Krupnik / Dinkel / Pir

Pšenica, ječam, zob, krupnik, kamut, raž, ...
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13038
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Krupnik / Dinkel / Pir

Post Postao/la Ogi »

slika

Pir: http://nutritiondata.self.com/facts/cer ... ta/10355/2

Pri kuhan: http://nutritiondata.self.com/facts/cer ... ta/10356/2

Krupnik ili Dinkel je jedna od najstarijih poznatih vrsta žitarica, spominje se čak i u Starom zavjetu (Izlazak 9, 32 i Ezehiel 4,9). Potječe iz Azije. Budući da uspjeva na većim visinama, početkom ovog stoljeća počeo se uzgajati i na Alpama (u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj).

Veoma je sličan pšenici, tako da se i sastav njegovih hranjivih tvari u tablicama izračunava iz pšenice, ovisno o podrijetlu i načinu uzgoja. Da bi ga čovjek mogao koristiti za prehranu, mora se oljuštiti, kao i ječam, tako da jednom oljušteno zrno više ne može proklijati.

Krupnik je veoma otporno zrno i ne zahtijeva umjetna gnojiva ili insekticide, a uz to, tvrda ljuska štiti zrno od zračnih zagađenja pa je pogodan za biološki uzgoj.

Od krupnika se mogu pripremati različita jela, a može se peći i poseban kruh, koji je, međutim, puno bolji ako se kombinira i sa brašnima drugih žitarica - npr, sa ražinim brašnom. Smatra se da je to hranjiviji i vrijedniji kruh od pšeničnog.
Zanimljivo je da neki bolesnici koji su alergični na gluten iz ostalih žitarica podnose krupnikovo brašno, iako i ono sadrži jednu slabiju vrstu glutena. Osim toga, ljudi koji su alergični na ostale komponente pšenice također ponekad toleriraju krupnik, no, u tom slučaju treba paziti da se koristi čista kultura krupnika.
Zrno krupnika sadrži vrijedne aminokiseline u odličnom sastavu, ugljikohidrate, masti, vitamine B skupine i vitamin E i K, te mnogobrojne minerale (željezo, fosfor, kalcij, magnezij, i mnoge druge).
Ova je žitarica lako probavljiva, tako da je dobra za prehranu bolesnika i rekonvalescenta, te za prehranu djece i starijih osoba.
Zadnja izmjena: Ogi, dana/u 29 ruj 2015, 17:33, ukupno mijenjano 2 puta.
Janis Joplin

Re: Krupnik ili Dinkel

Post Postao/la Janis Joplin »

imam doma kruhić od dinkela, 500 g, 11 kn, Demetra iz Rijeke ga proizvodi :plazi:
Avatar
Drug Mile
Postovi: 357
Pridružen/a: 02 lip 2011, 08:40
Lokacija: Gorski kotar - RIjeka

Post Postao/la Drug Mile »

Može li se negdje nabaviti sjeme pira? Jer tu piše da ga je za konzumaciju potrebno oljuštiti, tada gubi klijavost. Znači ono što kupim u trgovini kao hranu, vjerojatno ne mogu sijati.

Zna netko nešto više o uzgoju pira, je li netko probao?
bioistra
Postovi: 11
Pridružen/a: 03 ožu 2012, 19:15

Post Postao/la bioistra »

može se nabaviti samo neznam dali mogu reklamirati nekoga, nisam baš sve dobro pročitao ne :((( vidim da netko reklamira al nu... uvijek se može na pp

pir kada se ja kažem pokupi sa njive tj požanje tada on bude u svojoj ljusci ovojnicu kako oćete :) te ga treba ljuštiti, sijanjem tako oljuštenog nije dobro i ne preporuča se... svakako ga sijati onako s ljuskom, znači baš sjeme pira bi to bilo

melje se onako oljušten naravno i samo oljušten ako se želi pravi proizvod, mora biti 100% oljušten da ne ostane ništa ljusci po zrnu..

dobar je za sijati je zahtjeva jako malo, manje od raži znači uspijeva gotovo svugdje...

meni osobno odkad sam probao pir osjećam se punooo bolje i nemogu više da jedem nešto drugo

nadovezano uz ono o piru na početku... osobe koje boluju od celiaklije recimo negdje oko 80-90posto njih podnose pir bez ikakvih problema, kao da jedu rižu a one s najvećim stupnjom bolesti nažalost zna im se javiti reakcija

eto ako ima ko još pitanja tu sam...
Zadnja izmjena: bioistra, dana/u 06 ožu 2012, 10:48, ukupno mijenjano 1 put.
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13038
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Dobrodošao Bioistra! :)

Slobodno reci gdje se može kupiti
bioistra
Postovi: 11
Pridružen/a: 03 ožu 2012, 19:15

Post Postao/la bioistra »

možete od mene al nema ga više do žetve... al nije ni bitno jer sije se krajem 10 tj kako bude vrijeme, a sijanje u 3mj nebi preporučio nikako...
ja ga inače niti ne prodajem pa mi nije problem reći nit išta ja si ga sijem isključivo za sebe, (i sve voćke imam i svo povrće al to sve radim samo za svoje potrebe) al uvijek sam tu za napraviti neko dobro djelo, pomoći nekom

u pazinu ima jedna gospođa Dušica Defar (jako dobra osoba) i mlin koji vodi već preko 40 godina, ja si tamo ljuštim i meljem pir i prezadovoljan svime - al sjeme ne vjerujem da ima niti ona više, odavno je to posijano :))))),
ja znam podosta o žitaricama al za ekološke žitarice (sijanje, gnojidba, obrada zemlje, ma sve sve svaku sortu pšenice i ječma zna prepoznati ma sve sve) ta gospođa vam je enciklopedija...

sada moj mail je bioistra72@gmail.com

mail od gospoše Dušice Defar je setum@pu.t-com.hr
setum je ime mlina, web stranicu nemaju

te ima još jedna gospođa Helga (isto jako dobra osoba) iz Umaga al nemam njezin broj nit išta, ona i gospođa Dušica su počele prve s pirom, sijati ga proučavati itd još prije nekih 8-9 godina kako mi je pričala
Avatar
Drug Mile
Postovi: 357
Pridružen/a: 02 lip 2011, 08:40
Lokacija: Gorski kotar - RIjeka

Post Postao/la Drug Mile »

A melje li gospođa Dušica male količine? Znači, mogu li donijeti 100-200 kg da mi samelje? Ili manje, pa više puta?

Javiti ću se (za pir) do jeseni ako pripremim zemlju do tada. Meni je super, skuham ga kao što ljudi pripremaju rižu.
bioistra
Postovi: 11
Pridružen/a: 03 ožu 2012, 19:15

Post Postao/la bioistra »

s njom se sve da dogovorim, maksimalno izlazi u susret... 100kg ja donesem i nije problem, može i 50 ja mislim

za sve bilo bi najbolje kontaktirat ih

sta ti je na toj zemlji sada?
Avatar
Drug Mile
Postovi: 357
Pridružen/a: 02 lip 2011, 08:40
Lokacija: Gorski kotar - RIjeka

Post Postao/la Drug Mile »

bioistra je napisao/la: sta ti je na toj zemlji sada?
Livada, pašnjak.
bioistra
Postovi: 11
Pridružen/a: 03 ožu 2012, 19:15

Post Postao/la bioistra »

aha... ja imam za svoje potrebe i imam malo toga, nemam toliku njivu niti približno (vjerujem da ako je livada-pašnjak da ima možda i hektar), neznam za šta će ti biti taj pir, meni treba za mene jer malo mi je počela smetat ostala pšenica zato se osjećam puno bolje s pirom... želim reći da nemožeš dva puta na istu njivu staviti isto, pa ako imaš samo to nemoj po cijeloj to staviti stavi pola pa da druge godine mozes na drugu polovicu staviti opet a sada na drugu polovicu malo krumpira, blitve, salate- žbule kukuruza itd... nu svejedno

to bi valjalo dobro izorati dubinsko sada, pa opet u 7mj pa opet u 10mj normalno oranje jedno 20 dana prije sijanja da zemlja dobije potreban kisik i ostalo pa posijati, sada to sve osvisi o zemlji do zemlje kada je livada, znači da nije bilo orano i sada može se preorati i samo dvaput al treba vidjet sta je i kako je... sada za gnojidnu trebao bi vidjeti s nekim agronomom jer nažalost ja nemam iskustva baš tako s freškim njivama znači na livadu odmah baciti žito, uvijek sam pašnjak preoprao pa prvu godinu stavio djetelinu-rabašpanju, da mi zagnoji tlo pa poslije samo preorati to (naravno kada se pokosi i pokupi) i sijati i nikad nikakvo gnojivo, ugl gledam da ne trosim na nesto sta ne treba i sve mi super dođe
Avatar
Drug Mile
Postovi: 357
Pridružen/a: 02 lip 2011, 08:40
Lokacija: Gorski kotar - RIjeka

