Ogijeva prehrana
Tikvice često roštiljam, narežem na kolutiće, bacim na vruću ploču (bez ulja) i čekam da omekšaju. Dobre su i onako polu-tvrde, meni, ali ukućani više vole pečenije tako da potraje to. Ne smeta mi. Ako dodam ulja na ploču, što ne volim, ili ako ih poham u ulju, onda ide puno brže. Tako da mislim da je u ulju trik.
Za one koji jedu sir, svježi sir ili vrhnje (hladno) odlično ide na vruće tikvice. Ali odlično, kombinacija vrhunska.
Za one koji jedu sir, svježi sir ili vrhnje (hladno) odlično ide na vruće tikvice. Ali odlično, kombinacija vrhunska.
Za fizičko zdravlje je osim čistog zraka i prehrane bitno vježbanje i spavanje
Sada imam 65kg/183cm i mislim da će mi masa još padati ako ne počnem vježbati
Sa trenutnom prehranom i fizičkim aktivnostima nemam šanse drugačije dignuti masu, osim ako ne bi jeo slatko voće i korjenasto povrće više nego što imam želju/potrebu
Počeo sam trčati, raditi sklekove, zgibove, trbušnjake, leđne, sjedenje i razgibavanje na lopti
Razmišljam o teretani, doma nemam uvjete za naprednije vježbanje, posebno zimi
Bez vježbanja u teretani ću teško dignuti mišićnu masu jer su za to potrebne vježbe sa kratkim i velikim opterećenjem
Ne znam koliko smo svjesni da tijelo uzima oko 6 litara zraka u minuti ili nešto više od 3 milijuna litara godišnje
Naš krvotok je direktno izložen sastojcima tog zraka
Po pitanju čistog zraka nastojat ću što više vremena provoditi na selu
Cilj mi je svaki dan ustajati u 6:00 bez obzira na sve i osigurati 8-10h za san
Primijetio sam da je puno važnije uvijek isto vrijeme ustajanja od vremena odlaska u krevet
Možda se nekome moja briga oko hrane i zdravlja čini pretjeranom
2007/8 sam imao totalni raspad sustava zbog B12, prije godinu dana sam dizanjem tereta zeznuo kičmu i to sam tek nedugo riješio kiropraktikom
Sakupio sam zanimljiva iskustva u 36g i baš me briga kako moja briga za zdravlje izgleda nekome
Čovjek ne može ni zamisliti koliko se loše može osjećati i sve što smo prošli do sada nije ništa prema onome koliko loše može biti, ili dobro
Činjenica je da smo često lijeni i dopustimo da nam život prođe pored nas
Ogromna je razlika između stanja u kojem se nalazimo i možemo biti za nekoliko godina, u oba smisla
Ni sekunde ne bi bili lijeni da smo toga svjesniji
Sada imam 65kg/183cm i mislim da će mi masa još padati ako ne počnem vježbati
Sa trenutnom prehranom i fizičkim aktivnostima nemam šanse drugačije dignuti masu, osim ako ne bi jeo slatko voće i korjenasto povrće više nego što imam želju/potrebu
Počeo sam trčati, raditi sklekove, zgibove, trbušnjake, leđne, sjedenje i razgibavanje na lopti
Razmišljam o teretani, doma nemam uvjete za naprednije vježbanje, posebno zimi
Bez vježbanja u teretani ću teško dignuti mišićnu masu jer su za to potrebne vježbe sa kratkim i velikim opterećenjem
Ne znam koliko smo svjesni da tijelo uzima oko 6 litara zraka u minuti ili nešto više od 3 milijuna litara godišnje
Naš krvotok je direktno izložen sastojcima tog zraka
Po pitanju čistog zraka nastojat ću što više vremena provoditi na selu
Cilj mi je svaki dan ustajati u 6:00 bez obzira na sve i osigurati 8-10h za san
Primijetio sam da je puno važnije uvijek isto vrijeme ustajanja od vremena odlaska u krevet
Možda se nekome moja briga oko hrane i zdravlja čini pretjeranom
2007/8 sam imao totalni raspad sustava zbog B12, prije godinu dana sam dizanjem tereta zeznuo kičmu i to sam tek nedugo riješio kiropraktikom
Sakupio sam zanimljiva iskustva u 36g i baš me briga kako moja briga za zdravlje izgleda nekome
Čovjek ne može ni zamisliti koliko se loše može osjećati i sve što smo prošli do sada nije ništa prema onome koliko loše može biti, ili dobro
Činjenica je da smo često lijeni i dopustimo da nam život prođe pored nas
Ogromna je razlika između stanja u kojem se nalazimo i možemo biti za nekoliko godina, u oba smisla
Ni sekunde ne bi bili lijeni da smo toga svjesniji
Poanta teretane je u kratkim i velikim opterećenjima u strogo kontroliranim uvjetima
Cijepanje drva je aerobna aktivnost, ljudi na selu po cijele dane rade takve poslove i ne uspiju razviti veću mišićnu masu
Za to je potrebna anaerobna aktivnost, hrana bogata kvalitetnim proteinima i odmor
Aerobna tjelesna aktivnost
U ovoj vrsti aktivnosti energija za pokretanje mišića dobiva se u biokemijskim reakcijama u kojima se tvari iz hrane razgrađuju uz pomoć kisika. Prema tome, aerobna aktivnost odnosi se na prisutnost kisika. Takve vježbe su vremenski dugotrajnije, ali nižeg intenziteta. Hodanje, trčanje, biciklizam, plivanje, planinarenje i ostale aktivnosti su aerobne aktivnosti. Aerobne aktivnosti su preporučljive za očuvanje zdravlja jer njihovom primjenom osposobljavate tijelo da dostavi što više kisika stanicama.te da ga one što bolje iskoriste. Na taj način jačate srce, krvne žile i pluća.
