nije mi baš drago da mi prvi post ujedno bude i nova tema, ali nisam našla bolji način da se predstavim.
dakle,
živim na selu, u kući koja ima minijaturno dvorište i tu sam ove godine uredila svoj povrtnjak veličine poštanske markice.
zemlja je preteška-čista glina, pa se obilato služim kompostom, prije svega da popravim strukturu zemlje, dijelom je povrće u čistoj zemlji, a dijelom u toplim gredicama u kojima mi je lakše dodati više komposta.
Kompost već godinama vrijedno radimo uz pomoć kalifornijskih glista, mazimo ih i pazimo i one lijepo uzvraćaju pažnju.Dosada sam kompost koristila za cvijeće i grmove oko kuće, a ove godine ga testiramo i u povrtnjaku.
uspjela sam za prvu godinu pribaviti stare sorte bijelog luka, rajčica i kukuruza, i kupila sam sadnice batata i stevie iz eko uzgoja. grah, z. salata, paprike i balancane su iz običnog sjemena iz dućana.
sve je malčirano i za sada dobro napreduje, nije ekstra bujno, ali obzirom na tešku zemlju, dobro je.
u povrtnjak sam posadila i buhač i kadife.
imam i jednu njivu u planinskom polju (1000 m n/v), i tu su ove godine krumpir, rotkvica, mrkva, cikla, celer i kukuruz.
imam velike planove uzoja žitarica na toj njivi, tradicionalno se tu uzgajala samo raž ( navodno pšenica ne može, ali ja ću svakako pokušati).
za početak to je to.
svaka informacija o mogućnosti nabave bilo kojeg starog sjemena je dobrodošla, napisala sam gore što ja imam za dijeliti ( za sljedeću godinu naravno)