|
Zemljani Priroda je Božja umjetnost
|
Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13035 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 4.10.2008. sub. 14:33 Naslov: Quinoa |
|
|
Quinoa je jedna od žitarica koje su tek odnedavno prisutne na našem tržištu, i to za sada isključivo u prodavaonicama zdrave hrane. Malo ljudi je uopće čulo za nju, o čemu svjedoči i činjenica da nema još ni pohrvaćene verzije njenog imena, no ipak je riječ o vrlo vrijednoj i hranjivoj namirnici koju je ...
... preporučljivo uvesti u svakodnevnu prehranu.
Znamo da veliki broj namirnica koje danas vrlo često koristimo potiče iz Amerike, a tako je i s quinoom. Jedna od najstarijih žitarica na svijetu, koju je još prije 5.000 do 8.000 godina narod Inka uzgajao na proplancima Južne Amerike, u drevnim andskim civilizacijama imala je ogroman značaj: od svih namirnica koje su im bile dostupne, više od quinoe Inke su koristili jedino krumpir.
Legende kažu kako je kralj tog drevnog naroda svake godine posijao prvo sjeme quinoe, budući da je upravo ta žitarica bila osnovna namirnica kojom se njegov narod prehranjivao. Nazivali su je "chisaya mama", odnosno Majka Žitarica. Međutim, španjolski konkvistadori su je proglasili "hranom za Indijance" i odbili prihvatiti, iako su sobom u Stari svijet ponijeli kukuruz i krumpir. Slično kao s amarantom, to se vjerojatno dogodilo zbog značaja ove žitarice u vjerskim obredima naroda Inka.
Tek u novije vrijeme quinoa polako zauzima sve istaknutije mjesto u svijetu kulinarstva. Quinoa sadrži više bjelančevina od ječma ili prosa, a po količini i uravnoteženosti aminokiselina usporediva je sa sojom. Sadrži i visoku količinu kalcija, željeza, vlakana, B-vitamina, E-vitamina i fosfora, a nema glutena.
Komercijalna dostupnost za sada je još uvijek prilično ograničena. Uzgaja se još uvijek najviše u andskim predjelima (Peru, Bolivija, Ekvador), ali i Sjevernoj Americi te drugdje. Prednost je što odlično uspijeva i u područjima suhe klime i siromašnog tla, a zanimljiv je podatak što je gotovo sav uzgoj ove žitarice organski!
Zrno quinoe je prirodno presvučeno tankim slojem saponina koji ga štiti od jakog vjetra, žarkog sunca, hladnih noći i ostalih teških uvjeta u kojima raste. Saponin se uklanja prije pakiranja ali ga neznatna količina ostane, stoga je quinou prije kuhanja potrebno isprati kako se ne bi pokvario okus jela. No imajte na umu da će unatoč tomu quinoa zadržati svoju specifičnu blagu gorčinu. Okus podsjeća na mješavinu sezama i prosa.
Quinoa se može jesti sama ili u kombinaciji s drugim žitaricama. Od jedne šalice suhe quinoe dobiti ćete tri šalice kuhane, a kuha se otprilike 25-30 minuta. Nakon toga možete je upotrijebiti kao bilo koju drugu žitaricu: u kombinaciji s povrćem, gljivama, za salate ili juhe, pa čak i za deserte!
http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/10352/2
Zadnja promjena: ogi; 29.8.2013. čet. 00:36; ukupno mijenjano 5 put/a. |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13035 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 4.10.2008. sub. 14:36 Naslov: |
|
|
Ovo ljeto sam prvi puta probao Quinou..jako je ukusna
Postoji vise vrsta i obicno su zute ili crvenkaste |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13035 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 7.12.2008. ned. 12:41 Naslov: |
|
|
Quinoa (čitaj keen-wa, ili uobičajenije ali neispravno kvin-o-a) je jedna od najstarijih žitarica na svijetu, koju je još prije 5-8000 godina narod Inka uzgajao na proplancima Južne Amerike.
Legende kažu kako je kralj tog drevnog naroda svake godine posijao prvo sjeme quinoe, budući da je upravo ta žitarica bila osnovna namirnica kojom se njegov narod prehranjivao. Nazivali su je Majka Žitarica.
U to davno vrijeme nije bilo potrebno znanstveno je analizirati kako bi se utvrdila njena vrijednost. Inkama je bilo sasvim jasno koliko je quinoa vrijedna, budući da su i sami bili dokaz njenog povoljnog utjecaja na zdravlje tokom više generacija.
