Zemljani Zemljani
Košnica puna ljubavi
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Zdrava zamjena za Nutellu

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Recepti
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11936
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 9.4.2013. uto. 00:56    Naslov: Zdrava zamjena za Nutellu Citiraj i odgovori

50g maslaca
50g fino mljevenih oraha
1 čajna žlica kakaa
1 čajna žlica meda

Maslac treba rastopiti polagano na niskoj temp. i redom umiješati ostale sastojke
Na sobnoj temp. je u krutom stanju ali se lako maže
Ispalo je super ukusno iz prvog pokušaja ali planiram još eksperimentirati
Čini mi se kao da se med ne uklapa najbolje

Citat:
Točan sadržaj proizvoda je strogo čuvana tajna tvrtke Ferrero. Prema oznaci s ambalaže, glavni sastojci Nutelle su šećer, rezličita biljna ulja te lješnjaci i kakao (ovi sastojci čine samo 20% proizvoda).

Nutellin recept nije isti u svim zemljama. Npr. u Italiji ona sadrži manje šećera od one proizvedene u Francuskoj. Prodaje se kao krema od lješnjaka jer po talijanskom zakonu nema dovoljnu koncentraciju kakaa da bi bila čokoladna krema.

Usprkos tome što se reklamira kao zdrav doručak za djecu, Nutella sadrži oko 50% masti i 50% šećera.


Planiram se držati oraha umjesto lješnjaka jer imaju puno bolji odnos omege 3 i 6, aroma je drugačija ali jednako ukusna
Čudi me da nema namaza sa orasima
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11936
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 9.4.2013. uto. 23:43    Naslov: Citiraj i odgovori

Probao sam umjesto meda staviti 25g grožđica, dovoljno je slatko ali ima jednu kiselu notu, možda je ipak med bolji

Kupio sam Nutellu (njemačku, ne poljsku) za usporedbu, meni je taj domaći namaz ukusniji
Jedina prednost Nutelle je u kremastoj konzistenciji, ljepše se maže
Nemam ideju kako postići taj efekt??
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
duusa



Pridružen/a: 22. 05. 2013.
Postovi: 6

PostPostano: 22.5.2013. sri. 17:37    Naslov: Citiraj i odgovori

Ima puno recepata,http://majachats.rs/articles/view/2911/2911/doma%C4%87a-nutela.html?menu_id=112 ovaj mi je najbolji, mislim da je tajna "mazljivosti" u malo dodatog mleka
http://www.kurir-info.rs/domaca-nutela-clanak-239654
http://www.nadlanu.com/pocetna/stil/kuhinja/Kako-napraviti-Nutelu-kod-kuce.a-140063.269.html
http://www.dnevno.hr/magazin/kuharica/recepti/56751-kako-napraviti-domacu-nutellu.html
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
duusa



Pridružen/a: 22. 05. 2013.
Postovi: 6

PostPostano: 24.5.2013. pet. 12:35    Naslov: Citiraj i odgovori

Meni se sinoc taaaako jelo slatko i ja sipam 1 prepunu kasicicu kakaoa u solju, sipam otprilike 2 prepune kasike mlevenog rogaca, ravnu kasiku zutog secera i 4 komada onog mleka za kafu ( 4x10 grama ) . Ispao je krem gustine kao eurokrem a ukus mmmm... Bas sam se lepo zasladila+ brzo napravljeno , a zdravo
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
pkristo



Pridružen/a: 01. 12. 2010.
Postovi: 553
Lokacija: ZG

PostPostano: 24.5.2013. pet. 13:07    Naslov: Citiraj i odgovori

duusa je napisao/la:
Meni se sinoc taaaako jelo slatko i ja sipam 1 prepunu kasicicu kakaoa u solju, sipam otprilike 2 prepune kasike mlevenog rogaca, ravnu kasiku zutog secera i 4 komada onog mleka za kafu ( 4x10 grama ) . Ispao je krem gustine kao eurokrem a ukus mmmm... Bas sam se lepo zasladila+ brzo napravljeno , a zdravo

