|
Zemljani Priroda je Božja umjetnost
|
Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13035 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 23.4.2009. čet. 20:32 Naslov: Divlji luk |
|
|
DIVLJI LUK (Allium ursinum)
Svakog proljeća sa suncem i toplinom budi se u nama nova nada. Ponovo smo radosni i puni poleta, veselimo se prvom zelenilu i cvrkutanju ptica, te punim srcem osjećamo sve to kao dobrohotan dar našega Stvoritelja. Uz tu novu, zelenu raskoš, trebali bismo i mi početi proljetnu kuru, kojom se pročišćavamo i rješavamo štetnih tvari, što nam jamačno donosi osvježenje koje ne smijemo zanemariti.
Prvim navjestiteljima proljeća pripada i divlji luk, nazvan također i medvjeđi luk, sremuš, čremuš, šumski luk. Otvorenozeleni, šiljasti, sjajni, listu đurđice slični listovi izbijaju iz duguljaste lukovice, obavijene bijelom prozirnom kožicom. Glatka, svjetlozelena stabljika s bijelim glavičastim cvatom naraste do 30 cm visine. Divlji luk raste samo na humusom bogatim vlažnim livadama, sjenovitim i močvarnim cvjetnim livadama, ispod grmlja, te bjelogoričnim i planinskim šumama.
Jak miris po češnjaku osjeti se prije no što biljku ugledamo. Taj mu je miris također donio ime "divlji češnjak" i sa sigurnošću isključio zamjene s listovima đurđice ili otrovnog mrazovca. U rano proljeće brojne su bjelogorične šume na močvarnim rječnim obalama pokrivene svježim, zelenim lišćem divljega luka. Proklija u travnju i svibnju, katkada i ranije. Procvjeta tek sredinom svibnja i u lipnju. U njemu je skrivena velika ljekovita moć i priča se, da ga traže i medvjedi nakon njihova zimskoga sna, da si njime pročiste želudac, crijeva i krv. Divlji luk ima u biti osobine češnjaka, ali je mnogo ljekovitiji. Zbog toga je posebno dobar za proljetnu kuru pročišćavanja i poboljšavanje kroničnih kožnih bolesti.
Kako osušeni listovi gube svoju ljekovitu moć za proljetnu kuru pročišćavanja upotrebljavamo svježe listove. Možemo ih sitno narezane posuti na kruh namazan s maslacem, ili ih fino iskosane koristimo kao začin (nekuhan) običnoj juhi, krumpirima, valjušcima i inim jelima kojima ukus i inače poboljšavamo peršinom. Također ih možemo pripraviti kao špinat ili salatu. Upotrebljen u većoj količini ima trpak okus, pa ga priređen kao špinat valja pomiješati s koprivom.
Mlade listove sabiremo u travnju i svibnju, dakle još prije cvjetanja, lukovice u kasno ljeto i ujesen. Lukovice divljega luka možemo koristiti isto kao češnjak. Osobe osjetljiva želuca sitno narezane listove i lukovicu preliju s toplim mlijekom, ostave da odstoji dva do tri sata i tu tekućinu piju gutljaj po gutljaj.
Kako bi i tijekom godine u kući imali ljekoviti divlji luk, pripravimo od njega rakiju (Vidi "Načini uporabe!"). Dnevno popijemo 10- 12 kapljica rakije s nešto vode. Te kapljice pospješuju izvrsno pamćenje, sprečavaju ovapnenje krvnih žila i otklanjaju mnoge druge tegobe.
Divlji luk jako dobro djeluje na želudac i crijeva. Veoma je djelotvoran kod akutnih i kroničnih proljeva i onda kad su oni povezani i s nadimanjem i grčevima, bolji je pak kod tvrde stolice, ako je ona uzrokovana unutarnjim grčem ili lijenošću crijeva. Nametnici, čak i obične gliste, nestanu nakon nekog vremena ako koristimo divlji luk. S poboljšanjem rada crijeva nestanu i one tegobe koje se rado pojavijaju u starijih ljudi ili prekomjernih jelaca, zbog lijenih ili prepunih crijeva. Popuštaju želučanim tegobama prouzrokovane srčane smetnje, nesanica ili bilo koja druga tegoba koja potječe od ovapnjenja krvnih žila ili visokoga krvnoga tlaka, kao što je vrtoglavica, pritisak u glavi i gušenje. Previsok tlak se polako snižava. Vino od divljega luka (Vidi "Načini uporabe"!) je čudotvorno ljekovito sredstvo za sve stare ljude s trajnim prsnim katarom j s tim povezanim tegobama disanja. Čak i kod staroga kašlja prsni katar nestane a s njim I teškoće pri disanju. I u slučajevima plućne tuberkuloze i vodene bolesti, od kojih često pate; stariji ljudi, toplo preporučujem to ljekovito sredstvo. Svježi upotrebljeni listovi pročišćuju bubrege i mjehur i pospješuju mokrenje. Rane, koje teško zacjeljuju, valja namazati svježim sokom divljega luka i brzo će zarasti. Pomaže i kod oboljenja srčanih krvnihžila.
Divlji luk je nedovoljno cijenjen kao lijek za čišćenje krvi, najbolje rezultate daje u liječenju kronično nečiste kože. Švicarski liječnik - samouk i znalac bilja župnik Kunzle posebno hvali ovu biljku: "Divlji luk pročišćuje cijelo tijelo, pospješuje izlučivanje štetnih, nezdravih tvari, liječi krv, izbacuje i uništava otrovne tvari. Vječno boležljivi ljudi, oni s lišajevima, skrofulozni i reumatični morali bi cijeniti divlji luk kao zlato.
