Asp
Sirova hrana i frutarijanstvo
-
jelena
koja si ti, asp (u komentarima)?
ja ne znam previse o sirovojelstvu, ali taj tip mi stvarno izgleda neinformiran. a znam da je jedan od najpoznatijih hrvatskih nutricionista. iznenadjenja li.
vec vas neko vrijeme hocu nesto pitati, vas sirovojelce, pa stalno zaboravljam...
procitala sam negdje, ne znam vise gdje, da se rawfoodistom smatra osoba koja takvu hranu (dakle, sirovu) konzumira u preko 75% (cini mi se) cjelokupnog unosa hrane. nisam sigurna sto to znaci i kakve su konkretno vase prehrambene navike. koliko sam ovako usput uspjela pohvatati, cini mi se da si ti, asp, *100%* sirovojelac, a ti, luna, nesto malo manje (mislim da si negdje napisala da se trudis, ali ti ne ide uvijek)... pa sad da ne prekopavam sve postove - izjasnjavate se, vas nekoliko, kao sirovojelci - znaci li to da se cijelo vrijeme tako hranite, ili? pitam iskljucivo iz znatizelje, naravno, jer cini mi se uzasno komplicirano i vremenski zahtjevno cijelo vrijeme pripremati mastovitu i raznoliku sirovu hranu - znam da se phoenixu, recimo, i ne da bas, pa kako sam kaze, 'on uzme bananu i najede se'.
jesu li i tvoja djeca sirovojelci, asp? ili kombiniras...
i kako je ono bilo s pripremanjem hrane termicki - do koliko stupnjeva se 'smije' hrana pripremati a da se i dalje smatra termicki (manje-vise?) neobradjenom?
isprike na neinformiranosti!
ja ne znam previse o sirovojelstvu, ali taj tip mi stvarno izgleda neinformiran. a znam da je jedan od najpoznatijih hrvatskih nutricionista. iznenadjenja li.
vec vas neko vrijeme hocu nesto pitati, vas sirovojelce, pa stalno zaboravljam...
procitala sam negdje, ne znam vise gdje, da se rawfoodistom smatra osoba koja takvu hranu (dakle, sirovu) konzumira u preko 75% (cini mi se) cjelokupnog unosa hrane. nisam sigurna sto to znaci i kakve su konkretno vase prehrambene navike. koliko sam ovako usput uspjela pohvatati, cini mi se da si ti, asp, *100%* sirovojelac, a ti, luna, nesto malo manje (mislim da si negdje napisala da se trudis, ali ti ne ide uvijek)... pa sad da ne prekopavam sve postove - izjasnjavate se, vas nekoliko, kao sirovojelci - znaci li to da se cijelo vrijeme tako hranite, ili? pitam iskljucivo iz znatizelje, naravno, jer cini mi se uzasno komplicirano i vremenski zahtjevno cijelo vrijeme pripremati mastovitu i raznoliku sirovu hranu - znam da se phoenixu, recimo, i ne da bas, pa kako sam kaze, 'on uzme bananu i najede se'.
jesu li i tvoja djeca sirovojelci, asp? ili kombiniras...
i kako je ono bilo s pripremanjem hrane termicki - do koliko stupnjeva se 'smije' hrana pripremati a da se i dalje smatra termicki (manje-vise?) neobradjenom?
isprike na neinformiranosti!
miumiu je napisao/la:knjiga: http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1341
Znam ja izdavača i knjižaru, kupujem si privat jednu po jednu dok ne kompletiram. Uskoro izlaze još 4 naslova (informacija iz prve ruke).Luna je napisao/la:Mislila sam na izdavača Ehret/Walker & Co izdanja. Mislim da bi bila vrlo vrijedna za PŽ biblioteku.
Btw, tko treba: Knjižara Sv. Antuna, Kaptol 6 (u dvorištu) ili antikvarijat 'U pravi trenutak', Kaptol 10. Knjižice su po 30 kn, nove.
Od 45-48 C pa na više prvo se gube enzimi, pa vitamini i minerali...pa se zgrušavaju aminokiselina...Nije komplicirano, sumljam da netko radi neke komplicirane sirove obroke...jedeš voće, salate, sjemenke, orahe...meni je žao što nisam više vremena kod kuće pa nemam više vremena eksperimentirati. Obično na poslu imam u ladici badema i lješnjaka i nekog suhog voća, pa to onda miješam sa bananama ili sl. Sad sam počela raditi ove stvari (sirove šnite, krekere i sl) u dehidratoru...ma ima raznih čuda od sirovojelskih palačinki...do aviona. Ne može dosaditi.jelena je napisao/la:kako je ono bilo s pripremanjem hrane termicki - do koliko stupnjeva se 'smije' hrana pripremati a da se i dalje smatra termicki (manje-vise?) neobradjenom?