Zemljani Zemljani
Košnica puna ljubavi
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Analiza tla

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Organski uzgoj općenito
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12424
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 20.4.2012. pet. 13:21    Naslov: Analiza tla Citiraj i odgovori

Analiza tla obuhvaća:

- uzimanje uzorka na terenu
- laboratorijsku analizu tla
- izradu preporuke za gnojidbu

Samo kemijskom kontrolom tla možemo saznati kakvo je ono doista, pa analiza tla postaje nužnost za modernu poljoprivredu. U pravilu je tako da možemo povećati prinose ako smanjimo kiselost tla, jer biljke na kiselijim tlima otežano dolaze do hraniva zbog veće koncentracije iona vodika, aluminija i mangana. Zbog toga se obavlja kalcijazacija tla na različite načine, a s ciljem ubrzavanja rastvaranja organske tvari, suzbijanja razvoja štetnih gljivica u tlu, poboljšanja strukture i drugog.
Uzimanje uzoraka obavlja se poslije skidanja usjeva, i prije bilo kakve gnojidbe.
Za izradu pedološke analize uzimaju se uzorci tla s terena na kojem namjerava uzgojati ratarska, povrćarska ili voćarska kultura i to prema standardnoj metodi. Ispitivanje se obavlja u ovlaštenom laboratoriju radi određivanja bioloških, kemijskih i fizikalnih svojstava tla. Primjerice, za praktičnu uporabu nužni su podaci o veličini mineralnih čestica (tzv. tekstura tla), vrijednost aktualnog aciditeta, tj. kiselosti (pH) tla koji nam daje siguran uvid u kisela, odnosno bazična svojstva tla, sadržaj topivog (biljci pristupačnog) fiziološkog aktivnog fosfora i kalija izraženog u miligramima na 100 grama tla, te postotni sadržaj humusa u tlu.
Samo se na temelju cjelovite analize može izraditi program poboljšanja svojstava tla. Bez analize najčešće se griješi neprimjerenom gnojidbom koja šteti biljci i tlu, smanjuje se urod, a povečavaju troškovi.

Analizom tla se utvrđuje:

1. pH
2. ukupni CaCO3
3. aktivno vapno
4. ukupni dušik (N)
5. organska tvar
6. humus
7. fiziološki aktivni fosfor i kalij (P2O5 i K2O)
8. određivanje olova (Pb), bakra (Cu), cinka (Zn), mangana (Mn), željeza (Fe), kadmija (Cd)
9. ukupni sumpor (S)
10. tekstura tla
11. druga fizikalna svojstva (kapacitet, propusnost, gustoća, pF - vrijednosti, …)

Kiselost tla je izuzetno velik problem ne samo za uzgoj biljaka, jer u kiseloj sredini dolazi do redukcije nitrata i nitrita, koji štetno djeluju za zdravlje čovjeka.
Točna analiza tla ovisi o uzimanju uzoraka na određenoj parceli.
Uobičajeno je da se kod uzorkovanja velikih poljoprivrednih površina uzimanje uzoraka obavlja po putanji zamišljenog slova W koje pokriva cijelu površinu.
Uzorci se ne bi smjeli uzimati u područjima koja su blizu živica, ispod drveća ili su uz zgrade. Uzorci gdje se uzima tlo ne smiju biti u depresijama, uz rub parcele ili tamo gdje je neravnomjerno razbacano umjetno gnojivo. Uzimanje uzoraka može biti dijagonalno ili cik-cak. Uzorci se uzimaju na različitim dubinama, ovisno za koju se kulturu radi kemijska analiza. Za ratarske dubine uzimajuj se uzorci do 30 cm dubine, a za višegodišnje kulture od 0 do 30 i od 30 do 60 cm dubine (dvije dubine). Uzorci se uzimaju u vrećicu. Iskopa se jama tako da se lopatom može zarezati sloj debljine dva do četiri centimetra, dubine 0 do 30 cm, izvadi se, te se nožem skine zemlja sa svake strane lopate, tako da po sredini lopate ostane sloj zemlje širine 3 do 5 cm. Taj se sloj zemlje stavlja u vrećicu, a kada se uzme dovoljan broj uzoraka zemlja se dobro pomiješa i zatim se izdvoji jedan kilogram zemlje koji se daje na analizu tla. Na isti se način uzima i uzorak sloja iz dubine od 30 do 60 cm.
Analize tla putem klasičnih laboratorijskih metoda se dobro poznate kod nas. Pored toga razvijeni su i sustavi koji omogućuju da se poljodjelci te manja i veća poljodjelna poduzeća mogu opremiti uređajima pomoću kojih na jednostavan, pristupačan i brz način mogu sami obavljati kontrolu plodnosti tla. Takve sustave moguće je kupiti i u Hrvatskoj. To omogućuje korisniku donošenje odluke o racionalnoj gnojidbi čime utječe na visinu prinosa, dakle na ekonomski isplativu biljnu proizvodnju, a posredno i na očuvanje okoliša budući da pravilnim doziranjem gnojiva smanjuje zagađivanje zemlje, zraka i okolnih voda.
Kako bi dobili što bolju analizu tla, preporučamo Vam neke od laboratorija u Republici Hrvatskoj koje posjeduju Certifikat za izradu analize i davanje preporuke za gnojidbu.