No, iskrcavši se na tlo Novog Svijeta, španjolski su osvajači, zbog svoje nepovjerljivosti prema domorocima, svetu hranu Inka odbili prihvatiti kao vrijednu namirnicu te su u Europu sa sobom ponijeli kukuruz i krumpir. Quinoa je tek u posljednje vrijeme u kulinarstvu zauzela mjesto koje zaslužuje.
Okus
Neki quinou opisuju kao kavijar među žitaricama, neki kažu da ih okus podsjeća na mješavinu sezama i prosa. Okus i izgled quinoe zahtijevaju malo privikavanja, no jednom kada je zavolite postati će neizostavan dio vašeg tjednog menija. Zbog neobičnog izgleda koji podsjeća na male leteće tanjure, zanimljiv je dodatak salatama, juhama, pa čak i desertima.
Quinoa ima više proteina od nekih žitarica (13.1g/100g u odnosu na 10.6g/100g kod ječma, 11g/100g kod prosa), a u količini amino-kiselina može se mjeriti sa sojom. Sadrži također i visoku razinu kalcija, željeza, vlakana (5.9g/100g), B-vitamina, E-vitamina i fosfora. Nema glutena.
Zrno quinoe je prirodno presvučeno tankim slojem saponina koji ga štiti od jakog vjetra, žarkog sunca, hladnih noći i ostalih teških uvjeta u kojima raste. Saponin se uklanja prije pakiranja ali ga neznatna količina ostane, stoga je quinou prije kuhanja potrebno isprati kako se ne bi pokvario okus jela. No imajte na umu da će unatoč tomu quinoa zadržati svoju specifičnu blagu gorčinu zbog koje ju mnogi i vole!
Priprema
Quinoa je odlična sama ali i u kombinaciji sa drugim žitaricama, pogotovo s rižom, prosom, amaranthom ili kukuruznom krupicom. Od jedne šalice suhe quinoe dobiti ćete tri šalice kuhane, a kuha se otprilike 25-30 minuta u omjeru 1 šalica quinoe : 2-2,5 šalice vode.
Iskoristite dobrobiti ove skromne i nepravedno zapostavljene namirnice, istražujte i eksperimentirajte sa novim načinima pripreme, rezultati zasigurno neće izostati!
Uzgoj
U posljednjih dvadesetak godina uzgoj quinoe je porastao zahvaljujući uzgajivačima iz Perua i Bolivije koji su nanovo otkrili ovu zaboravljenu žitaricu i njeno važno mjesto u njihovom kulturnom nasljeđu. No i uzgajivači diljem Amerike su «prisvojili» quinou zbog njene hranjivosti te se ona danas uzgaja diljem SAD-a, na kanadskim prerijama, čak i u Egiptu. Zapanjujuće je to što je sav uzgoj ove žitarice organski.
Quinou je relativno lako uzgajati, odlično raste u planinskim predjelima, područjima sa siromašnijom zemljom i u vrlo suhim klimama. Može se uzgajati i u vlastitom vrtu uz vrlo malo truda !
Napisala: Dunja Gulin |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13035 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 20.11.2015. pet. 21:58 Naslov: |
|
|
Citat: | sjeme iz trgovine klija i to je manje više to. Na 50 grama sjemenki iz trgovine isklija sve a izraste 2-3 biljke. Provjereno triput iz različitih pakiranja. Osim toga, kvinoja iz trgovina je uglavnom s područja Perua i ima oko mjesec i pol do 2 duži period razvoja, odnosno ne stigne kod nas sazrijeti (osobno sam pokušala). Kod nas uspjevaju sorte s nešto kraćim periodom razvoja ( ne znam točno s kojeg područja su te sorte).
Sjeme je najbolje nabaviti od nekoga tko uzgaja quinou na našem posdučju jer sjeme koje se kupi za jelo ne uspjeva kod nas |
|
|
[Vrh] |
|
|
jagodica bobica
Pridružen/a: 09. 01. 2014. Postovi: 448
|
Postano: 21.11.2015. sub. 17:49 Naslov: |
|
|
Grupa Biovrt,,, ,,jedna gospođa piše '''Sjeme sam prije dvije godine kupila od jedne gospođe koja uzgaja kvinoju u Slavoniji (i ja sam iz Slavonije). Klijavost je jako velika i širi se ko korov, raste mi na sve strane nakon prve godine uzgoja.''' |
|
[Vrh] |
|
|
|
|
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.
|
|