Drvna sječka je odlična za vrt jer daje dugotrajnu rahlost zemlji.
Mislim da je najbolje posebno kompostirati drvnu sječku, posebno stajski gnoj i onda zrele komposte pomiješati.
Meni se drvna sječka kao malč pokazala lošim rješenjem za uzgoj voća i povrća.
Na kraju sam sve maknuo i koristim samo zreli kompost, po mogućnost miks koji sam spomenuo.
Hej Ogi! A koji su (ukratko) nedostaci sječke kao malča? Meni malč svakako treba, ljeta su dosta suha, zemlja tanka i kamenita. Što god sam sadio (voćke, grmlje) preživjelo je jedino ako je bilo dobro malčirano. Malčirao sam uglavnom sijenom (vlastitim) a njega nikad dosta. Po šumi sakupljam lišće, nije mi dobro kao malč (vjetar ga odnosi) ali ga kompostiram u komposterima kakve sam negdje kod tebe vidio (usput hvala na ideji). Djelomično razgrađeno lišće je već ok kao malč. A sad konačno pretvaram granje koje mi posvuda raste u nešto malo korisnije. Dugoročno se nadam povećati organski sloj tla prekrivanjem sječkom (svježom ili kompostiranom), i naravno zaštititi od suše ono što sadim.
Za ovo ljeto i jesen planiram nadrobiti nekih 15 m3 na hrpu pa nek stoji do proljeća, a povrh toga (ako stignem) drobiti baš tamo gdje mi treba malč, na livadu koju mislim koristiti kao vrt sljedeće godine, pa raširiti, recimo 10-15 cm debljine.
Prema mom iskustvu, biljke požute i zastanu u razvoju kada započne razgradnja malča.
Osim toga, korov se na kraju probije i onda je to veliki posao, dovesti vrt u red.
Zato u vrt stavljam samo potpuno zreli kompost i nastojim površinski sloj zemlje održavati rahlim, taj površinski sloj zemlje služi kao malč.
Ako si gledao Back to Eden, vidio si da to u biti radi i Paul.
Kod nas u Zagorju je klima postala takva da bez zalijevanja nije moguće ništa uzgojiti.
Koristimo raspršivače i kap po kap.
Da, gledao sam Back to Eden prije dosta godina, u međuvremenu je izašlo dosta kritike i osvrta na tu metodu, često ljudi pišu ili pokazuju da ni njima nisu rezultati bili baš sjajni. Na primjer, ova lista prikazuje rezultate usporednog testa "Back to Eden" metode i uzgoja u kompostu (od lišća): https://www.youtube.com/playlist?list=P ... I3uqLjZI2W
Osim što samo pokazuje da rezultati nisu dobri, također daje i neka moguća objašnjenja što je to tako. A mene veseli da sam probam
To je zato što ljudi stave sloj sječke i očekuju plodan vrt.
Sječka se prvo mora kompostirati, zatim pomiješati sa stajskim kompostom i tek tada slijedi uzgoj.
Njegova početna zemlja je bila tvrda, zbijena, kamena...
Nakon godina pokrivanja zemlje sječkom, sada ima duboko rahlu zemlju po cijelom vrtu.
Znači potrebno je vrijeme, osim toga njegova klima je drugačija, kod njega često pada kiša.