Žitarice

Pšenica, ječam, zob, kukuruz, proso...
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Drug Mile je napisao/la: Onako po logici, mislim da bi za čovjeka moralo biti prilično zdravo jesti klice žitarica. Znači, kako se hraniti cijele godine, a ne jesti kruh? Čuvati žitarice u zrnu, po potrebi namočiti količinu za obrok, i kad proklija, začiniti i pojesti sirovo. Osobno ne vidim logičniji način konzumiranja žitarica. Nisam ovo još isprobao, ponekad kupim gotove klice iz Konzuma ali mi je to preskupo da jedem svaki dan, pa kad budem imao svoju pšenicu, probati ću se neko vrijeme hraniti klicama, umjesto kruha.
I meni je to bilo logično, isprobao sam i odustao
Drug Mile je napisao/la:na što namazati džem
Nemoj si mazati oči, to nije hrana
Drug Mile

Post Postao/la Drug Mile »

ogi je napisao/la: I meni je to bilo logično, isprobao sam i odustao
A imaš li kakvo praktično rješenje za mljevenje žita? Znam da postoje neki (za mene) veliki strojevi koje koriste poljoprivrednici, za pripremu hrane za stoku, i oni mogu mljeti i brašno različitog tipa (oštro, glatko). Mislim da su prilično skupi, i obično melju par desetaka ili stotina kila. Meni bi bilo praktično imati nešto manje, tipa mlinca za kavu, možda malo većeg kakve znaju imati prodavaonice kave. Znaš oni strojevi, kad kupiš kilu kave, i odmah ti ju samelju. Ne znam bi li se takvo što moglo kupiti povoljno, pa koristiti za samljeti brašno.

Vidio sam gdje pišeš kako odneseš u onaj mlin da ti samelju, je li ti to još uvijek najpraktičnije rješenje?
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

SilveK
Kontakt:

Post Postao/la SilveK »

Trebala bih preporuku koju žitaricu mogu posijati na jesen da iskoristim površinu...sad je gore heljda koju ću pobrati do jeseni, i onda bih htjela staviti gore neku drugu žitaricu koja će onda rasti od jeseni do druge godine...pa me zanima što bi bilo najpogodnije... nešto u stilu Masanobu Fukuoke koji je izmjenjivao rižu i ječam kroz zimu i ljeto...
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Iskustvo imam samo sa pšenicom i ječmom, siju se u 10mj.
Odgovori