Ogijeva prehrana

Znanost, osobna iskustva i životne mudrosti
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Luna je napisao/la:
ogi je napisao/la:Veganska sirovojelska prehrana nije prikladna ni za jedan dan! :D
Kako ne? A post? :plazi:
Za post je još bolja juha od kostiju :plazi:
Zelenjava je uvijek OK :palac:
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la:Znam da je 1500kal za curice, reci koliko čega:

Mesa po obroku? 200, 300g?
Škroba? 200, 300g?
Masnoće? 50, 100g?
Ne možeš računati 'meso', 'škob', 'masnoće'...zato jer različite vrste mesa i škrobnih namirnica imaju različiti nutritivni sastav. Trebaš računati koliko proteina/ugljikohidrata/masti dobivaš iz obroka. Ima negdje na netu (neda mi se sad tražiti) točno koliko kcal ima 1g proteina/carbsa/fat-a.
Za okvirno: https://www.fitness.com.hr/fit/kalkulat ... orija.aspx
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la:Za post je još bolja juha od kostiju :plazi:
Istina, da. Ili kalijeva juha.
ogi je napisao/la:Zelenjava je uvijek OK :palac:
Osim što celuloza previše opterećuje probavu u toku posta :plazi:
Mango

Post Postao/la Mango »

http://www.diabetes.rs/ishrana03.htm

Inače jedem debelo iznadprosjećno, posebno za svoju manju masu pa opet rijetko premašujem 2500kcal dnevno.
http://www.plivazdravlje.hr/dijabeticka ... kalkulator

Neka hrana je toliko slabo kalorična taman i da 2kg natrpaš opet nisi ni blizu 2t kcal,vadiš 10tanjura,a nisi ni blizu te brojke.
Pogledajte samo te tablice pa će vam bit jasno kako je teško nemasnom hranom unijet preko 2t kalorija i kolika to količina mora bit.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Luna je napisao/la:
ogi je napisao/la:Zelenjava je uvijek OK :palac:
Osim što celuloza previše opterećuje probavu u toku posta :plazi:
Zato postoje sokovnici ;)
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Luna je napisao/la:
ogi je napisao/la:Znam da je 1500kal za curice, reci koliko čega:

Mesa po obroku? 200, 300g?
Škroba? 200, 300g?
Masnoće? 50, 100g?
Ne možeš računati 'meso', 'škob', 'masnoće'...zato jer različite vrste mesa i škrobnih namirnica imaju različiti nutritivni sastav. Trebaš računati koliko proteina/ugljikohidrata/masti dobivaš iz obroka. Ima negdje na netu (neda mi se sad tražiti) točno koliko kcal ima 1g proteina/carbsa/fat-a.
Za okvirno: https://www.fitness.com.hr/fit/kalkulat ... orija.aspx
Koje različite vrste kad uvijek jedem isto?! :D
Od mesa - ovčetinu, patke i srdelu
Od škroba - heljdu, kvinoju, kukuruz, proso, zob, krumpir
Od masnoća - masnoća koja dolazi uz meso

Stalno koristim ovaj odličan alat: http://nutritiondata.self.com/
Ali za računanje kalorija i nije toliko bitna preciznost.

Mesa po obroku? 200, 300g? - 100g je otprilike 230kal
Škroba? 200, 300g? - 100g suhih žitarica je otprilike 350kal
Masnoće? 50, 100g? - 100g loja je otprilike 900kal
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Mango je napisao/la:http://www.diabetes.rs/ishrana03.htm

Inače jedem debelo iznadprosjećno, posebno za svoju manju masu pa opet rijetko premašujem 2500kcal dnevno.
http://www.plivazdravlje.hr/dijabeticka ... kalkulator

Neka hrana je toliko slabo kalorična taman i da 2kg natrpaš opet nisi ni blizu 2t kcal,vadiš 10tanjura,a nisi ni blizu te brojke.
Pogledajte samo te tablice pa će vam bit jasno kako je teško nemasnom hranom unijet preko 2t kalorija i kolika to količina mora bit.
Sviđa mi se ovaj vizualni dijeta-kalkulator kao ideja :)

Bez masnoće nema šanse, potreban je preveliki volumen/masa hrane, krto meso nije ukusno niti ima puno kalorija, kao ni žitarice bez masnoće.
Pretrpavati se krtim mesom nema smisla, ionako se navodno po obroku može apsorbirati samo oko 30g proteina.
Isto je i sa žitaricama, previše škroba znači previše inzulina i šećera.
Ostaju samo masnoće, zato, što je meso masnije to bolje, upravo suprotno od svih smjernica zdravstvene zajednice.
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la:Koje različite vrste kad uvijek jedem isto?! :D
Od mesa - ovčetinu, patke i srdelu
Od škroba - heljdu, kvinoju, kukuruz, proso, zob, krumpir
Od masnoća - masnoća koja dolazi uz meso
To i jest konstantno kritična točka u tvojim planovima prehrane - pretjerano ograničavanje. Fokusiraš se na par vrsti namirnica i onda dereš (samo) po tome. Razumijem da želiš pojednostaviti prehranu. Razumijem i da naginješ ortoreksiji. Ali ideja kvalitetne prehrane je i (između ostalog) u raznovrsnosti. Ubaci kao međuobroke npr. punomasni (domaći) kravlji sir sa sjemenkama ili domaćim integralnim kruhom, pa da vidiš porast kalorija. Ili nađi nešto drugo što bi zadovoljilo tvoje stroge nutricionističke kriterije :D
ogi je napisao/la:Stalno koristim ovaj odličan alat: http://nutritiondata.self.com/
Ali za računanje kalorija i nije toliko bitna preciznost.
Ja koristim MyFitnessPal. Slažem se, nije važna milimetarska preciznost. Ali ako za cilj imaš gubitak ili dobivanje kg, vrlo je važno znati/pratiti oko kojeg kcal unosa bi se bilo preporučljivo vrtiti.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Što bi točno trebao napraviti, Luna?
Proširiti izbor sa više vrsta mesa i žitarica?
Zašto? Odabrao sam najkvalitetnije, lako dostupne, meni najukusnije...
Jedem sezonsko voće i povrće, sjemenke, mahunarke, krumpir...tu je raznolikost, energetska baza mora biti ista.
Vjerujem da organizmu koristi raznolikost ali i baza na koju se može osloniti.
I meni je odavno jasno da trebam 2500+kal samo to nije svakome lako sakupiti.

Jednostavnost prehrane je važna jer štedi živce, vrijeme i novac.
Ljudi imaju vječiti problem sa pitanjem "što ćemo danas/sutra kuhati?".
Na kraju obroci često budu promašaj koji si ne mogu svi priuštiti.
Na primjer fizički radnici uvijek deru po jednom te istom - mesu i škrobu.
Nemaju oni vremena ni novaca za igre sa brokulicama.
I što je najzanimljivije, obično su zdraviji od ovih sa ortoreksijom i savršenom prehranom :D
To bi mogle objasniti dvije-tri stvari:
- prehrana je samo pola priče, ostalo je u glavi, kretanju, spavanju...
- nemamo pojma što je zdrava/optimalna prehrana
- oni koji brinu o prehrani pokušavaju vratiti izgubljeno zdravlje, zato ga znaju cijeniti i zato su manje zdravi

Kao bivši vegetarijanac, vegan i ovisnik o šećeru, mislim da sam previše dao prostora teti Kandidi.
To bi moglo objasniti neke moje probleme, kao što su osjetljivost na:
- ugljikohidrate, posebno jednostavne šećere, voće, slatko povrće
- mliječne proizvode i jaja
- orahe i druge sjemenke

Osjetljivost prije svega u smislu brain foga pa do probavnih i srčanih smetnji, oticanja očiju, reumatoidnih bolova...
Kandida može imati veze sa propusnošću crijeva, osjetljivošću na hranu, upalnim i autoimunim bolestima.

Znači sir ne prolazi, isprobano puno puta.
Jaja sam nedugo prestao koristiti i odmah primijetio manji brain fog i dlaku brade koja se oporavlja.
Dva-tri mjesta na bradi su prvo imala manje dlake da bi s vremenom nastale gotovo rupe bez dlake i oko tih mjesta dlaka je sijedila.
Sada ima sve manje sijedih dlaka i rupe se smanjuju.

