Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Luna

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 4210
|
Postano: 9.2.2016. uto. 19:45 Naslov: Kokosovo ulje |
|
|
Citat: | Sve prednosti kokosova ulja
Kokosovo ulje nije ništa manje kalorično od drugih biljnih ulja
Do nedavno je imao negativnu reputaciju, no danas se o njemu priča u superlativima. Kokosovo ulje je trenutni svjetski hit, a sudeći prema napisima u medijima ono može liječiti probleme sa imunitetom i štitnjačom, bolesti srca, pretilost, karcinom pa čak i HIV. No hvalospjeve ipak treba uzeti s rezervom jer pravi dokazi o njegovom svestranom povoljnom djelovanju još uvijek nedostaju
Osim u prehrambene često se koristi i u kozmetičke svrhe, a spominje se njegov anti-age učinak na kožu.
Ulje u krutom stanju
Kada govorimo o mastima i uljima osvrćemo se u prvom redu, na njihov sadržaj masnih kiselina. Za kokosovo ulje možemo reći da ima neobičan sadržaj masnih kiselina. Ovo ulje sadrži oko 90 posto zasićenih masnih kiselina zbog čega se, unatoč tome što se radi o biljnom ulju, ono na sobnoj temperaturi nalazi u krutom stanju. Istraživanja zasićene masti dovode u vezu s bolestima srca i krvnih žila, a upravo je sadržaj zasićenih masti razlog zašto je kokosovo ulje bilo na optuženičkoj klupi prijašnjih godina. Međutim, danas nam se čini da sve zasićene masti nisu iste. Nekoliko istraživanja u kojem je korišteno nehidrogenirano kokosovo ulje pokazalo je kako kokosovo ulje može čak blagotvorno djelovati na nekoliko čimbenika koji povoljno utječu na zdravlje srce no rezultati su za sada preliminirani.
Čuvar vitke linije i imuniteta
Ulje ekstrahirano iz svježeg kokosovog mesa umjesto uobičajenih masnih kiselina dugog lanca ima visok udio masnih kiselina srednjeg lanca, čak između 70 i 85 posto, a glavna masna kiselina je laurinska. Srednje lančane masne kiseline se razlikuju od dugolančanih koje prevladavaju u ostalim biljnim uljima po tome što se ne skladište u masnom tkivu. Upravo je ta karakteristika srednje lančanih masnih kiselina razlog zašto kokosovo ulje preferiraju osobe koje paze na liniju, a top-modeli i Hollywoodske glumice ga reklamiraju kao čuvara vitke linije.
Kokosovo ulja protiv kandide
No valja imati na umu da kokosovo ulje nije ništa manje kalorično od drugih biljnih ulja i vrijedi pravilo da 1 gram masti daje 9 kalorija. Također, srednje lančane masne kiseline se brzo apsorbiraju u tankom crijevu i ne trebaju pomoć enzima gušterače što ih čini lako probavljivim i zbog čega su izuzetno pogodne za osobe koje boluju od raznih probavnih poremećaja i metaboličkih bolesti. Srednje lančane masne kiseline često su istraživane i zbog svoje sposobnosti djelovanja protiv bakterija, virusa i gljivica.
Studija objavljena 2013. godine u časopisu Journal of Medicinal Food pokazala je kako laurinska masna kiselina u laboratorijskim uvjetima može suzbiti rast bakterije Clostridium difficile – vodećeg uzročnika bolničkih crijevnih infekcija odnosno proljeva koji su posljedica uzimanja antibiotika. Laboratorijska istraživanja pokazuju i djelovanje kokosovog ulja protiv bakterija H. pylori, Listerie monocytogenes i kandide, no još se čekaju klinički dokazi koji bi to potvrdili.
Rafinirano i nerafinirano kokosovo ulje
Danas je na tržištu kokosovo ulje dostupno u nerafiniranom i rafiniranom obliku. Postoji i treći hidrogenirani oblik kojeg treba izbjegavati u prehrani zbog udjela trans masnih kiselina koje se stvaraju procesom hidrogenacije. Ulje dobiveno metodom hladnog prešanja smatra se najkvalitetnijim, no po stupnju kvalitete rafinirano ulje ne zaostaje previše. Unatoč tome što se procesom rafinacije gubi određeni udio hranjivih tvari, najjači adut kokosovog ulja, a to su srednje lančane masne kiseline koje ostaju nepromijenjene.
Primjena kokosovog ulja
Kokosovo ulje se poput drugih biljnih ulja može koristiti u pirjanju i pečenju povrća, mesa i ribe, no u pripremljenoj hrani prisutan je okus kokosa. Također, kokosovo ulje može se koristiti u pripremi kolača umjesto maslaca i margarina, a njime se može obogatiti i jutarnja zobena kaša ili voćni smoothie. Zbog antimikrobnog djelovanja kokosovo se ulje često dodaje u kozmetičke preparate u kojima ima ulogu konzervansa. Također, djevičansko kokosovo ulje dobiveno hladnom ekstrakcijom sadrži manju količinu tokoferola odnosno vitamina E koji štiti stanice od oksidativnog oštećenja i može povoljno djelovati na kožu.
Izvor: http://zdravakrava.24sata.hr/clanak/4344/sve-prednosti-kokosova-ulja
|
|
|
[Vrh] |
|
 |
Luna