Post Postao/la Drug Mile »

Ma kakvi hektar, koristio bih parsto kvadrata za svaku žitaricu. Imam problema s oranjem jer je zemlja plitka, na nekim mjestima već proviruje kamen, pa ako želim to sačuvati, ne smijem je taknuti. Navodno je moguće sijati direktno, ali to ću znati tek za godinu dana kad probam. Osim toga tu je već zasađen mladi voćnjak, pa ne dolazi u obzir da mi netko tuda traktorom prolazi, čak i kad bih htio orati.

Kako raste pir, je li kao pšenica? Mislim na busanje, mogu li (teoretski) iskopati jamicu svakih pola metra i tu ubaciti par sjemenki, pa očekivati da će stvoriti široki busen?
bioistra
Postovi: 11
Pridružen/a: 03 ožu 2012, 19:15

Post Postao/la bioistra »

ja sam jedan običan mehaničar koji voli da radi i nakon posla tako da si radim svoje njivice koje nisu jako velike, želim reći da ja sam za 100% biološko znači nikad nisam stavio ništa umjetno i nikad kupio ništa niti neznam šta se kako zove nit išta... al baš samo baciti na zemlju to nebi ni pokušavao... al to sam ja

čekaj tebi je na toj površini voćnjak? ti bi sijao pir u voćnjak?

kolika je ta površina ako se smije znati, jer kad meni neki kaže pašnjak ja mislim nesto veliko :)
Avatar
Drug Mile
Postovi: 357
Pridružen/a: 02 lip 2011, 08:40
Lokacija: Gorski kotar - RIjeka

Post Postao/la Drug Mile »

Voćnjak je na oko 3000 m2. Do prvih plodova ću čekati 5, 10 ili 20 godina, ovisno o kojoj se voćki radi. Do tad bih koristio međuprostor za bilo što. To nije neki problem ako se radi ručno, kako sam si ja zamislio. Zapravo mislim da je to i dio tradicije nekih zemalja, možda i naše, pšenica zasijana među mlade orahe. Naravno, ne bih sve zasijao jednom kulturom, mislim da ću oko 300-400 m2 kukuruz, isto toliko pšenicu, možda isto toliko raž, i možda isto toliko pir.

Ja sam jedan običan električar i znam o zemlji samo preko interneta, pa vrlo vjerojatno pričam gluposti. Ali da mi to smeta, vjerojatno nikad ne bih ništa u životu napravio. Ona metoda koju sam spominjao se zove "frost seeding", mogu se naći upute na netu. Hoću reći, nisam to ja izmislio zato jer mi se ne da raditi, nego zaista postoje metode koje imaju svoje ime i rade se na taj način.
bioistra
Postovi: 11
Pridružen/a: 03 ožu 2012, 19:15

Post Postao/la bioistra »

ma vjerujem ja u sve to... itekako, al recimo ja nebi to pokušavao, između voćki bi stavio možda još neke vrste voćki koje daju plodove odmah druge godine i za 10 godine te su gotove, bacaju se... sada se ne mogu sjetiti kako se zovu pričao mi je netko al sam zaboravio...

ja nebi stavljao žitaricu jer danas je teško to požet poslije, jedino ak nemaš vršilicu za pšenicu i jedan zmaj sip za kukuruz, pir bi mogao i na ruke ja mislim doći do ljuske, i ječam isto mislim
Avatar
SilveK
Postovi: 353
Pridružen/a: 04 ožu 2010, 22:46
Lokacija: Čakovec
Kontakt:

Post Postao/la SilveK »

Kad je najbolje sijati pir i kako se žanje?
Odgovori