- Izvrsne su za smanjenje tjelesne težine jer dugotrajnost i niski intenzititet pojačano iskorištavaju masti iz tijela kao izvor energije.
- Dobre su za psihičko rasterećenje i smanjenje stresa. Preporučuju se starijim osobama zbog svog niskog intenziteta napora.
Anaerobna tjelesna aktivnost
Mišićne i druge stanice ponekad mogu stvoriti energiju iz hranjivih tvari, a da im u biokemijskim reakcijama nije potreban kisik. Otuda i naziv anaerobno. To se događa kad je tijelu potrebna energija odmah i sada, bez mogućnosti da se tijelo postepeno prilagodi na veći napor i da mu se dostave veće količine kisika. Osim energije, u tom procesu, nastaje i mliječna kiselina koja se odvodi iz mišića. Mliječna kiselina je jedan od ključnih faktora koji određuje koliko će anaerobna aktivnost moći trajati. Dok stvaranje mliječne kiseline premaši mogućnost njezinog odvođenja ona se počinje gomilati u mišićima i "zakiseljavati" okoliš mišićnih stanica te zbog tih uvjeta biokemijski procesi u mišićima obično ne mogu više na učinkovit način stvarati energiju. Zbog toga postepeno smanjujemo aktivnost i prekidamo. Nakon određenog vremena odmora ponovno možemo početi. Odlike anaerobnih aktivnosti su da su visokog intenziteta i kratkog trajanja (minute) te su između vježbi ili aktivnosti potrebni kratki odmori. Anaerobnim tjelesnim aktivnostima smatraju se tenis, squash, veslanje, brza trčanja do 1 500 m, kraća i brža trčanja u sportovima kao što su nogomet, rukomet... Treba napomenuti da nijedna tjelesna aktivnost nije isključivo aerobna ili anaerobna. Ovisno o intenzitetu dominira jedan ili drugi način dobivanja energije. Primjerice planinarenje se smatra aerobnom aktivnošću dok se hoda polako i dugo, ali kada se treba uhvatiti za kakvu žicu učvršćenu u stijeni i penjati, tada se pretvara u anaerobnu aktivnost. Utrka na 400 metara profesionalnom atletičaru je anaerobna aktivnost, a nekome tko lagano trči aerobna.
Cijepanje drva je aerobna aktivnost, ljudi na selu po cijele dane rade takve poslove i ne uspiju razviti veću mišićnu masu
Za to je potrebna anaerobna aktivnost, hrana bogata kvalitetnim proteinima i odmor
Aerobna tjelesna aktivnost
U ovoj vrsti aktivnosti energija za pokretanje mišića dobiva se u biokemijskim reakcijama u kojima se tvari iz hrane razgrađuju uz pomoć kisika. Prema tome, aerobna aktivnost odnosi se na prisutnost kisika. Takve vježbe su vremenski dugotrajnije, ali nižeg intenziteta. Hodanje, trčanje, biciklizam, plivanje, planinarenje i ostale aktivnosti su aerobne aktivnosti. Aerobne aktivnosti su preporučljive za očuvanje zdravlja jer njihovom primjenom osposobljavate tijelo da dostavi što više kisika stanicama.te da ga one što bolje iskoriste. Na taj način jačate srce, krvne žile i pluća.
- Izvrsne su za smanjenje tjelesne težine jer dugotrajnost i niski intenzititet pojačano iskorištavaju masti iz tijela kao izvor energije.
- Dobre su za psihičko rasterećenje i smanjenje stresa. Preporučuju se starijim osobama zbog svog niskog intenziteta napora.
