Kres salata (Lepidium sativum) – grbica ili kre¹a jednogodi¹nja je biljka kod koje se koristi mlada rozeta li¹æa. U zapadnoj Europi uobièajen je uzgoj kres salate (engl. garden cress) u plastiènim posudicama u za¹tiæenom prostoru tijekom cijele godine, a koristi se cijeli nadzemni dio biljke u fazi kotiledona. Sjeme se sije na vla¾nu bugaèicu ili stanièevinu postavljenu na dno posudice, a klija na svjetlu i pri temperaturi oko 20 °C. Uz odr¾avanje vlage supstrata i pri optimalnoj temperaturi, tijekom desetak dana biljke su u fazi kotiledona i visine oko 5 cm te kao takve dolaze na tr¾i¹te gdje se u rashladnim vitrinama (pri 1 °C) mogu odr¾ati desetak dana. Mo¾e se sijati i na otvorenom, od proljeæa do jeseni, u redove razmaka 10 do 15 cm te utro¹kom sjemena od 5 do 8 g/m2. Ovisno o razdoblju godine, du¾ina vegetacije je 15 do 30 dana, a mladi listovi du¾ine 6 do 10 cm re¾u se u razini tla i pripremaju za tr¾i¹te.
Kres salata je bogat izvor minerala i vitamina, pikantnog okusa, a koristi se kao salata ili dodatak drugim salatama, sendvièima, juhama, umacima i svje¾em siru. Listovi se mogu kuhati kao varivo ili pak konzervirati u octu. Ljekovitost ove povrtne vrste oèituje se kod nedostatka apetita, probavnih smetnji te upale mokraænog mjehura.
Pridru¾en/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13031 Lokacija: Zagreb
Postano: 17.1.2017. uto. 17:36 Naslov:
Kres salata, kao i ostale zelene lisnate salate, jednogodi¹nja je biljka. Li¹æe joj je pikantna okusa i èesto se koristi kao dodatak jelima umjesto senfa ili njeno li¹æe mije¹ano s ostalim salatama. Zbog pikantnog okusa daje jelima i salatama poseban, specifièan, ugodan okus. Ova salata potjeèe iz Perzije.
Kod nas su proizvodnja i uzgoj kres salate gotovo nepoznati, izuzev pojedinaène proizvodnje. Za uzgoj ova salata tra¾i hladnije i vla¾nije polo¾aje.
Za optimalan uzgoj ove salate potrebno je oko 10 stupnjeva. Za veæu proizvodnju treba je uzgajati u polutoplim ili hladnim klijali¹tima. Polutopla klijali¹ta koristimo za uzgoj tijekom zimskih mjeseci. Biljka ne tra¾i posebno bogat supstrat za uzgoj. Sijemo je svakih desetak, petnaest ili dvadeset dana, tako da redovito mo¾emo imati berbu tijekom jeseni pa sve do kasnog proljeæa. Na povr¹ini od oko 1 m2 mo¾emo ubrati oko 5 kg ovog li¹æa. Naime, berba se obavlja kada su listovi veliki 10-12 cm. Li¹æe mo¾emo brati prstima, o¹trim no¾em ili ¹karama. Za berbu li¹æe dospijeva za 20-25 dana. Za osobne kuæne potrebe mo¾emo je sijati u lonèiæe na prozorskoj dasci. Sijati mo¾emo i u tanjuriæe, u koje postavimo kao podlogu papirnati kuhinjski ruènik ili tanki sloj vate. Na tu vla¾nu podlogu posijemo sjeme. Sijati mo¾emo i u posudice u kojima je 2-3 cm vla¾nog supstrata na koji sijemo sjeme.
Zasijane posudice ili tanjuriæe odnosimo u tamni dio prostorije, gdje æe ostati do nicanja, otprilike tri dana. Èim poène nicati, posudice iznosimo na svijetlo mjesto gdje je temperatura pribli¾no 10 stupnjeva ili najvi¹e do 18 stupnjeva. Prostor na prozorskoj dasci ili u stanu mora imati dosta zraène vlage. U prostorijama gdje je centralno grijanje uzgoj kres salate neæe biti moguæ zbog suhog zraka. Sjeme kres salate te¹ko nalazimo u na¹im sjemenarnama izuzev u specijaliziranim, pa je zato ta salata kod nas gotovo nepoznata. No njen uzgoj je doista jednostavan, a u¾itak pikantnog lista izvanredan.®.Peran, ing. agr.
Garden cress contains goitrogens, which are substances that subdue the proper functioning of the thyroid gland through its interference with iodine absorption.
If consumed in large quantities can cause the thyroid gland to enlarge, thereby causing goiter and hypothyroidism.
Ne mo¾e¹ otvarati nove teme. Ne mo¾e¹ odgovarati na postove. Ne mo¾e¹ ureðivati svoje postove. Ne mo¾e¹ izbrisati svoje postove. Ne mo¾e¹ glasovati u anketama.