Zemljani Zemljani
Košnica puna ljubavi
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Žir kao hrana

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Recepti
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11843
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 15.6.2015. pon. 18:48    Naslov: Žir kao hrana Citiraj i odgovori

Citat:
žir ukusniji od kestena
trlja oci

http://bib.irb.hr/prikazi-rad?rad=440238
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11843
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 15.6.2015. pon. 18:55    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.scribd.com/doc/24556880/Milenko-S-Filipovic-%C5%BDir-u-ishrani-balkanskih-naroda#scribd
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11843
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 15.6.2015. pon. 22:25    Naslov: Citiraj i odgovori



Ne možeš vjerovati da je žir jestiv, ukusan i vrlo hranjiv! Pada u nesvijest
Nisam našao bolji video, tip kuha žir i mijenja vodu sve dok ne izgubi gorčinu.
Kad bi tako kuhao bilo što, na kraju bi ostala bljutava masa!
Vjerojatno bi namakanje kroz nekoliko dana i zatim kuhanje dalo bolje rezultate.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11843
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 15.6.2015. pon. 22:33    Naslov: Citiraj i odgovori

Citat:
Hrast je ogromno drvo koje naraste i do 40 m visine. Stablo mu je debelo sa krivim snažnim granama koje oblikuju široku i lisnatu krošnju. Spada u jedne od naj čvršćih drveća. Plod hrasta je žir od kojeg se pripremaju ukusne kaše i lepinje. Žir je vrlo hranjiv i sadrži 57% škroba, 7%bjelančevina, 10% šećera i do 5% masti. Tanin daje žiru opor i pomalo gorak ukus. Ako se tanin odstrani od žira on postaje vrlo hranjiv proizvod. Od njega se spremaju kaše i lepinje i to vrlo ukusne. Tanin se lako odstranjuje namakanjem žira. Žir se bere kad sazrije i to krajem rujna kad ispada iz kapica, a još bolje poslije prvih mrazeva. Sa njih se skida kožica potom se izrežu na četiri dijela i nakon toga se potapaju u vodu. Namakanje traje dva dana, pritom se voda zirtriput na dan mijenja. Zatim se žir presipa u lonac ili kotlić koji zalijemo vodom dva dijela vode na dio žira zatim se zagrijava dok ne provri. Voda se odlije, a ohlađeni žir se samelje ili razbije tucanjem na tvrdoj podlozi, porom se dobivena masa u tankom sloju suši. Poslije prvog sušenja na zraku, žir se suši na zagrijanoj kamenoj ploči dok ne krcka kao dvopek. Kad je krupno zdrobljen od njega se kuhaju i pripremaju ukusne kašice. Od jače usitnjenog žira peku se lepinje koje mijenjaju kruh.


http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3084/2
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11843
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 7.7.2015. uto. 22:02    Naslov: Citiraj i odgovori

Citat:
Nuts, including the wild almond, prickly water lily, acorns, pistachio and water chestnut, were a major part of the human diet 780,000 years ago.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nut_%28fruit%29#Historical_usage

Eto, žir nam je bio glavna hrana puno prije žitarica Very Happy
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Recepti Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan