Banane

Jabuke, kruške, marelice, breskve, šljive, trešnje, jagode, ribiz, orah, lješnjak...
Luna
Kontakt:

Banane

Post Postao/la Luna »

Banane

slika

Banane (Musaceae) su tropska biljna porodica koja rađa jestivi plod koji se koristi za ishranu ljudi i životinja. Banana je četvrta biljka u svijetu prema upotrebi za prehranu (nakon riže, pšenice i kukuruza). Potječe iz jugoistočne Azije, ali raste u svim tropskim dijelovima svijeta (južna i jugoistočna Azija, najveći dio Afrike te Srednja i najveći dio Južne Amerike).

Banana ima zeljastu stabljiku koja postupno prelazi u drvenastu. Visina joj varira 2-9 m (ovisno o vrsti). Plodovi su duguljasti bez koštice (banana se razmnožava samo izdancima iz korijena), rastu u obliku karakterističnih busenova. Bogati su vitaminima A, B6 i C. Većinom se jedu sirovi, dok se nedozreli plodovi melju u brašno.

slika

Banane su se u jugoistočnoj Aziji koristile još u pretpovijesti. Prvi Europljani koji su ih sreli su bili vojnici Aleksandra Makedonskog u Indiji. U Africi su ih proširili Arapi te europski kolonisti (Španjolci, Portugalci i Englezi) koji su ju donijeli u Južnu Ameriku. Najveći današnji proizvođači su Indija, Brazil i Kina. U Ekvadoru i Kostarici banane čine glavninu izvoza.
filo

Post Postao/la filo »

banane tolko zastupljeno u prehrani kod nas a tako siromašna tema... :?
ja volim banane jesti tvrde ali sad sa kokosom one mekanije...
inače ja i mičem one ostatke kore, znate ono.. err... usko kaj stoji na banani, kaj je to? me kužite? isto kao kod mandarina, ogulim ih, ali ono bijelo je još na njima.. ja to skidam..
bile su mi dobre pečene sa cimetom i rumom, i super u voćnoj salati (banane, jabuke, kiwi, neki sok)
ejla

Post Postao/la ejla »

organske banane imaju sifru 94011 (sve ove kod nas na placu su 4011 sto znaci spricane :shock: ) tesko ih nabavit u rh, osim prek neta... najblize ih ima za kupit na eko trznici u grazu... pa kad bu h&m shopping potegnite do centra graza :) fakat se isplati, nekad cak imaju i lady fingers :palac: :palac: :palac: 10 eura za kilu, al vrijedno svakog centa!!! mljac
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ejla je napisao/la:organske banane imaju sifru 94011 (sve ove kod nas na placu su 4011 sto znaci spricane :shock: )
Kak znaš koja je šifra? Negdje se pogleda ili?
ejla je napisao/la:tesko ih nabavit u rh, osim prek neta...
Imaš neke linkove?
ejla je napisao/la:najblize ih ima za kupit na eko trznici u grazu...
Jesi bila? Čega sve imaju od voća i kakve su cijene?
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

So a conventional banana is coded 4011, an organic banana 94011 and genetically modified banana would be 84011
aspalatus

Post Postao/la aspalatus »

ogi je napisao/la:So a conventional banana is coded 4011, an organic banana 94011 and genetically modified banana would be 84011
omg ovo je bitan podatak ty ogi :palac:
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

miumiu

Post Postao/la miumiu »

ogi je napisao/la:Bonita banane su 4011 :?
A kaj si mislil da su organski uzgojene? :rugase:
ejla

Post Postao/la ejla »

Luna je napisao/la: Imaš neke linkove?
http://allesroh.at/
http://rohkostweb.com/

...ovo je m r a k, frend bio 6 mjeseci.... :palac:
http://comunidadcruda.com/

http://hippocratesinst.com/ - moze se zapisati za newsletter, salju doma tiskano izdanje (4 put godisnje), puno o veg i raw.. u biti najvise o raw veg :D :D

:saljemail: :zujo: :zujo:
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Ejla, hvala za linkove :) ;)

Jesi li bila kada na onoj eko tržnici u Grazu?
ejla

Post Postao/la ejla »

sori, nisam vidla ranije...ne, u grazu sam bila samo u nekom full fantasticnom shopu bio nekak se zove. imaju superiska izbor organskog voca, dost skupo - kila biloceg egzoticnog je 10 i kusur eura :( :( , a izbor je takav da bi covjek najradje digo kredu :D :D neznam kak stojis s poznavanjem graza - to je blizu stajalista taxija .. mislim da je to jakobin platz :? ... trebala bi provjeriti na karti.
bila sam i u bioinsel -u u hamburgu - e, to je onak heaven :skace: :skace:
narucivala sam i nekaj malo prek neta - raw cokoladu (hebeno dobra stvar :D ) i i jos ovak neke tricke...
ak znas nekog u sloveniji je super jer shopovi uglavnom imaju delivery za (... eh ovo nemrem njeznije napisati...) daklem, EU only :?
breza

Post Postao/la breza »

filo je napisao/la:banane tolko zastupljeno u prehrani kod nas a tako siromašna tema... :?
ja volim banane jesti tvrde ali sad sa kokosom one mekanije...
inače ja i mičem one ostatke kore, znate ono.. err... usko kaj stoji na banani, kaj je to? me kužite? isto kao kod mandarina, ogulim ih, ali ono bijelo je još na njima.. ja to skidam..
bile su mi dobre pečene sa cimetom i rumom, i super u voćnoj salati (banane, jabuke, kiwi, neki sok)
Ta bijela vlakna što guliš ti imaju psihoaktivna svojstva. trebalo bi ogulit to sa jedno 20kg banana, osušit i smotat u joint :D
paradajz

Post Postao/la paradajz »

nisu psihoaktivna nego ih špricaju svačim,a čuo sam za neke koji su to išli sušit i motat u rizle...
ttt
ne samo da su neki wannabe junike-ji iz američkih filmova,još su uz to i glupi :smijeh2:
vlad66

Post Postao/la vlad66 »

Dali netko zna di ima za kupit sadnice banane,ja sam nabavio indijansku bananu(asimina triloma-Indijanska banana ili tzv paw-paw)al volio bih kupit i ovu obicnu
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

vlad66 je napisao/la:Dali netko zna di ima za kupit sadnice banane
Bila sam upoznala jednog gospodina koji 'u brdima' iznad Pantovčaka uzgaja i podaje sadnice banana, ali nažalost ne mogu naći kontakt podatke.
Preko zime ih unosi na toplo, daju mu čak i plod.
Međutim, nisam baš sigurna da je ta vrsta voća pogodna za uzgoj u našoj klimi.
Npr: http://www.24sata.hr/cudne-vijesti/bana ... ebu-140896
Odgovori