Djeca vegani

Putovanje prema zdravijem životu
miumiu

Post Postao/la miumiu »

sunlight je napisao/la:I ne samo u školama, već i u vrtićima.
OMG :oci:
Od kad to? Prvi put čujem. Od kojeg uzrasta? :nee:
sunlight

Post Postao/la sunlight »

Nedavno je bilo po televiziji i novinama kako će u svim vrtićima i školama zavladati "zdrava prehrana". Mogu vam pouzdano reći da ono što nazivaju 'zdravom hranom' u vrtićima daleko je od istinskog značenja tog termina. Pa meso je gotovo svakodnevno na jelovniku, u ovom ili onom obliku! :(
sunlight

Vjerski odgoj kako se nazivaju nudi se starijem uzrastu (za sada) i već je pristutan par godina. Vodi ga doškolovana odgajateljica koja se naziva odgajatelj u vjeri, obično jednom do dva puta tjedno.
michelle

Post Postao/la michelle »

Bas mi vas je lijepo citat, jer se tek onda osjetim normalnom. Moji decki ne idu na vjeronauk a jos su i vegani. A zivim u mesno orijentiranom okruzenju. Trebamo se postaviti da je to sasvim normalna stvar, Bebe trebaju biti uz mamu, 24 h, bar uz krevet, ali ne vanka sobe, niti u kojem slucaju!!! i tocka.
Jesti meso je nezdravo, i ovdje u Hrvatskoj uopce ne objasnjavam nista drugo osim zdravlja. LJudi to kod nas ne kuze. Objasnjenje za kravlje mlijeko je -to je za telad, cak ga ni krave ne piju!! Mi smo jedine odrasle zivotinje koje piju neciju izmuzotinu, jos je stavimo u kavu i ponosno kazemo- da jednostavno ne mozemo bez toga izjutra. Zanimljivo!
Ljudi se navikavaju, a tako ce se jednog dana naviknuti i na nesto drugo, nadajmo se nesto normalnije i prirodnije. :respekt:
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

sunlight je napisao/la:I ne samo u školama, već i u vrtićima. Roditelji većinom pristaju kako im dijete ne bi bio autsajder među ostalima.
Da, nažalost iz istog razloga "pristaju" i da dijete jede meso zajedno sa ostalima. Znam da postoji mogućnost da se u vrtiću zatraži "vege meni" za dijete, ali...neki roditelji ne žele da se njihovo dijete osjeća različito i/ili da bude ismijavano od strane svojih vršnjaka.
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

sunlight je napisao/la:Vjerski odgoj kako se nazivaju nudi se starijem uzrastu (za sada) i već je pristutan par godina. Vodi ga doškolovana odgajateljica koja se naziva odgajatelj u vjeri, obično jednom do dva puta tjedno.
Da li se to vrtiću dodatno plaća, kao i ostale aktivnosti poput ritmike i/ili sl?
vuycha

Post Postao/la vuycha »

Luna je napisao/la:... Znam da postoji mogućnost da se u vrtiću zatraži "vege meni" za dijete...
Ni u jednom redovnom vrtiću ne možeš dobiti vege meni, samo u nekoliko vegetarijanskih vrtića ali oni su uvijek puni i preskupi.
sunlight

Ne, to je već u godišnjem planu i programu vrtića, odnosno za predškolce. Cijena je ista, bilo dijete uključeno u vjerski odgoj ili ne.
Meni osobno nije u redu da se religija petlja u vrtiće i škole i to samo JEDNA religija. Pa gdje je tu onda izbor?!! A što je s onima koji su drugačiji?? :nee:
sunlight

Hmmm, jedva su došli na termin i praksu "zdrava hrana", a termin 'vege meni' im je svima jaaako daleko, vjeruj mi.
krivo gledaju čak i one koji su djelatnici firme, a 'drugačiji', a kamo li djecu. Ma treba se samo dobro postaviti bez obzira što govorili drugi i izboriti se za ono što misliš da je tvom djetetu najbolje. Poštivanja treba biti, makar ga morali agresivno izboriti!!
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

vuycha je napisao/la:
Luna je napisao/la:... Znam da postoji mogućnost da se u vrtiću zatraži "vege meni" za dijete...
Ni u jednom redovnom vrtiću ne možeš dobiti vege meni, samo u nekoliko vegetarijanskih vrtića ali oni su uvijek puni i preskupi.
Hm...izgleda da pojedini ipak imaju tu praksu. Barem je tako u vrtiću gdje prijateljica vodi djete i u onom gdje mi druga prijateljica radi.
Možda se radi o dogovoru na relaciji odgojitelj - roditelj.
vuycha

Post Postao/la vuycha »

Luna je napisao/la:Hm...izgleda da pojedini ipak imaju tu praksu. Barem je tako u vrtiću gdje prijateljica vodi djete i u onom gdje mi druga prijateljica radi.
Možda se radi o dogovoru na relaciji odgojitelj - roditelj.
Jedino ako upali da neslužbeno dogovoriš pa djetetu svaki dan sam donosiš hranu. To ovisi o karakteru i dobroj volji direktora/ice i teta. Naslušao sam se u udruzi takvih priča iz prve ruke.
sunlight

Naravno da se roditelj uvijek može direktno dogovoriti s roditeljem, objasniti mu i zamoliti ga za drugačiji pristup. Tu ne bi trebalo biti problema. Ionako se nevjerovatno puno radi na suradnji između obitelji i vrtića, roditelja i svih djelatnika vrtića, naročito dotičnih odgajatelja djeteta.

Na kraju krajeva, ima djece koja nisu vegetarijanci, ali koji odbijaju puno vrsta hrane, ne žele jesti masu namirnica pa je opet pristup individualni. Naravno, ako je odgajatelju stalo.
aspalatus

Post Postao/la aspalatus »

moja dica su isla u waldorfski vrtic koji je bio sjajan ( taman su ga otvorili) tete su bile vegetarijanci tako da nije bilo problema...al oni su opet sasavi na svoju ruku (simpaticno sasavi jer jednu zitarice po danima i planetima bojama i slicno)...ma ono, imali su i oltar u vrticu na kojem je instalirano doticno godisnje doba...oltar za zimu, jesen, ljeto, proljece... stvarno je bio jako dobar vrtic sa programom. al onda je moja mala dozivila pravo razocarenje kad je krenula u skolu, a sad i mali...mislim da nema neurednije i zapustenije skole od ove ovde nase, a oni bas u nju moraju ici :( tesko je odgajati dicu i uciti ih da budu svoji u razdoblju kad i m je tako bitno da ih prihvate vrsnjaci...eh tesko je zbog njih...ne zato sta oni to ne shvacaju ili ne suraduju vec zato jer ih gledas kako ih vrsnjaci vec vide kao neke marsovce...ne jedu sto i oni ne idu s njima nediljom na misu, ne idu na taj hebeni vjeronauk u skoli, ne tuku se, ne ugnjetavaju zivotinje...ja se svojoj dici divim :) . ima li netko slicna iskustva?
Waits

Post Postao/la Waits »

aspalatus je napisao/la:moja dica su isla u waldorfski vrtic koji je bio sjajan ( taman su ga otvorili) tete su bile vegetarijanci tako da nije bilo problema...al oni su opet sasavi na svoju ruku (simpaticno sasavi jer jednu zitarice po danima i planetima bojama i slicno)...ma ono, imali su i oltar u vrticu na kojem je instalirano doticno godisnje doba...oltar za zimu, jesen, ljeto, proljece... stvarno je bio jako dobar vrtic sa programom. al onda je moja mala dozivila pravo razocarenje kad je krenula u skolu, a sad i mali...mislim da nema neurednije i zapustenije skole od ove ovde nase, a oni bas u nju moraju ici :( tesko je odgajati dicu i uciti ih da budu svoji u razdoblju kad i m je tako bitno da ih prihvate vrsnjaci...eh tesko je zbog njih...ne zato sta oni to ne shvacaju ili ne suraduju vec zato jer ih gledas kako ih vrsnjaci vec vide kao neke marsovce...ne jedu sto i oni ne idu s njima nediljom na misu, ne idu na taj hebeni vjeronauk u skoli, ne tuku se, ne ugnjetavaju zivotinje...ja se svojoj dici divim :) . ima li netko slicna iskustva?
Svaka čast na takvoj dici! :respekt:
filo

Post Postao/la filo »

aspalatus je napisao/la:moja dica su isla u waldorfski vrtic blabla
a kolko su sad stari? imaš kćer možda hehe :plazi:
Odgovori