Ječam

Pšenica, ječam, zob, krupnik, kamut, raž, ...
Odgovori
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13038
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Ječam

Post Postao/la Ogi »

slika

Postoji mnogo vrsta ječma koje se već stoljećima koriste, i koje su predstavljale izvor hrane još kod drevnih civilizacija Kine, Egipta, Grčke i Rima, a u zemljama hladnijeg podneblja i danas se obilato koriste. Ječam je poznat po svom "zagrijavajućem učinku" tj. u osobe koja ga koristi proizvodi takav osjećaj. Koristi se u juhama, u kuhanim jelima kao riža, te za doručak, u obliku pahuljica. Može se također koristiti i za razna pečenja, gdje onda obogaćuje ukus i spriječava sušenje jela. Ukoliko ostavimo ječam da proklija, njegova je nutritivna vrijednost još veća. Cijelo zrno ječma, prženo i samljeveno u mlincu za kavu, sa dodatkom cikorije može zamijeniti pravu kavu i baza je tzv. bijele "Kneippove" kave. To je zdravi napitak, za razliku od crne kave, jer ne sadrži kofein. Pogodan je i za dječju prehranu. Iz ječma se proizvode još i pivo, fermentirani ječmeni slad i mnogi drugi proizvodi.

Ječam se lako probavlja i kao i ostale žitarice bogat je vitaminima B kompleksa. Posebno se ističe vitamin B5 koji je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Budući da taj vitamin ulazi u strukturu koenzima A, koji je zadužen za oslobađanje energije iz ugljikohidrata te igra važnu ulogu u metabolizmu masti, zbog čega ječam i ima onaj poznati učinak zagrijavanja. Sadrži veliki postotak nezasićenih masnih kiselina, i time doprinosi snižavanju kolesterola u krvi.
Zadnja izmjena: Ogi, dana/u 07 kol 2010, 12:20, ukupno mijenjano 1 put.
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13038
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Luna je napisao/la:
ogi je napisao/la:Probao bi neku novu zitaricu iduce godine, imate koji prijedlog?!
Ječam.
Od ječmenog slada, koji se upotrebljava u proizvodnji piva, dobiva se brašno visoke hranjive vrijednosti, osobito bogato vitaminom B12 koji je rijedak u namirnicama biljnog podrijetla.
http://www.coolinarika.com/namirnica/jecam
Sadrži dosta vitamina A, vitamina D, vitamina E, veće količine Vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama)...
http://hr.wikipedia.org/wiki/Je%C4%8Dam
Mislim da cu posijati jecam u 2010! Mozda i zob! Hvala Luna! :skace:
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13038
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

slika

Tako izgleda jecam nakon zetve
Prije kuhanja se mora nekako odstraniti ljuska jer inace nije jestiv :D
Od ovakvog u ljusci je navodno dobar caj za zglobove
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13038
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Avatar
Lea
Postovi: 326
Pridružen/a: 28 ruj 2019, 07:44

Post Postao/la Lea »

Sviđa mi se jako ova žitarica, možda najviše zbog toga što je stvorila
obrambeni mehanizam.

Nemojte da vas to obeshrabri, jer u tome je tajna:
da bi osjetili puno njezinih dobrobiti trebate iskusiti i neznatne zdrave nuspojave, koje se daju ublažiti jabučnim octom i kimom.
Srećom upornost je naš saveznik.

Redovito konzumiranje ječma:

snižava kolesterol,
štiti od raka,
sprječava nagle promjene glukoze u krvi,
daje organizmu velike količine prirodnog vitamina E,
liječi upale,
čisti organizam,
pomlađuje, čisti i štiti kožu od starenja,
pomaže pri mršavljenju ...

https://alternativa-za-vas.com/index.ph ... icle/jecam :respekt:
Odgovori