1. Agronomski fakultet Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, tel. 01/2393902

2. Euroinspekt Croatiakontrola, Preradovićeva 31a, Zagreb, tel. 01/4551-033

3. Institut za geološka istraživanja, Sachsova 2, Zagreb, tel. 01/61 60 888, 61 60 700, 616 0 745

4. Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Pedološki laboratorij, Carla Huguesa 8, 52 440 Poreč, tel.
052/408-300

5. Petrokemija d.d., TC Kontrola kvalitete, Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, tel. 044/647-152, 647-237

6. Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Zavod za agroekologiju, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek, tel. 031/224-254

7. Stanica za južne kulture, Dubrovnik, Marka Marojice 4, tel. 020/333390, 332423

8. Tehnološko kemijska škola Karlovac, Stjepana Mihalića 43, Karlovac, tel. 047/613002, 613003

9. Veterinarska stanica Čakovec d.o.o. PJ Bioinstitut, R. Steinera 7, 40 000 Čakovec, tel. 040/ 391 485

10. Zavod za tlo, agrokemijski laboratorij, Vinkovačka 63 cesta, Osijek, tel. 031/ 275 185
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12424
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 20.4.2012. pet. 13:28    Naslov: Citiraj i odgovori

Citat:
Jedan od načina-na željenoj parceli uzmeš određen broj uzoraka( ne biti lijen i uzeti 5-6, več što više sa svih dijelova, jer večinom nisu parcele cijelim dijelom jednake-najjednostavnije-uzmeš štihaču, lopatu-izvadiš njome pažljivo uzorak do dubine 30cm(ovisno za koju kulturu ti treba) i po sredini duž lopate odstraniš u pripremljenu posudu tlo širine 5-6cm
), koje stavimo u pripremljenu posudu u kojoj te uzorke pomiješamo i izvadimo cca1-1,5kg tla-PROSJEČAN uzorak!Isti stavimo u vrečicu, zajedno s papiričem na kojem trebaju biti podaci o vlasniku, nazivu parcele,...(ostalo nije nužno, ali ako se traži-gnojidba prethodne godine, pretkultura, itd.)
Taj se uzorak može odnijeti na Agronomski(cijena za pH, NPK,humus je bila nekih 300kn, sad ne znam točno)!
Ne znam kako je sa ostalim županijama, ali u mojoj se uzorci odnesu u savjetodavnu službu gdje sami naprave analizu koja je besplatna za 8 uzoraka godišnje!(Financirana od strane županije...)
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12424
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 20.4.2012. pet. 13:28    Naslov: Citiraj i odgovori

c/p teksta koji sam dobio iz HZPSS. Ja sam na Agronomskom faksu platio po uzorku 350kn, dakle ako uzimas na 30 i 60 cm dubine dodje 700kn. Uzorke sam uzimao sa sondom koju sam posudio u lokalnom uredu HZPSS.