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 4210
|
Postano: 9.2.2016. uto. 19:49 Naslov: |
|
|
Jel ga koristi netko?
Ja sam danas kupila ovo: http://www.terra-organica.hr/kokosovo-ulje-djevicansko-bez-mirisa-za-kuhanje-pecenje.html
da koristim u kuhanju umjesto Ghi-ja.
Isprobala sam ga i super mi je. Plus je neusporedivo povoljnije od masla (ako ga ne radiš sam).
Citat: |
Kokosovo ulje dobiveno hladnim prešanjem sadrži više od 90% zasićenih masnih kiselina čiji veći dio čine tzv. srednje lančane masne kiseline koje se vrlo lako probavljaju i apsorbiraju u organizam. Termostabilno je, što znači da zadržava kvalitetu i prilikom zagrijavanja na visokim temperaturama. Tijekom prženja, pirjanja i pečenja ne stvaraju se slobodni radikali niti drugi štetni sastojci. Ne sadrži kemikalije, konzervanse, umjetne okuse i boje.
Izvor: http://www.mojanatura.hr/kokosovo-ulje-1000ml-detaljno.html
|
|
|
[Vrh] |
|
 |
pkristo

Pridružen/a: 01. 12. 2010. Postovi: 560 Lokacija: ZG
|
Postano: 10.2.2016. sri. 13:23 Naslov: |
|
|
Pa ovo bez mirisa im je čak i povoljno, ali to je već termički uništeno. Ono ekstradjevičansko im je jaaako skupoo. Ja koristim kokosovo ulje, ali jako malo. Skupo mi je čisto, hladno prešano ekstradjevičansko... |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12794 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 10.2.2016. sri. 14:36 Naslov: |
|
|
Prije svega ne raste kod nas, imam averziju prema takvoj hrani, osim toga to je čista zasićena masnoća: http://nutritiondata.self.com/facts/fats-and-oils/508/2
Onda je bolje koristiti domaći maslac koji ima i značajan udio nezasićene masnoće i vitamin A, E i nešto B12.
Meni srce brzo počne štekati od maslaca pa je vjerojatno samo pitanje vremena i količine od osobe do osobe...
Citat: | Since I have confirmed several times now that coconut oil ends up giving me chest pains I decided to google "coconut oil chest pains".
I found a couple case references.
http://www.mohrresults.com/nutrition/coconut-oil-a-healthy-saturated-fat/
"I get chest pains after including MCTs (Coconut oil) in my diet after a week or
so."
http://curezone.com/forums/am.asp?i=1738094
"I use probably about 10 tablespoons a day of coconut oil from cooking and just putting over salads and toast. I feel some random fleeting chest pain lately and I'm wondering if it might stem from having too much coconut oil."
Clearly he was taking way too much. Responses to him talked about coconut oil stimulating thyroid and how people have been able to get off their thyroid medications by using coconut oil.
http://www.earthclinic.com/CURES/thyroid.html
"03/19/2009: Misha from Binghamton, New York : "I began taking a tablespoon of coconut oil in my morning tea each day. On about the 4th day, I suffered from chest pains which I had never experienced before. I discontinued use to rule out other possibilities, and when I reintroduced it, I suffered from the chest pains once again. I began taking the coconut oil to help a sluggish thyroid, but have stopped taking it since my negative experiences with it. I am 27 and in excellent health."
responses to that post people actually tried to tell him that it was a good thing and chest pains was an indication of the lymph system cleaning out. I thought this was bullshit and the next reference I found confirmed the bullshit because this guy had increasing pains over 2 years, not decreasing.
http://www.carbohydratescankill.com/forums/general-questions/negative-about-coconut-oil/page-2
" I began to use coconut oil 2 tablespoons daily and began to notice my blood pressure went up with increasing exertional chest pain (angina pectoris) over the next two and a half years. The symptoms went acutely worse during a month between February and March 2012 after I increased the intake from two tablespoons to three. I finally realized that coconut oil was responsible for the downturn in my health. I immediately stopped taking it, and went back to my original carbohydrate-restricted diet...."
I am going to say coconut oil is probably good if used just slightly because they have discovered countless health benefits(my post about cholesterol), and stories of it curing health problems, but people are jumping on some trendy bandwagon lately about it being a miracle food. They then overdo it and take way too much. Of course islander people are probably more adapt to eating it and some of them live a very long healthy life. Europeans are not as adapted since they evolved a lot being so far away from the equator from where coconuts grow. Humans first originated somewhere around the equator so it may have been an important part of our historic diet. Monkeys are known to crack open hard shelled foods, so why not humans? Another note is that purified coconut oil is not natural. Regular real coconuts have a much higher water content. |
|
|
[Vrh] |
|
 |
Luna

