Sirova hrana i frutarijanstvo

Otvoreno o veganstvu
Odgovori
muki

Post Postao/la muki »

auuu...keksi i kava....to je gadna posast i kod mene..... :(
slatko opcenito....ali se polako toga rjesavam....tesko i polako...
sorry za off topic.....

Phoenix....za sada nisam ultra nesto opterecen da bas moram kljucati iskljucivo svjeze ili voce....kvrcnem ja kuhano...ne opterecujem se nego se lagano guram prema sto vise sirovoga pa cu vidjeti dokle cu doci.....
bilo mi je samo pitanje za te bjelancevine jer sam citao da mnogi imaju s tim problema koji to ne nadomjeste sa recimo sojinim proteinima i sl......
svaka cast - tvoje razmisljanje glede tog pitanja je daleko zrelije nego moje moram priznati....respect.... :posovanje1:
Phoenix

Post Postao/la Phoenix »

meni je najzabavnije u cijeloj prici sto mi slatko najmanje fali od kad jedem voce i to mi je posebno drago. evo mislim da 9 mjeseci nisam okusio bas nista slatko. niti jedan bombon, kolac, kocku secera, slatki sok. nista :D i uopce mi ne fali. cak vjerujem da bi mi okus bio prejak pa da recimo stavim cokoladu usta, da bi me peklo od slatkoce. pogotovo neku jaku cokoladicu kao snickers. ja to ne bi mogao vise jesti ni da hocu.
muki

Post Postao/la muki »

da... covjek postane osjetljiv na takve stvari - to je kako dobro tako i lose...jako se mora paziti sto se klopa...ali opet imas prednosti koje si vec naveo ...... :palac:
Inanna
Kontakt:

Post Postao/la Inanna »

Danas opet razmatram da još jednom pokušam preći na sirovu prehranu.
Naime u ruku mi je došao članak od Victorie Boutenko - Zeleno za život. I oduševila sam se. Ne budi lijena, odmah je frendica zbućkala nešto prema jednom njenom receptu i doslovno M-rak! kak je to fino.
Ako budem imala vremena budem pretipkala taj članak (iz revije Zdravlje).

Također, ne bila lijena i odmah našla dotičnu na netu. Isplati se poviriti, evo link:
http://www.rawfamily.com/
muki

Post Postao/la muki »

recept ?
ako nije tajna?? :)
Inanna
Kontakt:

Post Postao/la Inanna »

Evo recept, znam da će čudno zvučati, ali okus je Mmmmrak!

-špinat
-daikon
-1 list od daikona
-bijelo grožđe
-2 listića bosiljka
-pola banane
vode za 2 prsta, tek toliko da se to sve da smućkati u blenderu.

Količine su odokativne, isto tak i količnia vode (ak hoćeš gusto ili rjeđe), naše je bilo gusto.
Može se to smiksati u kašu, pa jesti žlicom, ili totalno izmiksati pa popiti. Ovo - popiti je bolja varijanta.

Ovo mi je otkriće! :skace: :skace: :skace: :skace: :skace: :palac:
vuycha

Post Postao/la vuycha »

Taisha je napisao/la:Evo recept, znam da će čudno zvučati, ali okus je Mmmmrak!
Hvala, moram probati. Btw, moram kupit blender. I Britu za vodu.
muki

Post Postao/la muki »

thanx....:)
koliko spinata??
Phoenix

Post Postao/la Phoenix »

Taisha je napisao/la:Danas opet razmatram da još jednom pokušam preći na sirovu prehranu.
Naime u ruku mi je došao članak od Victorie Boutenko - Zeleno za život. I oduševila sam se. Ne budi lijena, odmah je frendica zbućkala nešto prema jednom njenom receptu i doslovno M-rak! kak je to fino.
Ako budem imala vremena budem pretipkala taj članak (iz revije Zdravlje).

Također, ne bila lijena i odmah našla dotičnu na netu. Isplati se poviriti, evo link:
http://www.rawfamily.com/
eto lijepo je da si odlucila tu knjigu procitati :) jesi je vidjela s mog popisa na pocetku topica ili si sama slucajno naisla na nju?

inace knjiga se nadovezuje na raw food pa ako je netko nesto citao tako neka procita i ovo. popunit ce vam jos neke rupe u znanju. knjiga se lako moze nabaviti u hr pa vam zato preporucam.

jesi sada vidjela tablice sto zeleno ima u sebi i koliko vise korisnih stvari nego recimo plodovi povrca? neke stvari i do 2000 puta vise.

