Janis Joplin je napisao/la:meni? *gleda zbunjeno oko sebe*ogi je napisao/la:Luna kaze da si 'micek'..slazem se![]()
Dodaci prehrani - što se krije u bočici
-
dandelion
Da, dosadno mi je stalno piti čistu vodu, a sokovi su mi svi preslatki ili nezdravi, pa onda stavim pola šumeće tablete u 2 dcl vode. Za promjenu svaki put nešto drugo, magnezij, željezo, cedevitu... Ali ne pretjerujem s tim. Je li to nezdravo?Luna je napisao/la:Radi okusa...misliš uzimaš šumeće tablete ili?dandelion je napisao/la:Ja redovito nešto uzimam, najviše radi okusa, ili multivitamin ili multimineral ili cedevitu. Mada sam čuo da cedevita nije baš najzdravija. Ne znam zašto..
Re: Dodaci prehrani - što se krije u bočici
Kakve tabletice ti je psihijatar preporučio? Ja sam trenutno u grupnoj psihoterapiji i oduševljena sam time. Dosta sam protiv lijekova u tom smislu. Možemo si otvorit temu o terapiji??Janis Joplin je napisao/la: i tabletice koje mi je psihijatar preporučio... uništavam se, je li tako?
slažem semiumiu je napisao/la:To je sve redomdandelion je napisao/la:Ja redovito nešto uzimam, najviše radi okusa, ili multivitamin ili multimineral ili cedevitu. Mada sam čuo da cedevita nije baš najzdravija. Ne znam zašto..kemija.
našla sam se s frendicom u ljekarni i baš onako iz znatiželje pitala što imaju od dodataka prehrani biljnog podrijetla ne tretirano nikakvom kemijom niti jakim toplinskim obradama... u cijeloj ljekarni (zamislite samo koliko asortimana dodataka prehrani ima) samo su imali 2 prirodna biljna!
ja sad pijuckam sokić od artičoke (tableta šumeća)
http://coner.hr/ljekarne/?str=dodaci2&b ... %20prirode a piše da ima rda 100% većinu vitamina, od b,c,e...
okus ni gadljiv ni fin
http://coner.hr/ljekarne/?str=dodaci2&b ... %20prirode a piše da ima rda 100% većinu vitamina, od b,c,e...
okus ni gadljiv ni fin

'Djevojka od milijun dolara', Hilary Swank izjavila je kako dnevno uzima 45 'tabletica' i vitaminske injekcije kako bi izdržala holivudski tempo i održala stas na kojem joj zavidimo. No, je li prešla mjeru?
"Ovo je Aloa C koju otapam u vodi. Ovo su lanene sjemenke. Ovo pijem za imunitet, a ovo, BrainWave je izvrsno za kad recimo moram zapamtiti puno teksta za ulogu. Danas sam uzela samo one najvažnije, ovaj Oz Garcia Logevity Pak i ugurala ih u usta par minuta prije nego što smo se našli. Ne bih to smjela, jednom sam se tako skoro ugušila s tabletama", ispalila je Hilary Swank prilikom intervjua za američki magazin W, nehotice otkrivši tajnu svojeg svježeg izgleda i forme – 45 različitih suplemenata i vitaminske injekcije koje svakodnevno uzima!
Iako nije dala točan popis te je spomenula samo aloe veru, laneno sjeme, formulu za imunitet i formulu za mozak, sama brojka od 45 različitih vrsta suplemenata ukazuje da se radi o neracionalnom korištenju različitih dodataka prehrani, što nije preporučljivo, smatraju stručnjaci.
"Vrlo je vjerojatno da je ovakvo ponašanje udruženo s nekim oblikom poremećaja prehrane. U posljednjih dvadesetak godina poremećaji u prehrani uzimaju značajan zamah. Kada govorimo o poremećajima u prehrani mislimo na anoreksiju nervosu, bulimiju, kompulzivno prejedanje, a prije nekoliko godina uveden je pseudoznanstveni pojam ortoreksija (opsesivna okupiranost zdravom prehranom). Ortoreksičarima za razliku od pacijenta s dijagnozom anoreksije ili bulimije nije cilj smršaviti. To su ljudi koji jesu zabrinuti oko vlastitog zdravlja, pa ih je jednostavnije izliječiti. To su perfekcionisti skloni samokažnjavanju kojima briga o prehrani i zdravlju predstavlja utjehu", komentirala je za Net.hr dr. sc. Darija Vranešić Bender s portala vitamini.hr.
Iako uzimanje visokih doza vitamina, znatno iznad preporučene dnevne doze, postaje sve popularnije, treba imati na umu da nasumično uzimanje visokih doza nekih vitamina, minerala i fitokemikalija može biti štetno za zdravlje, upozorava dr. Bender. Terapijski učinak visokodoziranih pripravaka moguće je provesti jedino u kliničkim uvjetima ili uz savjet liječnika. Ipak, činjenica je da je prodaja dodataka prehrani u značajnom porastu, kako u našim krajevima, tako i u ostalim 'zapadnjački orijentiranim' zemljama.
U SAD-u se u slobodnoj prodaji, bez liječničkog recepta, mogu pronaći pripravci koji zadovoljavaju dnevne potrebe za vitaminima i mineralima, ali i pripravci koji su visoko dozirani, te sadrže čak i do 100 puta više doze od onih dnevno potrebnih. U Hrvatskoj nije takav slučaj, a registracija pripravka koji prelazi 100% dnevnih potreba vitamina topivih u mastima i 300% dnevnih potreba vitamina topivih u vodi zahtijeva znatno složeniju proceduru, te se mora zatražiti posebno odobrenje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi kako bi imali status dodatka prehrani. Svi pripravci koji imaju izrazito visoke koncentracije mikronutrijenata ili sadrže ekstrakte ljekovitog bilja spadaju u kategoriju lijeka, no za većinu takvih pripravaka nije potreban liječnički recept. Ipak, na hrvatskom tržištu prevladavaju oni niže dozirani pripravci koji ne mogu naškoditi prosječnom konzumentu.
Učinkovitost multivitaminskih pripravaka i biljnih suplemenata ispituje se znanstvenim studijama, koje često daju afirmativne rezultate, međutim, kako bi se osigurali pozitivni učinci na zdravlje potrebno je pametno pristupiti uzimanju suplemenata i pritom ne pretjerivati s količinama. Osim što megadoze različitih supstancija koje se nalaze u dodacima prehrani mogu biti štetne za zdravlje, može doći i do interakcija među pojedinim nutrijentima i fitokemikalijama.
Više: vitamini.hr
Čim je doza za duži period, eksponencijalno raste potrebna količina. B12 se apsorbira samo do nivoa trenutačne potrebe, ostalo sve odlazi u štetu ako nije u ogromnim količinama pa potraje do sljedeće potrebe organizma. Idealno bi ga bilo uzimati u malim količinama nekoliko puta dnevno. Zato je kod ovih naših Veg 1 tableta dnevna količina 1000%. Da su za tjednu upotrebu, količina bi valjda bila 100 000% :-) . Inače, kao i kod vitamina C, nema štete od prevelike količine.Waits je napisao/la:Zašto su doze vitamina tako velike?
Uzgaja se kao bilo koja bakterija na hranjivoj podlozi, dakle prirodno je. Pitanje je samo što se osim toga dodaje i u kakvom je nosaču (od čega je napravljena tableta, obično je to nekakav škrob).Waits je napisao/la:Jel to čista kemija ili ima tu nešto prirodnog?