Do sada su mi pomagali susjedi sa svojim strojevima kod pripreme zemlje, sijanja i žetve
Pretpostavljam da ti planiraš raditi sve ručno?
Kao i ja od ove godine

Susjed ima mali kombajn a pšenicu čuvamo u zrnu i meljemo po potrebiprima je napisao/la: Kako si ti dalje rješavao vršidbu, mlin...melješ sve odjednom ili manje količine po potrebi? električni mlin ili vodenica ili nešto treće?
Znači li ovo da je moguće započeti s uzgojem žitarica na višegodišnjoj ledini, bez upotrebe strojeva, bez oranja i drugih uobičajenih stvari? Čitao sam Fukuoku, on sije novu kulturu prije žetve prethodne (pšenica-riža-pšenica...). Bonfils sije djetelinu i ima samo jednu žetvu godišnje. Taj dio mi je jasan. Ima i preporuku za početak uzgoja, u lipnju pokositi travu i posijati pšenicu (bez oranja, frezanja), onda sijati djetelinu više puta da prekrije tlo. Nego nije mi jasno, je li to samo dobra ideja, ili zaista netko tako radi, i ima rezultate koje može pokazati?malus je napisao/la: Jesi li čitao možda o marc bonfilsovoj metodi : http://www.scribd.com/doc/23723659/Nat- ... rc-Bonfils.
To je metoda za ozimnu pšenicu. I inkorporira učenja Fukuoke iako je Bonfils to razvijao bez znanja o Fukuoki i njegovim načelima.
Davno se o ovome pisalo ali mislim da je potrebno pojasniti tj.reci, barem za one koji slucajno nabasaju na ovaj forum a zaintreesuju se za Bonfilsovu metodu - uputstva koja postoje na internetu nisu dovoljna za uspesnu primenu ove metode! Koliko mi je poznato postoji spis o toj metodi koji nije preveden sa francuskog a i nije bas dostupan! Tako je Marc zeleo uostalom dosta toga je rasuto po internetu. U svakom slucaju prvi i osnovni problem je naci staru psenicu koja se seje u julu mesecu!! Takve nema sem mozda neke vrste Timofejev...malus je napisao/la:ogi je napisao/la:Neku staru vrstu koju ljudi u tom selu imaju odavno
Prvo ću probati bez frezanja odmah nakon žetve položiti slamu na zemlju i ostaviti do proljeća kada slijedi povrće a na jesen opet sijanje pšenice
Ako se odlučim na frezanje onda će to biti samo plitko
Jesi li čitao možda o marc bonfilsovoj metodi : http://www.scribd.com/doc/23723659/Nat- ... rc-Bonfils.
To je metoda za ozimnu pšenicu. I inkorporira učenja Fukuoke iako je Bonfils to razvijao bez znanja o Fukuoki i njegovim načelima.
To bi ja provao. Što misliš? Recimo ja bi volio provat na 30-50 m2 po ovoj metodi. Ja se razmišljam, samo mi treba starinska ozimna sorta pšenice.
Tvoja metoda ima logike jer izmjenjuješ uzgoj povrća i pšenice, samo može li jednostavnije?