Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Luna

|
Postano: 4.10.2007. čet. 09:23 Naslov: Suncokret |
|
|
Suncokret (Hellianthus annuus) ili podunac, đirasol, tornizol, čije botaničko ime Helianthus potječe od grčkih riječi helios (sunce) i anthos (cvijet) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae).
Opis biljke
Suncokret je najveća i jedna od omiljenijih biljaka iz porodice glavočika i roda Helianthus. Korijen mu je čupav i vlaknast, koji u tvori mnoštvo prostranih korjenčića, a može prodrijeti u dubinu do 3 metra. Zbog dubokog korijenja i sposobnosti da upije vodu i štetne tvari, suncokret se često koristi za isušivanje močvarnog tla i čišćenje zagađenog tla (otpadnih voda, olova, radioaktivnih tvari). Stabljika izrasta iz korijena kao razgranata ili jednostavna, svijetlozelena, ispunjena prozirnom srčikom. Suncokret cvate od lipnja do rujna, a veliki glavičasti cvjetovi razvijaju se pojedinačno na vrhovima stabljike i ogranaka. Središte cvijetne glavice čine sitni žutosmeđi ili crvenosmeđi cjevasti cvjetovi, a okružuju ih žute jezičaste latice, duge i do 10 cm. Iz središnjih cvjetova suncokreta razvijaju se ovalni i plosnati, crni ili prošarani plodovi. Unutar svakog ploda nalazi se po jedna svjetlosiva sjemenka, bogata biljnim mastima, vitaminima, bjelančevinama, mineralima, balastnim tvarima.
Porijeklo
Suncokret potječe s jugozapada Sjeverne Amerike, iz Perua i Meksika. Još 1.000 godina prije Krista suncokret su uzgajali sjevenoamerički Indijanci, mljeli sjemenke u brašno, dodavali u kruh, radili ulje. Maje su štovale suncokret kao simbol svjetlosti i plodnosti, pile čaj od latica, jele sjemenke, peteljke, listove i latice. Suncokret već tisućama godina uzgajaju i Kinezi, stari Grci su suncokret posvetili bogu Heliosu (grčki bog Sunca), a rimski pjesnik Ovidije u Preobražajima spominje mit po kojem je djevojka zaljubljena u boga Apolona bila pretvorena u suncokret. Astečke svećenice boga Sunca su u 15. stoljeću bile krunjene suncokretima, a početkom 16. stoljeća španjolski kršćanski misionari su ga donijeli u Europu. Već u 17. stoljeću suncokret se proširio Europom, a masovni uzgoj suncokreta počeo je u 18. stoljeću, najprije u Njemačkoj i Rusiji, a zatim i na zapadu i prema Sredozemlju.
Rasprostranjenost
U Njemačkoj se suncokret najviše počeo uzgajati tijekom 2. svjetskog rata, a do 1970. godine bio je iza soje druga glavna sirovina za hranu i ulje. Danas se suncokret uzgaja po cijelom svijetu, najviše u Rusiji, Francuskoj i južnoj Europi, kao stočna hrana, za proizvodnju biljnog ulja, ali i kao ukrasna biljka.
Ljekoviti dijelovi
Latice suncokreta u narodnoj se medicini priprema čaj i tinktura, imaju gorkast i sluzav okus i blago mirišu na med, a sadrže antocijanske glikozide, ksantofil, kolin, betain, karotenoide, fitosterine, sapogenine, suncokretovu kiselinu. Sjemenke suncokreta imaju veliku hranjivu vrijednost i izuzetno su bogate uljem. Sjemenke suncokreta sadrže 30-50% ulja, već 25 grama sjemenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminom E. Osim sirovih sjemenki upotrebljavaju se pripravci od osušenih i prženih sjemenki. U kulinarstvu ima također značajnu ulogu, a sjemenke su bogate bjelančevinama gotovo jednako kao i odrezak mesa.
Izvor: http://hr.wikipedia.org |
|
[Vrh] |
|
 |
Janis Joplin Gost
|
Postano: 7.10.2007. ned. 23:07 Naslov: Re: Suncokret |
|
|
oni su jednostavno prekrasni... zbilja ne znam što da kažem...
ali jesu... |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
Postano: 7.10.2007. ned. 23:15 Naslov: |
|
|
Guba je sto se uvijek nadje neki koji gleda totalno suprotno od sunca i ostalih..  |
|
[Vrh] |
|
 |
Janis Joplin Gost
|
Postano: 8.10.2007. pon. 23:59 Naslov: |
|
|
aaa... mogu nabrojat njemu nekoliko ljudskih ekvivalenata... ili npr. ko mahovine... hehe.. kada raste na istoku ili zapadu... ili čak jugu... huhu... to se rusalke šale sa izgubljenim šumskim lutalicama  |
|
[Vrh] |
|
 |
Luna

|
Postano: 9.10.2007. uto. 20:02 Naslov: |
|
|
ogi je napisao/la: | Guba je sto se uvijek nadje neki koji gleda totalno suprotno od sunca i ostalih..  |
Suncokret buntovnik  |
|
[Vrh] |
|
 |
Janis Joplin Gost
|
Postano: 9.10.2007. uto. 20:07 Naslov: |
|
|
anarhist...  |
|
[Vrh] |
|
 |
Miss Dalloway
|
Postano: 15.2.2008. pet. 23:30 Naslov: |
|
|
obozavam suncokrete.....podsjecaju me na ljeto.
gledaj suncokrete, oni se klanjaju suncu ali oni koji se previse naklone-umiru (malo preradeno doduse)  |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
Postano: 31.8.2008. ned. 23:09 Naslov: |
|
|
Suncokret mirisi predivno  |
|
[Vrh] |
|
 |
Salem Melody Gost
|
Postano: 1.9.2008. pon. 00:14 Naslov: |
|
|
Aaa...
Imam ih gotovo po cijelom dvorištu...
Obožavam ih. =] |
|
[Vrh] |
|
 |
Medo

|
Postano: 3.9.2008. sri. 01:14 Naslov: |
|
|
ogi je napisao/la: | Guba je sto se uvijek nadje neki koji gleda totalno suprotno od sunca i ostalih..  |
Imam ih 16 stabljika, SVI cvjetovi stalno gledaju prema istoku bez obzira na doba dana.
BTW, jel zna netko kakvu metodu ili spravu za brzo mljevenje onih oklopa u kojima se nalaze sjemenke? |
|
[Vrh] |
|
 |
SilveK

|
Postano: 6.3.2010. sub. 15:58 Naslov: |
|
|
I ja bih voljela znati da li postoji način kako izdvojiti suha zrna iz opne u kućnoj radinosti, ništa mi zasad ne pada pametno na pamet.
Suncokret najviše volim papati kad je baš dozorio na stabljiki, tad je još mekani i lako ga je zubima istisnuti iz vanjske opne, jedino tad uvijek imam crne prste, od dijela suncokreta koji "drži" sjemenke (kak se to zove?? ) , mislim da se iz toga čak i boja može dobiti. Sve ostatke koji se posuše berem na jesen, sušim i zimi u vrijeme hladnoće i snijega njime hranim ptičice. Sjenice su bile ove zime oduševljene, posjećivale su moj balkon svaki dan gdje ih je čekalo mnogo sjemenki suncokreta  |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
Postano: 6.3.2010. sub. 19:08 Naslov: |
|
|
Ove godine ih moram posijati i probati  |
|
[Vrh] |
|
 |
Medo

|
Postano: 7.3.2010. ned. 00:35 Naslov: |
|
|
SilveK je napisao/la: | I ja bih voljela znati da li postoji način kako izdvojiti suha zrna iz opne u kućnoj radinosti, ništa mi zasad ne pada pametno na pamet.
|
Imao sam nekih 40-50 svojih cvjetova suncokreta prošle godine i kad su se opne skinule sa cvjetova postavilo se pitanje kako iz opni izvaditi sjemenke a da to ne bude otvaranje jedne po jedne opne.
Kao osobu koja bi sigurno mogla biti kompetentna za to pitao sam Zlatu Nanić ima li ona kakvu ideju u vezi s tim, ali ona se na to samo nasmijala rekavši da niti njoj u jednoj tvornici nisu htjeli primiti na strojno ljuštenje jer se radilo o premaloj količini, a ta premala količina je bila - ako se dobro sjećam iz razgovora - barem nekih 50 kg. |
|
[Vrh] |
|
 |
SilveK

|
Postano: 7.3.2010. ned. 00:39 Naslov: |
|
|
Znači zasad ostajem pri svježim sjemenkama kad budu, a suhe nažalost i dalje kupujem...ručno mi se to stvarno neda raditi...barem budu ptičice profitirale  |
|
[Vrh] |
|
 |
Medo

|
Postano: 7.3.2010. ned. 00:43 Naslov: |
|
|
A možda se i pojavi kakav kreativan tehničar koji će osmisliti neku ručnu spravu za to, tko zna...
Ja sam čak imao ideju ručno otvarati jednu po jednu sjemenku s opnom kad nemam pametnijeg posla, ali draže od toga bi mi bilo igrati igricu na kompjuteru.  |
|
[Vrh] |
|
 |
|