Možda tebi Luna sve ovo izgleda kao igra ortoreksa/hipohondra ali meni je dovoljno pojesti jednu šnitu orahnjače i ode mozak byebye, srce uzlupa...
Moram se pohvaliti, ovaj Božić i Novu nisam pojeo ni jedan jedini kolač, ništa slatko, čak ni voće, ni limun!
Ono malo šećera u limunu meni je dosta za porast brain foga.
Pio sam gorke čajeve jer osjećam da me gorko liječi, vraća u ravnotežu koju sam poremetio sa godinama šećera.

Puno pišem o svom zdravlju i prehrani na ovom forumu ali ne sve jer nije lako pisati o ružnim stvarima.
Puno je lakše govoriti o problemima kada ih pobijedimo, to nam je dužnost, podijeliti iskustvo i možda time nekome pomoći.
jagodica bobica

Post Postao/la jagodica bobica »

Bravo Ogi,,lijepo napisano. Znaš,,sad mi je žao koliko puta sam te zezala radi te tvoje prehrane. Nije bilo zlonamjerno,i znam da mi to nisi zamjerio. :) Ustvari sada kada čitam,,i divim ti se,,jer ,,,ne da si eksperimentirao,,već se borio da živiš,,,a to je za svaku pohvalu. :srce:
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la:Što bi točno trebao napraviti, Luna?
Malo se više opustiti.
ogi je napisao/la:Možda tebi Luna sve ovo izgleda kao igra ortoreksa/hipohondra ali meni je dovoljno pojesti jednu šnitu orahnjače i ode mozak byebye, srce uzlupa...
I možda ipak razmotriti posjet internisti, jer ovo nikako nije normalna reakcija na šnitu orehnjače, niti bi bilo mudro takve i ostale zdravstvene smetnje koje navodiš prepustiti samodijagnosticiranju.

A za ostalo...ah Ogi, znaš da je to rasprava u kojoj s tobom svatko gubi, jer svaki prijedlog ili sugestija potakne novu filozofsku raspravu....umori to čovjeka nekad :D

U konačnici, najvažnije je da svatko radi u skladu sa svojim načelima i onako kako ga usrećuje, a tvoja autentičnost je svakako vrijedna poštovanja :palac:

:srce: :prijatelji:
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Hvala cure za srčeka! :fulllove:

Na što misliš pod "opustiti"? :D
Nisam uvijek jednako loše, 2016. je sve krenulo na bolje.
Čak sam nekoliko puta sa prijateljima bio u Vinceku na kolačima, finim, slatkim, nezdravim...
To se definitivno pokazalo kao loš način opuštanja koji je sada ponovo strogo zabranjen :D
U tom smislu se i ne želim opuštati!

Veselim se trenutku kada će se moja prehrana stabilizirati zato što se osjećam odlično.
Mislim da imam dobar temelj, sada idu fina ugađanja i ljekoviti začini.
Ovo je bilo i zajedničko putovanje, i zasluga! :palac:
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la:Na što misliš pod "opustiti"? :D
Da nisi u stalnom grču 'smije' li se nešto pojesti ili ne. Jedan kamenčić neće razbiti prozor...

Jesi li otkrio što je uzrok tvojih zdravstvenih tegoba (brain fog, lupanje srca...)?
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Luna je napisao/la:Jesi li otkrio što je uzrok tvojih zdravstvenih tegoba (brain fog, lupanje srca...)?
Sa grlom imam problema preko 20 godina.
Počelo je negdje u srednjoj školi u vrijeme kada sam gotovo za svaki doručak pojeo pola bijelog kruha sa nečim tipa Nuttela i/ili Rama.
Jutarnje promuknulosti sam se riješio tek kada sam prije desetak godina počeo piti svako jutro sokove od svježe zelenjave.
Sada nemam taj problem ali grlo izgleda izmučeno, kao neka kronična upala i mislim da je to žarište, ili jedno od njih.
Pretpostavljam da su problemi koje imam uzrokovani dugogodišnjem uživanjem kandide u mojoj prehrani sa puno šećera svih vrsta.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Luna je napisao/la:
ogi je napisao/la:Na što misliš pod "opustiti"? :D
Da nisi u stalnom grču 'smije' li se nešto pojesti ili ne. Jedan kamenčić neće razbiti prozor...
Nema šanse, prehrana ostaje stroža nego ikada, ima drugih stvari za opuštanje...
Želim to riješiti što prije, dok nije prekasno :?
Odgovori