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 4210
|
Postano: 11.2.2016. čet. 12:05 Naslov: |
|
|
pkristo je napisao/la: | Pa ovo bez mirisa im je čak i povoljno, ali to je već termički uništeno. |
Ne može biti termički uništeno nešto što je termostabilno  |
|
[Vrh] |
|
 |
Luna

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 4210
|
Postano: 11.2.2016. čet. 12:07 Naslov: |
|
|
ogi je napisao/la: | Meni srce brzo počne štekati od maslaca |
To baš i nije normalna/uobičajena reakcija na maslac. |
|
[Vrh] |
|
 |
pkristo

Pridružen/a: 01. 12. 2010. Postovi: 560 Lokacija: ZG
|
Postano: 12.2.2016. pet. 14:16 Naslov: |
|
|
Luna je napisao/la: | pkristo je napisao/la: | Pa ovo bez mirisa im je čak i povoljno, ali to je već termički uništeno. |
Ne može biti termički uništeno nešto što je termostabilno  |
Uništeno termičkim putem. Savvy?  |
|
[Vrh] |
|
 |
Luna

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 4210
|
Postano: 12.2.2016. pet. 14:51 Naslov: |
|
|
Pitala ja tetu prodavačicu. Veli da je u ovom ulju bez mirisa (u odnosu na nerafinirano extra djevičansko) nešto manje masnoća (cca 20%), a da je ostalo isto.
E sad...i tete prodavačice znaju nekad svašta reči da bi prodale proizvod...
U svakom slučaju, meni je ovo zasad okej zamjena za maslo (za pirjanje/pečenje). |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12794 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 12.2.2016. pet. 15:20 Naslov: |
|
|
Luna je napisao/la: | ogi je napisao/la: | Meni srce brzo počne štekati od maslaca |
To baš i nije normalna/uobičajena reakcija na maslac. |
Nije ni tako neuobičajena, pretraži malo: butter chest pain |
|
[Vrh] |
|
 |
Luna

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 4210
|
Postano: 12.2.2016. pet. 17:58 Naslov: |
|
|
https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20140830145322AAldjhP
Citat: | PITANJE:Can butter cause chest pain?
About an hour and a half ago, I ate a muffin. I put butter on the muffin. I heated it in the microwave. A few moments ago, I started feeling this pain around my heart area and also around my spine. It seems to be gone now. Could this have been caused by the butter? |
Citat: | ODGOVOR:Yes, butter is the leading cause of muffin-related deaths. |
Mislim, nije smiješno. Al ovaj odgovor mi je bio! |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12794 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 12.2.2016. pet. 18:32 Naslov: |
|
|
Jesi šašava!  |
|
[Vrh] |
|
 |
|