Kakao je manje više OK. Rogač također. Smeđi šećer je u 90% slučajeva blago rečeno sumnjiva stvar i treba ga izbjegavati kao da je bijeli šećer. Mlijeko za kavu ne može nikako biti zdravo - radio sam u industriji mlijeka. Mlijeko je izuzetno industrijski prerađen proizvod. Trajno mlijeko (baš kao i to za kavu) se najprije razdvoji na sastavne dijelove (voda, mliječne masti i suha tvar) pa se ponovno spaja u procesu proizvodnje u ovisnosti o željenom postotku masti. A tu je još i proces homogenizacije gdje se mlijeko vrti u centrifugi i navodno se tu kida struktura što rezultira malim i vrlo oštrim djelićima koji djeluju kao žileti u našem krvotoku i oštećuju krvožilni sustav. Sve je to lijepo objašnjeno u knjizi "Natural Cures "They" Don't Want You to Know About" koju je napisao Kevin Trudeau. Po njemu je to glavni razlog zašto ljudi koji piju puno mlijeka imaju vrlo oštećene vene (pre)rano u životu. Uvjerio sam se u to kod svih prijatelja koji su mi se požalili da imaju problem s venama. Prisjetivši se te knjige pitao sam ih "Piješ li ti puno mlijeka?. Odgovor je uvijek bio "Da! Obožavam mlijeko.".
Uglavnom: što je nešto bliže svom obliku iz prirode to ispada da je zdravije. Ta teorija još uvijek drži vodu. Cijela jabuka je bolja za nas od jabučnog čipsa ili soka ili sirupa i slično.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
duusa



Pridružen/a: 22. 05. 2013.
Postovi: 6

PostPostano: 24.5.2013. pet. 15:06    Naslov: Citiraj i odgovori

Slazem se da ono sto je blize prirodi to je i zdravije. Ali nekad ne mozes potpuno pobeci od losih stvari pa, po meni, ako ih i smanjis uradio si nesto za svoje zdravlje.
Sto se mleka tice ja ga maltene i ne trosim,ne volimo ( sem muz sto pije Nes kafu i uz nju to mleko za kafu - ja pijem cajeve ). Mleko uzimam ponekad samo za kolace. Dok sam zivela u selu imala sam svoju kozu koja je pasla i to mleko smo koristili, ja sam je i nabavila jer sam citala o lekovitosti kozjeg mleka , mada su prve komsije imale krave ( koje su iz celog sela isle na ispasu) i pre toga smo mleko uzimali od njih .
Pre 5 godina presli smo u grad i sad od maja do novembra kad mi zatreba - posle su koze sjarne pa nema mleka -kupujem kozje mleko, ima jedna zena koja ima farmu, pravi sir na veliko a mleko moze da se naruci. Uzimam i surutku. Istina, oni mleko prvo skuvaju pre obrade u sir, vise bih volela da je sir od nekuvanog mleka a i surutka Smile . Ali mi naporno da sama sirim da bih imala surutku a i sam sir takodje ne koristimo, mozda 2-3 puta godisnje za gibanicu.
Ja se raspisala, htela sam da kazem da posto mleko kupim po potrebi nisam ga imala pa sam zato upotrebila mleko za kafu. Inace obozavam slatkise i zadnjih 5 godina se odvikavam - 2 godine nista slatko nisam pojela a onda sam pocela po malo, deca vise nisu sa nama, muz ne voli slatko tako da retko pravim kolace ( jer bih onda sama sve pojela ) a ovo je bio slucaj kad sam morala nesto slatko da pojedem, sto bi rekli: " ili ce nesto da me snadje "
Embarassed
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
zzzzzujalo



Pridružen/a: 19. 02. 2012.
Postovi: 150
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 1.6.2013. sub. 19:51    Naslov: Citiraj i odgovori



Izvor (recept + fotke): Domaća Nutella by Rentaj Chefa (Dunja Gulin)

Nisam doduše isprobala, naletih na članak pa se sjetih ovog topica.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11936
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 23.5.2015. sub. 23:37    Naslov: Citiraj i odgovori

Citat:
Sastojci za nutelu:

200 g svežih datulja (računa se gramaža nakon vađenja koštica)
50 g lješnjaka
4-5 mm štapića vanilije
1 kašika mljevenog rogača
1 čaša vode
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Recepti Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan