Ogi

Dijelimo iskustva i radost vrtlarenja
jagodica bobica

Post Postao/la jagodica bobica »

Ako ti grah zreli,,to ne predstavlja problem. Ono nedugo kada je pala kiša,hoće to,,kiša/sunce,,promjena vremena,šok za biljke,,,Ja svoj berem ,volim trebiti mladi,pa u zamrzavanje.,,ono nešto malo kaj su mi ostavili puževi.... Gnoj ćeš u kompost,,,ili direkt na zemlju??
Zadnja izmjena: jagodica bobica, dana/u 12 srp 2015, 18:39, ukupno mijenjano 1 put.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Problem je kada požuti prerano
Gnoj uvijek prvo kompostiram
jagodica bobica

Malo sam pratila to,,isprobavala svakak. No,došla sam do zakljčuka da mi je bolje stavljati direktno na zemlju (jasno,odstajali,zreli gnoj),,,nego ga prvo stavljati u kompost. Puno se izgubi na količini,,,a ovak se sve lijepo razgradi na mjestu. Obeltinje i tako to sl. ne bacam po vrtu,jer mi ni lijepo za vidjeti,,,to prije kompostiram. Ali pokošenu travu,lišće i sječku da,,,odmah između redova. Drži mi vlagu,i zemlja je uvijek rahla ispod.Gnoj prije sjetve po gredicama razbacam ,pa plitko izfrezam, Svako ima svoju teoriju,,,poštujem.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Jučer, tjedan dana kasnije, 90% graha je žuto/suho
Počeo sam ga brati, veliki dio graha se nije ispunio, prisilno je dozrio i ostao mali
Grah ima plitki korijen i na toj dubini je zemlja potpuno suha, nije imao šanse
jagodica bobica

Da malo okiši,,,si razmišljao o još jednoj turi niskog graha?,,moguće bolje,Grah brzo nikne,,,pa malčirati?!
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Mislim da je prekasno, imam jedan dio koji sam kasnije sijao i on je zeleniji ali bojim se ne za dugo
jagodica bobica

Hmmm,,Ogi,jel ti 'ogrneš'' grah,,poput krumpira?,,,probaj ga malo zaštititi,,,Danas sam pročitala kod Silvek,njen biovrt,,isto ilovača,nikaj ne zalijeva,,vrt prekrasno izgleda,,zdravo i zeleno :)
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

I moj je izgledao prije tjedan dana
Grah neogrnem
jagodica bobica

Mislim da bu ovaj još dugo ostal zelen,,,ona malčira. Ja grah ogrinjam,,tak me naučila baka.
Zadnja izmjena: jagodica bobica, dana/u 04 kol 2015, 16:27, ukupno mijenjano 1 put.
jagodica bobica

Kak nisi više korisnik fb,,,klikni dolje uz Šetnja na Biovrt,,,,,da vidiš super slikice ;) ,,,usput,,drago mi je da si dobro,,,zabrinula sam se već za tebe ,,,baš sam te spominjala Petru,,vjerojatno ti se štucalo,,,,pozzz
filo

Post Postao/la filo »

Ja imam grah na dva mjesta, jedan dio je na otvorenom polju a drugi iza kuće u polusjeni (sunca ima ujutro i navečer, podne je sjena). I baš tamo iza kuće je grah požutio i osušio se (iako ima dozrelih mahuna ali i onih koje se tek počinju stvarati), dok je onaj na polju zasad čisto ok. Oboje zalijevam svaki drugi dan, pa ne bi rekal da je baš uzrok nedostatak vlage, al sparina moguće..

Kaj radiš s toliko kukuruza? Jel prodaješ bilošto iz polja?
Jesi li razmišljal o uzgoju žitarica? Meni bi bila želja uzgojit zob pa imat vlastite zobene pahuljice, jedino još ne znam koliko je to teško.
http://www.gardeningblog.net/how-to-grow/oats/

Također mi je želja imat puno buča radi sjemenki koje se odnesu u uljaru, a kasnije i potpuna vlastita proizvodnja. Zasad nemam dovoljno zemljišta. Vidjel sam da ima za kupit manje i povoljne strojčiće za izradu biljnih ulja, nešto kao što su sokovnici, a tako bi radil ulje od bučinih sjemenki i od orah (koje je iz ne znam kojeg razloga poprilično skupo)
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Kukuruz koristimo najviše za kruh i žgance.
Upravo na selu kuham prvi mladi kukuruz :)
Sad kada ima tikvica, radimo odličnu zlijevku od ribanih tikvica i fino mljevenog kukuruznog brašna.
Ništa ne prodajem, višak poklanjam...
Grah je osjetljiv, zemlja bi trebala imati vlage u površinskom sloju jer ima plitak korijen a lišće bi trebalo biti suho da se ne razvijaju bolesti. Možda mu i rosa smeta, to bi moglo objasniti zašto je dio koji si imao u polu hladu požutio.

I ja planiram nabaviti prešu za ulje sjemenki.
Prehrana mi ide u smjeru manje šećera svih vrsta pa moram pojačati biljne masnoće.
Većinu životinjskih ne želim konzumirati i smetaju mi...
Pošalji ako imaš ili nađeš neki dobar link za te kućne prešice :palac:

Uzgajao sam pšenicu i ječam ali sada njih ne jedem.
Bez kombajna je teško doći do čistog zrna, mukotrpan posao...
jagodica bobica

Ogi,,kak tvoj onaj mix kaj si sijal,,,jel niknulo što?,,i si sijal još kaj u međuvremenu?
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Misliš ovo:
ogi je napisao/la:Bijela repa u dobrom društvu radiča, endivije, cikle, rimske salate, rikule i koromača
Niklo je svako zrno repe i nekoliko rikula, ništa drugo nisam primijetio...
jagodica bobica

da,,,hoćeš li ponoviti,,,još nešto sijati?
Odgovori