Sirova hrana i frutarijanstvo

Otvoreno o veganstvu
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Medo je napisao/la:1. Što je s bjelančevinama? (sad zvučim kao mesojed koji u čudu gleda na vegane i postavlja im to pitanje :D ). Naime, kod raw fooda velikim dijelom otpadaju žitarice i mahunarke odnosno njihove prerađevine kao glavni izvor bjelančevina
Evo škola o Sirovom za početnike :D http://www.rawschool.com/basics.htm
Aminokiselina ima u svom lisnatom povrću, voću, sjemenkama, orašidima...
Termička obrada hrane (između ostalog) umanjuje i/ili uništava amino u namirnicama...
Medo je napisao/la:2. Kako stoji stvar sa raw food-om i fizičkim radom? Konkretno, ne znam na koji način bih se ja kroz raw food opskrbio dovoljnom energijom za kopanje i slične poljoprivredne radove?
Energiju tijelu daju ugljikohidrati. Ugljikohidrata ima u svom sirovom voću.
Također, tijelo ima više energije za rad što je manje opterećeno probavljanjem "teške" hrane ;)
"Ovisinici o težini okusa" se natrpaju sa tonu orašida -bademi, orasi, lješnjaci.
filo

Post Postao/la filo »

a za debljanje u obrazima mi nisi odgovorila na pp :( :)
trebam nekaj žvakat stalno ko žvakaću da barem nabildam facu... :)
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

filo je napisao/la:a za debljanje u obrazima mi nisi odgovorila na pp :( :)
trebam nekaj žvakat stalno ko žvakaću da barem nabildam facu... :)
Mislila sam da me zezaš :o :okreceoci:
filo

Post Postao/la filo »

pa i da.. al opet, možda :)
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la:6 banana/dan!! :okreceoci:
slika

:plazi: :respekt:

Link: http://www.charliesgym.info/wst_page2.html
Medo

Post Postao/la Medo »

ejla je napisao/la:kaj se bjelancevina tice, to ti je full prenapuhana spika - vidi npr. amere koji se pretrpavaju s proteinima a svaki drugi je pretio.
To je drugo, sigurno nisu Amerikanci debeli zbog proteina iz biljaka, no to je ionako druga tema.
ejla je napisao/la: al sve ti je to u glavi.. ak mislis da ti fali B kupi b100 od kala (veg).
A to je? :upitnik:
ejla je napisao/la: vazno je sam da se ti u glavi osicas ok ... mislim dapriroda malo kad fula .. npr. ak se od prelipog cvijeta jabuka samo djelovanjem prirode pretvorila u fantastican mirisan plod koji pršti bojama,mirisom i okusom, meni je full dovoljno da kad jedem plod osjetim tu prirodu i tu energiju nastajanja - stvaranja... i ne dira me pol% kolko ima bjelancevina, kolko vitamina... neke stvari nemos ni stavit u tablicu... personally, nisam nigdje nasla nikakvu tablicu koja pokazuje postotak zivotne energije u vockama, povrckama ili kojojgog hrani...
:palac:
Izgleda da mi ljudi općenito previše razbijamo glavu oko prehrane. Jednostavno bismo trebali ići u prirodu i po nekom instinktu (kojeg smo izgubili) birati si hranu kao što to čine životinje, kojima nisu potrebni nikakvi nutricionisti.
vuycha

Post Postao/la vuycha »

Medo je napisao/la:Izgleda da mi ljudi općenito previše razbijamo glavu oko prehrane. Jednostavno bismo trebali ići u prirodu i po nekom instinktu (kojeg smo izgubili) birati si hranu kao što to čine životinje, kojima nisu potrebni nikakvi nutricionisti.
Još malo pa ćemo i tebe preštekat na sirovine. Ogija smo već prečarobirali :D .
Medo

Post Postao/la Medo »