Nijedna biljka na zemlji nije tako djelotvorna u pročišcavanju želuca, crijeva i krvi. Mladi ljudi procvjetali bi kao ruže i razvili se kao smrekine šišarke na suncu!" KOnzle dalje navodi, kako pozna obitelji, koje su ranije "cijelo ljeto pobolijevale, obilazile liječnike, pune osipa i lišajeva, skrofulozne po cijelom tijelu, blijede kao da su izišle iz groba, kao da su ih kokoši iščeprkale, a koje su nakon duže upotrebe ovog divnog Božjeg dara postale potpuno zdrave i svježe.
NAČINI UPORABE
Kao začin: Svježe listove divljega luka nasjeckamo sitno kao vlasac ili peršin i pospemo po kruhu, juhi, umaku, salati i mesnim jelima,
Rakija od divljega luka: Sa sitno nasjeckanim listovima ili lukovicama rastresito napunimo bocu do grla, prelijemo s 38 - 40 % žitnom ili nekom sličnom domaćom rakijom i ostavimo 14 dana na suncu ili u blizini izvora topline. Četiri puta dnevno popijemo 10 - 15 kapljica s malo vode.
Vino od divljega luka: Uzmemo šaku sitno nasjeckanih listova i kratko ih prokuhamo u oko 1/4 litre bijeloga vina, zasladimo po ukusu medom ili sirupom i polako pijemo tijekom dana u gutljajima. |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13035 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 23.4.2009. čet. 20:33 Naslov: |
|
|
Probao sam ga danas
Listovi su mu kao svila a okus kao..luk |
|
[Vrh] |
|
|
Tinči
Pridružen/a: 17. 06. 2009. Postovi: 27 Lokacija: Sisačko-moslavačka
|
Postano: 29.8.2009. sub. 12:55 Naslov: |
|
|
Jako fino miriši i ukusan je za salatu:-) |
|
[Vrh] |
|
|
Patišpanja
Pridružen/a: 10. 02. 2009. Postovi: 21
|
Postano: 31.8.2009. pon. 14:40 Naslov: |
|
|
Pronađoh ovog proljeca
|
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13035 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 31.8.2009. pon. 19:02 Naslov: |
|
|
Dobrodosla Patišpanja! |
|
[Vrh] |
|
|
Patišpanja
Pridružen/a: 10. 02. 2009. Postovi: 21
|
Postano: 3.9.2009. čet. 15:01 Naslov: |
|
|
Hvala na dobrodolici =)
Samo da vas podsjetim da je ove godine bio jedinstvenog okusa i mirisa.
Proetah "maxuz" 4 km da naberem Srijemoa
|
|
[Vrh] |
|
|
SilveK
Pridružen/a: 04. 03. 2010. Postovi: 353 Lokacija: Čakovec
|
Postano: 11.3.2010. čet. 22:57 Naslov: |
|
|
Ovu sam biljčicu i ja prošle godine "spasila" iz šume nadam se da će niknuti ove godine, posadila sam ga na vrt, na gredicu s ostalim "spašenim" biljkama
Inače ga još zovu i srijemuš i medvjeđi luk, a nisam ga još probala, čekam da naraste i razmnoži se
Čula sam da je miris češnjaka nula u usporedbi s ovim lukom |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13035 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 28.4.2010. sri. 08:47 Naslov: |
|
|
GOGO je napisao/la: | Zanima me gdje bi se moglo nabavit sjeme divljeg ljuka ili divljeg češnjaka?Hvala |
|
|
[Vrh] |
|
|
paradajz
Pridružen/a: 15. 07. 2009. Postovi: 53
|
Postano: 28.4.2010. sri. 21:59 Naslov: |
|
|
Al kako to smrdi bože dragi pa to je za umrijet |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13035 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 18.5.2012. pet. 15:10 Naslov: |
|
|
Jedan je muškarac umro od trovanja mrazovcem, a jedna je osoba u kritičnom stanju, potvrđeno je jučer na konferenciji za novinare u riječkom KBC-u. Zbog trovanja pet je osoba zadržano na liječenju. Osim riječkog slučaja, i u Varaždinu je umrla jedna osoba od trovanja tom biljkom. U oba slučaja osobe su zamijenile ljekovitu biljku medvjeđi luk vrlo otrovnim mrazovcem pa liječnici pozivaju na oprez pri branju ljekovitih biljaka, kako bi se izbjeglo trovanje. Mrazovac ima alkaloid koji se zove kolhicin, a koji je iznimno jak stanični otrov.
Inače, medvjeđi luk je 1992. proglašen biljkom Europe i sve je popularnija samonikla biljka na jelovnicima. Njegovi poznavatelji i obožavatelji ističu da je izvrstan za snižavanje krvnog tlaka, kolesterola i za čišćenje organizma općenito.
- Ne možemo vjerovati da se netko može zabuniti i umjesto medvjeđeg luka nabrati mrazovac! To su dvije potpuno različite biljke, k'o nebo i zemlja. Medvjeđi luk ima miris luka, a ostale biljke nemaju - kažu prodavačice na Dolcu.
- To je kao da uspoređujete slona i magarca! - odgovara i Franjo Kos iz Slavonskog Broda, travar koji već godinama od medvjeđeg luka pripravlja tinkturu za snižavanje krvnog tlaka. Time je, kako kaže, izliječio i sebe. Mrazovac i medvjeđi luk po mnogočemu su, kaže, različite biljke, i lako ih je razlikovati, te ga čude suprotne tvrdnje. Sudeći po mnogim slučajevima trovanja, zabuna je, očito, moguća. B. Mrvoš Pavić/S. Pavić
http://www.glas-slavonije.hr/167319/1/Medvjedji-luk-i-mrazovac-razliciti-su-ko-nebo-i-zemlja |
|
[Vrh] |
|
|
|
|
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.
|
|