evo bas sam ja sada strusio litru soka od spinata, maline, banane i jabuke :) zakon, predobro.
Zadnja izmjena: Phoenix, dana/u 28 lis 2007, 20:05, ukupno mijenjano 1 put.
Inanna
Kontakt:

Post Postao/la Inanna »

slučajno sam naletjela, ali oduševljena sam, mislim da ću sad jako promjeniti prehranu u smislu da ću uvest "ovakve" dane. sve dok se ne "skinem" s ovih drugih delicija.
đizaaaaaaaaas, počela sam se ko đanki razgovarat na temu klope. :smijeh1: :smijeh2:
muki

Post Postao/la muki »

Taisha je napisao/la:slučajno sam naletjela, ali oduševljena sam, mislim da ću sad jako promjeniti prehranu u smislu da ću uvest "ovakve" dane. sve dok se ne "skinem" s ovih drugih delicija.
đizaaaaaaaaas, počela sam se ko đanki razgovarat na temu klope. :smijeh1: :smijeh2:
:smijeh2: :palac:
Medo

Post Postao/la Medo »

Nekako mi se čini da raw food u globalu nije tako ukusan kao kuhana hrana. :?

Ima li nešto u tome ili griješim? Kao da mi se čini da bi prelazak na raw food značio odricanje od mnogih okusa u kojima smo do sada uživali. Ili je sve to stvar navike, dakle samo bismo se trebali naviknuti na nove okuse, drugačije nego do sada?
vuycha

Post Postao/la vuycha »

Medo je napisao/la:Nekako mi se čini da raw food u globalu nije tako ukusan kao kuhana hrana. :?

Ima li nešto u tome ili griješim? Kao da mi se čini da bi prelazak na raw food značio odricanje od mnogih okusa u kojima smo do sada uživali. Ili je sve to stvar navike, dakle samo bismo se trebali naviknuti na nove okuse, drugačije nego do sada?
Stvar navike.
Situacija je otprilike kao kad se ostaviš cigareta (ok, ti to nisi probao, ja jesam), osjetilo okusa ti se izoštri - u stvari vrati na normalu.
A okusi su stvar začina - nitko te ne sprečava da dodaš razne trave i začine u sirovu hranu. Ima recepata koji baš oponašaju neka kuhana jela, ovi kaj to jedu godinama se više put igraju iz dosade ili kreiraju neka jela čisto kao pokaz ostalima da se ničega ne moraš odreći (slično kako mi ljudima pečemo veganske ćevape na degustaciji :smijeh1: )
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Medo je napisao/la:Kao da mi se čini da bi prelazak na raw food značio odricanje od mnogih okusa u kojima smo do sada uživali. Ili je sve to stvar navike, dakle samo bismo se trebali naviknuti na nove okuse, drugačije nego do sada?
Da, isto kao i kod pretanka konzumacije životinjskih proizvoda - navikli smo se na nove/ drugačije okuse bez kojih sada ne možemo zamisliti život :)
Nije dobro da prelazak na raw promatraš kao gubitak i odricanje. Probaj to vidjeti onako kako to zaista i jest - dobitak za tvoje zdravlje. S vremenom češ shvatiti da nitijedan _umjetan_ okus ne može zamijeniti _prirodan_ i da su promijene koje osječaš jako vrijedne.
Ja imam tu sreću da obožavam svo voće, tako da guštam. Nisam recimo luda za sirovim povrćem, ali ga pojedem ili napravim neki sok od kombinacija raznih vrsta.
Nekako ne mogu (još) zamisliti da ne pojedem više čoksu ili pizzu ili slično. Gledam na to ovako: što više sirovog u prehrani, to više zdravlja. Ako jedemo uglavnom sirovo, biti ćemo uglavnom zdravi. Ne moramo kuhano izbaciti u prehrane u potpunosti. Radimo kako najbolje možemo.
Slično kao i sa onom pričom o Riter Sportu sa marcipanom. Trudiš se raditi najbolje što možeš, ne možeš utjecati na ili promijeniti sve.
Ostavimo prostora i za pokoji _gušt_ ;)
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

vuycha je napisao/la:Ima recepata koji baš oponašaju neka kuhana jela, ovi kaj to jedu godinama se više put igraju iz dosade ili kreiraju neka jela čisto kao pokaz ostalima da se ničega ne moraš odreći.
Pa evo, ja se nadam da ćemo, u toku godina koje dolaze i mi ovdje dijeliti _sirove recepte_ i ideje i da ćemo sve manje imati potrebu za posjećivanjem stranim sajtova... :)
Odgovori