Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12070 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 7.7.2013. ned. 11:06 Naslov: Namakanje |
|
|
Citat: | Kukuruz - Indijanci su ga koristili na "101" nacin, osim za hranu služio im je i kao sklonište, dekoracija, pa cak i kao gorivo. Poznato je da su jelima od kukuruza cesto dodavali neznatne kolicine pepela, jer su vjerovali da ih to cini zdravijima. Danas znamo rješenje te zagonetke! Kukuruz sadrži vitamin B3 u obliku kojega naš organizam ne može iskoristiti. Izgaranjem drveta nastaje pepeo koji sadrži male kolicine vapna, a ono pomaže oslobadjanju i iskorištavanju vitamina B3. U Europu su kukuruz donijeli španjolski i portugalski istraživaci, no nažalost na Starom kontinentu je ignoriran indijanski ritual dodavanja pepela jelima od kukuruza što je dovelo do pomanjkanja vitamina B3 i pojavi bolesti zvane pelagra. |
Citat: | Specijalna tehnika kuhanja koja se zove nikstamalizacija je potrebna da bi se povećala biološka dostupnost niacina tijekom obrade kukuruza ili brašna. Kukuruz sadrži određene količine niacina, ali se taj niaicn nalazi u vezanom obliku, tj. u obliku u kojem nije nutritivno dostupan ljudima. Tradicionalan način pripreme kukuruznih tortilla u Meksiku uključuje namakanje kukuruza u vapnu (otopini kalcijeva oksida) prije kuhanja. |
Kažu da namakanje graha u sodi bikarboni uklanja probavne smetnje
Zajedničko pepelu, vapnu i sodi bikarboni je povećavanje lužnatosti vode
Čini se da namakanje žitarica i mahunarki u lužnatoj vodi povoljno djeluje na probavu istih i smanjuje vrijeme kuhanja
https://en.wikipedia.org/wiki/Nixtamalization
Zadnja promjena: ogi; 26.9.2015. sub. 23:19; ukupno mijenjano 1 put. |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12070 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 8.7.2013. pon. 14:42 Naslov: |
|
|
Ovo ću probati danas |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12070 Lokacija: Zagreb
|
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12070 Lokacija: Zagreb
|
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12070 Lokacija: Zagreb
|
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12070 Lokacija: Zagreb
|
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12070 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 9.7.2013. uto. 11:45 Naslov: |
|
|
Bijeli domaći kukuruz (desno) nakon nikstamalizacije (lijevo) prije kuhanja.
Vanjska kožica je otpala kod ispiranja, kukuruz je mekan, mislim da će pola sata kuhanja biti sasvim dovoljno |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12070 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 12.8.2013. pon. 10:41 Naslov: |
|
|
Jucer sam uz kukuruz stavio i grah u vapnenu vodu. Kukuruz se nije napeo i nije otpala ljuska, kolicina vode i vapna i postupak su bili isti. Grah je jako omeksao ali ljuska mu nije otpala. |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12070 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 12.8.2013. pon. 23:10 Naslov: |
|
|
Nakon dva sata kuhanja grah je ostao jednako tvrd kao i na početku ..kao da je od plastike
Kukuruz se skuhao normalno  |
|
[Vrh] |
|
 |
pkristo

Pridružen/a: 01. 12. 2010. Postovi: 559 Lokacija: ZG
|
Postano: 13.8.2013. uto. 11:35 Naslov: |
|
|
ogi je napisao/la: | Nakon dva sata kuhanja grah je ostao jednako tvrd kao i na početku ..kao da je od plastike
Kukuruz se skuhao normalno  |
Kakav je to grah? Made in China? Baci to. Ili napravi test najprije: namoči ga preko noći pa stavi na gazu i promatraj može li klijati. Ako ne može - baci to! Sjemenka koja ne može klijati (kukuruz, pšenica, grah, leća, slanutak, lan...) je previše industrijski obrađena i nije više dobra za ljudsku ishranu. |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12070 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 13.8.2013. uto. 12:53 Naslov: |
|
|
Bijeli, naš domaći, upravo ga držim samog u običnoj vodi pa ćemo vidjeti... |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12070 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 16.8.2013. pet. 16:16 Naslov: |
|
|
Nakon 24h namakanja u običnoj vodi, trebalo mu je 1.5h za kuhanje
Isti grah je bio kuhan sa pola čajne žličice sode bikarbone za samo pola sata! |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12070 Lokacija: Zagreb
|
|
[Vrh] |
|
 |
pkristo

Pridružen/a: 01. 12. 2010. Postovi: 559 Lokacija: ZG
|
Postano: 5.5.2014. pon. 15:53 Naslov: |
|
|
Svakako treba namakati sve sjemenke - potiče se razvoj enzima, znatno smanjuje udio antinutrijenata...Sjemenka u sušnom razdoblju mora hibernirati i zaustaviti sve biološke procese. Zato ju treba "probuditi". |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12070 Lokacija: Zagreb
|
|
[Vrh] |
|
 |
|