UZIMANJE UZORAKA TLA ZA KEMIJSKE ANALIZE

Kemijsko ispitivanje tla za potrebe gnoidbe obavlja se uzimanjem srednjih ili prosječnih uzoraka tla. Prosječan uzorak u maloj masi prestavlja prosječan sastav tla na parceli na kojoj je uzet.
Prosječan uzorak se uzima samo s površine čije je tlo jednako (homogeno), u svakom pogledu isti tip tla, isti mehanički sastav tla, ista prethodna obrada i tretiranje tla u nekoliko prethodnih godina. Stoga se prije pristupanja uzimanja uzoraka izdvajaju homogene površine s kojih će se uzeti prosječan uzorak.

VELIČINA PARCELE s koje se uzima uzorak ovisi o homogenosti terena. Prosječno iznosi oko dva hektara, a na heterogenim terenima manje, te obratno na homogenim terenima kod velikih plodorednih polja površina je veća i može iznositi od 5 do 10 ha.

DUBINA do koje se uimaju uzorci ovisi od načina uporabe tla. Kod oranica se uzorci se uzimaju do dubine oraničnog sloja (do 30 cm), kod livada i pašnjaka do 10 cm (s tim da se poseban uzorak može uzeti i s dubine od 10 do 20 cm), a kod višegodišnjih nasada do dubine rigolanja i to uzimanjem posebnih prosječnih uzoraka po slojevima od 20 cm (0-20 cm, 20-40 cm, 40-60 m itd)

VRIJEME uzimanja uzoraka najbolje je kada je tlo slobodno tj. poslije žetve pa do pripreme tla za slijedeći usjev. Međutim, oni se mogu uzimati i u drugo vrijeme. Pri tome treba paziti da se ne uzimaju s parcela koje su prije nekoliko mjeseci bile gnojene.

STUPANJ VLAŽNOSTI TLA najbolje je uzimati uzorke kada je tlo toliko vlažno da se može orati, jer se tada ne lijepi za oruđe, a ne rasipa se i ne praši.

Prije uzimanja uzorka obavlja se izdavanje parcela s kojih će se uzeti prosječan uzorak. Svaki prosječan uzorak sastavljen je iz većeg broja prosječnih uzoraka. Oni se uzimaju s mjesta ravnomjerno raspoređenih po cijeloj površini parcele s koje se uzima prosječni uzorak. Pri tome treba izbjegavati blizinu puteva, zgrada, gospodrskih dvorišta, kao i mjesta na kojima su prethodnih godina stajale hrpe stajskog gnoja, mineralnog gnojiva ili mterijal za kalcifikaciju. Ako je veličina parcele do dva hektara, onda taj uzorak obuhvaća 20-25 pojedinačnih. Ukoliko je parcela veća onda se broj pojedinčnih uzoraka u prosječnom razmjerno povećava. Za uzimanje uzorakasluže posebne sonde, te rzna šila, svrdla, a vrlo često štihača.
Ako se uzorci uzimaju lopatom onda se kod uzimanja svakog pojedinačnog iskopa rupa veličine otprilike 30x40 cm, do dubine uzimanja uzoraka i potom se jedna strana vertikalno zasječe. Zatim se isjeca vertikalno sloj debljine 3-5 cm i izvadi na lopati. Iz tog izvađenog sloja se isjeca vertiklno po sredini površina širine 3-5 cm, a dijelovi sa strane se odbacuju.
Tako dobivena količina tla predstavlja pojedinačni uzorak koji se stavlja u kantu. Postupak se ponavlja sve do potrebnog broja pojedinačnih uzoraka.
Kod uzimnja sondom, šilom ili svrdlom, postupak je isti samo što se pojedinačni uzorci dobivaju ubadanjem sonde, šila ili svrdla do potrebne dubine i vađenjem valjčića tla koji predstavlja pojedinačni uzorak. Takav način je svakako mnogo lakši, a i manja je količona tla.
Prikupljeni uzorci u kanti na kraju se dobro promješaju i njihov sadržaj predstavlja traženi prosječni uzorak.
S obzirom da je uzeta količina tla obično prevelika za slanje u laboratorij na analize, pristupa se smanjivanju prosjčnog uzorka na samom terenu i to metodom dijagonala. Uzork se razastre u tanjem sloju u obliku kvadrata na papiru ili plastičnu foliju, a zatim tom kvadratu povuku dijagonale. Dobiju se 4 trokuta, od kojih se tlo iz dva suprotna odbaci i tako uzorak smanjuje na polovicu. Tlo iz preostala dva trokuta se pomješa i ponovno načini kvadrat. Postupak se ponavlja dok se uzorak ne smanji na oko 1 kg. On se zatim stavlja u plastičnu vrećicu, a potom u nj i listić s brojem uzoraka na kojem su običnom (grafitnom) olovkom ubilježeni osnovni podaci: broj uzoraka, naziv imanja (ime i prezime vlasnika, mjesto), broj ili naziv parcele, tip tla, dubina uzimanja uzoraka, prethodna i kultura za koju će se gnojiti, datum uzimanja kao i ime uzimača uzoraka.
Vrećica se zatim zatvara i prenosi u prostoriju u kojoj se obavlja sušenje do zračno suhog stanja. Sušenje se obavlja istresanjem uzorka iz vrećice, a sadržaj se raširi u tankom sloju na čist list papira. Sušenje se obavlja u čistim i dobro provjetrenim prostorijama i obično traje 8-10 dan. Osušeni uzorak se vraća u vrećicu, a na vrh se stavlja listić papira s podacima i vrećica se zatvara.

POPIS USTANOVA KOJE SU U MOGUĆNOSTI OBAVITI KEMIJSKE ANALIZE I DATI PREPORUKE GNOIDBE

Agronomski fakultet Zagreb
Zavod za ishranu bilja
Svetošimunska 25 01/2393884
01/2393885
01/2393764
800 uzoraka
Poljoprivredni fakultet Osijek
n/p prof dr. V. Vukadinović
Trg sv Trojstva 3 031/224200
500 uzoraka
Institut za jadranske kulture – Split
n/p mr sc Z Škarić
Put Duilova 11, 21000 Split 021/316578
300 uzoraka
Visoko gospodarsko učilište Križevci
n/p Ž Vukobratović dipl. ing.
M. Demerca 1, 48260 Križevci 048/681459
300 uzoraka
Institit za poljoprivredu i turizam Poreč
n/p mr sc I. Bratović
Carla Huguesa 8, 52440 Poreč 052/408300
200 uzoraka
S.A.J. d.o.o.
Našička 15, 10000 Zagreb
n/p Senjak Josip dipl.inž.chem. 01/3024105
01/6237015
300 uzoraka

Pored nužnih podataka koji prate prosječne uzorke u dopisu naznačiti i podatke:
- visina podzemne vode ili mogućnost plavljenja terena
- osjetljivost na sušu

Poduzeće ili ustanova (koje šalje uzorak)____________________________
Uzorak broj_______________________________
Vlasnik parcele_____________________________
Naziv adresa_______________________________
Naziv parcele_______________________________
Tip tla__________________________________
Dubina uzimanja uzorka_________________________
Predkultura______________________________
Kultura za koju će se gnoiti_______________________
Datum_____________ Uzorak uzeo________________
*pisati običnom grafitnom olovkom
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
jagodica bobicaPridružen/a: 09. 01. 2014.
Postovi: 448

PostPostano: 14.5.2017. ned. 13:46    Naslov: Citiraj i odgovori

https://www.agroklub.com/agro-hobi/instant-uradi-sam-analiza-tla/12668/
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Organski uzgoj općenito Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan