagnosis of my 5 year old nephew, Ethan, with liver cancer earlier this year my senses have been elevated for anything cancer related. In the newspaper this morning I came across an article summarizing 7,000 studies into cancer and its relationship to what we eat and how much we weigh. You can read the entire article online, although listed below are the major points:

The American Institute for Cancer Research and the World Cancer Research Fund recommend:

Maintaining a healthy body mass index of 18.5 to 24.9 (compute your BMI here)
Limiting consumption of meat to no more than 18 ounces (cooked) a week
Eliminating processed meats such as bacon, ham, sausage and lunch meat
(more on this point below)
Eating five servings or more of fruit and vegetables a day
Limiting consumption of alcohol to no more than two drinks a day for men and one for women
Exercising at least 30 minutes a day
Limiting consumption of salt
Limiting processed foods high in added sugar and fat

With this guideline in mind my thoughts turn to what we feed our kids and what really should be in a sack lunch. I think for ease we like to put lunch meat between slices of bread and send it off to school or after children get home they snack on a hot dog or a slice of pizza. One section of the article reads:

Every 1.7 ounces of processed meat consumed a day increases the risk of colorectal cancer by 21%. This is a wake-up call for people who eat hot dogs or pepperoni pizza regularly.

That blows my mind. 1.7 ounces ... That's about the size of the pretzel bag I got on the plane this morning - and we all know how big that is.

My mother had her colon removed because of cancer growth over 10 years ago. She constantly tells me to avoid red meat, get enough sleep and exercise, and eat my fruits and vegetables. Looks like mom's right on this one.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
LunaPridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4210

PostPostano: 14.1.2008. pon. 12:35    Naslov: Citiraj i odgovori

Liječenje raka sirovom hranom:

http://www.cps.org.yu/Zdravlje/sirova.htm
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
LunaPridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4210

PostPostano: 8.2.2008. pet. 23:02    Naslov: Citiraj i odgovori

Još jedan dobar link o prevenciji/ liječenju raka sirovom hranom & pšeničnom travom/ sokom & postom:
ogi je napisao/la:


http://www.psenicnatrava.com/html/rak_tumor.html


palac
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
LunaPridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4210

PostPostano: 9.4.2008. sri. 14:47    Naslov: Citiraj i odgovori

Citat:
GODINAMA SE LJUDIMA GOVORI KAKO JE KEMOTERAPIJA JEDINI NAČIN DA SE POKUŠA ( „POKUŠA“ JE PRAVI IZRAZ) ELIMINIRATI RAK. JOHN HOPHINS GOVORI KAKO POSTOJI I DRUGI NAČIN.

Kako se nositi sa rakom - preporuke Johna Hopkinsa?

1. Svaka osoba ima stanice raka u svom organizmu. Stanice raka ne mogu se identificirati uobičajenim testovima, sve dok ne dosegnu razinu od nekoliko milijardi. Kada liječnici kažu pacijentu da više nema malignih stanica, poslije terapije, to samo znači da se one testom ne mogu identificirati , jer je njihov broj ispod razine koja se može zabilježiti.
2. Stanice raka pojavljuju se u životu svakog čovjeka 6 do 10 puta.
3. Kada je imunološki sustav čovjeka dovoljno snažan, stanice raka se uništavaju i spriječava se njihovo razmnožavanje.
4. Pojava raka u neke osobe ukazuje kako je došlo do smnajenja hranjivih tvari u organizmu. Razlog tome može se tražiti u genetici, životnom okruženju, hrani ili načinu života.
5. Stoga da bi se nadoknadio nedostatak hranjivih tvari i poboljšao imunološki sustav, potrebno je promijeniti ishranu.
6. Kemoterapija podrazumijeva uništavanje stanica raka, ali i uništavanje zdravih stanica u koštanoj srži i probavnom traktu, a također može doći da oštećenja jetre, bubrega, srca, pluća i dr.
7. Zračenje uništava stanice raka, sagorijeva i oštećuju zdrave stanice i organe.
8. U početku se kemoterapijom ili zračenjem smanjuje veličina tumora. Međutim, daljnjom primjenom kemoterapije i zračenja, nema više rezultata kod eliminacije tumora.
9. Kada u organizmu ima previše toksina nastalih kemoterapijom i zračenjem, imunološki sustav je poljuljan ili uništen, što dovodi do podložnosti raznim vrstama infekcija i drugim komplikacijama.
10. Kemoterapija i zračenje mogu dovesti do mutacije stanica koje postaju rezistentne i teško ih je uništiti. Operacijom se također može uzrokovati širenje stanica raka.
11. Preporučuje se da se stanice raka ne hrane jer se njihovim hranjenjem potiče njihovo razmnožavanje.