Anaerobna tjelesna aktivnost
Mišićne i druge stanice ponekad mogu stvoriti energiju iz hranjivih tvari, a da im u biokemijskim reakcijama nije potreban kisik. Otuda i naziv anaerobno. To se događa kad je tijelu potrebna energija odmah i sada, bez mogućnosti da se tijelo postepeno prilagodi na veći napor i da mu se dostave veće količine kisika. Osim energije, u tom procesu, nastaje i mliječna kiselina koja se odvodi iz mišića. Mliječna kiselina je jedan od ključnih faktora koji određuje koliko će anaerobna aktivnost moći trajati. Dok stvaranje mliječne kiseline premaši mogućnost njezinog odvođenja ona se počinje gomilati u mišićima i "zakiseljavati" okoliš mišićnih stanica te zbog tih uvjeta biokemijski procesi u mišićima obično ne mogu više na učinkovit način stvarati energiju. Zbog toga postepeno smanjujemo aktivnost i prekidamo. Nakon određenog vremena odmora ponovno možemo početi. Odlike anaerobnih aktivnosti su da su visokog intenziteta i kratkog trajanja (minute) te su između vježbi ili aktivnosti potrebni kratki odmori. Anaerobnim tjelesnim aktivnostima smatraju se tenis, squash, veslanje, brza trčanja do 1 500 m, kraća i brža trčanja u sportovima kao što su nogomet, rukomet... Treba napomenuti da nijedna tjelesna aktivnost nije isključivo aerobna ili anaerobna. Ovisno o intenzitetu dominira jedan ili drugi način dobivanja energije. Primjerice planinarenje se smatra aerobnom aktivnošću dok se hoda polako i dugo, ali kada se treba uhvatiti za kakvu žicu učvršćenu u stijeni i penjati, tada se pretvara u anaerobnu aktivnost. Utrka na 400 metara profesionalnom atletičaru je anaerobna aktivnost, a nekome tko lagano trči aerobna.
Zašto ti je toliko važna (mišična) masa? Kad je riječ o prehrani uspoređuješ nas (ljude) s majmunima s čime se prilično slažem, dobar su uzor. Kako bi izgledalo da jedan čimpanza uhvati dizati kakav panj samo da mu se poveća mišićna masa? Meni to izgleda neprirodno.
Želiš li dokazati da vegetarijanskom prehranom možeš imati jednako tijelo kao da jedeš meso? Ili se pripremaš za kakve teže tjelesne napore, neko natjecanje?
Želiš li dokazati da vegetarijanskom prehranom možeš imati jednako tijelo kao da jedeš meso? Ili se pripremaš za kakve teže tjelesne napore, neko natjecanje?
ogi je napisao/la: Sada imam 65kg/183cm i mislim da će mi masa još padati ako ne počnem vježbati
hah ja imam 65kg i 170cm i cijelo vrijeme ganjam gram više
jedno vrijeme sam pil shake složen od 2 čaše nekog mlijeka,banane,žlica lanenog ulja, žlice kokosovog ulja i 2 žlice kikiriki maslaca, s tim sam imal vrlo dobre rezultate.
al s tim se stvarno uprasiš tak da je bavljenje nekim sportom obavezno
je ovisno kolko su bakice spremne platitiwwuki5 je napisao/la:Ideja ti je dobra samo bi za vježbanje bilo puno bolje naći par bakica kojima treba pomoć (iscjepati drva recimo ) umjesto teretane, to bi bilo onako ekološki a i dobro za novčanik ...
Da li ti tijelo doista 'traži' toliko sna? Pitam jer, u periodima kada sam na 100% sirovom (plus bicikliranje i/ili vježbanje svaki/svaki drugi dan + rad na poslu i nakon posla) meni 6h bude sasvim dovoljno, odnosno, sama se budim nakon 6 h - odmorna, puna energije. Navodno organizmu treba puno manje sna kada rastereti probavu teško probavljivom hranom. Da li si slično primjetio i kod sebe?ogi je napisao/la:Cilj mi je...osigurati 8-10h za san
Kako izgleda čovjek bez sala i mišića?Drug Mile je napisao/la:Zašto ti je toliko važna (mišična) masa? Kad je riječ o prehrani uspoređuješ nas (ljude) s majmunima s čime se prilično slažem, dobar su uzor. Kako bi izgledalo da jedan čimpanza uhvati dizati kakav panj samo da mu se poveća mišićna masa? Meni to izgleda neprirodno.
Slažem se da vježbanje u teretani nije "prirodna" aktivnost, radi se o kompromisu
Nije prirodno ni da izgledam kao kostur, teretana može biti samo jedan kraći put do dobro građenog tijela
Nisam više vegan ni vegetarijanac, jedem ribu i jaja, ali radi se o u prosjeku dva obroka tjedno
Računam na zelenu salatu kao osnovni izvor proteina
U tom smislu da, želim prije svega sebi dokazati da je to moguće
Ne zanima me prehrana na kojoj ću samo preživjeti
Tražim prehranu koja će mi pomoći da ostvarim svoj fizički, mentalni i duhovni maksimum
Imam puno energije i trebam tijelo koje to može pratiti
Treba mi oko 12h spavanjaLuna je napisao/la:Da li ti tijelo doista 'traži' toliko sna? Pitam jer, u periodima kada sam na 100% sirovom (plus bicikliranje i/ili vježbanje svaki/svaki drugi dan + rad na poslu i nakon posla) meni 6h bude sasvim dovoljno, odnosno, sama se budim nakon 6 h - odmorna, puna energije. Navodno organizmu treba puno manje sna kada rastereti probavu teško probavljivom hranom. Da li si slično primjetio i kod sebe?ogi je napisao/la:Cilj mi je...osigurati 8-10h za san
Znaš u kakvom sam stanju bio 2007. i koliko sam se mučio sa nesanicom
Kao da to moram nadoknaditi!