Post/gladovanje
nisam mogla po mjesečevom kalendaru, nego po osobnom rasporedu, planirala sam kada sam unaprijed znala kad ću imat miran dan u prirodi.. a čuj znalo se i dogodit da sam se jednostavno probudila i znala da moram postiti danas, bez priprema, bez ičeg, ne znam da li je to tijelo tražilo ili psiha.. moram opet početi, stvarno.
sori draga što te zamijenih za Lunu!
sori draga što te zamijenih za Lunu!
Post jednom mjesećno je odlična (i jako zdrava) navikanelana je napisao/la:ja sam prije (dok nisam radila) postila jednom mjesečno na jedan dan bez hrane i vode plus naravno pripreme 2-3 dana laganije hrane, te prilagođavanje 2-3 dana laganije hrane nakon posta. dan posta sam birala da bude dan kada nemam apsolutno nikakvih obveza.. bilo mi je teško prve postove jer tada sam imala puno veću kilažu i ludu potrebu za hranom, ali mir, i duševni spokoj koji te ispuni na dan posta.. hm.. ovom temom ste mi opet vratili želju!ali mislim da bih trebala sada ubaciti vodu! Luna, što se koristi za klistriranje?
Ne znam zašto si izbjegavala vodu? (Vjerski razlozi?
Voda je iznimno važna i inače, a naročito za vrijeme posta. Ona kod posta igra ulogu u dvije jako važne stvari - "razmekšava" toksine koji su se nakupili u tijelu i zalijepili po organima, stanicama, krvnim žilama...i olakašava/ ubrzava njihovo izlučivanje. Što više vode, to otrovi brže izlaze van iz krvi, jer ako se tako oslobođeni iz tkiva dugo zadržavaju u organizmu-uzrokuju slabost, bolove, a kod dužeg posta i ozbiljnije probleme.
Klistir služi u iste svrhe - "omekšava" i ubrzava izlučivanje otrova nakupljenih u crijevima. Naslage toksina (nusprodukata metabolizma) u crijevima, između ostalog, začepljuju crijevne resice pa se i hranjivi sastojci teže asimiliraju...
Klistirati se možeš "iznutra ili izvana" - pijenjem određenih "pripravaka" ili "uvođenjem" pribora za klistiranje mehaničkim putem - u crijevo. Ova druga varijanta je neusporedivo zdravija, sigurnija i najbolje čisti.
Ja sam svoj pribor isto kupila u Hospitaliji.
Miumiu, jesi li ga isprobala? Imaš onaj "obični" ili sa balonom?
Kakvi vjerski razlozi bi to mogli biti? Ja sam isto par puta postila bez vode. Ima i to navodno svojih prednosti. Nešto vezano uz utjecaj mjeseca na vodu u tijelu, kao što utječe na plimu i oseku. Zato sam pitala za mjesečev kalendar.Luna je napisao/la: Ne znam zašto si izbjegavala vodu? (Vjerski razlozi?)
Nisam isprobala. Malo me strah toga.Luna je napisao/la: Miumiu, jesi li ga isprobala? Imaš onaj "obični" ili sa balonom?
Ramazanski post: za vrijeme Ramazana islamskim je vjernicima od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), te seksualni odnosi i pušenje.miumiu je napisao/la:Kakvi vjerski razlozi bi to mogli biti?Luna je napisao/la: Ne znam zašto si izbjegavala vodu? (Vjerski razlozi?)
Koje su prednosti posta bez vode?miumiu je napisao/la:Ja sam isto par puta postila bez vode. Ima i to navodno svojih prednosti. Nešto vezano uz utjecaj mjeseca na vodu u tijelu, kao što utječe na plimu i oseku. Zato sam pitala za mjesečev kalendar..
Da, to je taj. Ja sam odustala od takvoga (iako je puno praktičniji) jer mi je imao preveliki "nastavak" za...miumiu je napisao/la:Nisam isprobala. Malo me strah toga.Mislim da je s balonom, ako je balon onaj spremnik za tekućinu.
Vidiš, to mi nije palo na pamet.Luna je napisao/la: Ramazanski post: za vrijeme Ramazana islamskim je vjernicima od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), te seksualni odnosi i pušenje.![]()
Pa treba odabrati dan u mjesecu u odnosu na položaj mjeseca (11. dan nakon mladog mjeseca i 11. dan nakon punog mjeseca). Znaš da u doba punog mjeseca ljudi rade gluposti? Mislim da čak statistike govore tome u prilog. Posebno psihički labilniji ljudi, npr.mjesečari (a i druge životinje, pretpostavljam, i vukodlaciLuna je napisao/la: Koje su prednosti posta bez vode?
Ja nisam znala na što treba paziti.Luna je napisao/la: Da, to je taj. Ja sam odustala od takvoga (iako je puno praktičniji) jer mi je imao preveliki "nastavak" za...![]()
Ovo sam našla na netu u vezi posta bez vode. Neka yoga brija...
CONTROLLING THE MIND: FASTING WITHOUT WATER
To control this very powerful and disturbing effect of the moon on our temperaments we must reduce the amount of excess fluid in the brain. Doctors know that if any part of the body is "edematous" or swollen with excess fluid, the best way to decrease the fluid in this part is to decrease the amount of fluid in the whole body, and then the excess fluid in the particular part will be automatically drawn out of that area by osmotic pressure, to supply the deficiency in other parts. So if their is edema or too much fluid in the brain as a result of stroke or accident, doctors inject a certain chemical into the body which quickly dehydrates it. Soon the excess fluid in the brain flows down into the body to provide the rest of the cells the liquid they need.
Instead of powerful chemicals, the natural way to balance the fluid in the body is to fast without water. This decreases the fluid in the whole body and thus the liquid form the brain is drawn down into the body's cells, and the disturbing effect of too much fluid in the brain is removed. (Also, as we have seen, fasting without water is the quickest and most effective way to cleanse the body of it poisons.)
But why fast on the third day before the new and full moons - why not fast on the new and full moon days themselves? Because, as we have seen, scientists have found that the emotional disturbance starts three days before, so we must counteract this effect from the very beginning, before it has a chance to greatly upset our bodies and minds. Recent discoveries by British scientists have shown that there are two days during the month when the electron-magnetic vibration of the body radically changes - three days before the new and full moons. On these two days during the month there is a marked difference in the electrical potential between the body's electromagnetic vibration at the navel and in the brain. Scientists are puzzled as to why these two particular days should manifest such changes - but yoga masters have long understood the significance of these day* and regularly fasted at these times.
Even though many people during these periods may become irritable, restless and upset, those who fast without water will find that their minds remain balanced and calm.
CONTROLLING THE MIND: FASTING WITHOUT WATER
To control this very powerful and disturbing effect of the moon on our temperaments we must reduce the amount of excess fluid in the brain. Doctors know that if any part of the body is "edematous" or swollen with excess fluid, the best way to decrease the fluid in this part is to decrease the amount of fluid in the whole body, and then the excess fluid in the particular part will be automatically drawn out of that area by osmotic pressure, to supply the deficiency in other parts. So if their is edema or too much fluid in the brain as a result of stroke or accident, doctors inject a certain chemical into the body which quickly dehydrates it. Soon the excess fluid in the brain flows down into the body to provide the rest of the cells the liquid they need.
Instead of powerful chemicals, the natural way to balance the fluid in the body is to fast without water. This decreases the fluid in the whole body and thus the liquid form the brain is drawn down into the body's cells, and the disturbing effect of too much fluid in the brain is removed. (Also, as we have seen, fasting without water is the quickest and most effective way to cleanse the body of it poisons.)
But why fast on the third day before the new and full moons - why not fast on the new and full moon days themselves? Because, as we have seen, scientists have found that the emotional disturbance starts three days before, so we must counteract this effect from the very beginning, before it has a chance to greatly upset our bodies and minds. Recent discoveries by British scientists have shown that there are two days during the month when the electron-magnetic vibration of the body radically changes - three days before the new and full moons. On these two days during the month there is a marked difference in the electrical potential between the body's electromagnetic vibration at the navel and in the brain. Scientists are puzzled as to why these two particular days should manifest such changes - but yoga masters have long understood the significance of these day* and regularly fasted at these times.
Even though many people during these periods may become irritable, restless and upset, those who fast without water will find that their minds remain balanced and calm.
nisam postila bez vode zbog vjerskih razloga iako u jednu ruku je to imalo utjecaj, naime prvi put sam uopće čula o tome kad sam čitala o budizmu ili đainizmu (ne mogu se sad sjetiti, uglavnom istočnjačke religije), zainteresirala se za to, proprčkala po još sličnim knjigama i odlučila se za taj post bez vode, pogotovo nakon prvog puta...inače sam "odmetnica" katolkinja.. 
Naišla sam na neke ok linkove postu/ čišćenju organizma:
http://www.coolinarika.com/printable/cl ... dovoljstva
http://www.nutricionizam.com/SP/m960905.htm
http://www.coolinarika.com/clanak/cisce ... a-sokovima
http://www.coolinarika.com/printable/cl ... dovoljstva
http://www.nutricionizam.com/SP/m960905.htm
http://www.coolinarika.com/clanak/cisce ... a-sokovima
Post na vodi ili uz sokove?
Znanstveno opravdanje gladovanja pomoću sokova temelji se na sljedećim fiziološkim činjenicama:
- Sokovi svježeg voća i povrća, isto kao i svježe pripremljena juha od povrća bogati su vitaminima, mineralima, elementima u tragovima i enzimima.
- Ti se vitalni elementi veoma lako asimiliraju neposredno u krvotok, a ne opterećuju probavni sistem-tako oni ne narušavaju ozdravljujuće i pomlađujuće procese autolize i samoprobave, kao što tvrde neki autori koji zastupaju gladovanje pomoću vode.
- Suprotno uvjerenju nekih autora sokovi voća i povrća ne stimuliraju lučenje klorovodične kiseline koja može dovesti do čira. Klorovodična kiselina se pretežno luči kada se konzumira hrana bogata proteinima.
- Hranjivi elementi sokova izuzetno su blagotvorni pri neutraliziranju tjelesnih procesa. Oni snabdjevaju organizam neophodnim elementima koji su potrebni za vlastitu aktivnost liječenja i staničnu regeneraciju, ubrzavajući tako ozdravljenje.
- Prijesni sokovi i juha od povrća opskrbljuju organizam alkalijskim viškom koji je izuzetno važan za zadovoljavajuću acidno-baznu ravnotežu u krvi i tkivima, budući da krv i tkiva sadrže velike količine kiseline za vrijeme gladovanja.
- Obilna količina minerala u sokovima, posebno u juhi od povrća, pomaže da se uspostavi biokemijska i mineralna ravnoteža u krvi i stanicama. Mineralna ravnoteža u tkivima jedan je od glavnih uzroka smanjene oksidacije koja dovodi do bolesti i preranog starenja stanica.
- Prema dr Ralphu Bircheru, prijesni sokovi sadrže dosad neidentificirani faktor koji stimulira, kako on to naziva, mikroelektričnu napetost u tijelu, koja pridonosi sposobnosti stanica da apsorbiraju prehrambene tvari i djelotvorno izlučuju metaboličke otpatke.
Zagovornici gladovanja vodom žele vam reći da gladovanje pomoću sokova nije gladovanje, već da je to tekuća dijeta. Oni nisu razumijeli terapeutsko značenje gladovanja. Bilo koje stanje kada je vaše tijelo potaknuto da pokrene proces autolize ili samo-probave je gladovanje. Za vrijeme gladovanja pomoću sokova, kada se ne jede čvrsta hrana, proteini ili masti vaše tijelo će razgraditi i sagorijeti sve bolesne i manje vrijedne proteine i masti, isto tako kao što to čini i za vrijeme gladovanja vodom. Sokovi se apsorbiraju neposredno u krvotok, bez uobičajenog procesa probave. Jedina razlika između gladovanja pomoću sokova i vode je da se za vrijeme gladovanja pomoću sokova povećava tjelesna sposobnost eliminiranja i detoksikacije, procesi se liječenja ubrzavaju, a vi se osjećate manje slabim.
(Izvor: Gladovanje uz sokove, Paavo O. Airola)
Znanstveno opravdanje gladovanja pomoću sokova temelji se na sljedećim fiziološkim činjenicama:
- Sokovi svježeg voća i povrća, isto kao i svježe pripremljena juha od povrća bogati su vitaminima, mineralima, elementima u tragovima i enzimima.
- Ti se vitalni elementi veoma lako asimiliraju neposredno u krvotok, a ne opterećuju probavni sistem-tako oni ne narušavaju ozdravljujuće i pomlađujuće procese autolize i samoprobave, kao što tvrde neki autori koji zastupaju gladovanje pomoću vode.
- Suprotno uvjerenju nekih autora sokovi voća i povrća ne stimuliraju lučenje klorovodične kiseline koja može dovesti do čira. Klorovodična kiselina se pretežno luči kada se konzumira hrana bogata proteinima.
- Hranjivi elementi sokova izuzetno su blagotvorni pri neutraliziranju tjelesnih procesa. Oni snabdjevaju organizam neophodnim elementima koji su potrebni za vlastitu aktivnost liječenja i staničnu regeneraciju, ubrzavajući tako ozdravljenje.
- Prijesni sokovi i juha od povrća opskrbljuju organizam alkalijskim viškom koji je izuzetno važan za zadovoljavajuću acidno-baznu ravnotežu u krvi i tkivima, budući da krv i tkiva sadrže velike količine kiseline za vrijeme gladovanja.
- Obilna količina minerala u sokovima, posebno u juhi od povrća, pomaže da se uspostavi biokemijska i mineralna ravnoteža u krvi i stanicama. Mineralna ravnoteža u tkivima jedan je od glavnih uzroka smanjene oksidacije koja dovodi do bolesti i preranog starenja stanica.
- Prema dr Ralphu Bircheru, prijesni sokovi sadrže dosad neidentificirani faktor koji stimulira, kako on to naziva, mikroelektričnu napetost u tijelu, koja pridonosi sposobnosti stanica da apsorbiraju prehrambene tvari i djelotvorno izlučuju metaboličke otpatke.
Zagovornici gladovanja vodom žele vam reći da gladovanje pomoću sokova nije gladovanje, već da je to tekuća dijeta. Oni nisu razumijeli terapeutsko značenje gladovanja. Bilo koje stanje kada je vaše tijelo potaknuto da pokrene proces autolize ili samo-probave je gladovanje. Za vrijeme gladovanja pomoću sokova, kada se ne jede čvrsta hrana, proteini ili masti vaše tijelo će razgraditi i sagorijeti sve bolesne i manje vrijedne proteine i masti, isto tako kao što to čini i za vrijeme gladovanja vodom. Sokovi se apsorbiraju neposredno u krvotok, bez uobičajenog procesa probave. Jedina razlika između gladovanja pomoću sokova i vode je da se za vrijeme gladovanja pomoću sokova povećava tjelesna sposobnost eliminiranja i detoksikacije, procesi se liječenja ubrzavaju, a vi se osjećate manje slabim.
(Izvor: Gladovanje uz sokove, Paavo O. Airola)
Mislim da post i gladovanje nisu zdravi..
Samo bezveze obustavimo isporuku neophodnih tvari i stisce nam se zeludac..
Posebno je opasno ako intezivno radimo pod stresom..
Znaci Luna..to nije za tebe
Treba se kvalitetno hraniti, piti 2-3l vode dnevno
Imati fizicke aktivosti i znojiti se
Od cega da se mi cistimo kad ne jedemo meso i kemije
Samo bezveze obustavimo isporuku neophodnih tvari i stisce nam se zeludac..
Posebno je opasno ako intezivno radimo pod stresom..
Znaci Luna..to nije za tebe
Treba se kvalitetno hraniti, piti 2-3l vode dnevno
Imati fizicke aktivosti i znojiti se
Da, upravo to.ogi je napisao/la: Imati fizicke aktivosti i znojiti se
Iako su svi iznijeti argumenti u prilog gladovanja logični, ne postiže li se, bar djelomično, isti rezultat i fizičkom aktivnošću tj. "trošenjem" na taj način.
A i samim tim što ne jedemo meso i izbjegavamo kemiju, nemamo se s toliko toga trovati kao oni što konzumiraju navedeno. Tako da mi se čini da je potreba za postom/gladovanjem prije svega uvjetovana nezdravim načinom života većine ljudi. Ima li u životinjskom svijetu primjera posta/gladovanja?
Makar svaka hrana, pa i ona zdrava, predstavlja napor, posao za metabolizam, pa je čisto s tog aspekta možda dobro da se metabolizam nekada i odmori, odnosno prijeđe na drugu vrstu aktivnosti. No tu se stvar jednostavno može svesti na to da se ne pretjeruje s količinom hrane koju pojedemo, što često ne poštujemo kad jedemo iz dosade i sl.
Ne znam kako bi netko tko radi fizičke poslove funkcionirao za vrijeme posta/gladovanja.
Malo si ga pretjerao, to je njegova normanlna funkcija a ne napor..Medo je napisao/la:Makar svaka hrana, pa i ona zdrava, predstavlja napor, posao za metabolizam, pa je čisto s tog aspekta možda dobro da se metabolizam nekada i odmori
Znamo koja je hrana napor za probavni sustav..
Zdravu hranu treba jesti umjereno a ostalu nikako..