Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13035 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 28.9.2007. pet. 21:48 Naslov: Leća |
|
|
Leća je mahunarka koja potječe iz zapadne Azije, odakle je dovezena u Sredozemlje. Danas razlikujemo dvije glavne skupine različitih sorti leće: Macrosperma - veličina zrna je od 6 - 9 mm; uzgaja se uglavnom u Sredozemlju i u Americi; i Microsperma - mnogo manje sjemenke (2-6 mm), obično je narančaste ili crvene boje, raste uglavnom u Indiji i na Bliskom Istoku.
Ova je mahunarka veoma praktična za upotrebu, lako se priprema i odličan je izvor mnogih hranjivih tvari. U prošlim vremenima je leća zauzimala važno mjesto u svakidašnjoj prehrani. U Bibliji se spominje njena upotreba još za vrijeme starih patrijarha, negdje pred 4000 godina, kada je Ezav prodao svoje prvenaštvo bratu Jakovu za tanjur leće. Leća je također pronađena u egipatskim piramidama koje su stare oko 4200 godina. Njih su tu zakapali kao hranu za mrtve faraone i za božanstva.
Ova je mahunarka poznata kao namirnica bogata energijom i to najvjerojatnije zbog visoke koncentracije B vitamina pomješanih sa ugljikohidratima. Ta je kombinacija čini idealnom namirnicom za fizički aktivne osobe kao što su sportaši i pješaci. Ugljikohidrati iz leće se postepeno otpuštaju u krv nakon obroka, zahvaljujući svom složenom sastavu i prisutnim vlaknima, tako da se čovjek i po nekoliko sati nakon obroka još uvijek osjeća snažnim. To je posebno važno za osobe koje povremeno imaju napade hipoglikemije. Leća je bogata i mnogim mineralima, naročito željezom. Što se tiče bjelančevina, ona sadrži velike količine lizina koji nedostaje žitaricama, a siromašna je metioninom, triptofanom i cisteinom, kojima one obiluju. Zato je jako dobro kombinirati leću sa različitim žitaricama u istom obroku, čime dobivamo odličan, sveukupan i uravnotežen sastav aminokiselina.
Leću možete i klijati, što je veoma jednostavno kod te mahunarke, a time raste količina vitamina C, kao i vitamina B skupine u njoj. Klice leće možete spremati u raznim jelima, u juhama ili gulašima, a možete ih jesti i sirove, u salatama i sendvičima. Raskuhana crvena leća daje puniji okus i gustoću raznim biljnim juhama. |
|
[Vrh] |
|
 |
filo
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 2386
|
Postano: 17.1.2008. čet. 14:04 Naslov: |
|
|
Citat: | Leću možete i klijati, što je veoma jednostavno kod te mahunarke, a time raste količina vitamina C, kao i vitamina B skupine u njoj |
opet ja.
stavim (običnu, malu crvenu il veću smedju) leću namakat prek noći, i onda 2,3 dana zalijem vodom?
jednom sam stavil leću 2 dana i bila je samo smežurana od kupanja..
a dućanima ima samo mungo grah i alfu.. jbgaveć mi je dojadilo glupa pitanja postavljat |
|
[Vrh] |
|
 |
Luna

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 4210
|
Postano: 17.1.2008. čet. 17:15 Naslov: |
|
|
filo je napisao/la: | već mi je dojadilo glupa pitanja postavljat |
Onda nemoj  |
|
[Vrh] |
|
 |
ejla

Pridružen/a: 13. 01. 2008. Postovi: 32
|
Postano: 19.1.2008. sub. 21:10 Naslov: |
|
|
crvena leca ne klije jer je razlomljena - nije jedinstveno, cjelo zrno, pa nemre proklijati. zelena(smedja) leca se namoci preko noci, ujutro ocijedi i istrese na tanjur/dr. podlogu. ispere se jos jednom-dvaput tokom dana ( popodne i navecer), isto tako i slijedeci dan. vec 2-3 dan nakon namakanja videl bus pocetak klijanja... brzina kak klije ovisi i o temp. ( sto toplije u sobi, to brze klije).
super je salata od isklijane lece s masl. uljem i limun sokom..sol, papar, kurkuma, curry... se razme  |
|
[Vrh] |
|
 |
ejla

Pridružen/a: 13. 01. 2008. Postovi: 32
|
Postano: 19.1.2008. sub. 21:20 Naslov: |
|
|
mungo klijes isto tak... njegove klice su f u l l hranjive i cak lakse probavljive neg one od lece. |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13035 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 12.1.2011. sri. 15:40 Naslov: |
|
|
 |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13035 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 26.9.2013. čet. 15:13 Naslov: |
|
|
Danas sam kuhao zelenu leću, nakon par sati namakanja u običnoj toploj vodi (posuda na suncu) otpala je sva ljuska sama od sebe
Nakon toga skuhala se jako brzo
Bilo bi zanimljivo istražiti koliki se udio neželjenih sastojaka nalazi upravo u ljusci |
|
[Vrh] |
|
 |
|