1. Šećer hrani stanice raka. Izbacite šećer i time ćete odstraniti vrlo značajnu hranu stanicama raka. Zamijene za šećer su takođe štetne. Bolje su prirodne zamijene u vidu meda ili melase, ali u vrlo malim količinama. Kuhinjska sol posjeduje štetne dodatke koji joj daju bijelu boju. Umjesto nje preporučuju se Bragove amino-kiseline ili morska sol.

2. Mlijeko potiče organizam da proizvodi sluz, pogotovo u probavnom traktu. Sluz hrani stanice raka. Izbacivanjem mlijeka i zamjenom sa nezaslađenim soja mlijekom, stanice raka će „gladovati“
3. Stanice raka bujaju u kiselom okruženju. Mesna dijeta je kisela i bolje je jesti ribu i malo piletine nego junetinu i svinjetinu. Meso također sadrži životinjske antibiotike, hormone rasta i parazite, koji su štetni, pogotovo za oboljele od raka.
4. Prehrana koja se sastoji od 80% svježeg povrća i sokova, žitarica, klica, jezgra i malo voća stvorit će alkalnu sredinu u organizmu. 20% ishrane može biti kuhana hrana, uključujući fažol. Sokovi od svježeg povrća proizvode žive enzime, koji se lako apsorbiraju i dospijevaju na razinu stanice u roku od 15 minuta, čime se hrani i potiče razvoj i rast zdravih stanica. Pokušajte piti svježe sokove od raznog povrća kako biste omogućili živim enzimima da stvaraju zdrave stanice. Jedite sirovo povrće 2 do 3 puta na dan. Enzimi se uništavaju na temperaturi od 40˚C.
5. Izbjegavajte kavu, čaj, čokoladu jer imaju veliki postotak kofeina. Zeleni čaj je mnogo bolji i ima sastojke koji pomažu u borbi protiv raka. Treba piti nezagađenu ili filtriranu vodu kako bi se izbjeglo unošenje toksina i teških metala, koje sadrži voda iz slavine. Destilirana voda je kisela i treba je izbjegavati.

12. Proteini iz mesa se teško probavljaju i potrebno je mnogo enzima za njihovo probavljanje. Neprobavljena hrana ostaje u utrobi i uzrokuje stvaranje dodatnih toksina.

13. Zidovi stanica raka prekriveni su otpornim proteinom. Suzdržavanjem od konzumiranja mesa oslobađa se više enzima, koji napadaju proteinske zidove stanica raka i omogućavaju prodor obrambenih stanica koje uništavaju stanice raka.
14. Neke tvari podižu imunološki sustav (IP6, flor, antioksidanti, vitamini, minerali EFA i dr.) i omogućavaju da obrambene stanice organizma uništavaju stanice raka. Vitamin E omogućava ubijanje stanica raka, što predstavlja normalnu reakciju organizma u uklanjanju oštećenih, nepoželjnih i nepotrebnih stanica.
15. Rak je bolest uma, tijela i duha. Aktivan i pozitivan um pomaže u savladavanju raka. Bijes, netolerancija i gorčina stvaraju u tijelu stres i kiselost. Njegujte duh ljubavi i praštanja. Naučite se opustiti i uživati u životu.
16. Stanice raka ne napreduju u sredini sa puno kisika. Tjelesne vježbe i duboko disanje dopremaju više kisika do stanica. Terapija kisikom osigurava uništavanje stanica raka.

MOLIM VAS PROSLIJEDITE OVO LJUDIMA DO KOJIH VAM JE STALO!!

MOLIM VAS PROČITAJTE I OVO:

1. Ne koristite plastičnu ambalažu
2. Ne zamrzavajte vodu u plastičnim flašama
3. Ne koristite plastično suđe u mikrovalnoj pećnici.

John Hophins je ovo napisao u svojim novijim člancima. Ovo je također dostavljeno i Vojnom medicinskom centru Walter Reed. Kemijski element Dioxin uzrokuje rak, posebno na dojci.

Dioksin je visoko toksičan za stanice našeg organizama. Zato ne zamrzavajte vodu u plastičnim flašama jer se na taj način oslobađa dioksin iz plastike. Nedavno je dr Edvard Fudjimoto, welness manager u bolnici Castle, govorio na televiziji o zdravstvenim rizicima. Tada je govorio o dioksinu i njegovom štetnom djelovanju na ljude. Rekao je da ne smijemo grijati hranu u mikrovalnoj pećnici u plastičnom suđu. Ovo se pogotovo odnosi na hranu koja sadrži masnoće. On navodi kako kombinacija masnoće, visoke temperature i plastike oslobađa dioksin koji prodire u hranu i na kraju u stanice organizma. Umjesto plastike on preporučuje uporabu stakla, kao što je vatrostalno, pireks ili keramika, koji ne sadrže dioksin. Dakle, hrana koja je pakirana u plastiku, mora se izvaditi i podgrijati u nečem drugom.

Papir se može koristiti ako znadete od čega je izrađen. Ipak je najsigurnije koristiti vatrostalno staklo. On je također podsjeća kako su neki restorani brze hrane zamijenili plastičnu ambalažu sa papirnom. Dioksin je jedan od razloga.

Također naglašava Hopkins kako je plastična ambalaža jednako opasna i ako se koristi za poklapanje posudja u kojem se grije hrana u mikrovalnoj pećnici. Umjesto plastike, upotrijebite papir za pokrivanje hrane u mikrovalnoj pećnici.

OVAJ ČLANAK MORATE POSLATI SVAKOM TKO VAM ZNAČI NEŠTO U ŽIVOTU

http://www.reiki-hara.hr/forum2/viewtopic.php?t=4077
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
LunaPridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4210

PostPostano: 16.4.2008. sri. 18:19    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.prevencijaraka.org/
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12796
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 15.7.2008. uto. 17:16    Naslov: Citiraj i odgovori

Odlicna udruga / website / forum

http://www.zanovidan.hr/
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
milevaindiaPridružen/a: 03. 11. 2007.
Postovi: 618
Lokacija: sombor, srbija

PostPostano: 29.7.2008. uto. 21:33    Naslov: Citiraj i odgovori

Ø From The Times
> November 15, 2007


Ø Svi padovi mističnog predsjednika

Ø

Ø Slovenski predsjednik je u izolaciji od ljudi. Rečeno je da je imao rak, povukao se u šumu i obgrlio svoj unutarnji svijet duhovnosti. Njegova ga Vlada prezire ali on je heroj svome narodu.

Ø Nije često da možete pitati šefa europske države da li je napravio zaokret, ali u slučaju Janeza Drnovšeka, predsjednika Slovenije u izolaciji, pitanje se čini gotovo neizbježno.

Ø Ćelav, poput pripadnika neke religije i mršav poput kostura, Drnovšek je napustio glavni grad zbog odmorišta u planinama. Ne obraća se više svojoj Vladi. Bojkotira državne prilike i nestaje tjednima. Postao je vegan, govori poput mistika New Aga o višoj svijesti i unutarnjoj ravnoteži. Komunicira sa Slovencima kroz knjige o spiritualnosti. Latio se svjetskih problema iz zemlje manje od Walesa i postao je šampion progresivnih uzroka.

Ø To je zapanjujuća preobrazba za čovjeka koji je kao slovenski premijer od 1992. dok nije izabran za predsjednika 2002., smatran za dosadnog, sivog tehnokrata. Bio je potaknut mogućnošću umiranja. 1999. pronađen mu je rak bubrega i 2001. rak se proširio na jetru i pluća. Liječnici su proglasili njegovo stanje neizlječivim.Ø Bio kakva bolest dolazi kao šok, ali „šok može biti od koristi jer se uhvatimo u mehaničko ponašanje i nekako činite bez razmišljanja, što čine i drugi.“, objasnio je Drnovšek u dvosatnom intervjuu Times-u, prvim koji je dao nakon više mjeseci. „Kada ste suočeni s mogućnošću završetka vašeg života, prilika je pogledati na stvari s druge točke gledišta, promijeniti prioritete i uspostaviti distancu od svakodnevice i svih tih materijalnih razvoja za koje ste mislili da su tako važni“, kazao je pijuckajući crni čaj u svome uredu.Ø Prihvaća da neki ljudi smatraju da je poludio, ali ga to ne uznemirava. Meko kaže, kako oni ne razumiju: „Zašto bih brinuo što ljudi tog nivoa svijesti, misle ili govore o meni? To je tako irelevantno.“ Ispričao mi je priču kineskog filozofa: „Žaba je u svojoj bari mislila da je njezina bara cijeli svijet. I onda je došla kornjača iz mora. Kazala joj je da je vani veliki ocean i da je bara ništa naspram toga. Žaba je odgovorila: „O.K. Ova kornjača je luda.“Ø Činjenica je da je većini Slovenaca njihov jedinstveni Predsjednik omiljen. Uprkos ili pak upravo zbog svojih ekscentičnosti, on će prekinuti svoju službu slijedeći mjesec kao jedna od najpopularnijih figura u svojoj zemlji.Ø Drnovšek kaže da je njegova preobrazba iz konvencionalnog političara u slovenskog Gandhija bila postepena i da je prihvatio niži profil jer se borio sa svojom bolesti. Napustio je konvencionalnu medicinu jer su mu njegovi liječnici kazali da ga ne mogu izliječiti. Pokušao je s indijskim i kineskim iscjeljiteljima. Odustao je od mesa, mliječnih proizvoda i alkohola u ime povrća organskog porijekla i domaćeg kruha. Počeo je njegovati svoju dušu, napustivši Ljubljanu zbog udaljenog doma u prekrasnoj šumi južno od Ljubljane. Tamo živi sam, čitajući i pišući s nešto malo televizije od kada je njegov pas uginuo. Kaže da je suvremeni čovjek izgubio doticaj sa prirodom, koja je vrlo korisna za zdravlje, tijelo i dušu... U prirodi se možemo pročistiti od negativnosti koncentrirane u gradovima.Ø Novi se je Drnovšek počeo pojavljivati u javnosti kasne 2005. ali više kao nacionalni guru no predsjednik. Smanjio je osoblje. Napustio je svoju stranku lijevog centra i osnovao Pokret za pravednost i razvoj koja je otvorena „za sve ljude koji žele promjenu svijeta na bolje“. Postao je šampion borbe za okoliš, prava životinja i zaštite od politike koju zanima samo moć i imidž. „Da barem mi imamo kandidata kao što je Drnovšek, ili čak njegovu sjenu, svijet bi brzo postao manje netolerantan“, prštala je Brigitte Bardot usred francuskih predsjedničkih izbora.Ø D. kaže da čovječanstvo možda ima 20 godina da se spasi.Ø Uzrujao je Srbiju, podržavši nezavisnost Kosova. Posjetio je Izrael gdje je urgirao da Izraelci što prije razgovaraju s militantima iz Hamasa i Sri Lanku gdje se pokušao sresti s vođama tamilskih tigrova.

Ø U Kini je uvrijedio vlasti posjetom Tibetu. Otišao je u Indiju radi konferencije o spiritualizmu i u Boliviju na inaguraciju Eve Morales zbog prvih prirodnih izbora „nakon 500 godina kolonijalizma i neokolonijalizma“.Ø Dok su međunarodni diplomati živjeli u luksuznim hotelima zarađujući debele plaće i upuštajući se u beskrajne priče, ljudi su umirali, kaže. „Mislio sam da netko nešto mora učiniti da se svi probude.“Ø S ljetom 2006, Drnovšek je iscrpio službeni budžet i Vlada mu je skresala priliku odbijajući daljnja sredstva za „njegove egzotične aktivnosti“. Bio je prisiljen otkazati posjet Španjolskoj i pojavljivanje u UN-u u New Yorku.

Ø D. opisuje premijera Janeza Janšu kao „Princa Tame“. Ne slaže se gotovo s ni sa čim što Vlada čini.Ø „Došao sam do zaključka da je jedini način da se svijet promijeni, mijenjati svijest što većeg broja pojedinaca i tada će pritisak na političare porasti da bi se počeli ponašati drugačije.

Ø Postanete izbirljiviji kada znate da vaše aktivnosti nemaju pravog efekta.

Ø Kada je bivša ljubavnica razotkrila da Drnovšek ima 19-godišnju kćer, to je samo još više potpirilo njegovu popularnost.Ø On ne traži reizbor. Ne planira veliki oproštaj. Nije zabrinut za svoje nasljedstvo ili imidž. „Ne brinem. Ne strahujem. Nemam želja. Vrlo sam smiren.“


Ø Tvrdi da je potpuno izliječen od raka: „Potpuno sam iscijeljen. Iscijeljen sam od svega. Ne mogu to dokazati ničim iznad života. Ne trebam potvrdu od liječnika. Samo znam.“
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
miumiuPridružen/a: 18. 09. 2007.
Postovi: 2882
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 29.7.2008. uto. 22:00    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.nacional.hr/articles/view/43020/
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
milevaindiaPridružen/a: 03. 11. 2007.
Postovi: 618
Lokacija: sombor, srbija

PostPostano: 29.7.2008. uto. 22:33    Naslov: Citiraj i odgovori

svakom je sudjeno da nekad umre...... bitno je kako je ziveo...... i sta je naucio...i kolkoje napredovao....
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
miumiuPridružen/a: 18. 09. 2007.
Postovi: 2882
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 30.7.2008. sri. 08:22    Naslov: Citiraj i odgovori

milevaindia je napisao/la:
svakom je sudjeno da nekad umre...... bitno je kako je ziveo...... i sta je naucio...i kolkoje napredovao....

Naravno. Samo je taj kraj falio u tvom tekstu.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
milevaindiaPridružen/a: 03. 11. 2007.
Postovi: 618
Lokacija: sombor, srbija

PostPostano: 30.7.2008. sri. 12:12    Naslov: Citiraj i odgovori

nije falio...jer nije kraj... plazi jezik .... jedino materijalnog tela.... a to je manje vazno...... Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
miumiuPridružen/a: 18. 09. 2007.
Postovi: 2882
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 30.7.2008. sri. 17:48    Naslov: Citiraj i odgovori

milevaindia je napisao/la:
nije falio...jer nije kraj... plazi jezik .... jedino materijalnog tela.... a to je manje vazno...... Smile

Ok. U tvom postu izlječen je od raka. Pa je onda umro od istog (tog nema u tvom postu). Što IMO ne umanjuje čovjekov veliki doprinos našem svijetu.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Zdravlje Vremenska zona: GMT + 02:00.
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeća
Stranica 1 / 10.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan