Ljudi često izbjegavaju koristiti tu korisnu i ukusnu sjemenku za prehranu, bojeći se narkotičkog djelovanja.
Istina je da se iz iste biljke dobiva medicinski poznati opijat koji se koristi za ublažavanje bolova, te kao dodatak u sklopu drugih lijekova. No takva svojstva pokazuju samo nezrele glavice maka i sa sazrijevanjem se ona u potpunosti gube. Zrele makove sjemenke (bilo da su crno-plavičaste ili bjelkaste vrste) su potpuno sigurne za upotrebu bez bojazni od spomenutog djelovanja.
Sjemenke maka u svom sastavu sadrže preko 40% ulja i odličan su izvor linolne i oleinske masne kiseline.
Osim toga, naročito su dobar izvor različitih, nama potrebnih minerala, među kojima se, kao što možemo vidjeti iz tablice posebno ističu kalcij, fosfor, željezo i cink.
Nama poznate crno-plavičaste makove sjemenke sa svojim orašastim okusom koriste se kao ukras na kruhu, pecivima i slično, mogu se koristiti kao dodatak raznim salatama, te kao začin u jelima.
Makove sjemenke
-
Janis Joplin
Re: Makove sjemenke
ja ga obožavam... mmmm...
koristi se za izradu opijata, je li tako, iz sredine, u proljeće... i mislim d anije kod svih vrsta tako... jesam li u pravu?
koristi se za izradu opijata, je li tako, iz sredine, u proljeće... i mislim d anije kod svih vrsta tako... jesam li u pravu?
Re: Makove sjemenke
Da, mislim da se opium radi od bijelog maka. On se prerađuje u morfij, a od morfija heroin. Valjda.Janis Joplin je napisao/la:ja ga obožavam... mmmm...