Stranica: 1/1.

Proso

Postano: 28 ruj 2007, 20:55
Postao/la Ogi
slika

Postoje mnoge vrste prosa, no uobičajeno proso čije je ime i na drugim jezicima upravo "proso" (ruska riječ op. aut.), dolazi iz Egipta ili iz Arabije. Obilato se koristi u zemljama Dalekog Istoka, naročito u Kini i Indiji.Proso je veoma zdrava žitarica, ne samo po bogatstvu svojih prehrambenih vrijednosti, nego i zato što je ono rijetka lužnata žitarica. Bogato je magnezijem i željezom, što je naročito važno za anemične osobe. Mineralni sastav prosa pozitivno utječe na rad nervnog sustava, a posebno mjesto u prehrani trebalo bi, zbog svog lužnatog svojstva, zauzimati kod ljudi koji boluju od artritisa. Osim toga, kod bolesnika koji piju antibiotike ili kod osoba s problemima probavnog trakta, pomaže pri regeneraciji crijevne flore. U izvornom obliku proso je obavijeno veoma tvrdom vanjskom ovojnicom, koju treba oljuštiti prije uporabe, jer u takvom obliku proso mogu koristiti samo ptice zbog velikog postotka neprobavljive celuloze. Na našem se tržištu može nabaviti i oljušteno proso.

Ova se žitarica može pripremati na mnogo načina. Može koristiti u obliku kaše za doručak ili kao osnova za mnoge zdrave i ukusne kreme i pudinge.
Proseno brašno se može koristiti uz druga brašna i za "vezivanje" jela umjesto bjelanjka, budući da sadrži u velikim količinama dobro topljiva vlakna koja tom brašnu daju odlično svojstvo vezivanja. Zato ga se može stavljati u kolačiće, vegetarijanske odreske i paštete, te u pečenja od mahunarka ili orašastih plodova.

Postano: 05 srp 2011, 20:04
Postao/la Luna
Evo jednog dobrog recepta s prosom. Upravo isprobano, napravljeno i pojedeno :D
E sad, ovo su količine za 1 porciju, pa duplajte za koliko treba.

PROSO S TIKVICAMA

1 tikvica
1 šalica prosa (od 1 dcl)
2,5 šalice vode (od 1 dcl)
1/2 glavice (manjeg) luka
1 režanj češnjaka
1 (jušna) žlica mješavine začina za juhu

Na ulju prepržiti nasjeckani luk i češnjak. Na to dodati proso, malo prepržiti, pa dodati tikvice (i njih malo prodinstati). Ja tikvice nasjeckam na kolutiće, s korom (znam da nije 'špricana', jel). Sve zaliti vodom, kada zakipi dodati mješavinu začina za juhu i kuhati 15 min. Ja sam pred kraj kuhanja dodala još malo papra i žlicu (sojinog) vrhnja, ali može i bez toga. Ostaviti da se ohladi u pokloljenom loncu, da proso 'upije' tekučinu. Jednostavno, brzo i fino.

Dobar tek! :vegi:

Postano: 31 kol 2021, 13:59
Postao/la Ogi
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/0tOCZldzgbk" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"></iframe>
Does Millet Help Diabetes? | The Exam Room