vuycha je napisao/la:Još malo pa ćemo i tebe preštekat na sirovine..
Šanse su ti prilično velike, samo je pitanje vremena i organizacije. :palac:
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Sirova hrana
Temeljne postavke: slično kao što vegani skupljaju hranu u prirodi, pristalice ove dijete vjeruju da se termičkom obradom uništava nutricionistička vrijednost hrane. Stoga jedu samo ono što ljudski organizam može probaviti u sirovom obliku. S ovom postavkom djelomično se slaže znanost, pa znamo da se mnogi vitamini uništavaju na visokim temperaturama. No, postoji i značajna skupina namirnica koju ljudsko tijelo može probaviti jedino termički obrađenu, dakle ako se hrana podvrgne nekoj kuharskoj tehnici. Pristalice ove dijete, koja također nije samo dijeta, nego način prehrane za čitav život i životna filozofija, uvjereni su da su mnogi enzimi nestali iz ljudskog tijela zbog tisućljetnog konzumiranja termički obrađene hrane. Po njihovom je mišljenju moguće obnoviti enzime, koji će čovjeku omogućiti da puno više hrane jede u sirovom obliku. Općenito, stoji činjenica da čovjek termički obrađuje mnoge namirnice koje se mogu jesti sirove, posebno povrće, pa i znanstvenici, liječnici i nutricionisti (struka) savjetuju više sirovih namirnica u prehrani prosječnog čovjeka. Ipak, ovaj je pristup otišao u drugu krajnost, pa nije neobično da je mnogima neprihvatljiva pomisao na sirovu tjesteninu ili juhu koja nije kuhana.
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Kuhana i sirova hrana

Prema doktoru Cousens-u hrana se dijeli u dvije grupe, koje on naziva "živom" i "mrtvom" hranom. Osnovna razlika među njima je prisustvo ili odsustvo aktivnih encima. "Mrtva" je sva hrana toplinski obrađena iznad 55 C, pri čemu dolazi do denaturacije bjelančevina.

"Živa" se hrana dijeli u dvije grupe ovisno o tome koliko je svježa i koliko su aktivni encimi u njoj. Jedna uključuje tzv. biogenu hranu - med i druge produkte pčela, majčino mlijeko ( pod uvjetom da je majka zdrava i dobro hranjena), sirovo mlijeko, namočene i proklijale klice i drugu hranu bogatu encimima. Npr. prilikom močenja sjemenki, encimni inhibitori se inaktiviraju a encimi se aktiviraju i sjeme živne pri čemu počinje formirati ogromne količine fitohormona, fitostimulatora, vitamina i drugih biološki aktivnih tvari jako korisnih za zdravlje ljudi. U stanju su ubrzati i olakšati regeneraciju bolesnih stanica.

Mikroalge pod uvjetima da su sačuvale sve sastojke prilikom sušenja se ubrajaju u biogenu hranu visoke biološke vrijednosti.

Druga grupa žive hrane zove se tzv. bioaktivna. Tu ubrajamo svježe sirovo voće i povrće. Ono je u stanju aktivirati, do izvjesne mjere, stanični metabolizam ali sami po sebi ne mogu regenerirati ozbiljno oštećene stanice. Energija sadržana u toj hrani posve je dovoljna za održavanje organizma u dobrom stanju ali nije u stanju uzdići je na viši energetski nivo u slučaju ozbiljne bolesti.

" Živa hrana " bogata je energijom i stimulira zaštitne snage čovjeka, sadrži veliku količinu organskih vitamina, minerala i drugih aktivnih tvari. Prema dr. Cousens za obnavljanje zdravlja neophodno je uključiti u naš jelovnik više od 8o% biogene i bioaktivne hrane. Za održati relativno dobro zdravlje - oko 6o%.

Kuhana, smrznuta, konzervirana i uopće prerađena hrana čini grupu biostatične (smanjenje vitalnosti) i biocidne ( štetne i ubitačne) hrane. Svježe pripremljena donosi korist i energiju tijelu. Podgrijana, prepržena, odstajala hrana, kao i ona u koju su ubačene različite tvari, neprirodne za organizam s ciljem poboljšanja okusa i vanjskog izgleda, ne bi se smjela uporabiti ako nam je stalo do našeg zdravlja. Na žalost, dodaci koji se nalaze u njima dovode ponekad i do psihičke ovisnosti, a poznato je da je navika na bilo što, opasna pojava.
Dakle, budimo svjesni svakodnevne prehrane - možemo zapisivati što jedemo tijekom jednog mjeseca i pokazati spisak nutricionisti. Prije nego čujemo mišljenje specijaliste o našoj prehrani, uzmimo 2-3 kapsule AFA-alge za osvježenje našeg živčanog sustava - jer ono što bi smo saznali, moglo bi nas iznenaditi i šokirati !
filo

Post Postao/la filo »

donesla mi je stara iz kniznice 3 walkera i 1 ehret 8)
sad bum ja :kava: pa :vjesticakuha: pa opet malo :kava:
pa krishnamurtija :upitnik: i na kraju :zzzz:
filo

Post Postao/la filo »

:posovanje1:
filo

Post Postao/la filo »

:posovanje1: :posovanje1:
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

filo je napisao/la::posovanje1: :posovanje1: