Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ogi Site Admin

|
Postano: 28.9.2007. pet. 22:53 Naslov: Makove sjemenke |
|
|
Ljudi često izbjegavaju koristiti tu korisnu i ukusnu sjemenku za prehranu, bojeći se narkotičkog djelovanja.
Istina je da se iz iste biljke dobiva medicinski poznati opijat koji se koristi za ublažavanje bolova, te kao dodatak u sklopu drugih lijekova. No takva svojstva pokazuju samo nezrele glavice maka i sa sazrijevanjem se ona u potpunosti gube. Zrele makove sjemenke (bilo da su crno-plavičaste ili bjelkaste vrste) su potpuno sigurne za upotrebu bez bojazni od spomenutog djelovanja.
Sjemenke maka u svom sastavu sadrže preko 40% ulja i odličan su izvor linolne i oleinske masne kiseline.
Osim toga, naročito su dobar izvor različitih, nama potrebnih minerala, među kojima se, kao što možemo vidjeti iz tablice posebno ističu kalcij, fosfor, željezo i cink.
Nama poznate crno-plavičaste makove sjemenke sa svojim orašastim okusom koriste se kao ukras na kruhu, pecivima i slično, mogu se koristiti kao dodatak raznim salatama, te kao začin u jelima. |
|
[Vrh] |
|
 |
Luna

|
Postano: 9.10.2007. uto. 20:07 Naslov: |
|
|
Moja mama je nekad znala piti makove sjemenke kad nije mogla zaspati.
Ima li možda netko iskustva sa makom u "ljekovite" svrhe? |
|
[Vrh] |
|
 |
Janis Joplin Gost
|
Postano: 9.10.2007. uto. 20:11 Naslov: Re: Makove sjemenke |
|
|
ja ga obožavam... mmmm...
koristi se za izradu opijata, je li tako, iz sredine, u proljeće... i mislim d anije kod svih vrsta tako... jesam li u pravu? |
|
[Vrh] |
|
 |
miumiu

|
Postano: 29.10.2007. pon. 21:16 Naslov: Re: Makove sjemenke |
|
|
Janis Joplin je napisao/la: | ja ga obožavam... mmmm...
koristi se za izradu opijata, je li tako, iz sredine, u proljeće... i mislim d anije kod svih vrsta tako... jesam li u pravu? |
Da, mislim da se opium radi od bijelog maka. On se prerađuje u morfij, a od morfija heroin. Valjda. |
|
[Vrh] |
|
 |
|