Višnje

Nektarina, marelica, breskva, šljiva, trešnja, višnja, ...
Odgovori
Luna
Kontakt:

Višnje

Post Postao/la Luna »

Višnje

slika

Višnje sadržavaju značajne količine važnih nutrijenata primjerice vitamin A, C, E, alfa-linoleinsku kiselinu, beta-karoten, folnu kiselinu i tiamin. Od minerala mogu se izdvojiti kalij i kalcij.

U tradicionalnoj medicini koristile su se kao sredstvo protiv reumatoidnog artritisa. Sok od višnje u narodu se koristi za spriječavanje retencije, zadržavanja vode, i protiv probavnih smetnji.

Kvercetin i kemferol, snažni antioksidansi koji se nalaze u višnjama, imaju djelovanje slično nekim protuupalnim nesteroidnim lijekovima.

Višnjin sok je osvježavajući te smanjuje osjećaj gladi pa se preporuča kao komponenta redukcijskih dijeta.
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Višnja je voće nastalo križanjem slatke, domaće trešnje s divljim, kiselijim vrstama. Višnju s pravom nazivamo plemenitim voćem, zbog unutarnjih svojstava ploda. Smatra se da divlje vrste trešanja potječu iz zapadnog djela Azije. Negdje pred 2500 godina one su se počele i uzgajati, i to u Turskoj i Grčkoj. Rimljani su poznavali i višnju i trešnju i zahvaljujući njima su se one proširile gotovo po cijeloj Europi.

U Hrvatskoj se višnja uzgaja u dva proizvodna područja: u sjevernom kontinentalnom dijelu i u sredozemnom dijelu, odnosno u Dalmaciji. U Dalmaciji se proizvodi višnja maraska, koja se odlikuje posebnom kakvoćom. Sve do 1971. godine u Dalmaciji se proizvodilo više od 12.000 tona, a danas je proizvodnja niža od 3.000 tona.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Vi%C5%A1nja
iris
Kontakt:

Post Postao/la iris »

Od svih voćaka koje imam /jabuke,šljive,trešnje,marelice,nektarine/ višnja se pokazala najednostavnijom i najnezahtjevnijom
nikad je nisu napale nikakve bolesti....ne traži puno vode...samo je u proljeće okopamo i pognojimo i ona je sretna
doduše živim u Dalmaciji....ne znam kako je sa višnjama u kontinentalnom dijelu
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Danas sam srusio nekih 40g staru visnju :cmizdri:
iris
Kontakt:

Post Postao/la iris »

ogi je napisao/la:Danas sam srusio nekih 40g staru visnju :cmizdri:
:placko:

baš šteta....ali eto ponekad i to moramo