Zemljani Zemljani
Priroda je Božja umjetnost
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Leća

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Leptirnjače
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13035
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 28.9.2007. pet. 21:48    Naslov: Leća Citiraj i odgovori



Leća je mahunarka koja potječe iz zapadne Azije, odakle je dovezena u Sredozemlje. Danas razlikujemo dvije glavne skupine različitih sorti leće: Macrosperma - veličina zrna je od 6 - 9 mm; uzgaja se uglavnom u Sredozemlju i u Americi; i Microsperma - mnogo manje sjemenke (2-6 mm), obično je narančaste ili crvene boje, raste uglavnom u Indiji i na Bliskom Istoku.

Ova je mahunarka veoma praktična za upotrebu, lako se priprema i odličan je izvor mnogih hranjivih tvari. U prošlim vremenima je leća zauzimala važno mjesto u svakidašnjoj prehrani. U Bibliji se spominje njena upotreba još za vrijeme starih patrijarha, negdje pred 4000 godina, kada je Ezav prodao svoje prvenaštvo bratu Jakovu za tanjur leće. Leća je također pronađena u egipatskim piramidama koje su stare oko 4200 godina. Njih su tu zakapali kao hranu za mrtve faraone i za božanstva.

Ova je mahunarka poznata kao namirnica bogata energijom i to najvjerojatnije zbog visoke koncentracije B vitamina pomješanih sa ugljikohidratima. Ta je kombinacija čini idealnom namirnicom za fizički aktivne osobe kao što su sportaši i pješaci. Ugljikohidrati iz leće se postepeno otpuštaju u krv nakon obroka, zahvaljujući svom složenom sastavu i prisutnim vlaknima, tako da se čovjek i po nekoliko sati nakon obroka još uvijek osjeća snažnim. To je posebno važno za osobe koje povremeno imaju napade hipoglikemije. Leća je bogata i mnogim mineralima, naročito željezom. Što se tiče bjelančevina, ona sadrži velike količine lizina koji nedostaje žitaricama, a siromašna je metioninom, triptofanom i cisteinom, kojima one obiluju. Zato je jako dobro kombinirati leću sa različitim žitaricama u istom obroku, čime dobivamo odličan, sveukupan i uravnotežen sastav aminokiselina.

Leću možete i klijati, što je veoma jednostavno kod te mahunarke, a time raste količina vitamina C, kao i vitamina B skupine u njoj. Klice leće možete spremati u raznim jelima, u juhama ili gulašima, a možete ih jesti i sirove, u salatama i sendvičima. Raskuhana crvena leća daje puniji okus i gustoću raznim biljnim juhama.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
filo



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 2386

PostPostano: 17.1.2008. čet. 14:04    Naslov: Citiraj i odgovori

Citat:
Leću možete i klijati, što je veoma jednostavno kod te mahunarke, a time raste količina vitamina C, kao i vitamina B skupine u njoj

opet ja.
stavim (običnu, malu crvenu il veću smedju) leću namakat prek noći, i onda 2,3 dana zalijem vodom?
jednom sam stavil leću 2 dana i bila je samo smežurana od kupanja..
a dućanima ima samo mungo grah i alfu.. jbgaveć mi je dojadilo glupa pitanja postavljat
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4210

PostPostano: 17.1.2008. čet. 17:15    Naslov: Citiraj i odgovori

filo je napisao/la:
već mi je dojadilo glupa pitanja postavljat

Onda nemoj plazi jezik
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ejla



Pridružen/a: 13. 01. 2008.
Postovi: 32

PostPostano: 19.1.2008. sub. 21:10    Naslov: Citiraj i odgovori

crvena leca ne klije jer je razlomljena - nije jedinstveno, cjelo zrno, pa nemre proklijati. zelena(smedja) leca se namoci preko noci, ujutro ocijedi i istrese na tanjur/dr. podlogu. ispere se jos jednom-dvaput tokom dana ( popodne i navecer), isto tako i slijedeci dan. vec 2-3 dan nakon namakanja videl bus pocetak klijanja... brzina kak klije ovisi i o temp. ( sto toplije u sobi, to brze klije).
super je salata od isklijane lece s masl. uljem i limun sokom..sol, papar, kurkuma, curry... se razme palac
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ejla



Pridružen/a: 13. 01. 2008.
Postovi: 32

PostPostano: 19.1.2008. sub. 21:20    Naslov: Citiraj i odgovori

mungo klijes isto tak... njegove klice su f u l l hranjive i cak lakse probavljive neg one od lece.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13035
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 12.1.2011. sri. 15:40    Naslov: Citiraj i odgovori

[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13035
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 26.9.2013. čet. 15:13    Naslov: Citiraj i odgovori

Danas sam kuhao zelenu leću, nakon par sati namakanja u običnoj toploj vodi (posuda na suncu) otpala je sva ljuska sama od sebe
Nakon toga skuhala se jako brzo

Bilo bi zanimljivo istražiti koliki se udio neželjenih sastojaka nalazi upravo u ljusci
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Leptirnjače Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan