ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12795 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 25.3.2012. ned. 15:51 Naslov: Potočarka |
|
|
Potočarka (Nasturtium officinale) raste kao samonikla u prirodi, a za svoj razvoj zahtijeva mnogo vode (na što ukazuje i samo ime biljke – vodena kreša, dragušac, grbača, engl. watercress). Potočarka je višegodišnja razgranata biljka vriježaste stabljike koja puzi po tlu ili površini vode. Samo vrhovi stabljike su iznad vode, dok se iz pazuha listova razvija adventivno korijenje kojim se biljka učvršćuje za podlogu. Naziva se i biljkom čistih voda jer u prirodi raste na izvorima čiste vode, potocima, rijekama te uz obale jezera. Pikantni mladi izboji i listovi, bogati vitaminima B1, B2, C i E te kalcijem, željezom i jodom, koriste se kao salata, dodatak juhama, umacima, sirevima i sendvičima ili za dekoriranje jela. Osušeni listovi i sjemenke mogu se koristiti kao začin, a nedozreli plodovi se mogu kiseliti (kao kapari). Termičkom obradom listovi potočarke gube ljekovita svojstva.
Listovi potočarke prisutni su na tržištu tijekom proljeća i jeseni, jer u uvjetima dugog dana i visokih temperatura biljka prelazi u generativnu fazu, a listovi i stabljike postaju tvrdi i ljuti te nisu ukusni za jelo. Biljka se razmnožava generativno (izravnom sjetvom sjemena od jeseni do proljeća) ili vegetativno – dijeljenjem biljke (reznicama stabljike s adventivnim korjenjem). Sjeme potočarke je vrlo sitno (1 g = 4000-5500 sjemenki), a hobistima se preporučuje uzgoj na vlažnim gredicama u sjenovitom dijelu vrta. Na tržištu je moguće nabaviti i presadnice potočarke u prešanim blokovima, a sve je češći i hidroponski uzgoj tehnikom hranjivog filma (Nutrient Film Technique) te tehnikom otjecanja i dotjecanja (Ebb and Flow Technique). Preporučeni razmak redova između biljaka je 15 do 30 cm. Berba mladih izboja dužine 10 do 15 cm započinje 20 dana nakon sadnje, odnosno 40 do 50 dana nakon sjetve i može se provoditi višekratno.
Autor: Sanja Fabek, dipl. ing. agr.
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2718/2 |
|