Pšenica

Pšenica, ječam, zob, kukuruz, proso...
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Pokušaj kod njih: www.rustica.hr

Do sada su mi pomagali susjedi sa svojim strojevima kod pripreme zemlje, sijanja i žetve
Pretpostavljam da ti planiraš raditi sve ručno?
Kao i ja od ove godine :)
prima

Post Postao/la prima »

kontaktiraću rusticu, iako mislim da im negdje na webu stoji da sjemena imaju samo za svoje potrebe i za radionice.

nemam pojma još kako ću raditi, mogu dobiti oranje i frezanje ako želim (a ne želim), a žetva ručno ili da porušim suhozid ( ne bi ni to).
sve mi se čini da ću probati sve ručno (sa kuglicama gline tamo gdje odavno nije obrađivano, a direktno sijanje tamo gdje je ovo proljeće frezano).

Kako si ti dalje rješavao vršidbu, mlin...melješ sve odjednom ili manje količine po potrebi? električni mlin ili vodenica ili nešto treće?
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

prima je napisao/la: Kako si ti dalje rješavao vršidbu, mlin...melješ sve odjednom ili manje količine po potrebi? električni mlin ili vodenica ili nešto treće?
Susjed ima mali kombajn a pšenicu čuvamo u zrnu i meljemo po potrebi
Na električni mlin ili tu: viewtopic.php?t=299&postdays=0&postorder=asc&start=30
Drug Mile

Post Postao/la Drug Mile »

malus je napisao/la: Jesi li čitao možda o marc bonfilsovoj metodi : http://www.scribd.com/doc/23723659/Nat- ... rc-Bonfils.
To je metoda za ozimnu pšenicu. I inkorporira učenja Fukuoke iako je Bonfils to razvijao bez znanja o Fukuoki i njegovim načelima.
Znači li ovo da je moguće započeti s uzgojem žitarica na višegodišnjoj ledini, bez upotrebe strojeva, bez oranja i drugih uobičajenih stvari? Čitao sam Fukuoku, on sije novu kulturu prije žetve prethodne (pšenica-riža-pšenica...). Bonfils sije djetelinu i ima samo jednu žetvu godišnje. Taj dio mi je jasan. Ima i preporuku za početak uzgoja, u lipnju pokositi travu i posijati pšenicu (bez oranja, frezanja), onda sijati djetelinu više puta da prekrije tlo. Nego nije mi jasno, je li to samo dobra ideja, ili zaista netko tako radi, i ima rezultate koje može pokazati?

Guglanje Bonfilsovog imena me vodi na neke članke na francuskom koji ne razumijem, na youtubeu nisam našao video zapis o ovakvom načinu uzgoja, ali svejedno mi je dovoljno zanimljivo da i sam probam ovo. Nemam strojeve, pa gledam razvoj svog uzgoja usmjeriti na metode koje ne zahtjevaju strojeve.
pkristo

Post Postao/la pkristo »

pkristo

Post Postao/la pkristo »

Dobar članak o današnjoj pšenici:
http://atma.hr/opasna-nova-psenica-je-s ... okom-luku/
zoran petrov
Kontakt:

Post Postao/la zoran petrov »

malus je napisao/la:
ogi je napisao/la:Neku staru vrstu koju ljudi u tom selu imaju odavno

Prvo ću probati bez frezanja odmah nakon žetve položiti slamu na zemlju i ostaviti do proljeća kada slijedi povrće a na jesen opet sijanje pšenice
Ako se odlučim na frezanje onda će to biti samo plitko

Jesi li čitao možda o marc bonfilsovoj metodi : http://www.scribd.com/doc/23723659/Nat- ... rc-Bonfils.
To je metoda za ozimnu pšenicu. I inkorporira učenja Fukuoke iako je Bonfils to razvijao bez znanja o Fukuoki i njegovim načelima.

To bi ja provao. Što misliš? Recimo ja bi volio provat na 30-50 m2 po ovoj metodi. Ja se razmišljam, samo mi treba starinska ozimna sorta pšenice.

Tvoja metoda ima logike jer izmjenjuješ uzgoj povrća i pšenice, samo može li jednostavnije?
Davno se o ovome pisalo ali mislim da je potrebno pojasniti tj.reci, barem za one koji slucajno nabasaju na ovaj forum a zaintreesuju se za Bonfilsovu metodu - uputstva koja postoje na internetu nisu dovoljna za uspesnu primenu ove metode! Koliko mi je poznato postoji spis o toj metodi koji nije preveden sa francuskog a i nije bas dostupan! Tako je Marc zeleo uostalom dosta toga je rasuto po internetu. U svakom slucaju prvi i osnovni problem je naci staru psenicu koja se seje u julu mesecu!! Takve nema sem mozda neke vrste Timofejev...

Toliko od mene!
Odgovori