Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ogi Site Admin

|
Postano: 25.11.2008. uto. 11:53 Naslov: Blitva |
|
|
Blitva (lat.Beta vulgaris var cicla) je lisnato povrće tamnozelene boje iz porodice labode (Chenopodiaceae). Razlikujemo dvije glavne vrste blitve koje se uzgajaju u Hrvatskoj. Prva vrsta blitve odlikuje se širokim mesnatim listovima u obliku "raščupanih" glavica ili rozeta sa vrlo malom stabljikom. Druga vrsta blitve građena je tako da su joj listovi relativno mali u odnosu na debelu, jako razvijenu i mesnatu peteljku.
Blitva je dvogodišnja povrtna kultura koja se uzgaja zbog izuzetno hranjivog lišća. U prvoj godini vegetacije razvija lisnu rozetu sastavljenu od mnoštva spiralno poredanih listova. Druge godine vegetacije iz vegetativnog se pupa formira cvjetna stabljika koja naraste do dva metra visine.
Blitva spada u niskokalorične namimice kao i svo lisnato povrće jer pola šalice (100 grama) kuhane i ocijeđene blitve daje samo 20 kcal (84 kJ). Ovo povrće bogato je magnezijem, željezom i vitaminima B i C. |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
Postano: 27.11.2008. čet. 10:39 Naslov: |
|
|
Blitva isto sadrzi vecu kolicinu Oksalne kiseline |
|
[Vrh] |
|
 |
aspalatus

|
Postano: 1.12.2008. pon. 23:44 Naslov: |
|
|
blitva? ozbiljno? kako ja to ne osjetim kad je jedem? jesis iguran da je kao i spinjaca? |
|
[Vrh] |
|
 |
prana

|
Postano: 8.6.2011. sri. 08:32 Naslov: |
|
|
Pozdrav ljudi
Prvi puta sam posadio blitvu iza kuce u vrtu. Sjeme je organsko, a stapka-korijenje od blitve je crvene boje. Taman sto je narasla i nakon sto sam ubrao par listova za jelo, izgleda da joj je srednji korijen prerastao listove i kao da vidim sjemenje da se formira. Jel to vec znaci da je prorasla ? Da li se to mora rezati isto do zemlje, pa da sve ponovo raste ?
Prvi puta ju berem, pa ni to ne znam kako se pravilno radi. Pretpostavljam da treba prvo rezati one rubne listove i pustati one nove u sredini da rastu.
Imam i jednu obicnu domacu bijelu zasadjenu, kod nje nema prorasta jos, ona jos uvijek daje nove listove.
Svaki savjet dobrodosao  |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
Postano: 8.6.2011. sri. 09:50 Naslov: |
|
|
Rukama trgam velike rubne listove i ne brinem o ničemu kad raste ko' luda  |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
Postano: 27.10.2011. čet. 20:52 Naslov: |
|
|
Da li je vama ukusnija sirova ili kuhana blitva?
Meni je bolja kratko kuhana
Mogu jesti sirovu blitvu ali okus mi nije privlačan
Kao zeleni sok sa jabukom je puno bolja ali mislim da bi svaki sastojak soka za sebe trebao biti ukusan a ne da maskiramo loš okus sa finom jabukom
Citat: | Zeleno lisnato povrce kao spinat, blitva, persin, vlasac i listovi cikle sadrze oksalnu kiselinu koja je vrlo iritirajuca za probavni trakt. Takodjer blokira absorpciju zeljeza i kalcija u tijelu i moze doprinjeti stvaranju bubreznih kamenaca. Oksalna kiselina se potpuno neutralizira kuhanjem, tako da je najbolje ovo povrce malo obariti ili skuhati na pari.
http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/01/raw-food-i-lchf.html |
|
|
[Vrh] |
|
 |
Breskvica
|
Postano: 27.10.2011. čet. 23:12 Naslov: |
|
|
kuhana blitva mi je neusporedivo ukusnija nego sirova. Sirova mi teško pada na želudac (čak i kad je dobro izmiksam u ZKS-u)
Inače, na sirovom sam tako da kuhanje sada ne dolazi u obzir a kako mi sirova ne paše trenutno uopće ne jedem blitvu.
Ista stvar i sa špinatom.
He, a čitala sam da se oksalna kiselina ne neutralizira potpuno kuhanjem? Mada se meni čini da to nije istina jer kad sam prije jela kuhanu blitvu/špinat nisam imala nikakvih problema međutim sirova me ubije  |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
Postano: 28.10.2011. pet. 08:34 Naslov: |
|
|
Dobrodošla Breskvice!
Koji su ti glavni zeleni sastojci za sokove?
Meni je bila blitva ali mislim da odustajem od sirove blitve |
|
[Vrh] |
|
 |
Breskvica
|
Postano: 28.10.2011. pet. 20:10 Naslov: |
|
|
Ajooj, hvala na dobrodošlici
Glavni sastojak za zelene kašaste sokove su mi lišće mrkve i zelena salata, imam slabu probavu stoga mi organizam ne trpi drugo lisnato povrće. Sa spomenutim neman problema, za razliku od blitve, špinata, lišća cikle itd. koji mi zadaju muke i po dva dana
Slušam organizam i ne jedem ih više, meni se sirova blitva počela gaditi, valjda mi organizam s tim nešto poručuje
 |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
|
[Vrh] |
|
 |
|